Modul 3F.3: Fordøjelsessystemet Flashcards

1
Q

Beskriv princippet i aminosyreomsætning

A

Princippet i amonosureomsætningen sker i leveren. Fra tarmen absorbre di- og tripepeitder hurtigt og føres med blodet til leveren. I leveren optages næsten alle nonessentielle aminosyre og vil via levrensspecifikek enzymsystem gennemgå en deaminering og transaminering hvilket giver leveren mulighed for proteinsyntese af eks plasmaproteoer som albumin.
Ketogene aminosyre kan ved deaminering danne aflaketosyre der kan indgp i ctrintronsyrecuklus og bidrage til øget ATP dannelse fordi at de hurtigt indgår id anenlse af acetylcoa.
GLukogene aminosyre kan ved deamienring odmanens til pryuavt elelr substrater der har en tæt forbindelse til glukoneogensen og dannelsen af glukose.

Glutamat = centat aminosyre

Omsætningen af aminosyre til Urea og alfa-ketosyrere sker i leveren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Et overordnet kendskab til omsætningen af aminosyrers aminogrupper

A

Muskler kan bruge ATP udfra a-ketosyre i aminosyren (carbonskelet). det kræver deamiering i leveren. glukosealanin cyklus vhor muskler danner alanin som sendes til leveren der deminerner den til trasnmainerig for at danne adnre protiener unde rprotiensuntese - pyruvat bruges til glukogenugesene og frigives som sukker tilb ldoet som muskulaturen kan bruges.

Aminosyrenes carbonskelet forbrælndes til energi i muskelr efter fraspaltning af aminogruppe. Aminogrupepr i leveren omdanes til urea og udskilles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv carbonskelettets betydning ved transaminering og glukoneogenese

A

Carbon skelettets betydning
Ved transaminering dannes a-ketosyre ved en af følgende reaktioner:
Ved nedbrydning af α-ketosyre kan dannes energi gennem Krebs’s cyklus
Ved transaminering af α-ketosyre kan dannes en anden aminosyre (non-essentielle aminosyrer)
I katabole reaktioner omkring alfa ketosyre har betudnong for dannelse af andre aminosyre som kroppen selv syntetisere. Alfa ketosyre igennem stofskiftet.
Ved glukoneogenese kan dannes glukose. De fleste aminosyre fra leveren indgår i glukoneogenese. Rovdyr lever af den process uddfra proteinholdig kost. Leverens særlige rolle som fordelingsorgan der står for ketonstofomdannelse, eksportering af triglycerider og glukoneogenesen samt aminosyreomsætningen!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forstå dannelse af carbamoyl fosfat og urea, herunder de energimæssige forhold

A

Omdannelsen i leveren:
Oxidativ deamineringsprocess er den ene aminogruppe der tilføres urea-cyklus mens den anden aminogruppe i urea cyklus tilføres via aspartate. Husk at Urea har to aminogrupper!
Aspartate dannes via Transaminerings hvor oxaloacetat der optager en aminogruppe fra glutamat og der dannes alfa-ketoglutarat og aspartat -> urea cyklus -> Urea.
OBS: transaminering af glutamate = Alfa ketoglutarate.

Urea cyklus

Ornithin og citrullin er aminosyre men bruges ellers ikke i kroppen til proteiner - ukendte.
Urinstof er affaldstof: NH2CONH2
Ureacyklus
Ammoniak og bicarbonat odanner carbamoylfosfat
carbamoylfosfat bindes til ornitin og danner citrulin.
citrulin med apratat og argininosuccinat
som spaltes til arginin der spaltes t il urinstof og orinitin.
Dannelse af urinstof er vigtigt.
Arinosuccina tsaplest også i fumerat der blvier til malat, oxaloacetta som optager aminogruppe via transaminering til aspartat som tilføjer aminogrupep til ureacyklus.
Hos fugle er koncentering af aminogrupper ift pattedyr - istedet udskiller de tørstof fra urinstof = urinsyre.
OBS: en hunderace måske dalmantinere danner også urinsyre i omsætning af urinstof - hvorfor er ukendt.
Urinvejslidelse hos dalmantinere?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv specifik dannelse af carbamoyl fosfat og urinstof

A

Dannelse af urinstof foregår i leveren gennem en kompleks cyklisk proces.
Ornithin og citrullin er to aminosyrer, der er involveret i urinstofcyklussen, men de er ikke involveret i proteinopbygning.
Urinstof dannes ved at arginin spaltes til ornithin og urinstof.
Resten af urinstofcyklussen handler om at regenerere arginin fra ornithin.
Ornithin modtager et C-atom fra CO2 og to aminogrupper. Den ene aminogruppe kommer fra NH4+ (dannet ved oxidativ deaminering af glutamat), og den anden kommer fra aspartat.
Under denne proces dannes fumarat, som indgår i citronsyrecyklussen. Dette producerer oxaloacetat, der kan genoprette aspartat ved transaminering.
Carbamoylphosphat dannes ved at binde CO2, NH4+ og fosfat sammen ved hjælp af enzymet carbamoylphosphat-syntetase og forbruger 2 ATP.
Ved syntesen af argininosuccinat omdannes ATP til AMP og 2 fosfat.
I alt forbruges 4 energirige bindinger svarende til 4 ATP for at danne et molekyle urinstof. Dette er prisen, som pattedyr betaler for at opretholde en lav NH4+-koncentration.
Det dannende urinstof transporteres med blodet til nyrerne, hvor det udskilles med urinen.
Bemærk dog, at drøvtyggere udskiller betydelige mængder urinstof i spyt og gennem vomvæggen. Dette er fordelagtigt, da kroppens affaldsprodukt kan bruges som kvælstofnæring til vomfloraens proteinsyntese og genbruges af dyret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forstå transportsystemerne for NH3 til leveren

