Rettslære uke 39 Flashcards
Juridisk metode: 3 faser
- Finne / klarlegge sakens fakta: hva har faktisk skjedd, sakens omstendigheter
- Identifisere og formulere rettsspørsmålet: hvilken rettsregel er det spørsmål om, hvordan tolke i akkurat denne saken
- Drøfte
- Vurdere argumenter for og mot bestemte løsninger
- Målet er å finne «gjeldende rett»
- Argumenter hentes fra rettskildene
- Argumentene veies mot hverandre
• Konklusjon - svar på rettsspørsmålet
Hvorfor må lovtekster tolkes?
Lovtekster inneholder ofte vage og generelle ord og uttrykk som ikke har et klart og avgrenset meningsinnhold. Tolking av lovtekster er behandlet i læreboka på side 17. Ord som «skog», «bolig», «formuesgjenstand», «skip» osv., trenger en nærmere avgrensning. Det er spesielt viktig med grundig tolking når vage ord og uttrykk forekommer i straffebestemmelser fordi tolkingen ofte er avgjørende for om noen skal straffes eller frifinnes.
Hva menes med utvidet tolking?
Utvidet tolking betyr å legge mer meningsinnhold i et ord eller uttrykk, enn det vanlig språkforståelse gir grunnlag for. Eksempler kan være at ordet sykkel også omfatter elektriske sykler, at pattedyr omfatter mennesker, at ekteskap også omfatter personer av samme kjønn eller at motorvogn omfatter gressklipper. Det er viktig å være oppmerksom på at ord og uttrykk kan bli tolket forskjellig i ulike lover.
Hva menes med innskrenket tolking?
Innskrenket tolking betyr å legge mindre meningsinnhold i et ord eller uttrykk enn det vanlig språkforståelse gir dekning for. Når katt blir tolket som «katt-unntatt innekatter», blir katt tolket innskrenket. Innskrenket tolking er det motsatte av utvidet tolking.
Hva menes med analogisk tolking?
Analogisk tolking er å tolke ord og uttrykk tilsvarende på et annet område enn det lovteksten sier. Hvis regler for ektefeller blir brukt for samboere, sier vi at reglene for ektefeller blir brukt analogisk for samboere. Det er nok en glidende overgang mellom utvidet og analogisk tolking, men den prinsipielle forskjellen er at ved utvidet tolking er man innenfor ordlydens ramme. Ved analogisk tolking er man utenfor.
Likhetsprinsippet blir fremhevet som begrunnelse for analogisk tolking der man ikke finner en helt treffende lovtekst, men at tilfellet har så mange likhetstrekk med et lovregulert område at begge tilfeller bør løses likt. I Passbåtdommen (RT-1973-433) ble passbåt tolket som «skip». Noen vil hevde at man er utenfor ordlyden og bruker reglene om skip analogisk for passbåter. Andre vil hevde at man er innenfor ordlydens ytre ramme og at ordet skip ble tolket utvidet. Tilsvarende resonnement kan man bruke for ordet «fører» i vegtrafikkloven § 22. Ved for eksempel øvingskjøring kan den som sitter i passasjersetet blir vurdert som fører, selv om han eller hun ikke sitter bak rattet og styrer bilen.
Hva menes med antitetisk tolking?
Med antitetisk tolking menes at tilfeller som faller utenfor ordlyden, løses motsatt av det lovteksten gir anvisning på, motsetningstolking. Dette er nok det tolkingsresultat som er vanskeligst å gi en god begrepsforklaring/definisjon av. Det kan imidlertid bøtes på ved å gi eksempler. Et ofte brukt eksempel er vergemålsloven § 2 som bestemmer at den som er under 18 år er umyndig. Antitetisk blir dette tolket som at personer som har fylt 18 år, er myndige.
Hva er en rettskollisjon?
En rettskollisjon foreligger når to eller flere regler gir forskjellig resultat for samme rettsspørsmål.
Hvordan kan vi løse ulike typer av rettskollisjoner?
Når to eller flere rettsregler tilsynelatende gir forskjellig resultat for samme rettsspørsmål, må man første harmonisere så mye som mulig ved å tolke så innskrenkende at reglene ikke lenger kolliderer. Hvis dette ikke lar seg gjøre, må vi ha vikepliktsregler. Lov av høyere rang går foran lov av lavere rang. For eksempel går stortingsvedtatt lovtekst foran forskrifter (trinnhøydeprinsippet). Spesialregler går foran generelle regler (Spesialregelprinsippet), og nye lover går foran gamle lover (lex posterior).
Hva menes med rettsregler, og hva skiller rettsreglene fra andre regler?
Rettsreglene kjennetegnes ved at de er vedtatt av offentlige organer. Myndighetene kan straffe eller utøve makt for å få folk til å følge lovene og de beslutningene som domstolene treffer med hjemmel i lovene. Den som bryter en rettsregel, kan straffes med bot eller fengsel hvis det er bestemt at lovbruddet kan føre til straff. Selv om noen lovbrudd ikke er straffbare, kan de føre til erstatningsansvar.
Andre regler i samfunnet, som ikke er rettsregler, kjennetegnes ved at de ikke er vedtatt av noe offentlig organ. Brudd på disse reglene kan ikke påføre deg straff eller erstatningsansvar der myndighetenes makt kan brukes til gjennomføringen.
