MD Kapittel 7: Fra ungdom til alderdom Flashcards

1
Q

Hva mente G.S. Hall da han betraktet ungdomstiden som en ny “fødsel” (1904)?

A

De biologiske endringene som finner sted i tenårene (kjønnsmodning, dypere stemmeleie, økt hårvekst, osv). Han hevdet videre at disse endringene også fører til sterke og dramatiske følelser og reaksjonsmønstre. Han konkluderte at voksne i minst mulig grad måtte gripe inn i utviklingsprosessen. Får de unge frihet til å rase i fred, vil uroen etterhvert dempes, og de vil klare å tilpasse seg voksenlivets krav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvem var det som vise til at ungdom i mer primitive kulturer har en kortere og mer ukomplisert overgang til voksen status enn i vestlige samfunn?

A

Margaret Mead (1961). Hun studerte en slik kultur på Samoa-øyene i Stillehavet i 1920-årene, og avviste dermed at stormfulle ungdomsår kan sees som et fenomen som er uavhengig av den aktuelle kulturelle konteksten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Er hjernen ferdigvokst i tenårene?

A

Nei, hjernen fortsetter å vokse i tenårene. Frontalhjernen er ikke ferdig utvokst (Spear, 2000). Frontalhjernen styrer overordnede mentale funksjoner som konsekvensvurderinger, impulskontroll og langsiktig planlegging.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Er det biologien eller kulturen som har størst innvirkning på unge menneskers utvikling?

A

Utvikling er alltid en kompleks interaksjon mellom biologiske faktorer og kulturelle påvirkninger, enten vi snakker om barn eller ungdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilket stadium i Eriksons stadieteori forklarer pubertetens oppgave, og hva er denne oppgaven?

A

Femte stadium strekker seg gjennom puberteten. Den unges hovedoppgave i dette stadiet er å danne en positiv identitet som et voksent samfunnsmedlem.

Negativ utgang av pubertet er identitetsforvirring. Unge som har med seg mye utrygghet og mindreverd fra barndomsårene søker da tilhørighet hvor de får den anerkjennelsen de trenger, nærmest uansett hvor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nevn ulike utfordringer som kan komme for foreldre til tenåringer.

A

Puberteten kan føre med seg mye utprøving, emosjonell turbulens og trang til opposisjon. Utfordringen krever både tydelighet og engasjement hos voksne.

Tydelighet: stille krav og sette begrensninger når det er nødvendig.

Engasjement: oppriktig interesse for tenåringens ve og vel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fortell om indentitetsdannelse for ungdom i dag kontra ungdomstiden for foreldregenerasjonen.

A

I vårt moderne samfunn er identitetsdannelse en kompleks prosess. Lite er på forhånd gitt om den voksenrollen ungdom skal inn i. Kunnskap og utdanning er verdiene dagens samfunn er basert på, det gir store valgmuligheter for individet, men baksiden er at konkurransen om å lykkes og oppnå suksess blir tøffere.

For tidligere generasjoner var familiebakgrunn og sosial klasse av stor betydning for identitetsdannelsen; yrker gikk gjerne i arv fra far til sønn, kvinnene var som oftest hjemmeværende, og det var liten sosial mobilitet over klassegrenser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Fortell om utfordringene ungdom med annen etnisk bakgrunn enn majoritetsgruppa har i forhold til identitetsdanning.

A

De må ofte forholde seg til flere sett av kryssende forventninger: på den ene siden møter de storsamfunnets krav, men blant sine jevnaldrende i majoritetsgruppa av ungdom støter de på noen områder på helt andre forventninger. De må også forholde seg til forventinger fra sin familie og ofte en større krets av mennesker med samme etniske bakgrunn. Et slikt krysspress skaper store utfordringer under identitetsutviklingen. I noen tilfeller kan dette få negative atferdsmessige utslag, slik som gjengdannelser og religiøs radikalisering. Svært mange klarer seg likevel å tilpasse seg og mestrer integreringsprosessen bra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forklar James Marcia (1980) sine fire kvalitativt ulike posisjoner i de unges identitetsutvikling.

A

Identitetsdiffusjon: kjennetegnes av ungdom som mangler bevissthet om hva de ønsker seg av livet fremover. Temaer som politikk og livssyn betraktes som betydningsløse. Er en slik posisjon av forbigående karakter behøver den ikke tilsi noe identitetsproblem.

