Tenta 2021 Flashcards
Förslag att ha 2 tandsköterska som ska ta in barnpat och ta 4 bw för att sedan slussa vidare barnen till tdl. Hur förhåller du dig, i egenskap av radiologiskt ledningsansvarig vid kliniken till klinikchefens förslag? Vad kommer du att säga vid klinikmötet?
Som Ralf har jag det övergripande inflytande på bedömning av berättigande, optimering, arbetsmetoder, personalens kompetens, samarbete med företrädare för andra specialiteter och klinisk utvärdering av resultaten. I ansvaret ingår att tillse att de röntgenundersökningar som görs inom verksamheten är berättigade och optimerade. Båda begreppen syftar till att undvika onödig bestrålning till patienten. Ett grundläggande förhållningssätt är att röntgenundersöjningar endast får utföras på individuella indikationer. Det innebär att en rtg ska föregås av en individuell riskbedömning från patient till patient för att avgöra om bestrålningen är berättigad. Tidigare diagnostisk information ska beaktas och anamnes, klinisk us ska föregås innan rtg. Screening som innebär att en grupp människor undersöks för att fastställa deras status är inte tillåtet. Optimering utifrån patientstrålskydd handlar om att anpassa omfattningen och utförandet av undersökningen så att stråldosen blir så liten som är rimligt möjligt samtidigt som man säkerställer att den önskade diagnostiska informationen erhålls (SSMFS 2018:2 3 kap, 2018:5). Förbjudet att använda strålning som inte är berättigad. Varje enskilt fall måste vara berättigad.
Förslag att ha 2 tandsköterska som ska ta in barnpat och ta 4 bw för att sedan slussa vidare barnen till tdl. Under rådande omständigheter, och ditt ansvar som radiologiskt ledningsansvarig, kom med ett motförslag som ligger i linje med ditt uppdrag. Poäng efter utförlighet, innehåll och argumentation utifrån gällande regelverk.
I SSMFS 2018:5 finns beskrivet att ralf har ett övergripande ansvar för berättigandebedömningar och ska medverka och ge råd i frågor som rör medicinska exponeringar. En rtgus ska endast genomföras om det kommer leda till förbättring av behandling och prognos. Balansen mellan nytta och kostnad måste vara jämn. För en rtgus omfattar kostnad inte bara det ekonomiska utan strålrisken. Om rtgus inte bidrar till en ökad effektivitet anses vårdkostnaden vara hög. Rtgus ska skräddarsys efter varje patient utan anamnes och klinsika fynd är det inte möjligt. Alltså en rtgus ska skräddarsys för varje enskild pat. Baseras på anamnes, symtom, kliniska fynd. Med hjälp av detta reduceras vårdkostnadnerna (inte bara ekonomiska utan även strålriskerna). Rutinmässigt utförda rtgus kan visserligen öka produktiviteten men effektiviteten i form av förbättrad hälsa i förhållande till resursinsats ökar inte. Ett beslut om att ta rtg måste också baseras på värdering huruvida det finns en sannolikhet att resultatet kommer leda till en föörbättring av beh och/eller prognos. För att avgöra detta krävs en klinisk kompetens avseende detta.
Beskriv berättigande
Grundprincipen för användning av strålning inom vården är att strålningen ska göra mer nytta än skada. Berättigandebedömningen delas upp i följande nivåer: användning av strålning inom vården är allmänt accepterat att göra mer nytta än skada för patienten, alla nya metoder eller tillämpningar ska ha bedömts vara berättigade innan de får användas allmänt, varje enskild undersökning eller behandling av en patient ska på förhand ha bedömts vara berättigad innan den genomförs.
Beskriv optimering.
Stråldoserna ska hållas så låga som det är möjligt och rimligt utifrån ekonomiska och samhälleliga förutsättningar
Din vän som är tandhygienist ska starta egen klinik och frågar dig nu vad som gäller angående rtg. Vad svarar du din vän?
