hunkønsorganer Flashcards
Hvilke funktioner har de hunlige kønsorganer?
De hunlige kønsorganers funktion er:
- Produktion af ægceller
- Produktion af hunkønshormoner
- Parrings- og befrugtningsorgan
Huse fostre under drægtighed
æggestok
ovarium / ovarier ( flere)
funktion:
Producerer ægceller
* Producerer hormon
* Består af bindevæv
* Ovariets “ophæng” =
mesovarium (bughinde)
* Follikler
→ ovulation (= ægløsning)
Corpus luteum (= det gule
legeme)
æggelederne
tubae uterinae
livmoder
uterus
livmoderhals
cervix
skeden
vagina
skedeåbning
vestibulum
clitoris
kønslæberne
vulvae
Tegn/redegør for de forskellige stadier ovariefolliklen gennemgår:
Ægcellen og de primitive kønsceller udvikling.
I fosterlivet ligger der i ovarierne primitive kønsceller - så når dyret bliver kønsmodent vil en eller flere af de primitive kønsceller i brunsten blive udvalgt til at gennemgå udviklingen til en befrugtningsdygtig ægcelle. Disse udvalgte primitive kønsceller befinder sig i en klump af follikelceller (dette beskytter cellen). Frem mod selve brunsten gennemgår denne klump af follikelceller en udvikling:
- Primordialfollikel= den helt tidlige klump af celler som beskytter den primitive kønscelle som ligger indeni. - Primær follikel= Når brusten begynder at nærme sig begynder klumpen af celler at blive større og bliver til primær follikel - Sekundær follikel= folliklen vokser sig yderligere større - Tertiær follikel= folliklen forsætter sin vækst og der kommer på et tidspunkt til at opstå væskefyldte hulrum inde i folliklen - kaldes nu for tertiær follikel - Graaf'sk follikel = Vokser videre bliver på et tidspunkt helt udfyldt af væske, follikelcellerne sidder kun ude i kanten af folliklen inklusiv den såkaldte æghøj - en lille klump af celler hvori ægcellen ligger. Nu er folliklen ved at være moden og dette kaldes for graaf'sk follikel. - Ovulation/ægløsning= den modne follikel befinder sig ude under ovariets overflade og på et tidspunkt brister den - så ægcellen skylles ud af ovariet for at blive opfanget af æggelederen. Denne bristning kaldes for ovulation/ægløsning. - Det gule legeme/corpus luteum: Efter ovulation/ægløsning vil der opstå blødning i den bristede follikel. - Corpus albicans: de gule legeme er aktivt i en kortere eller længere periode kommer an på om dyret er drægtigt eller ikke. Når det gule legeme ikke længere er aktivt skrumper det ind til et lille ar i ovariet det kaldes for corpus albicans.
Hvad forstås ved følgende:
Uterus
Corpus uteri
Cornua uteri
Endometrium
Myometrium
Hvad er der på ydersiden af uterus (= den side, der vender ind mod bughulen?)
Hvad er funktionen af cervix uteri?
Cervix uteri - livmoderhalsen
corpus uteri/del af livmoder forsætter i livmoderhalsen(cervix uteri). Den består af en meget smal kanal omgivet af en tyk væg med glat muskulatur der fungerer som lukkemuskel(sphincter) ind til livmoderen. Lukkemusklen bliver afslappet under østrus/brunst for at tillade passage af sædceller og under fødsel. Under selve drægtigheden er er cervicalkanalen lukket af musklens sammentrækning og
og af en prop af slim.
Hvor går grænsen mellem vagina og vestibulum?
Vestibulum strækker sig fra skeden til den ydre åbning af det hunlige urogenitalsystem. Da urinrørets ydre udmunding udgør dens craniale begrænsning, er vestibulum således fælles for køns- og urinorganerne (igen med undtagelse af f.eks. primater og gnavere)
Hvilket organ hos handyr svarer clitoris til?
delvist består af den samme type væv, som udgør penis’ svulmelegemer hos handyr.
Dette skyldes at penis og clitoris udvikles fra den samme grundstruktur hos fosteret.
Hvad karakteriserer hver af den nedenstående perioder i østralcyklus?
Proøstrus (forbrunst)
Østrus (brunst/løbetid)
Metøstrus (efterbrunst)
Diøstrus (mellembrunst)
Proøstrus (forbrunst)
Proøstrus (forbrunst). Denne periode går umiddelbart forud for selve brunstperioden, og er kendetegnet ved, at follikeludviklingen går i gang (se under “Ovarierne”), samtidig med at der produceres hormonet østrogen i follikelcellerne. Handyret tiltrækkes ofte i denne periode, men parring accepteres ikke.
Østrus (brunst/løbetid).
Østrus (brunst/løbetid). Dette er selve brunstperioden, og er kendetegnet ved, at det er det eneste tidspunkt, hvor hunnen accepterer parring. Varigheden af østrus varierer artsafhængigt, og kan således vare i 10 dage hos hunde. Under østrus indtræder folikelbristningen (= ovulationen) som regel spontant, det vil sige uafhængigt af ydre faktorer. Nogle dyr har dog induceret ovulation, se senere.
Metøstrus (efterbrunst).
Metøstrus (efterbrunst). Dette er betegnelsen for den periode, som følger efter østrus, og i hvilken de gule legemer (evt. kun ét gult legeme) dannes i de bristede folliklers sted.
Diøstrus (mellembrunst).
Diøstrus (mellembrunst). Dette er den periode, hvor de gule legemer er blevet etablerede og hormonelt aktive, idet de producerer hormonet progesteron. Diøstrus fortsætter indtil de gule legemer gradvist nedsætter deres hormonproduktion og tilbagedannes.
hvad sker der hvis dyret bliver drægtig
- Hvis dyret bliver drægtigt afløser drægtigheden diøstrus
- Under det meste af drægtigheden er de gule legemer aktive og producerer progesteron
- Progesteron er med til at opretholde drægtigheden og forberede dyret på fødslen
Efter drægtigheden følger enten en anøstrus eller dyret påbegynder en ny østralcyklus straks (artsafhængigt)
Hvad er funktionen af følgende hormoner og hvor dannes de?
FSH
LH
Østrogen
Progesteron
FSH
LH
østrogen
progesteron
optimal parring ved hun
Optimalt: 24-48 timer efter ovulation
ovariefolliklen stadier
I fosterlivet ligger der i ovarierne primitive kønsceller - så når dyret bliver kønsmodent vil en eller flere af de primitive kønsceller i brunsten blive udvalgt til at gennemgå udviklingen til en befrugtningsdygtig ægcelle. Disse udvalgte primitive kønsceller befinder sig i en klump af follikelceller (dette beskytter cellen). Frem mod selve brunsten gennemgår denne klump af follikelceller en udvikling:
- Primordialfollikel= den helt tidlige klump af celler som beskytter den primitive kønscelle som ligger indeni. - Primær follikel= Når brusten begynder at nærme sig begynder klumpen af celler at blive større og bliver til primær follikel - Sekundær follikel= folliklen vokser sig yderligere større - Tertiær follikel= folliklen forsætter sin vækst og der kommer på et tidspunkt til at opstå væskefyldte hulrum inde i folliklen - kaldes nu for tertiær follikel - Graaf'sk follikel = Vokser videre bliver på et tidspunkt helt udfyldt af væske, follikelcellerne sidder kun ude i kanten af folliklen inklusiv den såkaldte æghøj - en lille klump af celler hvori ægcellen ligger. Nu er folliklen ved at være moden og dette kaldes for graaf'sk follikel. - Ovulation/ægløsning= den modne follikel befinder sig ude under ovariets overflade og på et tidspunkt brister den - så ægcellen skylles ud af ovariet for at blive opfanget af æggelederen. Denne bristning kaldes for ovulation/ægløsning. - Det gule legeme/corpus luteum: Efter ovulation/ægløsning vil der opstå blødning i den bristede follikel. Corpus albicans: de gule legeme er aktivt i en kortere eller længere periode kommer an på om dyret er drægtigt eller ikke. Når det gule legeme ikke længere er aktivt skrumper det ind til et lille ar i ovariet det kaldes for corpus albicans.
