Modul 3F.1: Fordøjelsessystemet Flashcards

1
Q

Beskriv fordøjelsessystemets primære regulering:

A

Fordøjelsessystemet reguleres af det enteriske nervesystem samt det parasympatiske og sympatiske nervesystem.

Der er tre primære kontrolmekanismer involveret i reguleringen af GI-funktionen: endokrin - et regulerende peptid eller hormon, der rejser via blodbanen til målceller; neurokrin - en neurotransmitter fra en nerveafslutning, der påvirker den celle, den innerverer; parakrin - en kemisk stof eller regulerende peptid fra en sensorisk celle, der virker på en nærliggende målcelle gennem diffusion gennem det interstitielle rum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Principielle GI-hormoner (6)

A

Principielle GI-hormoner:
Gastrin - Gastrin binder sig til cholecystokinin B-receptorer for at stimulere frigivelsen af histaminer i enterochromaffin-lignende celler og inducerer indsættelse af K+/H+-ATPase-pumper i den apikale membran af parietalceller (hvilket igen øger frigivelsen af H+ i maven).
CCK - frie fedtsyrer og visse aminosyrer.
Secretin - regulerer pH-værdien i duodenum ved at hæmme udskillelsen af mavesyre fra parietalcellerne i maven og stimulere produktionen af bikarbonat fra de udførende celler i bugspytkirtlen.
Peptide YY - peptid tyrosin tyrosin frigives fra celler i ileum og colon som reaktion på fødeindtagelse. PYY virker ved at reducere appetitten.
GIP - hovedrollen er at stimulere insulinsekretion og glucagon fra leveren.

Hormoner regulerer både langvarig og kortvarig appetit ved at påvirke mæthedscentret i hjernen (sultcentret). Dette center reguleres af PYY, leptin, insulin (alle tre undertrykker) og ghrelin (stimulerer og gør en sulten).

Ghrelin er vant til at starte fordøjelsessystemet, og derfor knurrer maven, når man bliver sulten! Hvis der ikke kommer mad, nulstiller den sig selv og venter på det næste forventede måltid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ekstrinske innervering af tarmen (parasympatisk og sympatisk)

A

Den ekstrinsiske neurale innervering af tarmen sker gennem de to store underafdelinger af det autonome nervesystem: Parasympatisk innervering af tarmen sker gennem vagus- og bækkennerverne. Sympatisk innervering forsynes af cellelegemer i rygmarven og fibre, der ender i de prævertebrale ganglier (coeliak, overlegen og underlegen mesenterisk ganglion); disse er de præganglioniske neuroner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Tre faser til igangsætning/regulering af fordøjelsesssytemet

A

Cephalic fase, gastric fase, intestrinal phase

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Cephalic fase

A

Den cephaliske fase er forventningen om mad, når noget ser lækkert ud -> Vagernervestimulation, der udløser sekretion af acetylcholin fra nerveender, stimulerer G-cellerne i maven til at producere gastrin, som aktiverer parietalcellerne og mavesekretionen af saltsyre (HCL) og pepsin i maven. Lav pH i maven hæmmer sekretionen af gastrin og fører til mere aktivering af parietalcellerne. I den intestinale fase, hvor proteinfordøjelse finder sted i tolvfingertarmen, aktiveres G-cellerne i tarmen, hvilket har en stimulerende effekt på parietalcellerne. (SKRIV MERE SELV).

Bolus transfer from the mouth to the sophagus requisea multiple events: Tounge thrust up and bask, nasopahrynx closed, larinc elevated, airway closes, UES open, Pharynx contracts. = negative pressure in esofphagus that sucks food in.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv den Gastriske fase

A

I den gastriske fase stimulres cajal-celler af stimuli fra den cephaliske fase (som igansættes ved forventning, duft, syn af mad). Cajal-celler funger som pacemakerceller i tarmen der generere langsomme bølger. Cellerne er tæt forbundet med tarmens glatte muskelceller og den langosmme bølge ledes til glat muskulatur og aktivere L type kanaler, Ca2+ strøm og deraf kontraktion af myofilamenterne i muskelcellerne.
Sammentrækning hvert 20. sekund via interstitielt celle-netværk (Cajal).

