Eldres helse og omsorg ved livets slutt Flashcards

1
Q

Hva kjennetegner et fullverdig kosthold til eldre.

A

Et fullverdig kosthold er viktig for eldre når energi og aktivitetsnivået synker. Samtidig er behovet for vitaminer og mineraler det samme, mens proteinbehovet er noe økt. Et fullverdig kosthold til eldre kan derfor kjennetegnes ved:
o Frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Små mellommåltider.
o Spise 5 porsjoner frukt og grønnsaker daglig for å tilføre kroppen vitaminer og antioksidanter.
o Velge fullkornsprodukter som grovt brød, knekkebrød eller havregryn. Produktene er med på å tilføre kroppen fiber, energi, vitaminer og mineraler.
o Tilføre litt magre proteiner hver dag. Proteinkilder som egg, fisk, magret og renskåret kjøtt, samt magre melkeprodukter.
o Rikelig med drikke for å unngå dehydrering. Vann, melk eller saft bør gis med jevne mellomrom.
o Delikat og fargerik anretning av maten sammen med egnet konsistens kan hjelpe mye på matlysten. En måte å lure inn litt ekstra energi er ved å tilsette ekstra smør, olje eller fløte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nevn hvilke hovedproblemer som kan oppstå når det gjelder inntak av mat og drikke hos eldre

A

Underernæring, feilernæring, muskeltap, nedsatt appetitt og dehydrering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gjør rede for underernæring og feilernæring hos eldre

A

Underernæring opptrer når næringsinntaket er mindre enn behovet, enten fordi behovet øker, eller fordi inntaket reduseres. Hos eldre skyldes gjerne underernæring en kombinasjon av for lavt kalori- og proteininntak. Resultatet blir tap av både fett og muskelvev. Redusert muskelmasse og generell svekkelse ved underernæring, gir nedsatt immunforsvar og infeksjonsfare. Risikofaktorer for underernæring er blant annet redusert smak- og luktesans, ensomhet, depresjon, demens, tannproblemer og svelgeproblemer. Underernæring er et sammensatt problem og får ofte utvikle seg fordi problemet ikke kartlegges.

Feilernæring er en tilstand som karakteriseres av spesifikk mangel på ett eller flere næringsstoffer. Hos eldre som spiser lite og ensidig, og som har lavt aktivitetsnivå, dekkes kaloribehovet, men ikke behovet for vitaminer og mineraler. Hos eldre kan man se på spesifikke mangelsykdommer som vitamin B12 mangel, folinsyremangel, tiamin- og vitamin D-mangel og jernmangel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Definer begrepet gerontologi

A

Gerontologi er læren om den friske alderdommen. Ordet er sammensatt av de greske ordene «geron», som består gammel og «logia» som betyr lære. Gerontologi er tverrfaglig utforskning av normale aldringsprosesser omkring biologisk, psykologisk og sosiale forhold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Definer begrepet geriatri

A

Geriatri er læren om sykdommer som opptrer i relasjon til alderdommen og behandlingen av disse. Ordet kommer fra det greske «geras», som betyr alderdom, og «iatreia», som betyr helbredelse. Innen geriatri ser man på sykdomsårsak, diagnose, forebygging, behandling og rehabilitering av sykdommer hos de eldre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nevn aldersforandringer hos eldre som har betydning for urinlating

A

Residualurin og urinretensjon, urinveisinfeksjon, inkontinens (urin- og avføringskontinens) og obstipasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nevn tre former for afasi

A

o Motorisk afasi: problemer med å utrykke budskapet (språkproduksjon i frontallappen/ pannelappen).
o Sensorisk afasi: redusert evne til å forstå budskapet (språkforståelse i temporallappen/tinninglappen).
o Global afasi: omfattende språkproblemer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Gjør rede for global afasi

A

Afasi er språkforstyrrelse som følge av sykdom eller skade i hjernen. Afasi innebærer vansker med både å bruke og å oppfatte språk, og vansker med å lese og skrive. Hvis det er store vansker i alle deler av språket kalles dette global afasi, eller total afasi. Dette kjennetegnes av ikke-flytende talepreg og store utfall innenfor alle språkets områder. Spontantalen er veldig sparsom og ofte redusert til noen få ord som ja og nei, stereotype ytringer eller uforståelige lydkombinasjoner. Lese- og skriveevnen er ofte berørt i stor grad, og man har store problemer med språkforståelsen. Det at man ikke kan snakke trenger ikke å bety at man har global afasi. Noen kan virke bedre språklig sett enn de faktisk er, og omvendt. Andre forstår mer enn det tilsynelatende kan se ut som.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Nevn kjente psykiske reaksjoner hos døende mennesker

A
o	Sjokk
o	Fornekting
o	Depresjon
o	Angst/frykt
o	Regresjon
o	Godtakning
o	Kjøpslåing
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er demens?

A

Demens er et syndrom, som er et resultat av ulike sykdommer eller skader som er påført hjernens funksjoner. Demenssykdommene er progredierende. Den som rammes vil gradvis fungere dårligere og til slutt bli avhengig av å få hjelp. Dette påvirker dagliglivet til den demente, men også pårørende og andre i omgivelsene. Det er vanlig å dele demenssykdommene inn i tre hovedgrupper:

  1. Primærdegenerative sykdommer (hjerneceller skades og dør i et unormalt stort omfang).
    o Alzheimers sykdom
    o Frontotemporal
    o Lewylegedemens og Parkinsons sykdom med demens
  2. Cerebrovaskulære (sykdom i hjernens blodkar).
    o Vaskulær demens (etter hjerneslag eller ved sterk tiltetting av blodårer i hjernen).
  3. Sekundære demenssykdommer (sykdommer hvor demens er ett av flere symptomer, men nødvendigvis ikke det mest iøyenfallende).
    o Alkoholisme
    o Vitaminmangel
    o Betennelsestilstander i hjernen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er årsakene til Alzheimers sykdom og vaskulær demens?

A

Årsaken til Alzheimers sykdom er ukjent, men det er ulike risikofaktorer for å få sykdommen. Høy alder, og livsstilsfaktorer som høyt blodtrykk, diabetes, betydelig overvekt, inaktiv livsstil og tilbakevendene depresjon, kan ha en innvirkning på utvikling av Alzheimer. Noen personer har en arvelig type Alzheimer sykdom, og personer med Down syndrom utvikler ofte demens når de når en viss alder.
Vaskulær demens skyldes svikt i blodtilførselen til hjernen, som igjen kan ha flere årsaker. 1) Hjerneslag/blodpropp er den vanligste. 2) Sykdom i de små, dypereliggende blodkar i hjernen. 3) Sviktende blodtilførsel til hjernen, for eksempel ved hjertestans.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er symptomene ved demens?

A

Symptomer ved demens er svekket hukommelse, især for nyere data. Svekkelse av kognitive funksjoner som for eksempel tenkning og planlegging. Den kognitive svikten påvirker dagliglivets funksjoner. Svekket emosjonell kontroll. Svekket motivasjon eller sosial atferd (emosjonell labilitet, irritabilitet, apati, unyansert sosial atferd).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly