Samfunnsmedisin Flashcards
På din første legevakt som LIS1-lege blir du oppkalt av AMK. Ambulansen trenger din bistand hos Anna Andersen. Ektemannen har ringt 113, Anna er 68 år, pågående brystsmerter, blek og kaldsvett. Hun nekter innlegges på sykehus. Hva gjør du?
- Helsepersonelloven § 7: Øyeblikkelig hjelp: Helsepersonell skal straks gi den helsehjelp de evner når det må antas at hjelper er påtrengende nødvendig. Med de begrensninger som følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 4-9, skal nødvendig helsehjelp gis selv om pasienten ikke er i stand til å samtykke, og selv om pasienten motsetter seg helsehjelpen. Ved tvil om helsehjelpen er påtrengende nødvendig, skal helsepersonell foreta nødvendige undersøkelser. Plikten gjelder ikke i den grad annet kvalifisert helsepersonell påtar seg ansvaret for å gi helsehjelpen.
- Her: Vurder å dra ut til pasienten. Forsøk å forklar at dersom pasienten ikke frivillig blir med i ambulansen, vil du kontakte politiet for bistand fordi du påser at det er nødvendig å hjelpe/behandle pasienten pga alvorlige symptomer.
Du er LIS-1 på legevakt/legevaktsbil. Det har skjedd en kollisjon mellom personbil og minibuss, alle nødetater er på vei. Hvordan forbereder du deg? Hva blir din rolle på skadestedet?
Skadestedsledelsen
- Innsatsleder politi: overordnet leder for innsatsen på skadestedet. Før politiet ankommer, vil det være innsatsleder brann som har rollen som overordnet ansvarlig.
- Innsatsleder brann: ansvarlig for brannvern, brannslukking og det redningstekniske arbeidet. Rapporterer til innsatsleder politi.
- Innsatsleder helse: fartøysjef i første ankomne ambulanse tar rollen som innsatsleder helse. Skal lede helsetjenestens samlede innsats og fordele ressursene.
- Medisinsk leder helse: først ankomne lege er medisinsk elder helse. Dersom mer erfarent personell ankommer, kan vedkommende overta rollen. MLH er øverste medisinske leder på skadested og innsatsleder helses faglige rådgiver.
- Du ankommer skadestedet og inntar rollen som medisinsk leder helse. MLH har ansvar for å prioritere og sørge for nødvendig behandling av pasientene i innsatsområdet, samt bidra til at den enkelte pasient kommer tidsnok til videre behandling på adekvat faglig nivå og at de som tar imot pasienten mottar nødvendig informasjon.
- Innebærer IKKE at MLH egenhendig skal undersøke alle pasienter for å gjøre en klinisk vurdering. Ved en masseskadehendelse vil det være en umulig oppgave, og ved mindre ulykker med flere pasienter vil dette kunne forsinke pasienttransport og endelig behandling.
Du er LIS1 på legevakt. En 44 år gammel mann er funnet død hjemme. Han har kone og to barn. Hva gjør du?
- Du varsler politiet, ettersom dette er et uventet dødsfall.
- Politiet begjærer obduksjon.
- Du ser om kona og barna trenger oppfølgning fra kommunen og tilkaller psykososialt kriseteam.
Etter LIS1-tjenesten får du jobb som fastlegevikar, og du møter Kalle Karlsen, 20 år. Han forteller deg om en hemmelig plan han har, siden han vet at du har taushetsplikt. Han skal hevne seg på alle som har mobbet han på ungdomsskolen, ved å “plaffe ned alle elevene der neste uke”. Hva gjør du?
- I noen situasjoner KAN du gi opplysninger videre når tungtveiende private eller offentlige interesser gjør det rettsmessig å gi opplysningene videre.
- I noen situasjoner SKAL du gi opplysninger videre, f.eks.:
§ 31: “Helsepersonell skal varsle politi og brannvesen dersom dette er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom”
§ 33: “Helsepersonell skal uten hinder av taushetsplikt (…) melde fra til barnevernstjenesten uten ugrunnet opphold (…)
Etter noen måneder som fastlegevikar, syns du det går strålende og takker ja til 20% kommunal stilling som kommuneoverlege med ansvar for smittevern i tillegg til fastlegevikariatet.
På legekontoret får du inn en 14-åring som du tror har meningitt. Du sender pasienten straks av gårde med helikopter - men hva gjør du så?
- Innleggende/behandlende lege skal umiddelbart varsle kommunelege/smittevernlege (deg selv). Dersom kommunelegen ikke nås, skal smittevernvakten ved FHI varsles (døgnåpen telefon)
- Ved bekreftet diagnose (eller ved sterk mistanke) skal kommuneoverlegen:
- Varsle lokal helsetjeneste/legevakt
- Kartlegge nærkontakter (kan gjøres i samarbeid med innleggende/behandlende lege)
- Informere pasientens nærmiljø (samme husstand, skoleklasse/barnehage, nær familie)
- Så raskt som mulig etter bekreftet diagnose skal kommuneoverlege utføre bæreskapsutrydding hos nærkontakter. Bør gis så samtidig som mulig for å unngå re-smitte.
- Ved bekreftet serogruppe skal alle nærkontakter vaksineres med aktuell vaksine.