Krle prøve uke 8 Flashcards

1
Q

Sikhismens oppstander, og historie

A

Guru Nanak født som hindu, ble med i gruppe som søkte gud særlig gjennom fremføring og skriving. Kom med tanker som vekkte oppsikter i samfunnet. “alle religioner er et” påsto han “akkurat som gud er en”, budskapet som startet sikhismen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

hva tror bahaiene på?

A

Bahaiene tror at det til alle tider egentlig bare har vært en religion, “Guds religion”. Bahaier tror på enhet: Enhet mellom alle mennesker og enhet mellom alle religioner blir forklart ved å vise til at Gud er en. Fordi de har denne tanken om fred og samarbeid mellom alle land og mennesker, har bahaier samarbeidet med organisasjoner som arbeider for fred og menneskerettigheter rundt omkring i verden. Målet for bahaiene er et eneste land i hele verden, med en felles regjering, ett språk, en religion, en felles øverste domstol og en verden uten ulikheter mellom fattige og rike.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvorfor regnes ikke jehovas vitner som kristendom?

A

Jehovas vitner understreker at de står for den type tro som fantes helt i begynnelsen av kristendommen, og at de er de eldste sanne kristne. Men mange lurer likevel på om det er et kristent kirkesamfunn eller ikke, fordi vitnene ikke godtar læren om treenigheten eller ikke tilber Jesus som “sann Gud og sant menneske”. Derfor blir læren deres vanligvis ikke regnet som en del av kristendommen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan sikhene så på kastesystemet?

A

Guru Nanak og de han samarbeidet med var veldig kritiske til kastesystemet. Sikhismen ble derfor en reaksjon mot de store forskjellene i samfunnet, både mellom kastene, mellom fattige og rike og mellom menn og kvinner. I India er det vanlig at navnet forteller hvilken kaste en person hører til. Sikhismen prøvde å oppheve dette ved at alle har samme etternavn. Menn som er innvidde sikher heter Singh (løve) til etternavn, mens innvidde kvinner heter Kaur (prinsesse).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan ser mormonerne på familier?

A

Mormonerne legger stor vekt på familielivet. De tror at Gud ikke tillater homoseksualitet, utroskap og pornografi. Det er viktig for kirken å støtte familien. Kirken oppfordrer familien til å ha en fast hjemmekveld hver uke. Alle oppgavene i en menighet utføres frivillig. Oppgavene går på omgang og varer vanligvis 3-5 år. Gutter over 19 blir oppfordret til å være misjonær i to år. De første mormonmisjonærene i Norge ble fengslet og utvist for “ulovlig utøvelse av religion”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvorfor er jehovas vitner imot blodoverføring?

A

Jehovas vitner er imot blodoverføring fordi det står i tredje mosebok at “dere må ikke spise blod av noen skapning”, som er grunnen til at jøder tapper blodet ut av dyrene under slakting, men jehovas vitner har et totalforbud mot å ta inn blod i kroppen. Dermed er de imot blodoverføring, selv når det står mellom liv eller død.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly