Respirasjon – anatomi/fysiologi og sykdommer Flashcards

1
Q

Nevn hvilke deler lungene består av

A

Høyre lunge:
o Overlapp
o Midtlapp
o Underlapp

Venstre lunge: 
o	Overlapp
o	Underlapp
o	Brysthinnen
o	Pluerahulen
o	Lungehinner
o	Bronkiene
o	Bronkiolene
o	Alveoler
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gjør rede for hovedfunksjonene til respirasjonsorganene (luftveiene)?

A

Skille mellom øvre og nedre luftveier.
Øvre: munn, nese, bihuler, svelget og strupehodet.

o Nesen- nesemuslingene øker slimhinneoverflaten og danner strømvirvler i luften som pustes inn, slik at det blir god kontakt mellom luften og neseslimhinnen. Det fører til at når luften fra nesehulen kommer ned i svelget, så er den filtret, delvis renset for mikroorganismer, oppvarmet og mettet med vanndamp -> beskytter lungene mot uttørking og infeksjoner.

o Svelget- har to utløp. Den ene åpningen fører ned i spiserøret, mens den andre leder til strupehodet. Det fungerer som både luftvei og fordøyelseskanal.

o Strupehodet- forbinder svelget med luftrøret. Har stemmebånd som gjør at vi kan snakke. Imellom stemmebåndet er det en trang spalte som vanskeliggjør fremmedlegemers vei til nedre luftveier.

Nedre luftveier: luftrøret, luftrørsforgreininger og alveolene/bronkier/bronkioler

o Luftrøret- strupehodet forsetter direkte over i luftrøret. Det har bøyler av brusk som sikrer at halsen ikke klapper sammen når vi puster. Slimhinner og flimmerhår hindrer fremmedlegemer, og cilier børster fremmedlegemer opp.

o Luftrørsforgreningene- luftrøret deler seg i to store luftrørsforgreninger, høyre og venstre hovedbronkus, som går til hver sin lunge.

o Bronkier og bronkioler- har også flimmerhår, som muliggjør at man kan transportere slim opp igjen. Hovedfunksjonene er å transportere oksygen til blodet, frakte CO2 ut av blodet ved pust og hindre fremmedlegemers inngang i kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er cyanose?

A

Cyanose er en blålig misfarging av hud eller slimhinner. Cyanose er et symptom som skyldes en økt andel av ikke-oksygenholdig hemoglobin i blodet. Cyanose kan forekomme om blodet inneholder mindre oksygen enn det vanligvis gjør, eller hvis vevene tar til seg økt mengde oksygen fra blodet. Cyanose inndeles i sentral og perifer cyanose. Sentral cyanose kan sees på lepper eller slimhinner, og skyldes som oftest hjerte- eller lungesykdom. Ved sentral cyanose er mengden ikke-oksygenholdig hemoglobin økt i hele blodomløpet. Perifer cyanose kan sees på fingre, tær og andre perifere kroppsdeler, og skyldes det at venene trekker ut en økt mengde oksygen fra blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er dyspné?

A

Dyspné, tung pust, er en ubehagelig følelse av å ikke kunne puste så mye som kroppen krever. Friske mennesker kan oppleve tungpuste, men uttrykket dyspné knyttes vanligvis til mennesker med sykdommer som påvirker evnen til å puste. Dyspné som er forårsaket av sykelige tilstander kalles patologisk dyspné og kan for eksempel skyldes lungesykdommer som astma og KOLS.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er astma?

A

Astma, Asthma bronchiale, er kronisk betennelses- eller irritasjonstilstand i luftveiene. Det er anfallsvis opptreden av pustebesvær som følge av forsnevring i bronkialtreet (reversibel luftveisobstruksjon).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva kan være årsakene til astmaanfall?

A

Årsaker til astmaanfall er mange og komplekse. Faktorer som kan utløse anfall er blant annet infeksjoner, inhalasjonsallergener, fysisk anstrengelse og ulike luftveisirritanter. Dessuten kan luftveiens dimensjon, miljøforurensing og matvarer være av betydning.
Tobakksrøyk og kald luft kan også være medvirkende årsaker. Blant barn er det spesielt virusinfeksjoner som kan være obstruksjonsframkallende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilke symptomer er typisk ved astma?