gentag ovariefolliklwn gennemgang
primordial follikel, mange liggende -
en eller flere vil blive valgt til at vokse videre -
de har flere æg som kan blive befrugtet
primær follikel: vokser sig lidt større
sekundærfollikel: vokser ydeligere større
Tertiær follikel: vokser og får væskefyldre hulrum
Graaf’sk follikel: den modne follikel - den er fuld modne
og er klar til at ægløsning. æghøjen (follikel omkring ægget?
ovulation/ægløsning: ægget vil opfanges af i
nfundibulum(æggeledertragten) og
ividere ned til æggelederen(tubae uterina)
Corpus hæmoragicum
Det gule legeme(corpus luteum): bliver forkortet som CL -struktur efteræg er smuttet, så opstår der blødning i folliklen
corpus albicans: lille ar der er tilbage - producere ikke noget.
SKAL VIDE AT DYR HAR EN ELLER FLERE FOLLIKEL OG ÆGCELLER.
FOLLIKELCELLER FUNKTIN(BESKYTTER ÆGGET OG
hvor svømmer sædcellen op til for at kunne befrugte et æg
Det er i infundibulum at sædcellerne svømmer op til og befrugter ægget. Hvorefter det befrugtet æg bevæger sig lidt længere ned i enten livmoderhorn eller livmoderkroppen.
æggeleder tragt
infundibulum
tubae uterinae
æggeleder
tuba uterina
livmoder
Uterus - livmoder
Hos dyr er livmoderen nærmest formet som er Y - grunden til det er at den består af en fælles del, corpus uteri(livmoderdel) som deler sig i to livmoderhorn ( cornua uteri).
Hvert “horn” er 5 gange så langt som corpus uteri.
Livmoderen/uterus går igennem nogle store foranringer under drægtighed i forhold til form og placering.
Uterus/livmoderen placering er normalt i bughulen - hos det unge dyr kan en del af livmoderen være placeret i bækkenhulen.
opbygning af livmoder
Opbygning af livmoderen
Livmoderens væg minder om strukturen af andre dele af indvolde men består af:
- Inderst er der slimhinde(endometrium) det indeholder mange kirtler - der har til formål at producerer børmælk et sekret der har betydning for fosterets ernæring under drægtighed - I midten er der et lag glat muskulatur. Kaldes også for mymetrium og har betydning når fosteret under fødslen skal uddrives af livmoderen.
Yderst ligger et tyndt lag bughinde(peritoneum). Det beklæder livmoderens overflade og samles i hver side til uterus ophæng/ligament som holder livmoderen på plads i bughulen.
Corpus uteri
fælles del, uterus krop
Cornua uteri
(livmoderhorn, børhorn
livmoderslimhinde
Endometrium: livmoderslimhinde, tunica mucosa i uterus - indeholder kirtler som producerer børmælk
Mymetrium: glat muskulatur, tunica muscularis i uterus
Peritoneum:
bughinde, tunica serosa, visceral peritoneum på uterus.
Hvad er funktionen af cervixuteri?
- Fungerer som en lukke muskel, lukker for mikroorganismer og så ægget ikke passere ud.
-kaldes sphincter
Hvor går grænsen mellem vagina og vestibulum?
Afgrænses af urethras udmunding
Hvilket organ hos handyr svarer clitoristil?
Svulmelegeme ( glans penis)
østralcyklus
Proøstrus (forbrunst)
- Follikeludvikling går i gang
- Østrogenproduktion i follikler
- Vulvae svulmer op
Østrus (brunst/løbetid)
- Hunnen accepterer parring
- Ovulation altså ægløsning
- Spontan eller induceret sker
- Spontan sker uden parring/uden ydre påvirkning. Tæven har spontan ovulation ligemeget om hunhunden bliver parret eller ej så sker ovulationen
- Induceret: ægløsning ved parring - ægløsnigen bliver induceret i det øjeblik dyret bliver parret - ses ved hunkatten. Så hvis katte nikke lbiver paret bliver ægget ikke skudt ud det ligger inde i æggestokken.