A

Forstå transportsystemerne for NH3 til leveren
Transport af NH3 til leveren via transport-
aminosyrerne glutamin og alanin
* Glutamin deamineres til ammoniak og glutamat.
* Alanin transamineres til pyruvat og danner glutamat med α-ketoglutarat
* Glutamat kan enten indgå i transamineringsreaktion, hvorved der dannes aspartat, eller det kan deamineres igen, hvorved der dannes ammoniak. Både aspartat og ammoniak indgår i urea-cyklus

Aminogruppe til alfa ketogluterat og til anain ved at tilføje amino til pyruvat. Alanin optages i leveren. Mere ned 90% af alanin otpages af leverceller hvor alalnin overføre aminogruppe til alfa keogluterat og daner glutamate som frigiver aminogruppe i leverceler hvor det via GLutamatdehydrogenase danner frit NH3 som indgår i dannelse af Urea.

I andre væv kan glutamate omtage NH3 via ATP og danne glutamine der kan demineres i leveren så den frigives og igen kan indgå i dannelsen af Urea. I muskualtur er alanin en transportaminosyre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kende glutamins og alanins rolle

A

Kende glutamins og alanins rolle
”Transport-aminosyrer”
* Alanin - primært fra muskler
* Glutamin - Alle andre væv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Forskellen på glukagene og ketogene aminosyre

A

Glucogene og ketogene aminosyrer
NOgle aminosyre har langt carbonskelet og kan danne forbindelser der indgå ri krebscyklus go danner acetylCOA (alanin boks). Enkelte aminosyre som lysin og leucin som danner enten acetoacetylCoA aller acetylCoA. de er ketogene og kan ikke netto-bidrage til dannelse af oxaloacetta i glukoneogenesen og er derfor ketogene og ike glucogene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forstå reguleringsmekanismer i stofskiftet

A

Irreversible reaktioner kræver separate enzymer til modsatrettede processer
På aminosyre er sidekøder med hydroxygrupper (en reaktiv gruppe) der kan bindes til en fosfatfruppe fra ATP som ændre strukturen og derved kan aktivere rproteinet ved ædnring af proteinets ladning og funktion. KInase til at sætte fosfatgruppe på og en fosfatae til at fjerne.
FOsforylering kan ennten aktivere eller inaktiverre

Regulerignsmekanismer i stofskfitet sker primært ved fosforyaltion go defosforuelrna fa molekyler (aktivering o deaktiveirng). PRimært i forbindelse med insuling o gglukagon der i pancreas responderr på for høje (+7mg/l) eller for lave (-4mg/L) bloduskkerværdier. Både induslin og glukagon er peptidhormoner der bindes til overfladeudtrykt proteinreceptore, ofte G proteinkoblet som ved bindign sender intracellulrtæ singal til adenylylcyclsase om at omdanne ATP til camp, en secon messenger der aktiverer (eller ikke - afhængigt af omd et er insulin/glucagonstimuli) PKA som fosforuerer PFK2/FBP2 komplekset der reguerler glukoneogesen.
PFK2 stimuerles af insulin og fsoforuerre/danner fructose2,6bifosfat der hæmmer et essentielt trin i glukneogenesen (omdannelse af fructose1,6bifosafat til Fructose6fosfat) som derer omdanens til glukose6 fosat og glukose.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Positive og negative feedbackmekanismer i stofskiftet

A

Positive og negative feedback-mekanismer
Negativt feedback:
Kroppen syntetisere en del nonessentielle aminosyre. Udfra aspartat dannes lysin (aspartat semialdehyd). Lysine i store nok koncentrationer bremser enzymatiske reaktioner så den bremser omdannesle af aspartat semialdehyd. Derudover kan lysin ogsåp bremse enzym der omdanner aspartat til aspartat semialdehyd.
Lysin, Threonine, isoleocine er aminosyre der kan regulerer deres egen syntetse.
Positivt feedback:
Omdannelsen af fructose 6fosfat til fruktose 1,6 bifosfat er en del ad glykolysen. ADP aktiverer glykolysen ved at fremme fosforyleringsprocess. ADP er signal om at der mangler energi. ADP stimulere enzym som er indvoldveret i glycolysen, en kinase der fosforyler. Positiv feedback = enzym bliver meget mere aktivt.
Regulering af trin 3 i glukoneogenese:
ADP kan også bremse et enzym, Froctose1,6 bifosfatase der omdanner frostose 1,6 bifosfat og danner fruktose 6 fosfat. ADP fremmer derfor den ene reaktionsstreng i positivt feedback og kan hæmme den anden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv signalveje med insulin og glukagon