Under sammentrækningenre er pylorus lukket og der dannes at tryk hvor maden tvinges mod pylerus centeret og pumper frem og tilbage for at nedbryde maden til partikler der er små nok til at trænge igenem pylerus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv mavens sekretion af HCL
- samt hvilke celletyper der findes og deres rolle i regulering af sekretion

A

N. vagus stimulerer mavesækkens slimhinde (ECL celler) med ACH.
ECL-cellerne syntetisere histamin - parakrin faktor - ECL og parietalceller til at aktiverer protonpumper i membranen = øget protonsekretion = nedsat pH i maven.
Nedsat pH stimulerer chef/hovedceller til at danne pepsinogen.
Parietalceller begynder desuden sekreiton af HCL udfra med protoner og Cl (fra spyt).
I spyttet findes desuden HCO3 som kan neutralsiere sur mavesyre og danne et beskyttende lag over mavens slimhinde/epitel. HCO3 reguelrer syresekretionen i maven: når HCl frigives til duodenum stimuleres enteroendokrine celler til at danne sekretion -> stimulrer bugspytkirtlen til at danne HCO3 der neutralisere.

Celletypernes rolle i mavesekretion:
Gobletceller: Producerer slim for at beskytte slimhinden.
Parietalceller: Udskiller mavesyre (saltsyre).
Chefceller: Producerer og udskiller pepsinogen, der omdannes til pepsin for at nedbryde proteiner.
D-celler: Producerer somatostatin, som hæmmer mavesyresekretionen.
G-celler: Producerer gastrin, der stimulerer mavesyresekretionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv G cellernes rolle og virkningsmekanisme på mavesyresekretion

A

G-celler aktiveres ved aminosyre, parasympatisk, stræk.
frigiver gastrin ved stimuli som bindes til parietalcelelr = PKC = stiulerer protonpumpe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Stimulrende stoffer der igangsætter fordøjelse og hvor de dannes

A

ACh = enterisk nervesystem
Gastrisk = G cells i gastrisk rum
Histamin = ECL cells in gastric corpus
CCK = celler i duodenum
Secretin = s celler i duodenum

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv galdes syntetisering og udløb

A

Galde dannes i hepatocytterne.
Syntese af kolesterol der omdannes til galdesyre ved konjugernger af aminosyre for at øge vandoplæseligheden af galdesyrene.
Bile acid starter som cholesterol der ender som glycine og taurine. galdesyrene frigives mes fosforlipdeir go kolesterol og oplsames i canaliculi og galdegangene.
Først ved indtagelse af føde stimuleres næringsreceptore som frigiver CCK cholestocytsokinin der aktivere kontrkation af galdeblæren og frigivelse fa galde til duodenum.
Galdesyrere nedbryder ståre fedtsdråber til miceller.
Fedtdråbe - galde - micelle - epitelcellemembran - FA - Glat ER, TG kolesterol og pritiner = chylomikroner via golgi - kappilæer

Drugs form af problem fordi at de kan recirculated back and be retained withing the body og dette kan ikke reguleres.

De syntetiseres i leveren og preholdes i gall baladder hvorefter de frigives til small intestine hvor de kan reabsorberes tilabge til leveresn via blodbanen (portal vein) hvoraf resten fortsætter til large intestine go bliver til fæces.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilken indflydelse har næringstoffer på receptore og hvordan får de galdeblæren til at frigive galde?

A

Næringsstoffer udløser receptorer, der frigiver CCK (cholecystokinin) i blodbanen og får galdeblæren til at trække sig sammen og frigive galde til tyndtarmen, så maden kan nedbrydes. Andre stoffer som NO eller VIP (som øger blodgennemstrømningen under fordøjelsen og får hjertefrekvensen til at stige) kan også spille en rolle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvordan dannes chylomikroner og hvor findes de henne

