Oefenvragen Flashcards
Verhelderende hulpvraag
Verhelderende hulpvraag (VHD): hoe kan ik de problemen van mijn kind verwoorden?
klachtanalyse
Onderkennende hulpvraag
Onderkennende hulpvraag (ODK): wat is er met mijn kind aan de hand?
probleemanalyse.
Verklarende hulpvraag
Verklarende hulpvraag (VKR): waarom is dit met mijn kind aan de hand?
verklaringsanalyse
Indicerende hulpvraag
Indicerende hulpvraag (IDC): hoe kan mijn kind geholpen worden?
indicatieanalyse
“Draagt de slechte relatie tussen ouders bij tot het probleemgedrag van het kind?”
Welk type vraagstelling is dit?
Verklarend
Waarom is het gebruik van de Diagnostische Cyclus zinvol (noem twee kernpunten)?
- Een systematische aanpak om problemen in kaart te
brengen, te verhelderen (te onderkennen) en te verklaren. - Om goed na te kunnen gaan wat er aan te doen is (indicatie).
- Nodig om grip te krijgen op de complexe werkelijkheid.
Wat geeft het begrip ‘cyclus’ aan bij de diagnostische cyclus?
Cyclus geeft aan dat indien nodig de systematiek of fases hier binnen, opnieuw toegepast kunnen worden. Het herhalingselement en de afgrenzing moet benoemd worden.
Binnen de diagnostiek spelen classificatiesystemen een belangrijke rol. Noem de belangrijkste 4 voordelen van dergelijke classificatiesystemen.
- Betere communicatie met professionals en ouders;
- systematisch onderzoek naar aard, voorkomen, oorzaak en gevolg;
- duidelijke koppeling met prognoses
- en met behandelingsmogelijkheden
Binnen de diagnostiek spelen classificatiesystemen een belangrijke rol. Noem de belangrijkste 4 nadelen van dergelijke classificatiesystemen.
- Stigmatiserend
- te simplificerend, het gaat voorbij aan omstandigheden en relaties die van belang zijn bij de ontwikkeling van psychopathologie
- Zet aan tot onjuist gebruik
- Betrouwbaarheid is niet altijd optimaal.
Proximale factoren + voorbeeld
Proximale gezinsfactoren staan het dichtst bij het kind en hebben betrekking op de interactie tussen ouder en kind en op de kwaliteit van de ouder-kindrelatie. Deze factoren zijn voor het kind dus direct ervaarbaar. Voorbeelden van beschermende factoren zijn steun door liefde, affectie, waardering en acceptatie, responsiviteit. Maar ook de controle van ouder op het kind, namelijk het disciplineren of het toezicht houden.
Distale factoren + voorbeeld
Distale gezinsfactoren zijn kenmerken van de ouders, zoals persoonlijkheidskenmerken, psychopathologie, opvattingen over kinderen en opvoeding. Deze factoren zijn niet altijd zichtbaar voor het kind. Voorbeelden van risicofactoren zijn: antisociaal gedrag van een ouder, depressie/ narcisme
Contextuele factoren + voorbeeld
Contextuele gezinsfactoren: kwaliteit van andere relaties in het gezin, bijvoorbeeld de huwelijksrelatie. Voorbeelden van risicofactoren zijn:Incest, Echtscheiding, dat de hiërarchie in het gezin wordt omgedraaid; ouders hebben niet meer het hoogste gezag, maar het kind.
Globale factoren + voorbeeld
Globale gezinsfactoren: socio-economische staat van het gezin. Beschermende factoren in dit domein zijn: een vast inkomen, toegang tot onderwijs.Risicofactoren van een laag sociaaleconomischestatus (SES) zijn:een laag inkomen, geen opleiding…