MD Kapittel 3: Om emosjoner og motivasjon Flashcards

1
Q

Hva er emosjoner?

A

Følelser. Sammensatte fenomener som har flere funksjoner i menneskelivet; de evaluerer situasjoner for oss og setter positive og negative “merkelapper” på dem, de aktiverer oss for å gjøre oss bedre i stand til å mestre det som møter oss av utfordringer, de kommuniserer til våre omgivelser hvordan det står til med oss.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke komponenter består emosjonene av?

A

En KOGNITIV vurderingskomponent, en FYSIOLOGISK aktiveringskomponent, en MENTAL opplevelseskomponent og en KOMMUNIKATIV uttrykskomponent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

En ung kvinne som har fått lite positive bekreftelser i barneårene, har dårlige forutsetninger for å utvikle positive tanker om seg selv. Hvorfor?

A

En slik negativ fortolkning ligger lagret i hennes emosjonelle hukommelse og kan sette sterk preg på hennes atferd. De subjektive vurderingene som ligger til grunn for hva hun føler om seg selv, er ikke under bevisst kontroll og stikker gjerne så dypt at de er blitt automatiske.

Hun kan endre dette ved å gå til kognitiv terapi for å endre de automatisk negative tankene om seg selv. Her kan hun bli bevisst de automatiske tankemønstrene, for så å forsøke å erstatte dem med mer positiv tenkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva skjer fysiologisk når vi opplever følelse av sterke negative følelser som stress og frykt?

A

Amygdala er sentral når vi opplever stressende situasjoner som vekker sterke negative følelser som frykt og sinne. Den sender signaler nedover til det autonome nervesystemet, som aktiverer oss ved at det kobler inn det sympatiske nervesystemet og frigjør stresshormoner. Dette fører til at blodtilførselen i kroppen øker, hjertet slår raskere, og vi blir bedre i stand til å mestre situasjonen. Opplevelsen blir dermed lagret i den emosjonelle hukommelsen (som er lokalisert i hippocampus), og sørger for at vi gjenkjenner lignende situasjoner når de dukker opp senere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvorfor er det ofte så vanskelig å kontrollere følelsene våre?

A

Fordi de fleste befinner seg i det limbiske system i hjernen, her er det automatisk styrt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er dopamin?

A

Dopamin er en signalsubstans i hjernen som henger sammen med positive følelser og hjernens lystsenter. Lystsenteret skaper intense følelser av velbehag når det frigjøres dopamin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan spiller følelsene våre inn for om vi har ei god helse?

A

Hvordan vi opplever tilværelsen emosjonelt er av stor betydning for vår helse og livskvalitet. Følelser vi har om oss selv er av særlig stor betydning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilke positive virkninger har en overvekt av positive emosjoner?

A

Gir en helsemessig gunstig effekt. Bidrar til mer fleksibel tenkning og utvidelse av vårt handlingsrepertoar, fremmer kreative ideer, nysgjerrighet og utforskning, fører til utvidelse av sosiale bånd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Er vi passive ovenfor våre omgivelser?

A

Nei. Våre fortolkninger av tilværelsen og vår evne til å mestre den er svært avgjørende for hvordan vi blir påvirket emosjonelt. “Det viktigste er ikke hvordan en har det, men hvordan en tar det.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan er følelsenes ytre uttrykk?

A

Viser seg i mimikk, kroppsholdning, stemmebruk, blikk go andre nonverbale signaler. Dette kalles emosjonenes kommunikative funksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilke åtte grunnemosjoner med genetisk grunnlag har vi (Tomkins, 1995)?

A

Interesse, glede, overraskelse, uro, frykt, skam, forakt og sinne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er emosjonskontroll?

A

Evnen til å styre sine emosjonelle impulser. Viktig sosial egenskap. Mange psykiske og sosiale vansker har manglende emosjonskontrollsom et fremtredende symptom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilke tre ulike personlighetsinstanser i menneskelivet opererte Sigmund Freud med?

A

Id, ego og superego. Ego er det bevisste, og ble lagt liten makt. Den medfødte, lystorienterte driften kalles id, ubevisst og krever umiddelbar tilfredsstillelse. Superego er en moralens vokter eller samvittighet, fungerer dels bevisst og dels ubevisst. Ego, svakeste av de tre instansene, havner lett i klemme mellom id med sine sterke seksuelle lyster og superego med sine strenge moralske krav (Freud, 1923).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilken type psykologi innførte for alvor troen på at vi kan være “herre i eget hus”?