A

Absorbtion af fedtsoffer - fedtdråbe, micelle, nedbrydes til FA og monoglycerider via fordøjelsesenzymer (lipase).
I tarmepitelceller - Glat ER - danner triglycerolder (3 esterbunde fedtsyre til glycerolmolekyle).
TG blandes med kolesterol go fosforliupider samt proteiner og danner chylomikroner (apolipoprotiner).
Chylomikroner optages i lymfekar, lymfesystemet, ductus thoracicus, vena cava.
Chylimikroner nedbrydes af LPL (lipoproteinlipaser) der sidder på overfladne af blodkar i væv).
LPL spalter TG = FA til eptielceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilken funktion har galdesyre i fordøjelsessystemet

A

Den biokemiske virkningsmekanisme af galdesyre er som følger: Galdesyre emulgerer fedtstoffer, hvilket betyder, at de bryder store fedtstofdråber ned i mindre dråber. Dette øger overfladearealet for fordøjelsesenzymer (såsom lipaser), hvilket gør det lettere for dem at nedbryde fedtet til mindre komponenter, såsom fedtsyrer og glycerol.

Galdesyre hjælper også med at danne miceller, som er små strukturer dannet af galdesyre og fordøjelsesprodukterne af fedtstoffer. Disse miceller transporterer fedtsyrer, kolesterol og andre fedtopløselige stoffer til overfladen af tarmepitelcellerne, hvor de absorberes effektivt. Uden galdesyre ville absorptionen af fedtstoffer være ineffektiv, og kroppen ville have svært ved at opnå de nødvendige næringsstoffer fra fedtstoffer i kosten.
.
.
.
.

Galdesyrer, der er amfipatiske (de har både et hydrofobt og hydrofilt ansigt), tjener til at beskytte de hydrofobe områder af fedtnedbrydningsprodukterne mod vand, samtidig med at de præsenterer deres egne hydrofile ansigter til det vandige miljø. Dog er miceller ikke afgørende for optagelsen af triglycerider på grund af tarmens store overfladeareal og de produkters betydelige molekylære opløselighed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forklar optagelsen af fedtstoffer fra tarmen

A

Store fedtdråber emulgeres til mindre miceller, der kan transporteres over epitelmembranen og ind i epitelcellerne. Fri fedtsyrer virker på glatte endoplasmatisk reticulum, hvor de omdannes til triglycerider, kolesterol og protein til dannelse af chylomicroner (via golgiapparatet), som transporteres til kapillærerne og vena cav

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv transport af sukker over tarmvæggen og nedbrydning af proteiner.

Hvad er der specielt ved di- og tripeptider

A

Hvert sukkermolekyle transporteres via natrium (Na) til tarmvævets tarmtarm og kapillærer. Hvert enkelt molekyle har specifikke transportproteiner.
.
Proteiner nedbrydes af enzymer, der kløves ved specifikke steder i proteinkæden. Di- og tripeptider transporteres hurtigere over membranen end enkelte aminosyrer på grund af en transportmekanisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Forskel på transport af di- og tripeptider vs aminosyre

A

Di og tripeptid transprt vs. aminoacid transport.
DI pg tripeptider dives via en H+-drevet pumpe = effektiv pga mavesyre

Aminosyre drives via na-drevet pumpe og er ikke lige så effektiv men krøver at man spiser salt mad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hvad er releasing factors?

A

Releasing factors er peptider, de vil blive nedbrudt af enzymer som fx pancreas trypsin på samme måde som kostprotein. Dog, når kostprotein indtages, er det til stede i langt større mængder i tarmlumen end releasing factors, og det “konkurrerer” derfor med releasing factors om nedbrydning via proteolyse.

Salt- og vandabsorption: Grapefrugt og appelsiner nedbryder cellebindere, hvilket gør dem utætte. Mange mennesker er døde af at spise ældre grapefrugter, der allerede har taget medicin - det kan være farligt!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Calcium absorbtion

A

Intestinale mekanismer for calciumabsorption:

Stimulus: Lavt niveau af ioniseret calcium i blodet.
Parathyreoideahormon (PTH) frigives fra parathyreoidea (biskjoldbruskkirtlerne).
PTH binder til PTH-receptorer på cellerne i tarmepitelet.
Aktivering af PTH-receptorer øger produktionen og frigivelsen af ​​aktive former af vitamin D.
Aktivt vitamin D (calcitriol) øger syntesen af ​​calciumtransportører (calbindin) i tarmcellerne.
Calciumtransportørerne øger absorptionen af ​​calcium fra tarmens lumen til tarmcellerne.
Calcium diffunderer fra tarmcellerne ind i blodkarrene og øger blodets calciumniveau.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Jern absorbtion

