Intracommunautaire verwerving van goederen Flashcards
Wat is de historiek van de intracommunautaire verwerving van goederen?
- Voor 1993: lidstaat van vertrek vrijgesteld wegens uitvoer, de lidstaat van bestmming kon btw over de leveringen innen via voldoening van de btw bij invoer.
- Bij afschaffing fiscale binnengrenzen war er geen sprake meer van uitvoer en invoer.
- Overgangsregeling ingevoerd waarbij btw bij goederenverkeer verschuldigd is in lidstaat van bestemming.
- Bedoeling was dit systeem 4 jaar te hebben end an vervangen door btw verschuldigd in lidstaat van aankoop = oorsprongslandsstelsel
- Dit definitieve stelsel is er nooit gekomen dus nu probeert Europese Commissie het syteem van intracommunautaire verwerving beter te maken.
Wat is een intracommunautaire verwerving?
- Artikel 25bis, §1:
- Het verkrijgen van de macht om als eigenaar te beschikken:
- Tegenover een intracommunautaire verwerving staats steeds een intracommunautaire levering
- Over een lichamelijk roerend goed: geen onlichamelijke goederen, noch onroerende goederen
- Verzonden of vervoerd door of voor rekening van verkoper of koper:
- Vervoer kan maar worden toegewezen worden aan 1 van de 2 verrichtingen.
- Indien een derde de verzending of het vervoer verricht of voor rekening van een derde kan er in de relatie verkoper-koper geen sprake zijn van een intracommunautaire verwerving.
- Verzonden of vervoerd naar andere lidstaat dan lidstaat waaruit verzending of vervoer vertrekt
- Verzending met afnemer als bestemming: dat betekent niet noodzakelijk dat de goederen ook daadwerkelijk door de afnemer in ontvangst moeten worden genomen op de eindbestemming van het vervoer.
Is de hoedanigheid van de partijen relevant voor intracommunautaire levering?
- Hoedanigheid van verkoper en koper is in beginsel niet relevant om te kunnen spreken van een intracommunautaire verwerving: zo worden ook verkopen ten anzien van een particulier in een andere lidstaat gezien als intracommunautaire verwerving aangemerkt in de lidstaat van de koper.
- Dit betekent niet per se dat deze intracommunautaire verwerving in hoofde van de koper uiteindelijk ook belastbaar is.
Wanneer is een intracommunautaire verwerving belastbaar?
- Een intracommunaitaire verwerving is slechts belastbaar met Belgische btw als:
- Ze plaatsvindt in België
- Ze door een belastingplichtige verricht wordt onder bezwarende titel
- De verkoper een belastingplichtige is die als zodanig optreedt en niet van btw is vrijgesteld
- De levering niet:
- Een levering met installatie of montage is
- Valt onder het regime van verkopen op afstand
- Een levering is die in de lidstaat van vertrek het regime geniet van de regeling van belastingheffing over de winstmarge
- De afnemer een van de hoedanigheden heeft:
- Afnemer belastingplichtige met recht op volledige of gedeeltelijke aftrek
- Afnemer particulier
- Afnemer lid van groep van 4
Wat als de afnemer belastingplichtige is met recht op volledige of gedeeltelijke aftrek?
- Elke aankoop van goederen door een belastingplichtige met geheel of gedeeltelijk recht opa ftrek van btw en die aan de voorwaarden voldoet = belastbare intracommunautaire verwerving.
- Een intracommunautaire verwerving = “belastbare” handeling. BTW wordt maar geheven indien de handeling wordt verricht door een btw-plichtige in de zin van art. 4
- In deze situatie zal de levering door de verkoper in de regel vrijgesteld zijn in de lidstaat van vertrek van de goederen.
Wat als de afnemer een particulier is?
- Wanneer de afnemer een particulier is, is enkel de intracommunautaire verwerving van nieuwe vervoermiddelen belastbaar.
- De verkoper verricht op dat moment = vrijgestelde intracommunautaire levering in de lidstaat van vertrek van het voertuig waar de intracommunautaire verwerving wordt belast.