A

Humanistisk psykologi. Mennesket er utstyrt med en fri vilje som gjør det i stand til å ta ansvarlige valg. Vi kan oppnå bedre kontroll over eget liv ved å utvikle en mer positiv tenkning om oss selv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvilket formål har strategier eller mekanismer som fungerer som psykisk selvforsvar?

A

Å skjerme oss for det store ubehaget, slik at vi ikke blir helt overmannet emosjonelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Fortell om hensiktsmessige mekanismer eller strategier som fungerer som psykisk selvforsvar.

A

Dissosiasjon: kan brukes som forsvar under f.eks. et seksuelt overgrep mens det pågår. Dissosiasjon vil si å koble ut noen av kroppens funksjoner under sterke opplevelser, slik at en slipper å ta dem inn med hele sin overmannende styrke. Dissosiasjon under overgrep kan være redningen for mange.

Benekting: Benekting er kun hensiktsmessig om den varer over kort tid. Si at noen forteller deg at et familiemedlem har brått gått bort. Det å benekte denne informasjonen med å tenke; nei, det er nok ikke sant, kan være hensiktsmessig da sjokket får bedre tid på å legge seg og synke inn.

Sublimering: Vil si når en finner et bedre alternativ til et nederlag. Si at man får avslag på en jobb man ønsket og som man føler seg veldig kompetent til, men velger å ikke klage på vedtaket, snur dette heller til noe positivt med å heller starte opp et eget privat foretak.

Kompensering: En mor kan ha mistet sin narkomane sønn til en overdose. Hun kan da kompensere for sin sorg og skyldfølelse ved å engasjere seg sterkt i en frivillig interesseorganisasjon som arbeider mot stoffmisbruk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Fortell om noen primitive og uhensiktsmessige forsvarsstrategier.

A

Projeksjon: løse eget problem ved å plassere skylden for den opplevde smerten over på en eller flere andre personer som står lagelig til.

Rasjonalisering: benyttes for å ta brodden av vonde hendelser gjennom å gi dem en forklaring det går an å leve med, eks: “Det var guds vilje” om dødsfall.

Bagatellisering: det kan være vanskelig å innrømme man har vært lat og lest for lite til eksamen, så da kan man heller blåse av det og si man hadde uflaks med sensoren.

Reaksjonsdannelse: når man får sterke og fordømmende holdninger til noe man egentlig kjenner seg litt igjen i selv, eks om man fantaserer om å være utro, så fordømmer man ekstra hardt utroskap.

Offerstrategi: forsvarer seg mot andres kritikk ved å vise hvor dypt såret eller krenket man er, man skyver anklagene tilbake på kritikerne ved indirekte å formidle hvor slemme og ondskapsfulle de er.

Bekreftelse: trenger stadig anerkjennende oppmerksomhet som bekrefter deres ikke altfor reelle selvoppfatning, kan man stadig sole seg i andres ros og beundring slipper man å ta innover seg den negative oppfatningen man egentlig har av seg selv.

Selvbebreideren: påtar seg skylden for alt som går galt, kommer andre i forkjøpet og slipper å bli anklaget.

The bad guy: sterk utagering som sin strategi, lage mest mulig bråk så man kan rette sinnet og fortvilelsen sin utover, for å slippe å se på seg selv og sitt eget kaos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Er de fleste forsvarsmekanismene bottom-up-styrt eller top-down-styrt?

A

Bottom-up-styrt, automatisk. Når man opplever at selvoppfatningen blir alvorlig truet, skapes det sterke følelser som aktiverer oss spontant, før vi rekker å tenke.

19
Q

Hva er motivasjon?

A

Innebærer alt som gir atferden vår energi, retning og mål.

20
Q

Hvordan henger emosjoner og motivasjon sammen?

A

En av emosjonenes viktigste funksjoner er å aktivere oss til handling. Når vi føler oss sultne, blir vi motivert for å hente oss noe å spise, f.eks.

21
Q

Forklar sammenhengen mellom signalstoffet dopamin og motivasjon.

A

Dopamin utløser positive følelser i lystsenteret (også kalt belønningssenteret) i hjernen, eks når vi spiser mat, drikker, seksualatferd og omsorgsatferd. Vi liker det, og blir motivert til å gjenta atferden.

22
Q

Forklar hvorfor man kan bli avhengig av rusmidler?

A

Rusmidler kan også utløse positive følelser i belønningssystemet i hjernen. Ved hyppig bruk vil det oppnå en psykologisk avhengighet, da man ønsker mer.