A

Insulin________________
Lipogenese, PFK2/FBP2
Leverceller GLUT4
Appetitcenter i CNS
glukogenese

Glucagon________________
Lipolyse
PFK2/FBP2
Glukogenolyse
Glukoneogenese

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv generelt leverens galdesystem

A

Leverens galdesystem
Leverenzymer ALAT og ASAT - frigives til blodbanen ved beskadigelse - leveren kan testes ved blodprøve
Aminogrupper der dannes i muskler, transport til leveren til afgiftning og ved leversvigt = blodforgiftning.
Leveren er kroppens største kirtlen. 3% af kropsvægten.
Canaliculi er små kanaler, der ligger mellem levercellerne, som ikke har nogen væg. Mlm erytrocytterne ligger sinusoider = fenestrerede hvide kapillær systemer. imellem levercellerne ligger små spalter, uden endotelceller beklædning. Tightjuncitons ml leverecellerne danner små kanaler og sekretet der dirigeres derhen via exocytose fra levercellen kan sive gennem kanalerne. De føres ud til Ductuli interlobulares i galdeblæren undtagen hos hest og rotte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv galdesystemets funktion

A

Galdesyrernes funktion
Galdesyrer, phospholipider, cholesterol, galde-pigment, vand og salte.
Galdesyrer = hovedbestanddelen af galde (85%).
Fosforlipider, cholesterol, galdepigment
Hepatocytter danner galdesyrer fra cholesterol. De har en hydrofil og en hydrofob side. Kan ”opløse” fordøjede lipider i tyndtarmen). Udskilles fra hepatocytter til galde kapillærer på saltform
(osmose)→ galdegangs systemet.
Galdesyrene danner emylgeret galdesaltdækkede fedtdråber til mange smp miceller der stabiliseres af galdesyremolekyler der består af en hydrofil og hydrofob del.
Galdeudskillelse/det enterohepatiske kredsløb aktivering
Galdeudskillelse
Fødeindtagelse →↑ Cholecystokinin (CCK) → Kontraktion af galdeblære + ringmuskel afslappes (undt. hest,rotte der jo ikke har galdeblære)→ galdeudskillelse til duodenum→ galden letter fedtfordøjelsen og absorbtionen i jejunum→ 95 % galdesalte absorberes i ileum→ føres via V.portae tilbage til leveren→ absorberes i leveren = ENTEROHEPATISK KREDSLØB.
Alternativt lagres galden i galdeblæren (undt. hest og rotte, der stadig ikke har galdblære), der koncentrerer galden. Kontraktioner i galdeblæren ved parasympatiske stimuli har en positiv feedback på galdesyntesen i hepatocytterne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv det enterohepatiske kredsløb

A

Det enterohepatiske kredsløb
Enterohepatiske kredsløb fra tarmen til leveren. Galdesyren - leverceller- conuloculi - ductus interlobulars - galdeblæern - tarmen. Under fødeindtagelse stimuleres sekretionen af galde.
I dyr uden galdeblære dialteres hele galdesystemet så der frigives galde fra hele galdegangssystemet til duodenum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv leverens karforsyning

A

Leverens metaboliske funktion
Dobbelt blodforsyning:
Nutritivt: A. hepatica (20 % af flow, 60% oxygenering)
Funktionelt: V. portae (næringsstoffer, hormoner mm.)
Blodet fra de to kredsløb samles i kapillærer kaldet sinusoider, der har afløb i V. hepatica og videre i V. cava caudalis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv leverens kulhydrat, aminosyre og lipid stofskifte

A

Kulhydrat-, aminosyre og lipidstofskiftet

Fødeindtagelse → Fordøjelse og absorption (husk VFA fra vom) →
En række metaboliske hændelse i leveren:
Kulhydrat (glykogen, glukose homeostasis = akut reserver i kroppen)
Aminosyrer (proteinsyntese, glukoneogenese(kun i lever), urea synthesis(kun i lever))
Fedtsyrer (fedt syntese (VLDL), ketonstof dannelse(kun i lever)), Overskydende fedtsyre nedbrydes til acetyl CoA og efterfølgende ketonstoffer og derefter bruges til at syntetisere fedt i leveren som nu frigives som VLDL med en ydre hydrofil kappe omkring triglyceriderne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Beskriv leverens afgiftningsreaktioner

A

Afgiftnings reaktioner
Leverens afgiftnings funktion: Lægemidler og toksiner
Mange lægemidler udskilles via galde,eller transporteres via plasmaproteiner og udskilles i nyrerne.
Leveren indeholder et enzymsystem
(P450) Hydroxylering (Fase 1) = tilføjelse af hydroxygruppe
Konjugering (Fase 2) → tilføjelse af aminosyre/molekyle der gør lægemidlet vandopløseligt: Kan udskilles og gøres mindre biologisk aktiv.
Levercirrose - skrumpelever
Lægemiddelomsætning i kroppen: Toxiner nedbrydes i leveren via enzymsystemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Kunne beskrive leverens rolle som syntese organ
PROTEINER

