Klinisk barnpsykologi kap 5 Flashcards
När sker utvecklingen av social kognition?
Utvecklingen av social kognition sker stegvis under förskoleåren
Vad kallas det när utvecklingen av social kognition utvecklas via språk- och minnesutveckling under 3-4 års åldern?
Mentalisering
Har spädbarn förmåga till samspel redan från födseln? Isåfall hur vi vet vi det?
Ja det har dem. Bl.a spädbarns förmåga att imitera enkla beteenden som tunguträckning och munöppning har anförts som bevis för att de har en medfödd motivation för att kommunicera med andra människor. Även “still face” - studie där man bad mammor inte svara på barnets signaler alls, utan att ha ett så neutralt och likgiltigt ansiktsuttryck som möjligt. De flesta barn reagerade då med att 1. först försöka få den vuxna att svara. 2. Spända, vända bort blicken, gråta eller se ledsna ut
Om mamman har en depression som påverkar samspelet med barnet (dvs barnet får ingen känslomässig “påfyllning” genom leenden, ögonkontakt och närhet) - hur kan barnets utveckling bli då?
Forskning visar att barnen själva börjar visa brist på lust och nyfikenhet om mammornas depression inte hävs och att enbart kortvariga kontakter med vuxna som inte är deprimerade inte hjälper mot barnens nedstämdhet. Om mammornas depression är långvarig - upp till 1 år - och ingen annan kan ge barnet känslomässig närhet så riskerar barnens fysiska tillväxt men även deras kognitiva utveckling att hämmas.
Vad krävs det för att uppmärksamheten ska anses vara samordnad/(delad)?
För att uppmärksamheten ska anses vara samordnad krävs att
- den vuxne tittar på ett föremål
- barnet följer efter med blicken
- barnet tittar återigen på den vuxne
- den vuxne byter fokus och tittar nu på ngt annat som
- barnet i sin tur tittar på och slutligen
- blickarna möts, dvs en interaktion sker
När börjar den samordnade uppmärksamheten kunna observeras?
När barnet är ca 8 månader gammalt
Vad bidrar den samordnade uppmärksamheten till?
Den bidrar till att barnet lär sig, via ögonkontakt, pekgester och turtagning, att barnet kan påverka kontakten med vuxna. Barnet börjar även förstå att vuxna har egna intentioner, något som barnet visar genom att följa vuxnas ögonrörelser och pekgester. Barnet vill dela sina upplevelser med andra men även ta del av vad andra har att förmedla; de har ett socialt engagemang.
Vad menar man att den samordnade uppmärksamheten är den viktigaste dörröppnaren till?
Den samordnade uppmärksamheten har kallats den viktigaste dörröppnaren till språkets värld, och barn lär sig språk genom att samspela med vuxna, inte enbart genom att lyssna.
Förklara hur barn genom att peka på en lampa - lär sig så småningom ordet lampa?
När barnet påkallar uppmärksamhet genom att peka, namnger vuxna vanligtvis vad det är barnet pekar på (“lampa”). Barnet kopplar samman det den vuxne säger med vad det själv ser och lär sig så småningom att säga ordet “lampa”.
Vad saknar många barn med autismspektrumstörning?
Förmågan till samordnad uppmärksamhet
När uppträder social referering?
I slutet av 1 års ålder
Vad är social referering?
Social referering är nära förknippat med samordnad uppmärksamhet. Barn som blir konfronterade med konstiga föremål eller situationer söker ögonkontakt med sin förälder eller annan vuxen. De vill få ledtrådar i hur de vuxna reagerar inför föremålet eller situationen, dvs om det är ngt som ska undvikas eller om det är ofarligt. Barn i 1 års ålder kan alltså koppla samman information från flera olika källor, stoppa en impuls och utföra en mer planerad handling. Detta är ett tydligt exempel på att barn använder förälderns, eller andra välkända vuxnas, signaler för att tolka och utforska omvärlden.
Vad saknar barn med t.ex. otrygg anknytning?
