MD Kapittel 1: Hva er psykologi Flashcards

1
Q

Hva betyr psykologi direkte oversatt?

A

Læren om sjelen (psyko er latinsk for “sjel” og logi er latinsk for “lære”).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva betyr mentale opplevelser?

A

De tanker, følelser og andre indre prosesser som bidrar til vår opplevelse av virkeligheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med taus kunnskap?

A

Fornuftig atferd som vi utfører på intuisjon. Mye av det vi foretar oss i hverdagen skjer intuitivt, og disse intuitive handlingene lar seg ikke så lett begrunne utover at det faller naturlig å utføre dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er definisjonen på vitenskapelig psykologi?

A

“Læren om menneskets opplevelser og atferd, herunder vår samhandling med hverandre som aktører i et sosialt fellesskap.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke to holdninger sentrale vitenskapelige holdninger må ligge til grunn for all forskning?

A

Nysgjerrighet og kritisk tenkning ( = møte all ny kunnskap med sunn skepsis og krav om dokumentasjon).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er det som gjør at mennesker er vesensforskjellige fra naturfenomener?

A

Menneskene er ikke passive vesen som styres blindt av faktorer utenfor seg selv, men de forholder seg aktivt fortolkende til sine omgivelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er forskjellen på kvantitativ forskning og kvalitativ forskning?

A

I naturvitenskapelig metode er en opptatt av å finne objektive sannheter. Dette innebærer at en all data en produserer skal kunne måles eller telles, og de må kunne etterprøves (etterprøving: en oppnår samme resultater med samme metode, uavhengig av hvem som forsker og når forskingen skjer. Dette kalles kvantitativ forskning, og brukes også i psykologisk forskning, Kvantitative metoder kan være observasjoner, spørreskjema og eksperimenter.

Siden mennesket er aktivt fortolkende i sine omgivelser, må en også ta i bruk kvalitative forskningsmetoder. Mening er her et sentralt begrep, da forskeren selv må analysere og fortolke dataene, da det ikke er mulig å kvantifisere dem. Vanlige kvalitative metoder er intervjue med enkeltpersoner eller grupper, observasjoner og kasusstudier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan kan mennesker være i stand til å utføre grusomheter slik som bl.a. dødelige terrorangrep mot uskyldige sivile?

A
  1. Ideologier som forkynner bestemte gruppers reduserte menneskeverd.
  2. De som utfører drapene mangler vesentlige menneskelige egenskaper, som eksempelvis empati og normal samvittighet.
  3. Mennesket har en sterk tilbøyelighet til å følge autoriteter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Til hvilket år regner man at psykologi som vitenskap startet?

A
  1. Den tyske fysiologen Wilhelm Wundt etablerte dette året et psykologisk forskningslaboratorium i Leipzig. Tidligere var psykologiske spørsmål knyttet til filosofien.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvilke to tema har stått sentralt i den filosofiske debatten om mennesket?

A

Det ene gjelder forholdet mellom kropp og sjel. Dualisme vs monisme. Dualisme betraktet menneskets mentale funksjon som en åndelig størrelse som ikke var underlagt fysiske lover. Monismen hevdet at kropp og sjel var ett og samme materielle fenomen.

Det andre temaet dreide seg om menneskets natur. I denne debatten var skillet mellom de som betraktet menneskenaturen som grunnleggende god og moralsk, og de som definerte mennesket som et egoistisk og asosialt vesen fra naturens side.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ca. når oppstod behaviorismen? Hvem var de tidligere behavioristenes fremste talsmann? Hva stod behavioristene for?

A

1910, John B. Watson. Behaviorismen hevdet at de eneste menneskelige fenomener vi kan oppnå kunnskap om, er menneskers og dyrs atferd og alle observerbare ytre faktorer som påvirker atferden. Sagt på en annen måte, blir alle menneskebarn født som et “blankt ark”, som gradvis fylles ut ved at miljøet setter sitt preg på barnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvem var B.F. Skinner?