Enligt SSMFS 2018:2 paragraf måste det inom varje verksamhet finnas en radiologisk ledningsfunktion som innehas av en leg tdl. Socialstyrelsens regler innebär att en th i Sverige har kompetens att diagnostisera karies och parodontala sjukdomar. TH utb är på tre år och radiologi är en del av utb. Det radiologiska ansvaret ligger dock på en legitimerad tdl och rtg måste bedömas av en tdl för diagnostik av andra tillstånd än karies och parod.
Din vän som är tandhygienist ska starta egen klinik och frågar dig nu vad som gäller angående rtg. Ge din vän förslag på hur rtg för th i egen verksamhet skulle kunna organiseras i linje med gällande regelverk.
En th får inneha rtg-apparat för intraoral bildtagning men tdl måste vara ralf. TH har formell kompetens att undersöka, diagnostisera och i viss utsträckning behandla karies och parodontit. I vissa fall krävs att rtg tas för att kunna göra en us av dessa tillstånd. En th kan därför få tillstånd från ssm att inneha rtg i sin egen verksamhet. Ralf måste dock innehas av en legitimerad tdl knuten till verksamheten.
Vad gäller för th när det kommer till granskning och tolkning
Rätt att bedöma om vävnader avviker från vad som betraktas som normalt. Om avvikelsen inte är karies eller parodontit, ska rtg också granskas av tdl för ställningstagande av eventuella kompl us eller åtg. TH har rätt att diagnostisera karies och marginala förändringar i rtg. Detta förutsätter att th har tillräcklig kunskap att tolka radiografiska tecken på patologi i rrtg även för tillstånd som inte utgör karies eller parodontit. Om th tar på sig denna uppgift ansvarar hen föär sin bedömning och resultatet dokumenteras i journalen. Om th inte anser sig ha tillräckliga kunskaper, ska det finnas rutiner för konsultation eller remiss för eftergranskning av rtg
Redogör för vad som händer om du avlägsnar riktmedlet från röntgenapparaten. Vad fyller detta för funktion och vad blir konsekvenserna om det avlägsnas (teknik, fysik, strålbiologi, patient).
När röntgenstrålning genereras i röntgenapparatens fokus kommer den divergera. Detta medför att objekt som blir bestrålade och projiceras på en bakomliggande detektor kommer avbildas förstorat. Beroende på avståndet från fokus avbildas objekt med olika förstoringsgrad. Ett objekt som befinner sig närmare fokus kommer att förstoras i högre grad än ett som befinner sig längre ifrån fokus. Detta ger upphov till distorsion i bilden. För att minska detta problem eftersträvar man att göra röntgenstrålarna så parallella som möjligt. Till detta syfte har den intraorala röntgenapparaten ett riktmedel, som ökar avståndet mellan fokus och det objekt som ska avbildas. Riktmedlet fungerar även strålningsavskärmande, vilket hindrar den mer divergerande röntgenstrålningen från att träffa patienten. Se skrivbordet för en översikt av röntgenapparaten. För att förstoringsgraden ska bli försumbar behöver vi ett riktmedel vars längd är minst 20cm, vilket ger ett strålfält med hög grad av parallellitet. Rektangulärt riktmedel för att spara absorberad stråldos till patient- ca 30% jämfört med runda riktmedel. Riktmedel gör så att man aldrig kan komma närmare fokus än ett bestämt minsta avstånd. Det är viktigt eftersom strålningens intensitet stiger kraftigt ju närmare fokus man kommer.
Redogör för åtgärder relaterat till gällande föreskrifter om någon skruvar av riktmedlet på röntgenapparaten.
Enligt 2018:2 §4. Optimering ska ske vid val av utrustning och arbetsmetod, säkerställande av diagnostik och information och praktiskt genomförande av undersökningar. Det riktmedel som väljs ska vara anpassat så att strålfältets storlek och fomr överensstämmer med storleken och formen på den bildmottagare som används. Bestämmelsen syftar till att ange vilken omfattning arbetet med optimering ska ha. Bestämmelsen innebär att ett rektangulärt riktmedel ska vara förstahandsval, medan cirkulära riktmedel endast ska användas i undantagsfall.