A

Proteiner
Leverens proteinsyntese dannes udfra aminosyre der optages fra tarmen
Plasmaproteiner (f.eks. albumin)
Leversvigt medfører ødem p.g.a. reduceret kolloid-osmotisk tryk
Koagulationsfaktorer:Leversvigt medfører øget blødningstendens og forlænget koagulationstid
En minoritret af proteiner i blodet der IKKE kommer fra leveren. Albimin = største blodprotien der transporterer fedtstoffer. Ved leversygt reruderes kolloidosmotiske tryk (der sørger for at vandet bliver i blodbanen) pga nedsat proteinkoncentration.
Er der ikke nok proteiner i blodet er der ikke nok til at suge væsken ud af kar hvilekt medfører ødemer!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Kunne beskrive leverens rolle som synteseorgan
IGF1, VItamin D, steroid hormoner og cholesterol

A

IGF1, Vitamin D, steroidhormoner, cholesterol
Leverens hormon metabolisme (IGF1 og steroidhormoner)
Leveren syntetiserer og aktiverer: Steroidhormoner, Insulin-like Growth factor 1 (IGF-1)
Omdannelse af thyroidea hormoner (T4→T3)
Leveren er målorgan (bl.a. insulin, glukagon, cortisol, væksthormon): insulin = glykolyse, glukagon = glukoneogenese
Leveren nedbryder og udskiller hormoner med galde: hormoner dannes og inaktierves konstant i leveren. I leveren dannes steroidhormoner der SKAL udskilles med galde.

Leverens vitamin metabolisme (VItaminer)
Metabolisme, aktivering, lagring, nedbrydning
Vitamin A - retinol lagring
Vitamin D - cholecalciferol konverteres i leveren til provitamin D
Vitamin E, antioxidant lagret i fedt og lever
Vitamin B+C lagring kun af små mængder

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Opsummering af vigtigste leverfunktioner

A

Opsummering af lever-funktioner
Eksokrin: Galdeudskillelse
Endokrin: IGF-1, D-vit., T4→T3 m.m.
Metabolisme (glukose, lipider, aminosyrer)
Afgiftning Reaktioner (Biotransformation)
Proteinsyntese (Plasmaproteiner og koagulationsfaktorer)
Vitamin og Cholesterol dannelse, lagring og udskillelse
Leversvigt → mange symptombilleder eks. nedsat fordøjelsesevne, blødningstendens, ascites (bugvattersot=væske i bughulen), ikterus (gule slimhinder), dårlig nedbrydning af lægemidler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Beskriv bilirubin kredsløbet

A

Bilirubin kredsløbet
Bilirubin er affaldsprodukt af hæmoglobin ved ødelæggelse af erythrocytter for frigivelse af jern. Hæm-skelettet nedbrydes til bilirubin.
Præhepatisk fase: tekst
Menneske-kroppen producerer dagligt 4 mg/kg af bilirubin ved metaboliseringen af hæm;
80 % stammer fra nedbrydningen af røde blodlegemer
Bilirubin (gult) og mellemproduktet biliverdin (grønt) transporteres fra plasma til leveren med henblik på konjugering og ekskretion ude i milten hvor mange blodlegemmr nedbrydes
Intrahepatisk fase: I leveren skal bilirubin konjugeres.
Ukonjugeret bilirubin er fedt- men ikke vandopløseligt
I hepatocytterne konjugeres bilirubin og bliver da opløselig i den vandholdige galde
Posthepatisk fase: I galdegangssystemet ud til tarmen. passage hindringer som galdesten hindre.
De vandopløselige bilirubinkonjugater udskilles via galdegangene til tarmen. En del bilirubin udskilles med afføringen, mens resten metaboliseres af tarmfloraen til urobilinogener og reabsorberes.
Størstedelen af urobilinogenerne filtreres fra blodet i nyrerne og udskilles i urinen

22
Q

Beskriv Ikterus og Acites ved leversvigt

A

Ikterus (gulsot)
Gulsot (Ikterus=gulfarvning af slimhinder) skyldes manglende bilirubin-udskillelse
– pre hepatisk (f.eks. øget hæmolyse)
– hepatisk (som regel beskadigelse af levervæv)
– post hepatisk (okklusion af galdevej
Man undersøger i mistanke om ikterus forhøjet ↑ serum galdesyrer, galdepigment = sensitiv lever funktionstest

Ascites
Ses ofte ved leverlidelser
Ascites: Bugvattersot, ansamling af serøs væske i bughulen.
En typisk årsag kan være hindret afløb fra V. porta systemet (levercirrhose→portal hypertension) og manglende albumin-syntese i lever.
Væske opsuges ikke i tilstrækkelig grad fra bughulen (PGA kolloidmotisk tryk).
Undersøges ved abdominocenthese (stik/tapning fra bughulen).