Noen rusmidler fører også til biokjemisk betinget avhengighet. Homeostasen betegner organismens tendens til å tilstrebe stabil kroppstemperatur, hjerterytme og tilførsel av oksygen, næring og væske. Når kroppen tilføres et nytt kjemisk stoff, iverksetter den kompenserende prosesser for å tilpasse seg den endrede biokjemien, slik at homeostase gjenopprettes. Man har nå utviklet en toleranse for stoffet, slik at misbrukeren må ty til enda større dose for å oppnå rusopplevelse. Kroppen må igjen svare med biokjemisk kompensering, og avhengighetens onde sirkel er gående.

23
Q

Hvorfor forekommer abstinenser hos rusmisbrukere som driver med avvenning?

A

Abstinens skyldes at organismen fortsetter med sine kompenserende prosesser en tid etter at forbruket er avsluttet, og en ny biokjemisk ubalanse vil oppstå - stoffet man har utviklet toleranse for blir ikke lenger tilført. Denne ubalansen skaper abstinensproblemet.

Heroin og morfin, såkalte opioider, har særlig høy risiko for toleranse- og avhengighetsutvikling.

24
Q

Hva er et behov?

A

Et behov er en underskuddstilstand som gir oss motivasjon for å søke etter stimulering som dekker dette underskuddet.

25
Q

Fortell litt om de fysiologiske behovene.

A

De fysiologiske behovene styres automatisk; man merker når man er sulten, man merker når man trenger hvile, osv. Hypothalamus har en sentral funksjon under disse prosessene. Når likevekt er gjenopprettet i homeostasen, opplever vi følelse av velbehag.

26
Q

Fortell litt om de psykologiske behovene.

A

Flere psykologiske faktorer er av fundamental betydning om vi skal oppnå god sosial tilpasning, livskvalitet og psykisk helse. Fravær av disse faktorene skaper emosjonelle underskudd. Trygghet, sosial tilhørighet, anerkjennelse og selvaktualisering er eksempler på grunnleggende psykologiske behov.

Vi kan dele de psykologiske behovene inn i tre større kategorier: sosiale behov, selvrelaterte behov og trygghetsbehovene.

Vi oppnår ikke anerkjennelse og selvutvikling uten at vi har et støttende nettverk rundt oss - de sosiale og selvrelaterte behovene henger nøye sammen.

Trygghetsbehovene henger også nøye sammen med de andre behovene; sosial tilhørighet skaper trygghet, og trygghet er en nødvendig forutsetning for utforskning, mestring, kompetanse og selvutvikling.

27
Q

Forklar Abraham Maslows pyramidemodell (1954).

A

Noen behov er mer grunnleggende enn andre, og de må være dekket før de øverste behovene i pyramiden gjør seg gjeldende.

Nederst i pyramiden finner man de fysiologiske behovene. Over her igjen kommer behovet for trygghet, som han mente var det mest grunnleggende av de psykologiske behovene. Neste trinn er sosial tilhørighet. Når det er dekket kommer behov for anerkjennelse. Øverst finner man selvaktualisering, noe han definerte som et vekstbehov.

28
Q

Hvilke tre grunnleggende behov er særlig viktig å få dekket for å oppnå god psykisk helse (Ryan og Deci, 2000)?

A

Autonomi (selvbestemmelse), kompetanse og tilhørighet.

29
Q

Hva mener Atonovsky (2012) med begrepet “sammenheng”?

A

Hvordan mennesker klarer å skape helse, selv under svært utrygge betingelser = sammenheng. Forutsetning for å oppnå sammenheng er at det som møter oss i livet, er begripelig og håndterbart, og at vi klarer å tillegge det en mening.

30
Q

Forklar en behovskonflikt.

A

Ulike behov kan komme i konflikt med hverandre og sette oss i utfordrende valgsituasjoner.

Eksempel: når man har akseptert en familiemiddagsinvitasjon, ikke fordi man er motivert men fordi man føler en forpliktelse overfor foreldrene til å stille opp. Dagen før kontakter barndomsvennen deg og vil møtes på en restaurant samme kveld som familiesamlinger, hun er bare hjemom snarest og kun denne dagen passer.

I eksempelet: velger man å følge familiens forventninger, tilfredsstilles behovet for sosial tilhørighet til familien og tryggheten der, men man må gi avkall på sin autonomi. Velger man barndomsvennen dekkes behovet for å være en fri og selvstendig person, men man risikerer å møte anklager fra familien som kan være svært ubehagelig.

31
Q

“All sosial tilpasning inneholder en potensiell konflikt.” Hvorfor?

A

Det er ikke alltid enkelt å forene hensynet til andres forventninger med vårt eget behov for selvstendighet og selvutfoldelse.

32
Q

Hva vil vekstmotivasjon si?

A

Atferd som motiverer fordi vi ønsker oss mer overskudd, et rikere, mer spenningsfylt og meningsfylt liv, eller fordi vi vil oppnå ytterligere personlig vekst.