Hvordan kan samfunnsforhold påvirke lovene, og hvordan kan lovene påvirke samfunnsforhold?
Kampen om knappe ressurser påvirker rettsreglene. Å forurense drikkevannet kan være en mer alvorlig forbrytelse i et ørkensamfunn der vann er en begrenset ressurs, enn tilsvarende forbrytelse er i Norge. Tyveri av hest var en alvorlig forbrytelse på 1800-tallet da hesten spilte en mye større rolle i samfunnet enn den gjør i dag. Dødsstraff for hestetyver var vanlig i «Det ville vesten», skal vi tro westernfilmene.
Hjemlige eksempler på at samfunnsforhold påvirker lovene, kan hentes fra ekteskapsloven som nå tillater ekteskap mellom personer av samme kjønn. Samfunnets syn på homofile og lesbiske personer har endret seg vesentlig. Disse holdningsendringene førte til en ekteskapslov som fra 1. januar 2009 likestilte ekteskap mellom personer av samme og motsatt kjønn.
Hvilke typer regler ble utviklet i ættesamfunnet?
Ættesamfunnets rettsregler dreier seg i første rekke om regler som beskytter stammen mot ytre fiender, og som bevarer næringsgrunnlaget. Ættesamfunnet utviklet derfor regler om forræderi, feighet i krig, plikt til militærtjeneste, osv. Et drap som ble begått innenfor en ætt, hadde verken høvdingen eller eldsterådet noe med. Det var en intern sak innenfor ætten å straffe gjerningsmannen. Hvis derimot et drap ble begått mot en person i en annen ætt, var det en trussel mot den indre ro og orden i stammen. Det utviklet seg derfor en tradisjon med blodhevn (feider).
Hva menes med begrepet «rettssubjekt»? Hvem var rettssubjekt i ættesamfunnet?
Rettssubjekt er den person eller gruppe av personer som har rettigheter eller forpliktelser, for eksempel eiendomsrett til bolig og andre eiendeler og ansvar for gjeld. I ættesamfunnet var det ætten og ikke det enkelte individ som var rettssubjekt.
Hvilken betydning fikk bystatsutviklingen for hvem som var rettssubjekt?
I bystatenes nære og fast organiserte samarbeid mellom innbyggerne fikk ættefellesskapet en stadig mer underordnet rolle. I stedet oppsto storfamilien som sosial primærgruppe. Her ble grunnlaget lagt for at individet og ikke ætten var rettssubjekt.
Hva er naturrett?
Naturretten er en idélære som kan spores tilbake til antikkens Hellas. Naturrettsteoretikerne mente at det fantes uforanderlige og evige regler som gjaldt alle mennesker. Det var for eksempel naturens orden at alle mennesker var født frie og like, og da måtte det være likhet for loven. Retten til livet innebar streng straff for den som berøvet noen livet.
På 1600-tallet ble disse tankene vekket til live igjen. Det fikk stor betydning for rettsutviklingen i den vestlige verden.
Hvilken betydning fikk naturretten for regler om statsrett og privatrettslige regler om ekteskap, avtaler mv.?
På statsrettens område utviklet naturrettstenkerne ideer om maktfordeling, tanker som ga opphav til vår egen grunnlov der statsmakten blir delt inn i en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Naturretten la også grunnlaget for utviklingen av lover og konvensjoner om menneskerettigheter. Den fikk også betydning på familierettens område. Ekteskap ble sett på som en avtale mellom to selvstendige og frie personer. Når ekteskapet kunne stiftes ved avtale, kunne det også oppløses ved avtale. Dette var et brudd med kirkens rett som så ekteskapet som en hellig handling som ikke kunne oppløses.
Strafferetten ble humanisert. Naturrettstenkerne rettet rasende kritikk mot den torturen som preget strafferetten. Etter hvert beveget strafferetten seg vekk fra prinsippet om hevn og gjengjeldelse. Forbedringstanken slo stadig mer igjennom. Trusselen om straff skulle virke avskrekkende på andre lovbrytere (allmennprevensjon) og på lovbryteren (individualprevensjon). Det var naturrettstenkerne som ga mange land støtet til å oppheve dødsstraffen.
Hva er et rettsspørsmål?
Et rettsspørsmål er et spørsmål om hvilke regler som gjelder og hva slags innhold disse har, når rettsregler skal brukes for å løse en rettstvist. Generelle rettsspørsmål gjelder alle, for eksempel regler om forbrukernes rettigheter når de har kjøpt en mangelfull vare. Spørsmålet er generelt fordi det gjelder alle forbrukere. Individuelle rettsspørsmål gjelder et konkret tilfelle, for eksempel om Nina (16 år) kan få erstatningsansvar for å ha syklet på og skadet en fotgjenger.
Hva er en rettskilde? Sett opp en liste over de viktigste rettskildene og forklar kort hva de går ut på.
Rettskildene er behandlet i læreboka på side 11. De viktigste rettskildene når du skal løse praktiske oppgaver er lovtekster, uttalelser i forarbeider, rettspraksis (særlig dommer som det er gjengitt utdrag av i læreboka) og juridisk teori i den grad denne er omtalt i læreboka. De andre rettskildene, for eksempel forvaltningspraksis, sedvane, reelle hensyn, folkerett, EU/EØS-rett mv. kan ha betydelig vekt i enkelte saker, men er ikke like relevant for deg når du skal løse praktiske oppgaver.