Sirkulasjon – anatomi/fysiologi og sykdommer Flashcards

1
Q

Hva er forskjellen på arterielt blod og venøst blod?

A

Arterielt blod er lyst, CO2 fattig og oksygenrikt blod som går i arteriene.
Venøst blod er mørkt, CO2 rikt og oksygenfattig blod som går i venene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er cyanose?

A

Cyanose er en blålig misfarging av hud eller slimhinner. Cyanose er et symptom som skyldes en økt andel av ikke-oksygenholdig hemoglobin i blodet. Cyanose kan forekomme om blodet inneholder mindre oksygen enn det vanligvis gjør, eller hvis vevene tar til seg økt mengde oksygen fra blodet. Cyanose inndeles i sentral og perifer cyanose. Sentral cyanose kan sees på lepper eller slimhinner, og skyldes som oftest hjerte- eller lungesykdom. Ved sentral cyanose er mengden ikke-oksygenholdig hemoglobin økt i hele blodomløpet. Perifer cyanose kan sees på fingre, tær og andre perifere kroppsdeler, og skyldes det at venene trekker ut en økt mengde oksygen fra blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nevn hvilke deler det store og det lille kretsløpet består av

A
Det lille kretsløpet:
o	Høyre hjertekammer
o	Blodårer (arterier og kapillærer)
o	Lungeblærer (alveoler)
o	Venstre forkammer
Det store kretsløpet:
o	Venstre forkammer
o	Venstre hjertekammer
o	Aorta
o	Høyre forkammer
o	Vener (venyler og hulvener)
o	Blodårer (arterier og kapillærer)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er kapillærenes hovedoppgaver?

A

Kapillærer er de minste blodårene i kroppen med en meget tynn vegg. I kapillærene foregår utvekslingen av næringsstoffer, respirasjonsgasser og avfallsstoffer mellom blodet og vevet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Gjør rede for hjertets arbeid

A

Hjertet er en muskel og har som oppgave å transportere blod rundt i kroppen, slik at celler og vev kan motta oksygen og næringsstoffer og kvitte seg med CO2 og avfallsstoffer. Hjertet er delt i en høyre og venstre side.
Høyre side utgjøres av høyre kammer og høyre forkammer, disse kamrene samler oksygenfattig/CO2-rikt blod og pumper det til lungene der det tilføres oksygen. Det oksygenrike blodet overføres videre fra lungene til venstre side. Venstre side av hjertet utgjøres av venstre kammer og venstre forkammer. Disse kamrene pumper blodet ut til kroppen. I hjerteslaget pumpes blodet med stort trykk inn aorta og fordeler seg til hjernen, hjertemuskelen selv og alle de andre organene i kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er hjertets arbeidsfaser?

A

En hjertesyklus består av de to fasene systole og disastole.
Diastole- når ventriklene er avslappet, hjertet fylles med blod (hjertets hvilefase).
Systole- perioden der ventriklene kontraherer, pumper blodet ut av hjertet (hjertets arbeidsfase).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva styrer hjertets funksjon?

A

Blodet vårt må strømme fra områder med høyt trykk til områder med lavere trykk. Når vi snakker om blodtrykk uten å spesifisere det nærmere, snakker vi om trykket i det store kretsløpets arterier. Hver gang hjertet trekker seg sammen og sender ut blod i kretsløpet, vil arteriene utvide seg fordi de er elastiske. Samtidig stiger arterietrykket og når en topp. Mens hjertekamrene utvides og fylles fra forkamrene med blod, vil arteriene trekke seg sammen og sende blod videre perifert. Samtidig faller arterietrykket langsomt inntil neste hjertekontraksjon. Det høyeste arterietrykket i hjertesyklus kalles det systoliske trykk, mens det laveste kalles det diastoliske trykk. Blodtrykkets størrelse bestemmes av hvor mye blod hjertet pumper ut per minutt, og hvor stor motstanden er i blodårene.
Blodtrykk måles for å gi et inntrykk av tilstanden til hjertet og blodårene. Høyt blodtrykk over tid vil være belastende for hjertet og øker risikoen for å utvikle hjerneslag eller hjerteinfarkt. Lavt blodtrykk over tid vil føre til utvikling av slapphet, skjelving, nakke og skuldersmerter.
Det arterielle blodtrykket kan måles på flere måter. Den enkleste metoden er basert på å få blodet til å lage lyd som kan høres med stetoskop. Blodtrykket kan også måles med automatisk blodtrykksmåler, men apparatet gir ofte feil utslag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er blodtrykk?

A

Når hjertet slår pumpes det blod ut i blodårene. Blodtrykk er det trykket som blodet utøver mot blodåreveggen. Når ordet blodtrykk brukes uten nærmere spesifisering er det trykket i arteriene i det store kretsløpet som menes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er trombose?