A

B.F. Skinner er en sentral person for nyere behaviorisme. Han ønsket å utvikle en ny atferdsvitenskap som kunne predikere og kontrollere menneskets atferd. Han kom frem til mange læringsprinsipper på dette området, som alle forklares med at vi lærer ny atferd gjennom konsekvensene av det vi gjør. Uønsket og problematisk atferd må reduseres og erstattes av mer hensiktsmessige atferdsmønster, atferdsterapi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

I USA oppstod behaviorismen. I Europa kom en ny retning som kom som en motpol til behaviorismen. Hva var denne retningen?

A

Gestaltpsykologien. Opptatt av menneskets tendens til å tolke sanseinntrykk som helhetlige figurer og mønster. Vi fortolker våre inntrykk aktivt gjennom tilpasninger og tilføyelser for å gi dem helhet og mening, og helheten er noe helt annet enn summen av de enkelte delene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvem stod bak psykoanalysen, og hva går den ut på?

A

Sigmund Freud. Menneskets natur består av primitive lystorienterte drivkrefter.

Seksuelle tilbøyeligheter var forbundet med skam og skyldfølelse på Freuds tid, de var forbudte og måtte fjernes fra bevisstheten. Freud hadde en teori om at det ubevisste innhold hos mennesket var forbudte seksuelle tanker og opplevelser.

Freud tolket mye av menneskets aktivitet som forsvarsmekanismer. Ubevisst smertefulle minner er ikke glemt for alltid, og man må utvikle et forsvar for å hindre at skyld, skam og andre smertefulle følelser vekkes til live igjen.

Eksistensen av ubevisste tanker, følelser og impulser har fremdeles stor aktualitet i dag. Det har også betydningen av psykisk forsvar for å dempe følelsesmessig smerte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er psykologiens psykodynamiske retning?

A

Et bredt spekter av teorier med større eller mindre slektskap til Sigmund Freud og hans psykoanalyse. Psykodynamiske terapiformer har et tilbakeskuende fokus: mål å oppnå innsikt hos pasientene i årsakene til sin aktuelle problematikk, for så få til en bearbeiding av de vanskelige følelsene de sliter med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvordan kritiserte humanistisk psykologi behaviorismen og psykoanalysen?

A

I 1950-årene oppstod et humanistisk perspektiv i psykologien. Kritiserte både behaviorister og psykoanalysen, da de mente de gjorde mennesket om til ei slags marionettedukke, ute av stand til å styre seg selv.

Behaviorismen fikk kritikk for å hevde at mennesker er fullstendig kontrollert av sine sosiale omgivelser, psykoanalysen for å flytte kontrollen inn i sjelslivets ubevisste rom.

17
Q

Hva er budskapet i humanistisk psykologi?

A

Vi har en fri vilje som gir bevisst kontroll og muligheten til å ta selvstendige, ansvarlige valg. Selvet og selvoppfatningen er humanistenes mest sentrale begrep. Personlig vekst og selvaktualisering betraktes som de mest høyverdige målene i menneskelivet.

18
Q

Nevn et verdifult bidrag humanistisk psykologi har gitt til den moderne psykologi?

A

Klientsentrert terapi ble lansert av Carl Rogers (1951). Her tillegges terapeutens holdning til klienten større betydning for behandlingseffekten enn de spesifikke metodene han bruker. Empatiske og anerkjennende holdninger er viktigere enn metoder.

19
Q

Hva er målsettingen i kognitiv terapi?

A

Målsettingen i behandlinger er å endre klientens tankemønster slik at de danner et mer positivt bilde av seg selv og dermed kan oppnå større bevisst kontroll over sitt liv.

20
Q

Hvilke retninger i psykologien betraktes som de historisk sett mest sentrale i psykologien?

A

Behaviorismen, gestaltpsykologien, psykoanalysen, humanistisk psykologi og kognitiv psykologi.

21
Q

Fortell om Bandura og hans sosialkognitive teori.

A

Bandura samarbeidet med Skinner innenfor behaviorismen, men han dannet seg nye synspunkter etterhvert. Bandura mente man ikke kunne avvise menneskets tenkning som sentral faktor i psykologien.

Bandura har lansert en del svært viktige begreper i psykologien.

22
Q

Hva går evolusjonsteorien utpå?

A

Evolusjonsteorien ser flere av våre nåværende psykologiske egenskaper i lys av menneskeartens utvikling. Dreier seg om egenskaper som alle mennesker har felles på tvers av ulike kulturer.