- Indien hij geen belastingplichtige is, wordt hij incidenteel belastingplichtige: bij intracommunautaire verkopen van nieuwe vervoermiddelen is steeds de btw verschuldigd in de lidstaat van gebruik van het voertuig waar de intracommunautaire verwerving wordt belast.
- Bedoeling van deze regeling is vermijden dat particulieren hun auto’s kopen in een land met een lager tarief.
Wat als de afnemer en lid is van de “groep van 4”?
- Groep van vier:
- Vrijgestelde kleine ondernemingen
- Belastingplichtigen onderworpen aan de bijzondere landbouwregeling
- Niet-belastingplichtige rechtspersonen
- (Vrijgestelde) belastingplichtigen zonder recht op aftrek
- Intracommunautaire verwervingen van nieuwe vervoermiddelen en van accijnsgoederen = steeds belastbaar
- Andere goederen belastbaar als:
- In de loop van het vorig of huidige kalenderjaar uit andere lidstaten zijn aangekocht onder de voorwaarden van intracommunautaire verwerving voor een totaalbedrag van meer dan 11.200 euro
- De afnermer in het vorig of huidig kalenderjaar voor heeft geopteerd om zijn aankopen uit andere lidstaten aan het systeem van intracommunautaire verwerving te onderwerpen.
Wat is een voorbeeld van een afnemer van de “groep van vier”?
- Belgisch ziekenhuis = vrijgestelde belastingplichtige bij toepassing van art. 44 WBTW koopt medische apparatuur in Zweden voor 10.000 euro: goederen worden vervoerd van Zweden-Brussel.
- In loop van vorig kalenderjaar heeft ziekenhuis de kaap van 11.200 euro niet overschreden en ook niet geopteerd voor toepassing van Belgische btw op haar intracomm. verwerveringen. Zweedse leverancier heeft nooit eerder goederen verkocht in België:
- Op deze aankoop is Zweedse btw verschuldigd.
- In hetzelfde kalenderjaar koopt ziekenhuis voor 12.000 apparatuur in Polen: op de gehele aankoop is Belgische btw verschuldigd omdat ze door deze aankoop de drempel van 11.200 overschrijdt.
- Ziekenhuis zal een btw nummer moeten aanvragen en deze meedelen aan de verkoper en dus ook een bijzondere btw-aangfite + btw erop afdragen.
- Aankoop is vrijgesteld van Poolse btw
Wat met intracommunautaire verwervingen verricht door overheidslichamen die de hoedanigheid van btw-belastingplichtigen hebben voor hun activiteiten?
- Overheidslichamen die beschikken over een btw-identificatienummer moeten al hun intracommunautaire verwervingen onderwerpen aan Belgische btw vanaf de activering van hun btw-nummer.
- Deze verplichting geldt niet alleen voor goederen die bestemd zijn voor de activiteit waarover dat overheidslichaam btw moet afdragen, maar ook voor goederen die bestemd zijn voor de andere activiteit en waarover geen btw verschuldigd is.
- De aankoopdrempel van 11.200 geldt bijgevolg enkel voor overheidslichamen die als niet-belastingplichtige rechtspersoon worden aangemerkt voor hun volledige activiteit of die uitsluitend niet-belastingplichtige en vrijgestelde handelingen verrichten.
Wat zijn de gevolgen van drempeloverschrijding of optie?
- Indien door een aankoop de drempel van 11.200 euro wordt overschreden, of de belastingplichtige voor belasting van de intracommunautaire verwervingen opteert vooraleer de drempel is overschreden, moet het stelsel van de intracommunautaire verwerving worden toegepast op:
- Het volledige bedrag van de aankoop die leidt tot overschrijding van de drempel of waarbij voor belasting wordt geopteerd
- alle daaropvolgende intracomm. aankopen van hetzelfde kalenderjaar
- alle daaropvolgende intracomm. aankopen van het volgende kalenderjaar
- De belastingplichtige kan enkel van eht stelsel van de intracomm verwerving afzien indien hij gedurende een kalenderjaar de aankoopdrempel van 11.200 niet overschrijdt en niet heeft geopteerd voor belastbaarheid van de intracomm verwervingen. Vanaf het daaropvolgende kalenderjaar kan hij opnieuw intracomm goederen aankopen met toepassing van de btw van het oorsprongsland.