A

Jern absorbreres i tarmene hvor det bindes til ferrit
Ved lavt jernniveau i kroppen enedreguleres Hepcidin, et jernregulrende hormon og jernabsorntionen øges. Jern absorbres bedsdt i toverdig form og optaget aktivt via. transportprotein/metaltransporter DMT1.
Jern bindes til ferritin i tarmceller og lagres eller føres ud i blodet som ferroportin.
For at optages i blodet skal jernionerne oxiderer til treværdigt jern F3. Treværdigt jern binder til jerntransportproteinet transferrin og transporteres til andre væv i kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Beskriv leveren og galdeblærens rolle samt funktionen af cytochrom p450.

A

Leveren og bugspytkirtlen er tilbehørsorganer til maven.
Leveren har cytochrom P450 til at afgifte potentielt farlige kemikalier. Får er meget følsomme over for zink og kobber. Mængden af P450 blandt dyrene viser, at de er meget følsomme over for miljøændringer.
Galdeproduktionen sker konstant i levercellerne.
Funktioner:
———Fordøjelse af fedt
———Udskillelse af fedtopløselige forbindelser (bilirubin, toksiner,
———lægemidler)
Canaliculi er små kanaler mellem levercellerne.
Ductuli interlobulares er galdegangene.
Galdeblæren findes IKKE hos heste og rotter.
Galde kan ændres ved brug af ionkanaler, der frigiver klor i lumen og gør galde mere alkalisk. Galde har højt calciumniveau, og hvis der ikke tilføjes klor, dannes der små kalksten i kroppen. Dette opretholder en alkalisk opløsning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Beskriv Leverens syntese af proteiner og hvad leversvigt ses som

A

Leveren syntetiserer proteiner:

Plasma proteiner som albumin
Leveresvigt resulterer i hævelse (ankler)
Reduceret kolloid-osmotisk tryk (årer)
Koagulationsfaktorer
Leveresvigt øger risikoen for blødning
Forsinket koagulationstid
Leveren syntetiserer en stor mængde albumin, og albuminkoncentrationen spiller en stor rolle i ødemer.

22
Q

Beskriv leverens hormon metabolisme

A

Leverens hormonmetabolisme
Hormonsyntese IGF1 (GH)
Aktivere steroidhormoner; kortisol, ALDO, T3 deiodenase
Nedbryder og udskiller hormoner (insulin, glukagon)
Konjugerer bilirubin der udskilles i galde
regulering af rhomonniveauer (sensorisk målrogan for insulin, k´glokagon, cortisol GH)

23
Q

Leveresn vitamin metabolisme

A

Leverens metabolisme af vitaminer:

Vitamin A: Lagres som retinol.
Vitamin D: Cholecalciferol omdannes til pro-vitamin D i leveren.
Vitamin E: Antioxidant, lagres i fedt og leveren.
Vitamin B og C: Lagres i meget små mængder.
Jern i kosten optages i tarmen og transporteres til knoglemarven, hvor det danner HEME. Milten nedbryder gamle røde blodlegemer og frigiver bilirubin i blodet, som transporteres til nyrerne og udskilles som bilirubinmetabolitter via urinen.

24
Q

Opsummering af leverens funktioner

A

Eksokrin funktion: Udgivelse af galde.
Endokrin funktion: Produktion af IGF-1, D-vitamin, T4→T3 osv.
Metabolisk funktion: Nedbrydning og omsætning af glukose, lipider og aminosyrer.
Afgiftningsfunktion: Biotransformation og opdeling af toksiner.
Proteinsyntese: Produktion af plasmaproteiner og koagulationsfaktorer.
Vitamin- og kolesterolmetabolisme: Syntese, lagring og frigivelse.
Leverinsufficiens kan medføre forskellige symptomer, såsom nedsat fordøjelse, blødning, gulsot og nedsat stofskifte.

25
Q

1: Hvad er funktionen af fordøjelsessystemet?

2: Hvad er formålet med sekretion i fordøjelsessystemet?