- Varighed afhænger af dyreart.
Metøstrus (efterbrunst)
- Det gule legemer CL dannes
Diøstrus(mellembrunst)
- Det gule legeme er aktivt og der bliver produceret progesteron.
- Diøstrus forsætter indtil CL tilbagedannes.
Anøstrus
periode uden reproduktionsaktivitet
REPRODUKTIONSMØNSTRE / østralcyklus
Hundyr går igennem en perioden op til, under og efter selve brunsten en østralcyklus. Forløbet af en sådan østralcyklus kan variere en del fra dyreart til dyre art, men består dog af nogle typiske faser:
Proøstrus (forbrunst)
Østrus (brunst/løbetid)
Metøstrus (efterbrunst)
Diøstrus (mellembrunst)
Anøstrus – periode uden reproduktionsaktivitet for hunde går de i anøstrus i cirka et halv årstid.
- Proøstrus (forbrunst). Denne periode går umiddelbart forud for selve brunstperioden, og er kendetegnet ved, at follikeludviklingen går i gang (se under "Ovarierne”), samtidig med at der produceres hormonet østrogen i follikelcellerne. Handyret tiltrækkes ofte i denne periode, men parring accepteres ikke. - Østrus (brunst/løbetid). Dette er selve brunstperioden, og er kendetegnet ved, at det er det eneste tidspunkt, hvor hunnen accepterer parring. Varigheden af østrus varierer artsafhængigt, og kan således vare i 10 dage hos hunde. Under østrus indtræder folikelbristningen (= ovulationen) som regel spontant, det vil sige uafhængigt af ydre faktorer. Nogle dyr har dog induceret ovulation, se senere. - Metøstrus (efterbrunst). Dette er betegnelsen for den periode, som følger efter østrus, og i hvilken de gule legemer (evt. kun ét gult legeme) dannes i de bristede folliklers sted.
Diøstrus (mellembrunst). Dette er den periode, hvor de gule legemer er blevet etablerede og hormonelt aktive, idet de producerer hormonet progesteron. Diøstrus fortsætter indtil de gule legemer gradvist nedsætter deres hormonproduktion og tilbagedannes.
Proøstrus (forbrunst).
Proøstrus (forbrunst). Denne periode går umiddelbart forud for selve brunstperioden, og er kendetegnet ved, at follikeludviklingen går i gang (se under “Ovarierne”), samtidig med at der produceres hormonet østrogen i follikelcellerne. Handyret tiltrækkes ofte i denne periode, men parring accepteres ikke.
østrus ( brunst løbetid
Østrus (brunst/løbetid). Dette er selve brunstperioden, og er kendetegnet ved, at det er det eneste tidspunkt, hvor hunnen accepterer parring. Varigheden af østrus varierer artsafhængigt, og kan således vare i 10 dage hos hunde. Under østrus indtræder folikelbristningen (= ovulationen) som regel spontant, det vil sige uafhængigt af ydre faktorer. Nogle dyr har dog induceret ovulation, se senere.
metøstrus efterbrunst
Metøstrus (efterbrunst). Dette er betegnelsen for den periode, som følger efter østrus, og i hvilken de gule legemer (evt. kun ét gult legeme) dannes i de bristede folliklers sted.
diøstrus mellembrunst
Diøstrus (mellembrunst). Dette er den periode, hvor de gule legemer er blevet etablerede og hormonelt aktive, idet de producerer hormonet progesteron. Diøstrus fortsætter indtil de gule legemer gradvist nedsætter deres hormonproduktion og tilbagedannes.
drægtighed
Drægtighed
Hvis dyret bliver drægtigt afløser
drægtigheden diøstrus
Under det meste af drægtigheden er de
gule legemer aktive og producerer
progesteron
Progesteron er med til at opretholde
drægtigheden og forberede dyret på
fødslen
Efter drægtigheden følger enten en anøstrus
eller dyret påbegynder en ny østralcyklus
straks (artsafhængigt)
FSH
follikel stimulerende hormon
- Har til opgave at stimulerer folliklers vækst og modning
- Stimulerer folliklers produktion østrogen
Dannes i hypofyse forlappen
LH
LH: Luteiniserende hormon
- Medvirker til at fremkalde ovulation
- Stimulerer dannelse og vedligeholdelse af det gule legeme.
