Tenta 2023, VT Flashcards
Redogör för oljans funktion i den intraorala röntgenapparaten. Vad fyller den för fnktion och vad blir konsekvenserna om olja dränerats (teknik, fysik, strålbiologi, patient).
Röntgenröret i röntgenapparaten är omgiven av olja. Oljans funktion är att den isolerar, fungerar som kylmedium samt filtrerar röntgenstrålningen. Den strålning som inte lämnar apparaten genom dess fönster stoppas av oljan och apparatens väggar. Om oljan försvinner förstör dessa funktioner. Finns risk för överhättning samt skador på röntgenröret samt ingen filtrering av röntgenstrålning. Oljan isolerar också och då kan röntgenstrålningen lämna på andra ställen än via fönstret. Då kan röntgenstrålningen spridas över större område. Röntgenstrålning är polyenergetisk och då kommer den lågenergetiska strålningen som lätt absorberas av mjukvävnad inte filtreras bort och pat strålas av röntgenstrålning utan diagnostiskt syfte. Ingen olja är en säkerhetsrisk för både behandlare och pat.
Om oljan har dränerats vilka åtgärder vidtar du relaterat till gällande föreskrifter
Händelsen ska rapporteras och utredas enligt SSMFS 2018:2 kap 2 §12. Enligt SSMFS 2018:5 kap 4 §5 ska utrustning där det uppstått fel som kan medföra oavsiktlig exponering tas ur bruk. Apparaten behöver service eller bytas ut. Efter att röntgenapparaten har servats eller bytts ut ska funktions- och prestandakontroller utföras för att säkerställa att apparaten får användas kliniskt. SSMFS 2018:5 kap 4 §3-4.
Oljan har dränerats på rtg-apparaten och du har vidtagit korrekta åtgärder. Chefen för tandvårdskedjan (civilekonom) hör av sig till dig och är märkbart irriterad. Hen ifrågasätter din hantering av ärendet. Ge en kort och koncis motivering till de åtgärder du har vidtagit.
Har ufört en utredning samt rapporterat och även tagit apparaten ur bruk då det är en säkerhetsrisk och strålrisk. Därför kan apparaten inte tas in i bruk förrän skadan är åtgärdad och kontroller utförts. Alternativ är att utrustningen bytts ut och tester genomförs.
En vän till dig är th och har egen klinik där du är ralf. Hen har fått ett förslag från en tdl att utföra barnus och ta rtg för lägesbestämning på 3or på alla barn i åldrarna 10-11 år. Hur förhåller du dig, i egenskap av radiologiskt ledningsansvarig vid kliniken, till tandläkarens förslag? Vad kommer du att meddela din vän?
Förslaget är att man rutinmässigt tar röntgen på barn i 10-11 års ålder. Detta strider mot SSMFS 2018:2 §3 som understryker att innan exponering genomförs, ska berättigande finnas. Det är inte tillåtet att utföra röntgenscreening. Tidigare diagnostisk information måste även beaktas, anamnes och klinisk us måste göras innan. Exponering ska ske på individuell indikation. Jag meddelar min vän angående regelverket och SSMFS 2018:2 §3 . Information att denna typ av screening inte är tillåten. SSMFS 2018:2 §2 redogör att jag som radiologisk ledningsfunktion ansvarar för berättigande.
En vän till dig är th och har egen klinik där du är ralf. Hen har fått ett förslag från en tdl att utföra barnus och ta rtg för lägesbestämning på 3or på alla barn i åldrarna 10-11 år. Du avböjer detta förslag. Reflektera kring ett upplägg som är i linje med ditt uppdrag som radiologiskt ledningsansvarig vid din väns klinik, och gällande regelverk.
Det är efter palpation av 3or buckalt och man inte känner anlagen som rtg är indicerat. Det krävs klinisk us av tdl för att bedöma indikation för rtg. Tidigare rtg, anamnes och klinisk us måste beaktas innan rtg tas. Screening får inte göras där man tar rtg på alla barn 10-11 års ålder för att lägesbestämma 3orna oavsett hur det ser ut kliniskt. Och som RALF är det jag som är ansvarig för berättigande på kliniken, och th får ta rtg avseende karies och parodontit men inte för bettutveckling, det görs av tdl. TH får göra us på barn med avseende på karies och parodontit, när det kommer till ktr av 3or får barnpat där 3orna inte erupterats i åldrarna 10-11 år skickas till tdl för bettkontroll. Då får tdl avgöra om rtg är berättigad.