3: Hvad er formålet med absorption i fordøjelsessystemet?

4: Hvad er formålet med motilitet i fordøjelsessystemet?

A

1: Hvad er funktionen af fordøjelsessystemet?
A: Fordøjelsessystemet hjælper med fordøjelsen, transit/propulsion, styring af opbevaring af materialer i tyktarmen, opdeling, absorption og blanding af materialer. Det hjælper også med at fjerne skadelige materialer gennem opkastning eller diarré ved at oversvømme tarmene for at bekæmpe toksiner og infektioner.

2: Hvad er formålet med sekretion i fordøjelsessystemet?
A: Sekretion i fordøjelsessystemet indebærer frigivelse af enzymer, slim, ioner i lumen og hormoner i blodsystemet.

3: Hvad er formålet med absorption i fordøjelsessystemet?
A: Formålet med absorption er at transportere vand, ioner og næringsstoffer fra lumen gennem epitel og ind i blodsystemet.

4: Hvad er formålet med motilitet i fordøjelsessystemet?
A: Motilitet refererer til sammentrækninger af glat muskulatur i fordøjelsessystemets væg. Det er ansvarligt for knusning, blanding og fremdrift af indholdet i lumen.

26
Q

Den peristaltiske bevægelse

A

Peristaltisk bevægelse
Koordineret sammentrækning af glat muskulatur hjælper med ta bevæge føde gnm. GIT.
1) sammentrækning bag fødebolus
2) kontrkation af cirkulær muskualtur forsnævre lumen i fordøjelseskanalen
3) kontraktin af langsgående muskualtur forkorter tarmvæggen.
4) fremadskubbende bevægelse af fødebolus i koordineret bølge.

Trin 1-4 gentages. Peristatisk bevægelse = progressiv transport af føde gennem GIT og blander fødevarer med fordøjelsesenzymer og sekretioner for optimal nedbrydnign og absorbtion af næringstoffer.

27
Q

Beskriv Esophageal reflux

A

Esophageal reflux opstår, når maveindholdet løber tilbage i spiserøret. Det sker, når trykket i maven stiger, og lukkemusklen mellem spiserøret og maven ikke fungerer ordentligt. Årsager kan være for meget syreproduktion, visse medicin eller fødevarer, der afslapper lukkemusklen. Dette kan forårsage halsbrand og sure opstød.
.
.
Esophageal reflux opstår, når det gastriske tryk stiger under et måltid, og hviletrykket på den nedre spiserørssphincter stiger (syre øger sphinctertrykket), hvilket forhindrer reflux.
Opbygning af gas lige under kardia fører imidlertid til raperi, når den næste synke-refleks opstår, og den nedre sphincter slapper af. NB: Problemer opstår ved: esophageal irritation (antibiotika, KCl, vitamin C, Fe)
Esophageal reflux - calciumkanalblokkere, chokolade tvinger afslapning af den nedre spiserørssphincter!

28
Q

Forklar fysiologien bag nausea og opkast

A

Opkast, refleks, kemoreceptor triggerzone, stimuli (toxiner, ubehagelig syn, olfaktorisk sitmuli)
Signaltransmision til opkastcenter i medulla oblongata, CNS, serotonin dpomamin ACH og histamin aktiverer muskelkontrkationer i maven og tvinger maveindhold op af esophagus

29
Q

Beskriv funktion af cells of cajal og kontraktion af maven

A

Cells of calaj - AP - muskelkontraktion.
Stimuli til cells of cajal = pH, stræk, osmolaritet eller via den cephaliske hjerne ved synsinput/forventning om mad = saliva.

Kontraktionerne starter i maven ved Pars cardia hvor Vagus nerven stimulerer. Pacemaker-zones med gastric langsomme bølger der = mixing food back and forth.
nedbryder mad med pectin.

Kontraktioner kan være :
Toniske og støtte
Phasiske og bevæge maden - herynder
Peristaltisk bevægelse = moves
Segmentation = mixer maden.

