Patientlag Flashcards

1
Q

Vad syftar patientlagen till?

A

● Denna lag syftar till att inom hälso- och sjukvårdsverksamhet stärka och tydliggöra patientens ställning samt till att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Lagen innehåller bestämmelser om:
○ tillgänglighet (2 kap)
○ information (3 kap)
○ samtycke (4 kap)
○ delaktighet (5 kap)
○ fast vårdkontakt och individuell planering (6 kap)
○ val av behandlingsalternativ och hjälpmedel (7 kap)
○ ny medicinsk bedömning (8 kap)
○ val av utförare (9 kap)
○ personuppgifter och intyg (10 kap)
○ synpunkter, klagomål och patientsäkerhet (11 kap)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad ska patienten informeras om enligt Patientlagen?

A

3 kap PL behandlar information. Kapitlet säger följande:
● 1 § patienten ska få information om följande;
1. sitt hälsotillstånd,
2. de metoder som finns för undersökning, vård och behandling,
3. de hjälpmedel som finns för personer med funktionsnedsättning,
4. vid vilken tidpunkt han eller hon kan förvänta sig att få vård,
5. det förväntade vård- och behandlingsförloppet,
6. väsentliga risker för komplikationer och biverkningar
7. eftervård och
8. metoder för att förebygga sjukdom eller skada.

● 2 § Patienten ska även få information om:
○ möjligheten att välja behandlingsalternativ samt vårdgivare och utförare av offentligt finansierad hälso- och sjukvård
○ regionens elektroniska system för listning av patienter hos utförare
○ möjligheten att välja och få tillgång till en fast läkarkontakt
○ möjligheten att få en ny medicinsk bedömning och en fast vårdkontakt
○ vårdgarantin
○ möjligheten att hos Försäkringskassan få upplysningar om vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller i Schweiz.
___________________________________________________________________________
● 2 b § En patient som skrivs ut från slutenvård ska man få information om vilken vård och behandling som getts om avsikten är att man ska få insatser från öppenvård, socialtjänst eller kommunal hälso- och sjukvård.
● 3 § När patienten är ett barn ska även barnets vårdnadshavare få information enligt 1 och 2 §§
● 4 § Om informationen inte kan lämnas till patienten, ska den i stället såvitt möjligt lämnas till en närstående till honom eller henne.
● 5 § Informationen får inte lämnas till patienten eller någon närstående om bestämmelser om sekretess eller tystnadsplikt hindrar detta.
● 6 § Informationen ska anpassas till mottagarens ålder, mognad, erfarenhet, språkliga bakgrund och andra individuella förutsättningar. Mottagarens önskan om att avstå från information ska respekteras.
● 7 § Den som ger informationen ska så långt som möjligt försäkra sig om att mottagaren har förstått innehållet i och betydelsen av den lämnade informationen. Informationen ska lämnas skriftligen om det behövs med hänsyn till mottagarens individuella förutsättningar eller om han eller hon ber om det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vem har ansvar för att patienten har förstått den information hen fått?

A

● 3 kap § 7 säger att den som ger informationen ska så långt som möjligt försäkra sig om att mottagaren har förstått innehållet i och betydelsen av den lämnade informationen.
Informationen ska lämnas skriftligen om det behövs med hänsyn till mottagarens individuella förutsättningar eller om han eller hon ber om det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad gäller angående samtycke enligt Patientlagen?

A

Kap 4 behandlar vad som gäller kring samtycke i Patientlagen. Kapitlet säger följande:
● 1 § Patientens självbestämmande och integritet ska respekteras

● 2 § hälso- och sjukvård får inte ges utan patientens samtycke om inte annat följer av lag. Innan samtycke inhämtas ska patienten få information enligt 3 kap.
Patienten kan, om inte annat särskilt följer av lag, lämna sitt samtycke skriftligen, muntligen eller genom att på annat sätt visa att han eller hon samtycker till den aktuella åtgärden.
Patienten får när som helst ta tillbaka sitt samtycke. Om en patient avstår från viss vård eller behandling, ska han eller hon få information om vilka konsekvenser detta kan medföra

● 3 § När patienten är ett barn ska barnets inställning till den aktuella vården eller behandlingen så lång som möjligt klarläggas. Barnets inställning ska tillmätas betydelse i förhållande till hans eller hennes ålder och mognad.
○ Runt 12 år ofta någon slags riktlinje för att börja lyssna mer på barn. Mer och mer ju äldre de blir.

● 4 § Patienten ska få den hälso- och sjukvård som behövs för att avvärja fara som är akut och allvarligt hotar patientens liv eller hälsa, även om hans eller hennes vilja på grund av medvetslöshet eller av någon annan orsak inte kan utredas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är syftet med att utse en fast vårdkontakt för patienten?

A

Se 6 kap i PL.
● 1 § Patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet ska tillgodoses. Olika insatser för patienten ska samordnas på ett ändamålsenligt sätt.

● 2 § En fast vårdkontakt ska utses för patienten om han eller hon begär det, eller om det är nödvändigt för att tillgodose hans eller hennes behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet.
○ En fast vårdkontakt har ofta uppemot 80 kontakter, där runt 20 oftare ges en mer intensiv behandling medan de resterande träffas något mindre frekvent.

● 3 § Patienten ska få möjlighet att välja en fast läkarkontakt inom primärvården

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

När har patienten möjlighet att välja behandlingsalternativ?

A

Se 7 kap PL:
● 1 § Om det finns flera behandlingsalternativ som är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska patienten ha möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar. Patienten ska få den valda behandlingen, om det med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan och till kostnaderna för behandlingen framstår som befogat.
Patienten har inte rätt att välja en sådan behandling som kommunen ansvarar för utanför den kommun inom vilken han eller hon är bosatt, om denna kommun kan erbjuda en behandling som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

● 2 § När det finns olika hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning tillgängliga ska patienten ges möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar. Patienten ska få det valda hjälpmedlet, om det med hänsyn till hans eller hennes behov och till kostnaderna för hjälpmedlet framstår som befogat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly