Skatterett 2 Flashcards

1
Q

Hva menes med uttak?

A

Med uttak siktes det først og fremst til at en gjenstand får endret funksjon eller bruk, herunder at det gis bort, uten at den blir realisert (solgt). Det mest typiske eksempel er at en vare eller et driftsmiddel tas i bruk privat eller gis bort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva innebærer uttak av “tjeneste”?

A

Rekkevidden av alternativet “tjeneste” er neppe helt klar. Dersom en virksomhetsutøver yter tjenester som ellers omsettes i virksomheten, gratis eller til underpris, er det omfattet. Det samme må gjelde der en arbeidsgiver setter sine ansatte til å utføre arbeid gratis for arbeidsgiver privat eller for hans slekt og venner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvem er skattesubjektet ved uttak?

A

Foreligger vilkårene for uttakbeskatning, er det eieren av den uttatte gjenstanden, ved uttak til egen bruk, som skal beskattes. Ved gave er det giveren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Når skal fordel ved uttak tidfestes?

A

For gevinst ved uttak gjeøder de samme tidfestingsregler som for realisasjonsgevinster på slike gjenstander. Dette innebærer at gevinsten som utgangspunkt skal tidfestes til tidspunktet for uttaket, dvs. gavetidspunktet eller tidspunktet da gjenstanden tas i bruk privat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er skattesatsen for allmennaksjeselskaper og aksjeselskaper?

A

22 prosent for 2019.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er et kjernepunkt i aksjonærmodellen?

A

Et kjernepunkt i aksjonærmodellen er at aksjeutbytte ble gjort skattepliktig hos aksjonæren. Reformen innebar altså at det ble innført dobbeltbeskatning av selskapsoverskudd. Summen av selskap- og utbytteskatt på den ene siden og skatt på høye arbeidsinntekter på den annen lå på omtrent samme nivå, og det gjorde det lite lønnsomt å ta ut selskapsoverskudd som utbytte fremfor som arbeidsinntekt der aksjonæren arbeider i selskapet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er formålet med skjerming?

A

For å opprettholde nøytralitet overfor annen kapitalinntekt kan personlige aksjonærer redusere utbyttet med såkalt skjerming før skatten beregnes. Aksjonærmodell. deltakermodell og foretaksmodell anses alle som utslag av en skjermingsmetode.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva skal til for at det foreligger en utdeling?

A

For at det skal foreligge en utdeling, må det foreligge en disposisjon som på en eller annen måte kan føres tilbake til mottakerens stilling som aksjonær.
Salg er feks normalt ikke en utdeling, MEN det kan være tale om gavesalg som kan regnes som utbytte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er det sentrale vilkåret ved utdeling av utbytte?

A

Det sentrale vilkår er at det må dreie seg om “en vederlagsfri overføring av verdier”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er det sentrale i vilkåret om at det må dreie seg om “en vederlagsfri overføring av verdier”?

A

Formuleringen “verdier” omfatter utdelinger så vel i penger som i naturalia av enhver art (med økonomisk verdi) - overhodet alt som er fordeler i skatterettslig forstand. Er det ytet delvis vederlag fra aksjonæren, er differansen mellom verdi og vederlag “vederlagsfri” og utgjør derfor utbytte.
Loven krever at det må foreligge både en “overføring av verdier” (fra selskap til aksjonær), og at denne er “vederlagsfri”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilke disposisjoner kan tenkes å bli betraktet som “overføring av verdier”?

A

Mest typiske er utbyttedeling, vedtatt på GF.
Stiftelse av bruksrett for en aksjonær, som gis rett til å bruke en bolig som selskapet eier, uten å betale (fullt) vederlag.
Lån fra selskap til aksjonær kan reise spørsmål om utbyttebeskatning, jf. sktl. § 10-11 (4), dersom det er gitt med gunstig rente.
Om selskapet påtar seg forpliktelser i aksjonærens interesse, innebærer det en utdeling av utbytte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvordan har HR løst situasjonen der det er tvil om det foreligger overføring av verdier?