- Fremmer at vi dannet vores luteinceller og det gulelegeme
Produceres også i hypofyse forlappen
østrogen
Østrogen:
- fremkalder brunstsymptomer
- Fremmer udskillelsen af LH via hypothalamus og hypofyse.
Follikelcellerne
progesteron
Progesteron:
- Forbereder uterus på drægtighed
- Hæmmer FSH udskilles (negativt feedback hypothalamus)
Forhindrer ny brunst så længe dyret er i diøstrus eller drægtig.
hundens østralscyklus
- I proøstrus svulmer vulvae op og hele genitalkanalen fortykkes, og producerer en øget mængde sekreter, som vil fremstå som et blodtilblandet flåd fra vagina. Proøstrus varer gennemsnitligt 9 dage, og i denne periode tiltrækkes hanhunde, samtidig med at tæven eventuelt vil gøre forsøg på at finde en han, men uden at parring dog accepteres.*Den første dag, hvor hunhunden accepterer parring markerer principielt afslut¬ningen af proøstrus og begyndelsen af østrus. Denne fase varer ligeledes gennemsnitligt 9 dage, selv om ovulation normalt foregår indenfor de første 3 dage af østrus. Tæven accepterer hanhundes parringsforsøg i hele brunstperioden, hvor vaginalflåddet er gulligt eller stråfarvet. Hunden har spontan ovulation, det vil sige at ægløsning finder sted uanset, om dyret bliver parret eller ej.
*Efter ovulationen dannes corpora luteae, og den periode, hvor disse er aktive kaldes for diøstrus. Denne periode følger umiddelbart efter østrus og har en varighed af ca. 75 dage. Hunden har altså ingen defineret metøstrus. Der finder selvfølgelig stadig fremvækst af gule legemer sted, men denne periode kan ikke skelnes fra diøstrus. - Efter diøstrus følger en periode med anøstrus, som varer gennemsnitligt i 125 dage (med store variationer) indtil næste proøstrus begynder. Hvis der er foregået succesfuld parring følger i stedet for metøstrus en drægtighed, som igen efterfølges afen anøstrusperiode indtil den næste avlssæson begynder
igen
Proøstrus ( før brunst) vare ca 9 dage. Her oplever man follikeludvikling(østrogen, FSH), vulvae svulmer op, øget mængde sekret(blodigt), hunhunden acceptere ikke parring.
Østrus: foregår i cirka 9 dage, parring accepteres, flåddet er gullit/gullit sekret og hunden har spontan ovulation altså der sker en ægløsning. LH der gør vi får ægløsningen. Man ser ofte ægløsningen inden for de første tre dage. VIGTIGSTE periode der er her ovulation(ægløsningen) sker og dyret kan parres så det bliver drægtig. Hvis dyret ikke bliver parret/ kommer perioden Metøstrus +(diøstrus): svært at skelne mellem de to perioder, så her der gule legeme dannes og er aktivt. Altså CL som danner progesteron vare ca 75 dage. Anøstrus: ca 125 dage vare den. Er en hvile periode uden for avlssæson. Efter de 125 dage vil proøstrus komme igen også forsætter cirklen. Tæven har omkirng 2 løbetider. Dog kan det variere lidt i forhold til størrelse. Monoøstral, kun en løbetid pr avlsperiode. Små hunde går oftere i løbetid end større hunde. Førsteløbe tid sker ofte mellem 6-12 måender. Efter ovulation og hvis tæven blive parret og bliver dærgtig, tæven vil være drægtig i ca 63 dage. Efter drægtigheden altså når hvslpne er født vil tæven gå ind i en laktationsperiode. Her sker der mælkeproduktion, der gør tæven i cirka, 8 uger. De dier mere når de er helt små. Når hvalpene er taget fra så går tæven i anøstrus Så proøstrus til østrus også til drægtighed og laktationsperiode også til anøstrus
parring hund
24-48 timer efter ovulation er bedst
Skedeskrab, børste skraber når hun er i løbetid kigger efter kantede kernøseceller om celler har ændret facon og mistet deres kerner- meget upræcis.