Wat is vereenvoudigd driehoekverkeer?
- Artikel 25ter, §1, lid 2, 3°
- De intracommunautaire verwerving in België van lichamelijke roerende goederen door een belastingplichtige die niet in België is geveestigd maar voor btw-doeleinden in een andere lidstaat is geregistreerd, is in België niet belastbaar indien aan volgende voorwaarden is voldaan: zie artikel.
- Deze regeling wil vermijden dat elke buitenlandse firma die in het kader van een dergelijke ABC-transactie in België goederen verwerft om ze vervolgens te leveren aan een btw-belastingplichtige klant, zich hier zou moeten laten registeren voor de btw.
Wat is een voorbeeld van vereenvoudigd driehoeksverkeer?
- Een Duitse onderneming A verkoopt goederen aan een Nederlandse onderneming B die deze goederen doorverkoopt aan een Belgische onderneming C. De goederen worden rechtstreeks vervoerd van het magazijn van A in Duitsland naar het magazijn van C in België, met onderneming B als bestemmeling:
- De verkoop van A aan B is een vrijgestelde intracomm. levering in Duitsland. B zou deze goederen in België intracomm moeten verwerven. Door de vereenvoudigde regeling van het driehoeksverkeer is B van deze verplichting ontslagen.
- De levering van B aan C is een binnenlandse levering. C moet de btw voldoen die verschuldigd is over deze Belgische levering. Bijgevolg heeft B voor deze levering geen Belgische btw-verplichtingen.
Wat is een kettingverkoop?
- Dezelfde regeling van vereenvoudigd driehoekverkeer kan worden toegepast op kettingverkopen (ABCD) tussen partijen die in 4 verschillende lidstaten zijn geïdentificeerd voor btw-doeleinden, en waarbij de goederen rechtstreeks worden vervoerd vanuit de lidstaat van vestiging van de eerste verkoper naar de lidstaat van vestiging van de laatste koper.
- Indien de lidstaat van uiteindelijke bestemming van de goederen België is, kan het vereenvoudigd driehoeksverkeer van toepassing zijn, afhankelijk van de relatie waarin het vervoer van de goederen plaatsvindt. Hierbij kunnen 3 situaties worden onderscheiden, ervan uitgaande dat het vervoer maar in 1 van de twee verkopen kan plaatsvinden.
Wat als de levering in relatie A-B gebeurd bij ABCD
- Vervoer vindt plaats in relatie A-B: A verricht een levering met vervoer die is vrijgesteld van btw als intracomm levering. B moet vervolgens een intracomm verwerving aangeven in lidstaat 4 en moet zonodig een btw-identificatienummer in België aanvragen.
- Levering B aan C is een levering zonder verover in België = levering C aan D.
- Belgische btw-administratie: aanvaardt toepassing driehoekverkeer waardoor B ontheven wordt van zijn verplichting btw-registratie als C de intracomm verwerving aangeeft in plaats van B dus als C een Belgisch btw nummer heeft. B moet op zijn factuur C uitdrukkelijk aanduiden als schuldenaar van de btw.
- Verkoop C aan D volgt de normale regels: lokale levering gelokaliseerd in België.
Wat als het vervoer plaatsvindt in relatie B-C?
- In dit geval is de levering van A aan B een levering zonder vervoer die plaatsvindt in lidstaat 1.
- B verricht een intracomm levering aan C die een intracomm verwerving moet aangeven in lidstaat 4 (België), B moet zonodig een btw-identificatienummer aanvragen in lidstaat 1, C in België.
- Levering van C aan D is een levering zonder vervoer die plaatsvindt in België.
- Wanneer lidstaat 4 België is, aanvaardt de btw-administratie dat C de verplichting to het aangeven van de intracomm verwerving overdraagt aan D. Dit kan op voorwaarde dat D een Belgisch btw-nummer heeft en dat C op zijn factuur D uitdrukkelijk aanduidt als schuldenaar van de btw op de levering tussen C en D.