Darwin var en av forløperne til utviklingen av den vitenskapelige psykologien på 1800-tallet. Evolusjonsteorien kan føres tilbake til Darwins tenkning. Noen av våre felles gener i menneskeartens tidligste livsmiljø var av spesielt stor betydning for overlevelse, som f.eks. det gjensidige atferdsmønsteret (tilknytning) mellom barn og foreldre. Genene som fremme tilknytning har dermed overlevd gjennom menneskeartens evolusjon frem til i dag.

23
Q

Hva går systemteorien ut på?

A

Systemteori vektlegger sammensatte årsaksforhold, det er ikke bare et enkelt svar på menneskers atferd. Systemteori peker også på at mennesket er et sosialt vesen som gjennom hele livet deltar i en rekke ulike sosiale systemer. Menneskets personlige egenskaper er ikke lenger av mest viktighet, men heller det sosiale livet (daglig samspill mellom enkeltpersoner) og relasjoner Innad i det sosiale systemet.

24
Q

Hva er sosialkonstruktivisme?

A

Sosialkonstruktivismen er nært linket til systemteori. Mange av våre forestillinger om verden kan ifølge sosialkonstruktivismen betraktes som konstruksjoner, da de ikke representerer noen objektiv sannhet. Har likevel en viktig funksjon da de skaper mening for oss. Språket har avgjørende betydning som konstruksjonsverktøy. Et eksempel kan være oppdragelse og de mange ulike individuelle oppfatningene på hva som er rett her.

25
Q

Hva er positiv psykologi?

A

Positiv psykologi er mer rettet mot menneskets ressurser, fremfor menneskets problemer. Martin Seligman (2002) er den fremste talsmannen for positiv psykologi. Positiv psykologi mener at mennesket ikke bare har egoistiske mål og motiver, men også mulighet til et liv i personlig vekst preget av glede, optimisme og positiv sosial samhandling.

“Søkelyset rettes mot den enkeltes sterke sider, en bygger på klientens ressurser, retter blikket mot fremtiden og er ikke bare opptatt av det som er skadet eller ødelagt. Gjør det du er best i, og kompenser for dine svakheter, er en rød tråd i positiv psykologisk behandling.” (Berge).

26
Q

Hva er sentralen for all vår mentale og atferdsmessige aktivitet?

A

Hjernen

27
Q

Tanker, opplevelser og atferd har sin forankring i nevrofysiologisk prosesser. Forklar disse prosessene.

A

Nevrofysiologiske prosesser er dels av elektrisk og dels av kjemisk natur. Hele sentralnervesystemet (hjerne + ryggmargen) er sammensatt av 100 milliarder nerveceller eller nevroner, som er forbundet med hverandre i velorganiserte kretsløp. Mellom alle nevroner som står i kontakt med hverandre, overføres elektriske impulser.

Det enkelte nevron tenner enten en elektrisk impuls med en fast strømstyrke, eller så tenner det ikke. Hvert nevron består av en cellekjerne, som leder strømimpulsen frem til nye nevroner via dendritter. Koblingene mellom nevronene kalles synopser. I synapsene reguleres den elektriske aktiviteten. Synapsene utgjør små spalter mellom nervecellene, hvor informasjon ikke lenger formidles elektrisk, men overføres via kjemiske substanser, såkalte transmittere eller signalstoffer. Eksempel på signalstoffer: dopamin, adrenalin, serotin osv. De blir produsert inne i cellekjernen og strømmer ut i synopsen når det kommer en ny elektrisk impuls. Her beveger de seg over til nabocellens dendritter, hvor de fester seg til membreanveggen. Noen substanser tenner nabocellen slik at strømimpulsen sendes videre, andre har en hemmende effekt og forhindrer at det tennes en impuls i neste celle.

28
Q

Forklar hjernens aktivitet.

A

Hjernen har som oppgave å styre nevrofysiologiske prosesser.

Hjernen har også som oppgave å styre alle menneskelige funksjoner: fysiologiske; som hjerterytme, åndedrett, kroppstemperatur og aktiviteringsnivå; mentale som tenkning, emosjoner, motivasjon og læring; atferdsmessige som ulike ferdigheter og sosiale som språk og kommunikasjon.