A

Typiske symptomer er at pasienten har anfall av pustebesvær, og produksjon av seigt sekret. Utåndingen er forlenget og pipende under anfall. Pasienten kan være cyanotisk. Mange har også uttalt angst på grunn av kvelningsfornemmelser. Hoste kan også være et dominerende symptom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan behandles astma?

A

Astma kan behandles, men ikke kureres. Hensikten er å forebygge anfall med tung pust og hoste, samt redusere plagene dersom et anfall allikevel inntreffer. Det er viktig at pasienten får tilstrekkelig informasjon om sykdommen. Pasienter som røykes, oppfordres til å slutte med det. Det kan gis medikamentell behandling av astma (spray, pulver og tabletter), hvor astmamedisiner virker på luftveiene ved å få musklene i veggene til å slappe av eller ved å dempe betennelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er KOLS?

A

KOLS, kronisk obstruktiv lungesykdom, er en samlebetegnelse for en rekke kroniske lungesykdommer som fører til varig nedsatt lungefunksjon på grunn av ødelagt lungevev og innsnevret luftveier, som hindrer luftstrømningen. KOLS utgjøres hovedsakelig av tilstandene emfysem eller kronisk bronkitt, eller en kombinasjon av disse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er årsak til KOLS?

A

Årsaker til KOLS er mange og kompliserte. Røyking er den viktigste årsaken. Yrkesmessig eksponering for skadelig støv/gasser kan også medvirke. Hos enkelte er KOLS også arvelig, som skyldes mangel på alfa1-antitrypsin i blodet. Denne type mangel fører til gradvis tap av lungenes elastiske egenskaper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilke symptomer er typisk ved KOLS?

A

Typiske symptomer ved KOLS er kronisk produktiv hoste, særlig om morgenen. Oppspytt av slim fra lungene og dyspne ved tung anstrengelse. Hvis pasienten har tydelig obstruksjon av perifere lungeavsnitt, kan man høre en karakteristisk pipelyd under ekspirasjonsfasen, som også er forlenget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er aktuell behandling ved KOLS?

A

Pasienter med KOLS må slutte å røyke. Disponerende forhold i arbeidsmiljøet bør utbredes. Fysisk aktivitet for å utvikle /opprettholde av kondisjon, for å unngå belastning på lungene. Medikamentell behandling ved KOLS har som hensikt å forebygge luftveisinfeksjoner, lette pusten og dempe slimproduksjon. Ved langvarig og alvorlig KOLS, der lungene ikke klarer å forsyne kroppen med tilstrekkelig oksygen, kan det være aktuelt å bruke oksygentilskudd hjemme. Dette er aktuelt hos pasienter som ikke røyker når oksygeninnholdet i blodet går under en viss grense.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er pneumoni (lungebetennelse)

A

Pneumoni, lungebetennelse, er en betennelse i lungevevet som følge av en infeksjon med bakterier eller virus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er årsak til pneumoni?

A

Årsak til lungebetennelse er ulike bakterier, virus og andre mikroorganismer som infiserer lungevevet og skaper en betennelse. Smitten skjer vanligvis gjennom dråper ved hosting eller nysing fra en syk person. Flere faktorer som kan bidra til lungebetennelse er røyking, KOLS, svekket hosterefleks, akutt luftveisinfeksjon, redusert immunforsvar eller nedsatt allmenntilstand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvilke symptomer er typisk ved pneumoni?

A

Typiske symptomer ved lungebetennelse er tretthet, svakhet, tungpustet, nedsatt matlyst, hoste, brystsmerter og problemer med å få i seg nok væske. Vedvarende feber etter en ukes sykdom er vanlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvordan behandles pneumoni?

A

Sørge for at kroppen får ro og hvile. Unngå røyking. Holde seg god og varm, samt få i seg rikelig med drikke. Ved bakterieinfeksjoner blir sykdommen behandlet med antibiotika.