23
Q

F-GI 3: Fedtsyreomsætningen - Find og sammenføj de rigtige kombinationer.
Sted for fedtsyresyntese
Sted for fedtsyreoxidation
Reduktant i fedtyresyntese
Oxidant i fedtsyrenedbrydning
-
NAD+
Cytoplasma
NADPH
Mitochondrie

A

F-GI 3: Fedtsyreomsætningen - Find og sammenføj de rigtige kombinationer.
Sted for fedtsyresyntese
Cytoplasma
Sted for fedtsyreoxidation
Mitochondrie
Reduktant i fedtyresyntese
NADPH
Oxidant i fedtsyrenedbrydning
NAD+

24
Q

Fedtsyresyntesen foregår hos drøvtyggere både i lever og fedtvæv?

Ja
Nej

A

NEJ

25
Q

Glucose kan dannes ved gluconeogenese ud fra følgende stoffer eller dele af dem (flere rigtige svar):

Laktat
Acetyl-Coenzym A
Acetoacetat
Alanin
Leucin
Propionat
Glycerol
Phenylalanin
ß-hydroxybutyrat
Lysin

A

Laktat
Alanin
Propionat
Glycerol
Phenylalanin

26
Q

En trippel kontraktion af reticulum hos ruminanter ses ved (et rigtigt svar)
1. primær kontraktion af retitulo-rumen
2. eruktation
3. rumination, som altid efterfølges af en primær kontraktion (A-sekvens)

A
  1. rumination, som altid efterfølges af en primær kontraktion (A-sekvens)
27
Q

Pancreas lipase kan (flere svar)?
1. får adgang til triglycerider i fedtdråber beklædt med bl.a. galdesyrer i tarmlumen ved hjælp af pancreas co-lipase
2. nedbryder esterbindinger i triglycerider
3. aktiveres i tarmlumen af pancreas co-lipase

A
  1. får adgang til triglycerider i fedtdråber beklædt med bl.a. galdesyrer i tarmlumen ved hjælp af pancreas co-lipase
  2. nedbryder esterbindinger i triglycerider
28
Q

Glutamin og alanin transporterer aminogrupper til leveren

A
29
Q

De peyerske pletter (GALT) i tarmkanalen er lokaliseret i tunica muscularis mellem stratum circulare og stratum longitudinale
Nej
Ja

A

Nej

30
Q

Beskriv kulhydratsomsætningen i leveren i den ABSORBTIVE FASE

A

Kulhydrats omsætning - absorbtiv fase
Kulhydrat til leveren passerer uhindret ind i leverceller via glukosetransportør GLUT2.
Omdannes i levercelle til glukose 6 P (stimuleret af insulin) = glykogensyntese.
Der dannes også pyruvat - acetylCoA - (ved overskud af glukose) - fatty acid syntese via chylomicron remnants. FA bindes til glycerol som TG og lagres som VLDL, der frigives til fedtvæv via blodbane.
VLDL dannes i lever, chylomicron dannes i tarm

31
Q

Beskriv Glukoses forbrænding i hjernen samt blodsukker homeostase og artsvariationer

A

Forbrænding i hjernen af glukose:
Hjernen bruger kun glukose i energidannelse.
Glukose transport over blod hjerne barrieren hvor det omsættes til acetyl CoA som bruges i TCA(krebs cyklus).
Ketonstoffer kan også trænge gennem blod hjerne barrieren ved sult
I fedtvæv: Kulhydrat til leveren passerer uhindret ind i leverceller via glukosetransportør GLUT2.
Kulhydrats omsætning: i muskulatur
I muskulaturen optager muskelcellerne glukose via GLUT4 transportører der er insulinafhængig. I muskulaturen lagres glycogendepoter. GLoose60 omdannes til oyruvat og deraf AcetylCoA som kan bruges i TCA/krebs cyklus.
______________________________________
Blodsukker homeostase:
Leveren har central rolle for opretholdelse af glukosehomeostase hos alle dyr
Nogle dyre-arter som kat og drøvtyggere får ikke kulhydrat nok gennem foder til at kunne opretholde nødvendige blodsukker-koncentration. Løsningen er GLUKONEOGENESE udfra aminosyre (sker i lever):
Strikte carnivore (kat, mink) opretholder blodglukose ved glukoneogenese i lever ud fra aminosyrer
Drøvtyggere (kvæg, får, ged) syntetiserer glukose ud fra propionat (80%), men kan også lade aminosyrer indgå
Hest får 60 % af blodsukkeret fra glukoneogenese ud fra propionat absorberet fra tyktarm

32
Q

Beskriv sammenfatning af leverens omsætning af kulhydrater i absorbtiv fase

A

Sammenfatning: kulhydrater i arbsobtiv fase
Polysaccarider nedbrydes i tarmen til glukose ) vigtig brændstof til CNS
GLukose lagres som glykogen i lever og muskler - lagring stimuelres af insulin
For dyr der ikke får glukose nok fra foder opretholdes blod glukosen via glukoneogenese i lever fra deaminerede aminosyrer (hos carnivore) og fra propionsyre (hos drøvtyggere og hest).