29
Q

Forklar hvorfor noen rusmidler kan enten speede opp hjerneaktiviteten (amfetamin) og føre til høy aktivitet, eller dempe aktiviteten (heroin) og ha en beroligende virkning på atferd og opplevelser?

A

En høy konsentrasjon av aktiverende transmittere vil resultere i en økning av hjernens aktivitet. Tilsvarende vil et overskudd av hemmende transmittere dempe aktivitetsnivået. Selv små biokjemiske avvik kan gi store atferds- og opplevelsesmessig utslag. Bruk av rusmidler gir en slik avvikende effekt, avhengig av det enkelte rusmiddelets kjemiske innhold.

Tilstander som ADHD eller depresjoner kan tilbakeføres til avvik i hjernens biokjemi.

30
Q

Forklar hjernens oppbygging.

A

Lillehjernen nederst i hjernens bakre del har motoriske funksjoner; styrer kroppens balanse og koordinerer fine muskelbevegelser. Resten av hjernens strukturer er av stor betydning for våre mentale funksjoner: hjernebarken, det limbiske system og det autonome nervesystem.

Øverst finner man hjernebarken. Den styrer bevisste kognitive funksjoner som resonnering og problemløsning, og viktige kontrollfunksjoner som planlegging, konsekvensvurdering og impulskontroll. Hjernebarken er delt i to hemisfærer som er knyttet sammen av hjernebjelken. Venstre og høyre hemisfære regulerer ulike intellektuelle funksjoner. Språklige og logiske funksjoner styres av venstre hemisfære, mens oppfatning av rom og farger, heøhetsopmpfatning og kreative evner reguleres av høyre.

Kontrollfunksjonene er plassert frontalt i hjernebarken. Frontalhjernen har en overordnet funksjon for menneskets virksomhet.

Like under hjernebarken ligger det limbiske system, også kalt følelseshjernen. Emosjonene våre har sitt senter her. De viktigste strukturene er amygdala, hippocampus, hypothalamus og thalamus. Amygdala har en viktig rolle når vi opplever sterke emosjoner som frykt og sinne. Emosjonelle minner lagres i hippocampus. Hypothalamus er en liten struktur, men er likevel involvert i en rekke viktige funksjoner som frigjøring av viktige hormoner, temperaturkontroll, aktiveringsnivå, matinntak, væskebalanse, seksuelle funksjoner og emosjonelle reaksjoner. Thalamus sine oppgaver er først og fremst knyttet til sanseoppgatningsprosessen.

Helt nederst i hjernen befinner det autonome nervesystem seg. Det autonome nervesystemet har kontroll på all glatt, ikke-viljestyrt muskulatur. Denne muskulaturen driver vitale indre organer som hjerte og lunger. Det autonome nervesystem opprettholder kroppens livsviktige funksjoner. Har også en sentral rolle knyttet til søvn og aktivering, hvor hypothalamus har den overordnede kontrollen.

Det autonome nervesystem har to separate systemer, som det kan veksle mellom. Det parasympatiske system sørger for vedlikehold av kroppens funksjoner under hvile og normal aktivitet. I situasjoner som krever høy aktivering (alvorlig stress) kommer det sympatiske system i funksjon. Aktiveringen stiger sterkt, og systemet gjør organismen i stand til å reagere med en såkalt “fight-or-flight”-respons, bl.a. ved å frigjøre stresshormoner fra hypofysen. Vi blir satt i høyeste alarmberedskap, blir sterkere og løper fortere og er dermed bedre i stand til å mestre stresset vi er utsatt for.

31
Q

De tre hjernestrukturene samarbeider som en koordinert enhet. Forklar de to ulike prosessene.

A

Top-down-prosesser: begynner øverst i hjernebarken og sender informasjon nedover i strukturene. Bevisste og kontrollerte og forbruker mental energi.

Bottom-up-prosesser: begynner lenger nede i hjernen og sender informasjon oppover til hjernebarken og bevisstheten. Styres automatisk og forbruker derfor ikke mentale ressurser.

Effektiv funksjon i hverdagen krever et velbalansert samarbeid mellom top-down- og bottom-up-prosesser.