Forlukking: de unge adopterer identiteten til en eller flere personer som de har tillit til og ser opp til (ofte foreldrene). De stoler ikke nok på seg selv til å basere sine valg på sine egne verdier. Identiteten springer dermed ikke ut fra indre motiver, men er ytrestyrt. Dette styrker ikke en god selvutvikling og bør derfor heller ikke være noen endelig løsning på identitetsprosessen.

Identitetsmoratoriet: reell identitetskrise. Stor usikkerhet rundt spørsmål som yrkesvalg, hva de skal tro på, hvor de skal finne sin sosiale tilhørighet, osv. Hopper fra det ene til det andre når det gjelder utdanning, interesser, livsanskuelser og verdier. Utprøving kan resultere i sterk opposisjonstrang og opprør mot foreldrene og voksengenerasjonen, men behøver ikke gjøre det.

Identitetsoppnåelse: Oppholdet i moratoriet fører alltid frem til endelig identitetsoppnåelse, ifølge Marcia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvem er “senstarterne” (Andreassen, 2003)?

A

Ungdom som utvikler store atferdsvansker i tenårene, uten at de tidligere har påvist påfallende psykososiale problemer. Senstarterne vokser lettere ut av sine problemer enn unge som har slitt med atferdsvansker gjennom hele oppveksten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva har Marcia fått kritikk for i sin identitetsutviklingsteori?

A

Det synes ikke å eksistere noen fast mal for ungdomstidens identitetsprosess. Vi finner tenåringer som lenge har fremstått som konforme og lite tydelige, og som plutselig kan “våkne til liv” og i løpet av kort tid fremstå som selvstendige, reflekterte voksenpersoner.

Marcia mente også at identitetsmoratoriet alltid førte til endelig identitetsoppnåelse. Dette har man sett at ikke er rett, da det hos noen tvert om fører inn i en mer diffus og forvirret identitetstilstand (Kroger, 1996).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva mener Kegan (1980) med personlig mening?

A

Utviklingen frem mot voksen identitet er en kontinuerlig konstrusjonsprosess hvor produktet som skal skapes, er personlig mening. Etter hvert som de unge gradvis utvider sine erfaringer, vil deres fortolkninger av virkeligheten stadig bli utfordret - det skapes indre ubalanse. Likevekt gjenopprettes ved å omfortolke egne meninger og oppfatningen av seg selv og sin plass i det sosiale fellesskapet. Hos Kegan innebærer en ferdig utviklet identitet at de unge er i stand til å reflektere over seg selv og sine relasjoner til omverdenen, og at de ut fra slike refleksjoner kan foreta selvstendige valg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Venner kan skape et visst konformitetspress, hva menes med dette? Gi eksempler på negativt konformitetspress og på positivt konformitetspress.

A

Konformitetspress fra venner kan oversettes til gruppepress.

Negativt komformitetspress: når presset stimulerer til brudd på etablerte normer og antisosial oppførsel. Mer marginalt fenomen, finner mest av dette i gjengmiljøer.

Positivt konformitetspress: virker på en mer konstruktiv måte ved at de unge får en korrigerende funksjon overfor hverandre. Vennene utvikler sammen forpliktende, prososiale fellesverdier. Typisk for en god vennegjeng.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forskning viser en nær sammenheng mellom foreldrenes oppdragelse og ungdommens identitetsdannelse. Hva forteller forskningen om dette?

A

“Det er av stor betydning for identitetsdannelsen i ungdomsalderen at familien fungerer som en trygghetsbase som de unge kan orientere seg ut ifra i sin søken etter egen identitet” (Evenshaug & Hallen, 2000). Kontrast til Halls (1904) tanke om at den unge bare skulle få rase i fred.

Foreldrene må vise genuin interesse for de unge og erfaringene de gjør seg.

Fysisk avstraffelse virker negativt inn på de unges tilpasning (Noller & Callan, 1991).

Forskning viser at selv om venner får en viktigere rolle i løpet av tenårene, reduseres ikke foreldrenes betydning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fortell om hvordan ungdom i Norge stort sett trives eller mistrives i hverdagen.