30
Q

Foreskellen på segmentationsk og peristaltisk bevægelse i hele tarmen

A

Segmentation: mixing chymus with secretions and presenting it to the epithelial tissue
Peristalsis: chymus travels aborally over short distances to another segmentation. Slow waves 11-13/min in duodenum, 8-9/min in ileum. REgulations: ENS, and sympathetic nervous system with inhibits and parasympathetic nervous system, intestinointestrinal reflex, gastroileal-reflex.

31
Q

De 4 kontraktionsfaser i tyndtarmen

A

contractions can be regulates bu Gastin or noradrenalin. Using 4 fases: 1,2,3,4.
Phase 1 = pacesetter potiential using few Actions potientals
Phase 2: persistens random Actions potientals (segmentation)
Phase 3 - continuous Actions potientals (peristalsis)
Phase 4: Actions potientals frequency decrease
MMC = migratory motor complexes = bevægeapperat i fordøjelseskanalen.

32
Q

Beskriv Migrating motoriske komplekser i tyndtarmen

A

MMC, ICC og peristaltisk bevægelse i tarmkanalen
MMC migrating motor complex og interstiitelle celler er cajal spilelr sto rolle i perstitiske bevægelse ri tarmen.
MMC dækker over de rytmiske bevæger i hele fordøjelseskanalen der flytter maden og affald gennem GIT. Det er en cyklisk aktivitet der består af 4 faser.
ICCs /cajalceller er pacemakerceller i tamren der stimuelrer disse rytmiske bevælerer og gener elektriske umpulser der kooridnere sammentrlækngin af glatte muskelcelelr.
Bevægelserne fra ICC opdeles i enten at være toniske og støtte GIT eller fasiske itl at bevæge maden igennem fordøjelseskanalen. Fasiske kanaler er enten peristaltiske eller segmenterende (mixer).
I tarmen forlyder de 4 kontraktionsfaser:
1) Pacesetter/hvilefasen med få aktionspotientaler generreret af ICCs. 60 min
2) En lang række aktionspotientaler begynder så småt at igangsættes - dog med forskellige loaktioner hvilket giver en mixing fase til segmentation. 30 min
3) I trdje fase er aktionspotientalerne kontiuerte af hinandnen og bevirker peristalsis: først og fremmest ved kontrkation af circuler muskultaur der forsnævre lumen og longitudinel muskulær der forkorter tarmkanalen så maden hurtigerer presses ud. 15 min
4) i sidste fase nedsættes aktionspotientalerne og løber over i hvilefasen. Motilin er peptidhormon der frigives fra endokrinocytter og fremmer peristatiske bevægler.

33
Q

Colon motility

A

Kolonmotilitet: Absorbering af vand og elektrolytter, mikrobiel fermentering og fækal opbevaring.
Ileo-cecal sphincter - SCFA’er fra colong suppress åbning. Segmentering - haustra; blanding; cirkulation.
Antiperistaltik & peristaltik = massebevægelse.

34
Q

Kunne beskrive om HCl sekretions mekanismen i ventriklen

A

HCl-sekretionsmekanismen i ventriklen involverer flere trin. Først aktiverer parasympatiske nerver og gastrin (et hormon) sekretionen af saltsyre (HCl) fra parietalcellerne i ventrikelmukosaen. Dette stimulerer udskillelsen af hydrogenioner (H+) gennem en H+/K+-ATPase-pumpe, samtidig med at kloridioner (Cl-) transporteres aktivt ind i ventrikellumen. Disse H+ og Cl- ioner kombineres derefter og danner HCl, som udskilles i mavesækken for at bidrage til fordøjelsen af fødevarer og beskyttelse mod patogene mikroorganismer.

35
Q

Viden om regulation af ventrikelskretionen

A

Regulering af ventrikelsekretion

Parasymp: N. vagus øger ventrikelsekreiton ACH, ECL, histmain, parietal …
Hormonel: Gastrin frigives gra G celler i ventrikelmucosa ved mad - stimulere ECL, parietal…
Histamininduceret stimualtion: Histmain, mastceller i mavesæk, parietalceller
Negativ feedback regulering:øget HCL og lav pH = negativ feedback = hæmmer sekreiton af HCL via hæmnign af gastrin og direkte hæming af parietalsyre