33
Q

Beskriv den overordnede fedtsyreomsætning i den ABSORBTIVE FASE

A

Fedtsyrers omsætning - absorptiv fase
I tarmvæg - fedt der sættes sammen til Chylomikroner med triglycerid der omkranses af apolipoprotine go cholesterol. De går ind i lymfe - og føres via kappilæe til ductus thoracicus. Chylomikroner føers til blodbanen i kroppen og forsyner derfor MUSKLER med fedtsyre der ligger i chylomikroner via lipaser der sættes på den indvændige side af kappilærene. Lipasenre nedbryder triglycerider til frie fede syre som kan optages og i vævet samlet til triglycerider og forbrlndes til energi.

34
Q

Beskriv fedtsyresyntese

A

Fedtsyresyntese
Husdyrenes fedtsyre-syntese sker i den absorptive fase primært i fedtvæv og på basis af acetat
I fedtvæv kan fedtsyresyntese ske. Ved overskud af glukose eller acetat kan der dannes fedt.
Overskud af glukose - fedtsyre - triglycerid og VLDL i leveren - blodbanen - TG i fedtvæv
Sker fedtsynese i fedtvæv sker det på bassis af acetat, som drøvtyggerne har masser af. Acetat kommer fra blodet itl fedtceller og omdannes hurtigt til acetylCoA.
AcetulCoA undtpr i fedtsyresyntese ved at det først danner malonylCoA og derefter fedtsyre.
Tre fedtsyre sættes sammen med glycerol go danenr triglycerid.
Fedtsyntese i lever: glukose = pyrucat = acetylCoA = danner citat som smides ud af mitochondriet og yde omdannes til ocaloacetat eller acetylCOA som igen kan indgå i fedtstre syntesen.

Som omtalt tidligere vil overskydende glukose kunne omdannes til fedt i leveren hvis
dennes glykogenlager overskrides.
Irreversibel proces! Fedt kan ikek omdannes til glucogen igen. Man kan godt bruge fedtsyre i dannelse af ATP.
Herefter transporteres som VLDL til lagring i fedtvæv.
Bemærk: Hos husdyrene har leveren sekundær betydning i fedtsyntesen ved positiv energibalance
Det sker ikek hyppigt at dedanner fedt i levern men primært i fedtvæv da de er acetat forbrugere og optager acetat fra blodnnen go omdanner det til frie fedtsyre udfra ovenskydende acetat.

35
Q

Beskriv kroppens lipidomsætning

A

Lipid-omsætning
* Udgangspunkt for cholesterol-dannelse i lever.
* Udgangspunkt for dannelse af steroid hormoner og Vitamin D
* Vigtig struktur komponent i cellemembraner
* Komponent i lipoproteiner
* Galdesyrer dannet ud fra cholesterol udskilles i galden men genbruges ved enterohepatisk cirkulation

36
Q

Beskriv sammenfatning af fedt omsætning i kroppen

A

Sammenfatning: Lipider
* Lipider (triglycerider) transporteres i blodet som lipoproteiner: Chylomikroner (fra tarm) eller VLDL (fra lever)
* Chylomicroner (transport fra tarm) →lipoprotein lipase (insulin) på endotelceller i kappilæer som spalter triglycerid så fedtsyrene kan→ optages i fedtvæv (cellen kan også selv syntetisere fedtsyrer fra glukose eller acetat/ketonstoffer).
* Fedt transporteres primært fra leveren som lipoproteiner kaldet Very Low Density Lipoproteins (VLDL), der indeholder triglycerid, cholesterol og phospholipider.

37
Q

Beskriv aminosyreomsætningen i den absorbtive fase

A

Aminosyres omsætning - absorptiv fase
Ca. ¾ af aminosyrer fra tarmen absorberes fra V. porta til leveren, resterende 1/4 til perifer proteinsyntese.
20 % absorberede aminosyrer går til proteinsyntese i leveren (albumin, koagulationsproteiner). Nogle aminosyre går til lever og andre føres videre. Der dannes to typer af proteiner: lever proteiner og plasma proteiner. Lever proteiner (14%), plasma proteiner (6%).
57% af aminosyre som optages blvier brugt til at danne urea - deres carbonskelet bruges til at syntetisere glukose.
4 Transport Aminosyre: alanin, glutamin, aspartat, glutamat kommer fra v. portae til leverne hvor de absorberes og omdannes - urea cyklus.

38
Q

Beskriv syntesen af plasmaprotein under aminosyreomsætning

A

Syntese af plasmaprotein: Leveren syntetiserer en række vigtige plasmaproteiner:
Alpha og beta globuliner (Ex. akut-fase proteiner)
Transport proteiner: Ex. albumin (Hovedfunktioner:1. Opretholder det kolloid- osmotiske tryk 2. plasma transport af bilirubin, hormoner, lægemidler, fedtsyrer m.m.)
Koagulationsfaktorer (ex fibrinogen)
Serum enzymer, der frigives ved celledød (vigtige sygdomsmarkører i klinikken).