A

Resultater fra ungdomsundersøkelser i regi av NOVA (2014-2016), viser at elever i ungdomsskolealder trives som regel på skolen, oppholder seg mye hjemme, har gode venner og et nærmiljø de føler seg trygge i. Mange deltar også i organiserte fritidsaktiviteter. Svært få røyker, drikker alkohol eller bruker andre rusmidler (dette endres litt i vgs-alder, hyppigere forekomst av røyking og drikking, flere orienterer seg bort fra familien og tyr mer til venner, og organisert fritidsaktivitet avtar).

Undersøkelsene viser også at en god del unge sliter med ulike helseplager; hodepine, vondt i magen og smerter i nakke, skuldre, ledd og muskler. Andre sliter med symptomer på stress; alt er et slit, og at de er mer bekymret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Jenter er mest utsatt i forhold til stressrelaterte plager og depresjon. Hvorfor, tror du?

A

Man kan tenke at jentene opplever et sterkere totalt forventningspress enn guttene. Mye tyder på at jenter generelt er mer ambisiøse enn gutter når det gjelder skole og utdanning. Utseende og kroppsfigur betyr mye mer for jenter, med alt det kan føre med seg av press for å oppnå det perfekte resultat.

17
Q

Eriksons stadieteori om hele livsløpet, har to stadier knyttet til voksenperioden. Fortell om disse.

A

Stadiet han kaller ung voksen alder, strekker seg fra ca. 20 til 40 år. Krisen som utgjør utfordringen i dette stadiet har intimitet som positiv løsning og isolasjon som negativ motpol. Utfordringen består i å knytte nære og varige relasjoner til andre mennesker, særlig å skaffe seg livspartner og familie står sentralt.

Neste stadie varer fra ca. 40 til 65 år, hvor Erikson har fokus på yrkesliv og karriere. Ytterpunktene er kreativitet vs stagnasjon, utfordringen ligger i å skape noe som har verdi og gir mening. Videre personlig utvikling og vekst forutsetter at en opplever seg selv som et produktivt menneske.

18
Q

Fortell om Eriksons aller siste stadie i sin livsløpsteori.

A

Alderdommen, hvor en gjerne seg tilbake på det livet en har levd. Integritet og fortvilelse er krisens to motpoler.

19
Q

Erikson har mottatt kritikk for sin livsløpsteori. Fortell.

A

Erikson er svært generell i sine teoretiske betraktninger. Er det egentlig mulig å operere med så klart atskilte stadier i voksenlivet, hvor kun et avgrenset tema står i fokus i hver fase? Særlig i dagens samfunn, hvor valgfriheten er stor og det er få normer for hva som er riktige prioriteringer, er det vanskelig å snakke om generelle tendenser i folks handlingsvalg (Sheldon & Kasser, 2001).

20
Q

Hva skjer ved overgangen til foreldrerollen?

A

Mange nybakte foreldre peker på at livet får ny verdi og dypere mening etter de fikk barn. Undersøkelser viser samtidig at tiden etter det første barnets fødsel utgjør en stressfaktor for mange.

Foreldrerollen krever en total endring av prioriteringer i parforholdet, både om disponering av tid og fordeling av oppgaver. Oppdragelsen av barna er ikke et konfliktfritt tema i en familie. Alt dette kan skape konflikter og redusere kvaliteten på parforholdet. Problemene oppveies som regel likevel for det meningsfulle i å være i en barnefamilie.

21
Q

Hvilken betydning har arbeid verdimessig, i følge Knut Halvorsen (2004)?

A

“Arbeidslinjen knyttes til positive verdier som sosial inkludering, aktiv deltakelse, verdighet og selvrespekt. Den bygger opp om en hegemonisk diskurs (=når et bestemt begreps- og tankesett dominerer i samtaler, drøftinger og debatt) der lønnsarbeidet er det konstituerende og normalitetsskapende i moderne samfunn” (Halvorsen, 2004).

Knut Halvorsen peker likevel på viktigheten at å erkjenne at arbeidslivet ikke alltid er den optimale løsningen, spesielt med tanke på utsatte grupper i samfunnet. Et forpliktende dagtilbud vil for de alle fleste mennesker være av stor betydning, men dette trenger ikke alltid dreie seg om lønnet arbeid.

22
Q

Nevn positive sider ved arbeidslivet.

A

Arbeidet representerer for mange en viktig arena for dannelse av gode relasjoner og sosial tilhørighet. Arbeid gir mulighet for mestring, og bidrar til realisering av folks personlige ressurser. Dette styrker følelsen av egenverdi hos mange mennesker.

23
Q

Hvilke følger kan arbeidsledighet skape?