A

Tvil om det foreligger overføring av verdier, kan være av ren faktisk art. Typisk kan det konstateres at selskapet har hatt inntekter, men det kan være vanskelig eller umulig å finne ut av hvor det er blitt av dem når de ikke lenger finnes i selskapet. I Rt. 1974 s. 1056 kom HR til at man i slike tilfeller kan legge til grunn at verdiene er gått til aksjonærene, med mindre de påviser omstendigheter som taler mot dette.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vil man måtte betale utbytte skatt dersom man får utbytte fra et selskap som er i konsern med selskapet man har aksjer i?

A

Spørsmålet er ikke avgjort av HR, men annen retts- og administrativ praksis gir støtte for at slik utdeling omfattes. Hensynet til å forebygge urimelige tilpasninger taler for dette.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er formålet med skjerming i aksjeutbytte og aksjegevinst?

A

Skjerming i aksjeutbytte og aksjegevinst har til formål å hindre at normalavkastningen av skattyterens investering blir skattlagt også på aksjonærens hånd, i tillegg til skatten på selskapets hånd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvordan beregnes skjermingen?

A

Skjermingen beregnes som produktet av et skjermingsgrunnlag, som i utgangspunktet er basert på skattyterens inngangsverdi for den enkelte aksje, og en skjermingsrente, som skal reflektere en risikofri rente etter skatt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva består skjermingsgrunnlaget i alminnelighet av?

A

I alminnelighet er det altså slik at skjermingsgrunnlaget utgjør summen av inngangsverdi og eventuelt ubenyttet skjerming for tidligere år.

17
Q

Hva går fritaksmetoden ut på?

A

Etter den såkalte fritaksmetoden er aksjeutbytte og -gevinster innen selskapssektoren fritatt for skatteplikt (med visse unntak). Gjennom dette forebygges kjedebeskatning. Til gjengjeld er realisasjonstap ikke fradragsberettiget.
For aksjeinntekter og -tap må en finne ut om skattyteren er omfattet av fritaksmetoden (subjektsiden) og vurdere om den aktuelle inntekt eller det aktuelle tap er inkludert (objektsiden).

18
Q

Hva går vurderingen av om et selskap er reelt etablert og driver reell virksomhet?

A

Det beror på en “konkret vurdering, hvor relevante momenter er om selskapet disponerer lokaler, inventar og utstyr i etableringsstaten, om selskapet har fast ansatt ledelse og øvrige ansatte i etableringsstaten som driver selve virksomheten der og om de nevnte ansatte har tilstrekkelige kvalifikasjoner, kompetanse og fullmakt til å drive selskapets virksomhet, samt faktisk treffer relevante beslutninger”.

19
Q

Hva menes med Likvidasjon?

A

Likvidasjon medfører at selskapet opphører å eksistere som eget subjekt.

20
Q

Hva står NOKUS for?

A

Norskkontrollerte selskaper i lavskatteland

21
Q

Hva er formålet med NOKUS-reglene?

A

Hovedformålet med NOKUS-reglene er å forebygge skattemotivert kapitalflykt ved at norske skattytere investerer og samler opp overskudd i selskaper mv. hjemmehørende i lavskatteland for å unngå løpende norsk skatt av overskuddet. Dette skaper også en viss grad av kapitaleksportnøytralitet, ved at norske skattyteres investeringer i utlandet ikke skattlegges vesentlig lavere enn ved investeringer i Norge.

22
Q

Hva er bakgrunnen for treprosentregelen?

A

Inntektsføringen av tre prosent innebærer i et rettspolitisk perspektiv en sjablongmessig reversering av fradragsførte kostnader som prinsipielt ikke skulle vært fradragsberettiget, idet kostnader som prinsipielt ikke skulle vært fradragsberettiget, idet kostnader som pådras for å erverve inntekter som er omfattet av fritaksmetoden, er fradragsberettiget (med unntak for ervervs- og realisasjonskostnader), jf. sktl. § 6-24.