Barn med otrygg anknytning saknar den stödjande uppmuntran från föräldern att våga utforska. De kan också få signaler om att det är farligt att ge sig iväg från föräldern eller att det är bra att vara orädd och att leka själv, så att man inte ställer till besvär. Detta hämmar inte bara barnets nyfikenhet, även tilliten till den egna förmågan påverkas negativt.
Vad är språkets funktion för barn och deras utveckling?
Språket används för att förmedla vad man tänker på, hur man känner sig och vad man tänker göra. Det ökar i sin tur förståelsen för att andra också fungerar på samma sätt. Studier har t.ex. visat att antalet konflikter i en barngrupp minskar då barnen börjar få ett språk. Språket bidrar till att lösa konflikter och reglera känslor. Men om man inte har möjlighet att förmedla till andra t.ex. hur man tänker och känner så påverkar förmågan till mentalisering negativt.
Hur kan döva barn påverkas gällande språkutvecklingen?
Döva barn som växer upp i en kultur där barnen inte har tillgång till teckenspråk försenas t.ex. i mkt hög grad när det gäller förståelsen för hur andra människor tänker och känner.
Har förskolebarn som blivit utsatta för vanvård/omsorgssvikt svårigheter gällande mentalisering?
Ja. Jämfört med barn som inte vanvårdats, har dessa barn stora svårigheter att tolka vilka känslor som ansikten visar, t.ex. glad, ledsen, förvånad, och de har även svårt att identifiera vilken känsla som uttrycks när de får höra en berättelse om en glad/ledsen person osv.
När barnet börjar kunna ta andras perspektiv och språket blivit tillräckligt utvecklat, vad leder detta till?
Detta leder till att de får möjlighet att forma medvetna minnen om vad de har upplevt. Barnens episodiska minne har utvecklats och de kan börja återge det de har varit med om - de utvecklar självbiografiska minnen.
Vad är så kallade “scripted memories”/”manusminnet”?
Scripted memories betyder alltså minnen i manusform. Innebörden är att man inte minns de specifika händelserna (vad man åt olika specifika dagar) utan det sammanfattande “manusminnet” (=att äta frukost = jag åt flingor och mjölk till frukost, och oftast också en banan) Både barn, yngre som äldre, och vuxna har oerhört svårt att minnas enskilda händelser som utgör delar av sådana “manusminnen”
Vad är självbiografiska minnen?
Självbiografiska minnen är minnen vi har för att kunna förstå vår egen historia från det att vi var små tills vi blev vuxna och hur det har format oss. Det är de berättelser barnet har om sitt liv och sina personliga upplevelser, för att kunna förmedla sin “historia” till andra personer.
Vad har vi människor för slags minnessystem?
Vi människor har implicit minnessystem, som fungerar redan när vi är foster, vilket t.ex. gör att nyfödda hellre lyssnar på en saga som mamman läst när babyn låg i magen än på en annan saga. Det implicita minnet är dock inte medvetet, utan i detta minnessystem finns lagrat perceptuella representationer som t.ex. förälderns röst, lukt, ansikte och beröring, enklare motoriska rörelser som att sträcka ut handen för att kunna röra ett föremål, men också känslomässiga erfarenheter.
Hur skapar barn sina självbiografiska minnen?
Barn skapar självbiografiska minnen genom samtal och i dialog med vuxna, främst föräldrarna.
När utvecklas förmågan att skapa och behålla självbiografiska minnen?
Förmågan att skapa och behålla självbiografiska minnen utvecklas successivt under förskoleåren.
Varför är det viktigt att ha känslan av ett sammanhängande livsberättelse/narrativt själv?
För att ha en känsla av ett sammanhängande livsberättelse, eller ett narrativt själv (som Daniel Stern uttryckte det) tycks ha stor betydelse för den psykiska hälsan.
Från vilken ålder börjar vi ha självbiografiska minnen?
Från ca 4 års ålder. Innan 4 års ålder har barn och vuxna sällan självbiografiska minnen
Vad har stor betydelse gällande hur dessa självbiografiska minnen skapas?
Föräldrars sätt att samtala med sina barn
Hur kan föräldrarnas samtalsstil beskrivas som?
Elaborativ eller repetetiv.