36
Q

Pancreassekret

A

Pancreassekret: amylase, lipade, protease, glucakon, insulin,GHIH, PYY
I celler = CCk - nedsætter gastrinfrigivelse
S celelr = sekretin - øger HCO3 og H2O frigivelse til tarm

37
Q

Beskriv rumens miljø

A

Rumenmiljøet

Substrater (konstant fodring)
Temperatur (37 oC)
Ionkoncentration (osmolalitet), der er stabil for mikroberne
Udløb af ufordøjede fodermidler
Udløb af mikrober < mikrobiel vækst, fordi drøvtyggere faktisk fordøjer mikroberne
SCFA’er (flygtige fedtsyrer - affaldsprodukter fra mikroberne) bør buffers eller fjernes (konstant pH)
I en ubesværet drøvtygger vil der være en gasboble i den dorsale top af drøvtyggeren, et sted mellem 12-30 liter pr. bøvs. Lagene i maven går fra gas - fibermat med intens fermentering, mellemzone med intens fermentering og til sidst en væskezone med moderat fermentering.

Mikrober i tarmen består af 85% bakterier, 10% protozoer og 5% svampe. De udgør kemisk set 60% protein, 8% nukleinsyre, 10% polysaccharider, 10% fedt og 12% uorganisk materiale.

38
Q

Ruminanternes rumen-bakterier kan hvad?

A

Bakterier, der fordøjer fibre som cellulose, hemicellulose og pektin
Bakterier - Stivelses- og sukkerfordøjende
Vækstkrav: Sukker, stivelse, peptider, aminosyrer

39
Q

Artsfroskelle i ruminanters mikrobemiljø

A

Are all the ruminants the same?
Cows: 60% of TFT on poor quality plants(Monocotyledons)
Camels: 80% of TFT on high quality plants (Dicotyledons)
(Monocotyledons lack secondary growth leading to woody plants; Dicotyledons are not so restricted)
Goats & Camels select a diet with a high protein and low cellulose content.
During the dry season Cows and Donkeys show dietary overlap – the lowest overlap is between Cows and Camels.

40
Q

SCFA (short chain fatty acids) og deres betydning for mikrober i tarmen - nævn de tre vigtigste reaction products bakterierne laver

A

I fermenteringskammeret (rumen) nedbryder mikrobene cellulose til pyruvat.

Final reaction products
Acetate (CH3COO-)
Propionate (CH3CH2COO-)
Butyrate (CH3CH2CH2COO-)
Isobutyrate, Isovalerate & 2-Methylbutyrate (5-10 % of volatile acids)

41
Q

Omasums rolle

A

Omasum muskulære vægge pg powerful contractions som maser vandet væk.
suggest an absorptive function and has the ability to absorb the following:
SCFA
NH3
HCO3-
H2O
Possibly mineral absorption
Food moves intro abomasum via omasums kontraktion.

42
Q

Mikrobiel proteinsyntese

A

Mikrobiel proteinsyntese i rumen
Protein i foder nedbrydes til små peptider, aminosrye og NH4.
En del af NH4 førse til recirkulation aqf urea.
Mikroorganismerne kan selv producerer alle aminosyre (essentielle og non-e.) fra NH4 og kulstofskeletter. Proteinsyntesen foregår ved kobling af aminosyre m. peptidbindinger og danner lange kæder.

Fjernes kvælstof fra foder kan det kun dannes i kroppen via urinstofsyntese. Urinstof transporteres over vomvæggen og holder mikroorganismer i live.
Mængden af recirkuleret kvælstof afgænger af N-holdig føde men kan også fås fra nedbrydnign af mikrober i rumen.

43
Q

Mængden af kvælstof-recirkulation for en ko

A

N-recirkulationen er ca. 16,8 g N/dag for mikrobiel vækst.

44
Q

Interactions between protein and carbohydrate availability
* For optimal digestion in ruminants it is essential to have a balance between protein and carbohydrate availability for the rumen microbes.
* Without such a balance - the microbial energy requirements for maintenance increase, imparing microbial growth and as a consequence, lower net microbial protein synthesis occurs.