39
Q

Beskriv glukoneogenese af aminosyre samt hvad der sker med ikke essentielel aminosrye i leveren

A

Glukoneogenese fra aminosyrer
Størstedelen af absorberede aminosyrer → deaminering → kulhydratmetabolisme (glykoneogenese stimuleret af glukagon!) → glukose, glykogen eller evt. fedtsyresyntese.
Aminosyre vil også stimulere bpde insulin og glukakon. GLukoagon stimuerler glukoneogense og der dannes glukose udfra ovenskydende aminosyre og der kan lagres glukagon.

Essentielle aminosyre optages ikke i leveren:
Forgrenede aminosyrer (BCA) (Valin, Isoleucin, Leucin).
Optages ikke i lever, går til muskulatur
Oplagres som muskelprotein. Kan i postabsorptive fase forbrændes i muskulatur
OPtages ikkke i leveren men går direkte til muskulaturen. Ellera kan aminosyre bruges i proteinsyntese via BCA i muskceller. BCA = oplagring af aminosyre som muskelprotein = et depot af aminosyre.

40
Q

Sammenfatning af aminosyre i absorbtiv fase

A

Sammenfatning af aminosyre i absorbtiv fase
Sammenfatning : Aminosyrer
* Proteiner nedbrydes i tarmen til aminosyrer
* Aminosyrer transporteres til lever, som sorterer: – Non-essentielle:
* Proteinsyntese i lever og dannelse af non- essentielle aminosyrer
* Glukoneogenese (Brændstof i CNS) – Essentielle
* Proteinsyntese i muskler (mobiliserbart depot af aminosyrer)

41
Q

Beskriv regulering af kulhydratomsætningen i den POSTABSORBTIVE fase

A

Regulering
̄[Glukose] ned = [Insulin] ned : [Glukagon] OP
Leveren reagerer:
Glykogen phosphatase aktiveres (Alfaglukosidase nedbryder glykogen)→ GLYKOGENOLYSE = glukose produceres.
Leverens glycogen-lagre rækker 6-12 timer
Fruktose-1,6-biphosphatase aktiveres → GLUKONEOGENESE = glukose produceres

42
Q

Beskriv fedtsyreomsætningen i den postabsorbtive fase

A

Fedtsyrers omsætning - Post absorptiv fase
I fedtvæv starter mobilisering af fedtsyre ved at spalte trigluycerilg og afgive fedtsyre til blodet.
Nedbrydning af triglycerid sker via en hormon sensitiv lipase der aktivieres ved høje koncentrationer af glukagon i forhold til insulin.
I blodet bindes fedtsyre til albumin og transprtres med blodkappilæer rundt i kroppen hvor fedtsyre abrosberes.
Opgave
* Alle de følgende metabolitter kan omsættes til energi i kroppen. Hvilken af dem er ikke vigtig for transporten af energi mellem organer og organsystemer:
– Triglycerid
– Ketonstoffer energi ml lever og hjerne
– Oxaloacetat: Hvorfor?
– NEFA
– Aminosyrer

43
Q

Beskriv aminosyreomsætningen i den postabsorbtive fase

A

Aminosyres omsætning - Post absorptiv fase
Muskelvæv
Muskelvæv konverterer forgrenede aminosyrer til forskellige α-ketosyrer som danner ATP gennem oxidativ phosphorylering
Aminogruppen overføres til pyruvat (fra glycolyse). Det dannede alanin eksporteres til leveren→ glukoneogenese (glukagon).
Aminogruppen indgår i leverens syntese af urea
Aminosyre bruges til energidannelse i muskulaturen og til at sende alanin til leveren, som bruger en alfaketosyre som kan bruges i glukoneogenese.

Transport af NH3 til leveren via glutamin go alanin: glukosealanin cyklys = står til rådighed for muskultaur arbejde og hjernen - LÆS.

44
Q

Hvad er faste

A

Sen PA (faste) 8+ timer (Faste/hungerfase)
Opretholdelse af blodglukose og derfor Bruge flere ketonstoffer
Omstilling til fedtforbrænding af alle andre væv end hjernen

45
Q

Under faste har kroppen to hovedfunktioner; hvilke?

A

1)) Opretholdelse af blodglukose
Ingen glukose fra tarmen fordi at glykogendepoter i leveren er tomt
Blodglukose opretholdes af glukoneogenese i leveren. De dannes ud fra aminosyre fra musklerne.
2)) Omstilling til fedtforbrænding
Faste: Når glukose ↓ og insulin ↓ mobiliseres fedtsyrerne fordi glukagon-effekt dominerer.
Fedtsyrer lagret i fedtvæv som triglycerider= koncentreret energikilde. Kan ikke omdannes til glukose, men kan sendes ud blodet som fedtsyrer (NEFA), som kroppens væv kan forbrænde.
Fedtsyrerne kan omdannes til ketonstoffer og triglycerid i lever. Disse udskilles af lever og de kan derefter forbrændes i alle kroppens væv. LEveren danner ketonstoffer som alternativ til fedtsyre. Der sker syntese af trigluycerid i leveren som udsendes i form af VLDL der cirkulere rundti blodbanen og gør at triglycerider i muskualtuern kan frigives som fedtsyre som ka nbruges til energikilde i kroppen.