Progesteronmåling: omkring ægløsning, høj stigning i af progesteron stigning fra se billede.ofte gør man det omkring de 8-9 dage efter tæven er begyndt at bløde. Plejer man at begynde at teste det. Derfra tester man cirka hver anden dag. Blodprøve af hunden.
kattens østralscyklus
Proøstrus: den ørste periode er proøstrus som vare 1-3 dage. Follikeludvikling acceptere ikke parring
Østrus vare i cirka 6-8 dage - parring accepteres, folliklerne svinder ind uden at de brister, der dannes ingen gule legemer, interøstrus
Hvis kattens parres kommer den i parring+drægtighed, ovulatioon kommer kun frodi den er blevet drægtig? Drægtig i cirka 63 dage. Kommer inde i perioden laktationsperiode i cirka 12 uger hvor katten kan blive solgt og igen i starten dier de meget og bliver lige så stille afvendt med det. Bagefter går der cirka 7-10 dage ingen løbetiden starter/en ny proøstrus Paring minus dærgtighed: proøstrus(1-3 dage), østrus(6-8) dernæst en falsk drægtighed(diøstrus(metøstrus, gule legemer, og progostaron. Vare 35-40 dage) typisk har den en hvile periode på hvile(interøstrus) også opstarter proøstrus igen Kønsmodenhed 6-12 måneder
Polyøstrale
igen
De fleste hunkatte er polyøstrale med én avlssæson, som oftest varer fra sidst i januar måned og indtil dagslyset aftager markant i oktober-december (variationer). I avlssæsonen gentages østrus hele tiden, med mindre katten bliver drægtig. Et særligt træk hos katte (og kaniner) er, at de har induceret ovulation, d.v.s. at der kun sker ægløsning i forbindelse med parring.
Hunkatte bliver kønsmodne mellem 6 og 12 måneders alderen, og vil komme i proøstrus første gang i det næste nærmeste forår eller efterår. Under proøstrus, som varer 1-3 dage, udvikles folliklerne, hvorpå katten kommer i østrus, hvor den frivilligt accepterer parring. Hvis katten ikke bliver parret varer østrus ca. 6-8 dage, hvorpå folliklerne svinder ind uden at rumpere (briste). Der dannes således ingen gule legemer, og katten vil komme i en ny brunst efter 1-3 uger, hvor hele seancen gentager sig. Denne cyklus gentages adskillige gange, hvis parring ikke finder sted, hvorpå katten kommer ind i en anøstral periode, hvor ovarierne er inaktive indtil den næste avlssæson.
klinisk tydelighed. Denne periode svarer til diøstrus, og varer 35-40 dage. Derefter følger en kort (7-10 dage) anøstrusperiode, efterfulgt af en ny brunst (hvis katten stadig befinder sig i avlssæsonen). En kat, som har været drægtig, kommer sædvanligvis i østrus 1-2 uger efter fravænning, hvis den kommer i laktation. Hvis dette ikke er tilfældet kom¬mer katten i brunst ca. 8-10 dage efter fødslen. I figur 8.3.3. ses en skematisk frem¬stilling af kattens reproduktionsmønster:
ØSTRUS SKER I OVULATION ; HUND ER SPONTAN OG KAT ER DEN INDUCERET KUN OVULATION HVIS HUNKATTEN BLIVER PARRET ELLERS SER MAN INGEN OVULATION DETTE SKAL KUNNES