A
45
Q

Fordele ved stirring og mixing i koens Rumen

A

Stirring and mixing in the rumen. small particles make their way into the lower esophageal sphincter.
Functions
* Innoculate incoming feed (meet the microbes!)
* Mix contents
* Minimize any effects of stratification
* Move fermentation products to the rumen wall
* Particle sorting – dense need more work
* Particle passage
* Rumination
* Eructation of fermentation gases
*Location
Contractions are of an entire sac of the reticulorumen, but are the result of muscular contraction primarily on the pillars

46
Q

Kontraktionstyper i reticulum (i rumen) hos en drøvtygger

A

Reticulum har to bevægelser
Bifasisk kontraktion hvor R kontraherer til ½ størrelse og åbningn ml reticulum og omasum åbner during contraction men lukker når reticulum dilater.
.
Trifasisk kontraktion: ekstra kontraktion af reticulum er r forbundet med flytning af mad mod cardiac sphinkter before rumination.

47
Q

Primær kontraktion (type a) i vommen

A

Primær kontraktion:

Også kaldet A-bølge eller bagudgående bevægelse.
Består af biphasisk kontraktion af reticulum (netmave).
Forskellige områder af maven kontraherer og slapper af i en sekvens.
Primær kontraktion har følgende funktioner:
Blande og inokulere fordøjelsesmaterialet.
Sortere partikler mellem reticuloruminal-foldene.
Varighed af primær kontraktion:
Fodret dyr: 30 til 50 sekunder.
Fasted dyr: 12 til 18 sekunder.

A-Bølge eller bagudgående kontraktion i reticulum:

Kontraktion af forreste søjle, der løfter den forreste sæk
Kontraktion af den dorsale sac på grund af den longitudinale og dorsale koronarsøjle
Kontraktion af den dorsale blinde sac og afslapning af den dorsale sac
Kontraktion af den ventrale sac langs den longitudinale søjle og kontraktion af den ventrale blinde sac
Anvendelse: Blanding og indokulering af fordøjelsesmassen, partikelsortering over reticuloruminal og forreste folder
B-Bølge eller fremadgående kontraktion:

Følger normalt efter en primær kontraktion
Kontraktion af den ventrale blinde sac op gennem den dorsale blinde sac ved hjælp af den dorsale koronarsøjle
Kontraktion over den dorsale sac og fremdrift af gaslomme til hjertemuskelsfinkteren
Funktion: Bøjning (fjernelse af fermentationsgas)

48
Q

Sekundær kontraktion (type b) i vommen

A

Sekundær kontraktion:

Også kaldet B-bølge eller fremadgående bevægelse.
Forekommer normalt efter en primær kontraktion.
Kontraktion af ventral blind sac fortsætter op gennem dorsal blind sac ved hjælp af den dorsale koronære pil.
Kontraktionen bevæger sig tværs over dorsal sac og presser gaslommer til kardiasfinkteren.
Funktion af sekundær kontraktion: Udledning af gas (eruktation).
Varighed af sekundær kontraktion: 30 sekunder.

49
Q

Hvilke stoffer optages i rumen?

A

Transport på tværs af rumen:

Korte kæde-fedtsyrer (SCFA): Acetat, propionat, butyrat.
Urea og NH4+, glucose, aminosyrer, peptider (muligvis).
Mineraler (Mg++, Ca++, Na+, Cl-).

50
Q

Hvilke receptortyper findes i vommen

A

Rumen har forskellige receptorer, herunder strækreceptorer og kemiske receptorer, der registrerer fyldning, gasproduktion, pH, SCFA-koncentrationer og osmotisk tryk.

51
Q

Funktion af omasum

A

Den muskulære væg har kraftige sammentrækninger kombineret med strømning ind/ud. Den fungerer som en PUMPE ved at presse vand ud. Derudover tyder noget af dens struktur på en absorberende funktion og har evnen til at absorbere følgende stoffer:

SCFA
NH3
HCO3-
H2O
Muligvis også mineralabsorption.
Således er omasum ikke kun en pumpe, men også en kilde til absorption.
For at holde tingene konstant i bevægelse i koens fordøjelsessystem skal vi flytte maden ind i vommen ved hjælp af omasum, der har store muskellag (som en bog), hvor sammentrækningerne opretholder en konstant strøm af mad ind i fordøjelsessystemet.