46
Q

Beskriv triglyceridmobilisering ved faste

A

Triglycerider på lager i fedtvæv. I fase med lavt insulin go gdominrende glukagon sker lipolyse via hormon sensitiv lipase. Den spalter binding ml glycerolmolekylerne og fedtsyrene.
Der frigives NEFA og glycerol som via blodbnen kommer rundt i kroppens celler og særlgit i leven hvor NEFA optages og omsættes via en esterifkation til esterificeres FA og optages til mitochondriet.
I mitochodrniet omdanens de til AcetylCoA, som vil hobe sig op da det ikke kan bruges i krebs cyklus pga lavt glukose niveau og mangeldne dannelse af oxaloacetat. derfor bruges acetylCoA til dannelse af ketonstoffer der eksproretes ud af levern og i blodbanen oxideres i perfiert væv.
De esterficerede FA akn bruges til dannelse af triglhycerider som VLDL til blodbanen. Fedtsyrene stilels også til rådighed for celler og muskler i perifert væv.
Fedtsyre cirkulerer i NEFA, Ketonstoffer og VLDL bruges til energidannelse under faste!

47
Q

Fedtsyre niveau stiger højt og efter 2-3 dages fase er bindingskapaciteten opbrugt og blodets albumin kan ikke transportere flere fedtsyre.
Nogle dage stiger blodets ketonstofniveau - ketonstoffer forsurer blod og påvirker hjernen.
Transport af fedtsyre fra blod til muskelceller
Kapillær væggens inderside indeholder lipaser som kan spalte FFA af VLDL, men som ikke er insulinfølsomme som de er i fedtvæv. De vil altid være fuldt aktive selv under fastning.
Når en VLDL vil triacylglycerol nedbrydes til FFA og glycerol som vil trænge igennem membranen.
Muskler eksporterer alanin til leveren til gluconeogenese,
kører selv på acetyl-CoA fra ketonstoffer og fra fedtsyrer

A
48
Q

Beskriv specielle forhold om faste ved drøvtyggere

A

Specielt om faste hos drøvtyggere
Kontinuerlig næringsstofforsyning fra vom–egentlig faste optræder sent.
Lever danner normalt glukose ved glukoneogenese ud propionsyre fra vom, væv forbrænder acetat og β-hydroxybutyrat (fra smørsyre i vom). Når propionsyre-produktion aftager, dannes glukose ud fra aminosyrer fra muskulatur som hos enmavede.
Fedtmobilisering ved negativ energibalance (som f.eks. i faste og ved høj mælkeproduktion). Giver ketonstoffer og VLDL fra leveren som hos enmavede.
Pga vom og forrådskammer dannes der stadig vomgasser og egenlig fase optræder meget sent i en drævtygger. Det betyder at koen skal finde en anden glukosekilde istedet for proprionsyre dne får fora vommen og går over til dannelse af aminosyre.
Pga høj mælkeprodutkion/fase vil køre bruge ketonstoffer og VLDL (triglycerider) for at sparer på glukose.

49
Q

Forstå begreberne energibalance og stofskifte

A

Forstå begreberne energibalance og stofskifte
In: gross feed energy in carbohydrates, protein and lipids
Out: waste faecal and gaseous energy in indegistible feed, microbial cells, intestinal secretions and cells, methane
Waste heart dissipated
Energy stires ad deoit fat and glycogen er i ligevægt og konstant regulation med renergi released from stores to fuel work, waste heat of fermentation.

Stofskifte: En proces, hvorved et stof omdannes til et andet i organismen, betegnes en stofskifteproces. Det
samlede antal stofskifteprocesser i organismen betegnes ”stofskiftet

50
Q

Hvilestofskiftes variable

A

Kende hvilestofskiftets variable
Basalstofskiftet = Energiforbruget hos det hvilende, fastende dyr = Lig varmeproduktion og urin
Proportional med overfladearealet
– 10 kg hund ca. 250 kJ/kg/døgn (Scheunert & Trautmann)
– 70 kg menneske ca. 100 KJ/kg/døgn (Lippincott)
– Ret konstant 4000 kJ/døgn pr. M2
Forøges med muskelmassen: Højere hos handyr end hos hundyr / Falder med alderen
Forøges af thyreoideahormon og adrenalin (Stress hormon).
Adrenalin er kortsigtet hormon regulator
Thyreoideahormon er langsigtet hormonregulaturer - tumor i skjoldbruskkirtel kan indstille stofskifte.

51
Q

Kende indvirkningen af Energikrævende arbejde og Energideponering

A

Energibehov ift. arbejde
basalstofskifte = 1 kcal/
Indvirkning af energideponering (kemisk arbejde)
– Mælkeproduktion, fostervækst
– Deponering koster energi i varierende grad
Fedtdeponering: 3 %
Glykogen-syntese: Glukose til glykogen: 7 %
Glukoneogenese: Aminosyrer til glukose: 20 %
Fedtsyntese: Kulhydrat til fedt: 23 %
Aminosyrer til proteinsyntese: 20 %