33
Q

Hva kritiseres Maslows behovspyramide for?

A
  1. Det er vanskelig å måle selvaktualisering på en entydig måte, og blir mer snakk om et filosofisk enn et psykologisk begrep.
  2. Maslow mente at behov på høyere nivå ikke kunne gjøre seg gjeldende før behovene under er blitt dekket. Dette er omdiskutert. Eks: mange kunstnere har skapt sine aller fremste kunstverk mens de har slitt tungt både fysisk og psykisk.
  3. Sosiale relasjoner er gitt altfor liten betydning for menneskelig vekst og utvikling, da selvaktualisering for Maslow fremsettes som en individuell prosess. Et rikt sosialt nettverk er svært ofte en nødvendig forutsetning for å oppnå vekst og selvaktualisering (Hanley og Abell, 2002).
34
Q

Forklar hvorfor det som oftest er et krevende arbeid som ligger bak oppnåelse av personlig vekst.

A

Atferd som er vekstmotivert, retter seg mot mål som ofte er langsiktige og som krever mye energi underveis. Det forutsetter dermed målbevissthet, tålmodighet, psykiske og fysiske anstrengelser og tidvis også smerte. De ønskede endringer som kan føre til vekst, krever gjerne store forsakelser, en helt ny livsstil, mye smerte og ubehag.

35
Q

Prestasjonsatferd blir styrt av to diametralt motsatte forventninger (McClelland et al., 1953), hvilke? Og hva gir grunnlag for de beste prestasjonene?

A

Motivasjon av troen på å lykkes og få suksess, og motivasjon av frykten for å mislykkes og oppleve fiasko. Stor tro på suksess kombinert med lav frykt for fiasko gir grunnlag for de beste prestasjonene.

36
Q

Hvordan kan man bygge opp troen på å lykkes?

A

God stimulering og oppmuntring til å prestere under oppveksten er en sentral faktor.

Barn må slippe møte negative reaksjoner og straff når de feiler (Koestner & McClelland, 1990).

Prestasjonsmotivene påvirkes av kulturen vi lever i. I vestlige, individualistiske samfunn er personlige suksessmotiver sterke, noe som forsterker prestasjonspresset på enkeltindividet. Mer kollektivistiske kulturer, som bl.a. Kina og Japan, fokuserer mer på at prestasjonene skal bli akseptert av familien eller den sosiale gruppa som en tilhører (Markus & Kitayama, 1991).

37
Q

Hva er ytre motivasjon?

A

Skjer når en handling utelukkende er motivert ut fra sin konsekvens. Eks studenten leser til eksamen kun for å gå en god karakter. Ytre motivert atferd har dermed en rent instrumentell funksjon.

38
Q

Bandura (1986) har sitt hovedfokus på ytre motivasjon i sin sosialkognitihe teori. Forklar.

A

Bandura er spesielt opptatt av den motiverende betydningen av sosial påvirkning. Alle handlinger som vi forventer vil gi oss ettertraktede sosiale konsekvenser, motiverer oss.

39
Q

Hva betyr begrepet insentiv?

A

Defineres som enhver ytre faktor som har motiverende kraft.

40
Q

Hva er indre motivasjon?

A

Indre motivasjon er kun knyttet til en atferds egenverdi. Vi føler oss motivert for en bestemt aktivitet fordi den gir oss spenning og glede.

41
Q

Må vekstmotivert atferd være indre motivert, ytre motivert, eller begge deler? Hvorfor?

A

Vekstmotivert atferd må være indre motivert. Indre motivasjon har sitt utspring i selvbestemmelse, kompetanse og tilhørighet (Ryan og Deci, 2000). Indre motivasjon er basert på selvbestemmelse, valgfrihet og lysten til å utføre en oppgave.

42
Q

Hva menes med begrepet “flyt” i nyere motivasjonspsykologi?

A

Beskriver et mentalt fenomen som iblant oppstår under indre motivert atferd, i form av en sterk og nærmest berusende opplevelse. Når vi er i en flyttilstand, er vi optimalt konsentrert om aktiviteten vi bedriver. Vi er fri for forstyrrende tanker, glemmer tid og rom, er nærmest ett med det vi holder på med, og mestrer alle utfordringer 100%.

43
Q

Hva forutsetter “flytopplevelser”?

A

Forutsetter at vi har kompetanse på det aktuelle området.

Aktiviteten vi bedriver må by oss på utfordringer av en viss vanskelighetsgrad slik at vi oppnår et tilstrekkelig aktiverings- og spenningsnivå. Er den for lett, blir det for kjedelig, er den for vanskelig, blir det angst og frustrasjon som blir utfallet.