A

Arbeidsledighet kan ha alvorlige følger for helse, velvære og menneskers livskvalitet, særlig når den er langvarig.

24
Q

Fortell om Donald Super (1957) teori om hvordan mennesker utvikler sine karriereveier.

A

Super (1957) betegnet den første fasen som en vekstfase, hevdet den kan strekke seg helt frem til midten av 20-årene. Bevisstgjøring om hvilke yrker som er interessante, og hvilke det er helt uaktuelt å satse på.

Vekstfasen avløses av en etableringsfase, ofte preget av en manglende stabilitet i jobben, ikke uvanlig at karriereretning skifter i det minste en gang. Hos noen stabiliseres ikke arbeidssituasjonen før opp i 40-årene.

Etter etableringsfasen kommer en vedlikeholdsfase, for flesteparten varer denne til 60-årsalder.

Motivasjonen for å fortsette å arbeide vil begynne å avta hos en del, og de beveger seg gradvis inn i en avgangsfase som ender med ønsket om å pensjonere seg.

25
Q

Hvilken gruppe avviker særlig fra Donal Supers teori (1957) om hvordan mennesker utvikler sine karriereveier?

A

Kvinners karriereutvikling avviker ofte fra Supers mønster. Kvinnene er fremdeles dem som tar mest ansvar for familiens omsorgsoppgaver. Ikke uvanlig at kvinner har flere avbrudd i sin karriere, eller går noen år i deltidsarbeid. Sliter i langt større grad enn menn med konflikter mellom foreldre- og karriererollen (Berry, 1998).

26
Q

Hva er viktig i et parforhold for at begge parter skal føle at de ikke gir avkall på seg selv gjennom livsløpet og livet som foreldre?

A

Felles kompromissvilje.

27
Q

Hvorfor blir spørsmål som angår alderdommen ikke lenger bare viktig medisinfaglig, men også psykologisk og sosialfaglig?

A

Nordmenn lever stadig lenger, stadig flere ønsker å være i arbeid til over pensjonsalder på 67 år, og en rekke 60- og 70åringer har et imponerende høyt fysisk aktivitetsnivå.

28
Q

Hva menes med alderisme?

A

Når oppfatningen av alderdom først og fremst er preget av mentalt og fysisk forfall.

29
Q

Hvordan merker man aldringsprosessen i alderdommen?

A

Motorikken og sanseapparatet er mindre smidig og fleksibelt enn det en gang var. Muskulaturen blir stivere, kroppen beveges ikke like raskt som før, krever mer innsats å holde seg i form. Sensitiviteten for støy og forstyrrende lyder øker.

Stadig tyngre å huske ting. Når det gjelder minner er det ikke nødvendigvis glemt, men krever gjerne litt mer arbeid å hente minnene frem.

30
Q

Hva er forskjellen på flytende og krystallisk intelligens?

A

Flytende intelligens er uttrykk for evnen til å utføre mentale operasjoner som logisk resonnering og problemløsning raskt og effektivt.

Krystallisk intelligens er evner forbundet med gode verbale ferdigheter og akkumulering av faktisk kunnskap.

Den flytende intelligensen synker raskere enn hva den krystalliske intelligensen gjør, viser seg i synkende arbeidstempo for eldre arbeidere f.eks.

31
Q

Hva kan man gjøre for selv for å bremse den naturlige aldringsprosessen?

A

Mennesker som har utdanning over gjennomsnittet, og som klarer å holde seg aktive gjennom stimulerende gjøremål, lesning, reising o.l., vedlikeholder lettere sin intellektuelle kapasitet. Regelmessig trening og et sunt kosthold bidrar også til å bremse den naturlige aldringsprosessen.

32
Q

Hvilke fem komponenter inneholder eldre menneskers visdom (Baltes et al. 2002)?

A
  1. Rik kunnskap om menneskets utvikling, om sosiale relasjoner, normer og verdier.
  2. Rik kunnskap om strategier for å løse sosiale konflikter, ta kloke beslutninger og gi gode råd.
  3. Et helhetlig perspektiv på livsløpet og alt det inkluderer av venner, familie, arbeid og fritid, samt evne til å knytte fortid, nåtid og fremtid sammen.
  4. Bevissthet om at mange menneskelige verdier er relative og ikke absolutte.
  5. Evnen til å gjenkjenne og håndtere det som er usikkert i tilværelsen.