A

Trombose er dannelse av en blodpropp, trombe, i en blodåre eller i hjertet. Vi kan skille mellom arterielle og venøse tromber. Arterielle tromber (platetromber) består hovedsakelig av trombocytter, mens venøse tromber (koagulasjonstromber) består hovedsakelig av fibrin og erytrocytter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er årsak til trombose?

A

ed arteriell trombose er aterosklerose (med etterfølgende plakkruptur) den viktigste faktoren. For eksempel i koronararteriene ved hjerteinfarkt. Ved venøs trombose er det hovedsakelig tre viktige faktorer. En av de er langsom blodstrøm (immobilisering). Det kan forekomme ved nedsatt aktivitet for eksempel ved sengeleie. En annen faktor er skade av endotelet som kan forekomme ved for eksempel traumer. En siste faktor til trombose er økt koagulasjonstendens i blodet som kan forekomme for eksempel ved kreft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er angina pectoris?

A

Angina pectoris står for «trangt bryst» og er brystsmerter. Tilstanden forekommer på grunn av oksygenmangel i deler av hjertet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er årsak til angina pectoris?

A

Angina pectoris skyldes som oftest avleiring av fettstoffer (kolesterol) og kalk (aterosklerose), slik at koronarkarene forsnevres. De forsnevrede karene klarer ikke å forsyne hjertemuskelen med tilstrekkelig oksygen når oksygenbehovet øker, og pasienten vil derfor føle på smerte. Ved anemi kan angina pectoris forverres, fordi blodets evne til å frakte oksygen er nedsatt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilke symptomer er typisk ved angina pectoris?

A

Typiske symptomer ved angina pectoris er klemmende, trykkende og sammensnørende smerter, som vanligvis er lokalisert midt i brystet, smertene beveger seg ofte ut i armene, spesielt venstre arm, der de kan bevege seg helt ut i ringfingeren og lillefingeren. Symptomene forekommer som følge av fysisk eller psykisk anstrengelse. Dersom smerten varer mer enn 20-30 minutter, kan det tyde på utvikling av hjerteinfarkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvordan behandles angina pectoris?

A

Angina pectoris behandles på ulike måter. En side av behandlingen går ut på å stanse selve anfallet. En annen behandling går ut på å forebygge nye anfall med legemidler, samtidig som pasienten tilpasser levemåten sin til sykdommen. En tredje behandlingsmetode er operativ eller invasiv behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er hjerteinfarkt?

A

Hjerteinfarkt oppstår når en koronararterie blokkeres av en blodpropp. Blokkeringen medfører utilstrekkelig blodforsyning og skade på en del av hjertet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er årsak til hjerteinfarkt?

A

Hjerteinfarkt forekommer som oftest når en koronararterie tilstoppes (blokkert av blodpropp). Dette skyldes som regel trombedannelse i en forkalket og forsnervet koronararterie, hvor tromben dannes sekundært til aterosklerosen. Høyt blodtrykk og kolesterol, stress, røyking, arvelighet, alkohol, fysiske anstrengelser og overvekt er faktorer som bidrar til å utløse hjerteinfarkt.

17
Q

Hvilke symptomer er typisk ved hjerteinfarkt?

A

Typiske symptomer ved hjerteinfarkt er intense og vedvarende smerter spesielt ved bryst. Smertene kan bevege seg ut til armene, både høyre og venstre arm. Andre symptomer er kvalme og brekninger. Kombinasjonen av sentrale brystsmerter og brekninger er sikreste kliniske tegn på hjerteinfarkt. Pasientene blir ofte engstelige, bleke og kaldsvettede med uttalt sykdomsfølelse.

18
Q

Hvordan behandles hjerteinfarkt?

A

Behandling av hjerteinfarkt krever strakstiltak og eventuell respirasjonsbehandling. Hensikten er først og fremst å lindre smertene, begrense infarktets størrelse samt behandle komplikasjoner. Pasienten gis morfin intravenøst mot smertene. Det kan gis medikamenter som løser opp blodproppen (Trombolytisk behandling). Betablokkere, akutt kirurgi gradvis mobilisering, sunt kosthold, mosjon, unngå stress,

19
Q

Hva er hjertesvikt?

A

Hjertesvikt betegner en tilstand hvor hjertets pumpeevne er svekket i forhold til det normale. Hjertet klarer ikke å pumpe tilstrekkelig med blod rundt i kroppen.

20
Q

Hva er årsak til hjertesvikt?

A

Et akutt hjerteinfarkt kan være en årsak til hjertesvikt om en større del av hjertemuskelen blir ødelagt ved infarktet. Hjertesvikt kan også utvikles hos pasienter med uttalt koronarsykdom, selv uten infarkt. Andre årsaker til hjertesvikt kan være, hypertensjon (høyt blodtrykk), klaffefeil (medfødt eller ervervet), raske hjertearytmier (for eksempel atrieflimmer), lungesykdommer (for eksempel kronisk brokitt).

21
Q

Hvilke symptomer er typisk ved hjertesvikt?

A

Ved svikt i venstre ventrikkel er dyspne (tung pust, åndenød) og økt trettbarhet dominerende symptomer. Vi skiller mellom tre typer dyspne:
Ortopne- forekommer når pasienten ligger.
Funksjonsdyspne- forekommer ved anstrengelse. Hvor mye pasienten kan anstrenge seg før han eller hun blir tungpusten, forteller noe om graden av hjertesvikt.
Hviledyspne- forekommer uten at personen anstrenger seg, og er dermed et svært alvorlig symptom ved hjertesvikt.
Andre symptomer er redusert fysisk yteevne og lungeødem (hoste opp rosa skummende slim).

22
Q

Hvordan behandles hjertesvikt?

A

Legemidler kan kontrollere symptomene og forlenge livet. Hvis blodårene i hjertet er trange, kan det være aktuelt å blokke dem ut (PCI-behandling). Klaffefeil og medfødte hull i hjerteskilleveggen kan opereres. Lungesykdom eller høyt blodtrykk kan behandles. Alle behandlingene reduserer belastningen på hjertet og gjør at det jobber lettere. Sengeleie er også aktuelt i dårlige perioder eller etter måltid. Fysisk aktivitet og sunt kosthold kan også være til hjelp.

23
Q

Hva er høyt blod trykk?

A

Høyt blodtrykk, hypertensjon, vil si at trykket i kroppens pulsårer er høyere enn det som regnes som normalt. Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom, men er en belastende faktor for hjertet, og medfører en risiko på lang sikt for utvikling av blant annet hjerneslag og hjerteinfarkt.

24
Q

Hva er årsak til høyt blod trykk?

A

Høyt blodtrykk antas å være et resultat av mange årsaker. Arv og alder er en medvirkende årsak hos mange. Høyt blodtrykk kan også komme forekomme ved lite fysisk aktivitet, røyking, alkohol, dårlig kosthold og et stressende liv.

25
Q

Hvilke symptomer er typisk ved høyt blod trykk?

A

De aller fleste merker ingen ubehag ved høyt blodtrykk. Enkelte kan oppleve symptomer som hodepine, tretthet, svimmelhet og tendens til neseblødninger.

26
Q

Hvordan behandles høyt blod trykk?

A

Ved høyt blodtrykk eller stor risiko for sykdom fra før, endringer i livsstil den første og beste behandlingen. Eksempler på livsstilstiltak er å stumpe røyken, gå ned i vekt, være i fysisk aktivitet, spise mindre salt, drikke mindre kaffe eller brus og ha et sunt kosthold. Det kan også tas i bruk legemidler.

27
Q

Hva er apoplexia cerebri (hjerneslag)?

A

Apoplexia cerebri, hjerneslag, er plutselig innsettende tap av kroppsfunksjoner på grunn av forstyrrelser i hjernens blodsirkulasjon.

28
Q

Hva er årsak til apoplexia cerebri?

A

De fleste hjerneslag skyldes blodpropp, men også blødning i et av hjernens blodkar. Den vanligste årsaken som er trombosering i en aterosklerotisk arterie, som utgjør 50% av infarktene. Faktorer som bidrar til å utvikle hjerneslag er høyt blodtrykk, tidligere gjennomgått slag eller drypp, aterosklerose, diabetes, hjertesykdom. Årsakene kan

29
Q

Hvilke symptomer er typisk ved apoplexia cerebri?

A

Typiske symptomer er lammelse i ene siden av ansiktet. Skjevhet i nedre del av ansiktet. Lammelse på ene siden av kroppen, i en arm eller et ben. Pasienten har redusert (parese) eller opphevet muskelkraft i armer og bein på den ene siden. Andre symptomer er språk- og taleforstyrrelser, synsproblemer, kraftig hodepine, svimmelhet og svelgevansker.

30
Q

Hvordan behandles apoplexia cerebri?

A

Behandlingen ved hjerneslag går ut på å begrense hjerneskaden og funksjonsforstyrrelsen, og å minske risikoen for nye slag. For mange pasienter er det mulig å løsne opp blodproppen, om man kommer raskt til stedet. Få kontroll over utløsende sykdommer, forebygge eller redusere risikoen for komplikasjoner og iverksette tiltak. Medikamentell behandling startes på sykehuset. Etter akuttbehandlingen er det viktig å starte med rehabiliteringen så tidlig som mulig for å gjenopprette tapte funksjoner. Pasienten må mobiliseres og få ADL trening av fysio og ergoterapaut.