hunkønsorganer Flashcards
Hvilke funktioner har de hunlige kønsorganer?
De hunlige kønsorganers funktion er:
- Produktion af ægceller
- Produktion af hunkønshormoner
- Parrings- og befrugtningsorgan
Huse fostre under drægtighed
æggestok
ovarium / ovarier ( flere)
funktion:
Producerer ægceller
* Producerer hormon
* Består af bindevæv
* Ovariets “ophæng” =
mesovarium (bughinde)
* Follikler
→ ovulation (= ægløsning)
Corpus luteum (= det gule
legeme)
æggelederne
tubae uterinae
livmoder
uterus
livmoderhals
cervix
skeden
vagina
skedeåbning
vestibulum
clitoris
kønslæberne
vulvae
Tegn/redegør for de forskellige stadier ovariefolliklen gennemgår:
Ægcellen og de primitive kønsceller udvikling.
I fosterlivet ligger der i ovarierne primitive kønsceller - så når dyret bliver kønsmodent vil en eller flere af de primitive kønsceller i brunsten blive udvalgt til at gennemgå udviklingen til en befrugtningsdygtig ægcelle. Disse udvalgte primitive kønsceller befinder sig i en klump af follikelceller (dette beskytter cellen). Frem mod selve brunsten gennemgår denne klump af follikelceller en udvikling:
- Primordialfollikel= den helt tidlige klump af celler som beskytter den primitive kønscelle som ligger indeni. - Primær follikel= Når brusten begynder at nærme sig begynder klumpen af celler at blive større og bliver til primær follikel - Sekundær follikel= folliklen vokser sig yderligere større - Tertiær follikel= folliklen forsætter sin vækst og der kommer på et tidspunkt til at opstå væskefyldte hulrum inde i folliklen - kaldes nu for tertiær follikel - Graaf'sk follikel = Vokser videre bliver på et tidspunkt helt udfyldt af væske, follikelcellerne sidder kun ude i kanten af folliklen inklusiv den såkaldte æghøj - en lille klump af celler hvori ægcellen ligger. Nu er folliklen ved at være moden og dette kaldes for graaf'sk follikel. - Ovulation/ægløsning= den modne follikel befinder sig ude under ovariets overflade og på et tidspunkt brister den - så ægcellen skylles ud af ovariet for at blive opfanget af æggelederen. Denne bristning kaldes for ovulation/ægløsning. - Det gule legeme/corpus luteum: Efter ovulation/ægløsning vil der opstå blødning i den bristede follikel. - Corpus albicans: de gule legeme er aktivt i en kortere eller længere periode kommer an på om dyret er drægtigt eller ikke. Når det gule legeme ikke længere er aktivt skrumper det ind til et lille ar i ovariet det kaldes for corpus albicans.
Hvad forstås ved følgende:
Uterus
Corpus uteri
Cornua uteri
Endometrium
Myometrium
Hvad er der på ydersiden af uterus (= den side, der vender ind mod bughulen?)
Hvad er funktionen af cervix uteri?
Cervix uteri - livmoderhalsen
corpus uteri/del af livmoder forsætter i livmoderhalsen(cervix uteri). Den består af en meget smal kanal omgivet af en tyk væg med glat muskulatur der fungerer som lukkemuskel(sphincter) ind til livmoderen. Lukkemusklen bliver afslappet under østrus/brunst for at tillade passage af sædceller og under fødsel. Under selve drægtigheden er er cervicalkanalen lukket af musklens sammentrækning og
og af en prop af slim.
Hvor går grænsen mellem vagina og vestibulum?
Vestibulum strækker sig fra skeden til den ydre åbning af det hunlige urogenitalsystem. Da urinrørets ydre udmunding udgør dens craniale begrænsning, er vestibulum således fælles for køns- og urinorganerne (igen med undtagelse af f.eks. primater og gnavere)
Hvilket organ hos handyr svarer clitoris til?
delvist består af den samme type væv, som udgør penis’ svulmelegemer hos handyr.
Dette skyldes at penis og clitoris udvikles fra den samme grundstruktur hos fosteret.
Hvad karakteriserer hver af den nedenstående perioder i østralcyklus?
Proøstrus (forbrunst)
Østrus (brunst/løbetid)
Metøstrus (efterbrunst)
Diøstrus (mellembrunst)
Proøstrus (forbrunst)
Proøstrus (forbrunst). Denne periode går umiddelbart forud for selve brunstperioden, og er kendetegnet ved, at follikeludviklingen går i gang (se under “Ovarierne”), samtidig med at der produceres hormonet østrogen i follikelcellerne. Handyret tiltrækkes ofte i denne periode, men parring accepteres ikke.
Østrus (brunst/løbetid).
Østrus (brunst/løbetid). Dette er selve brunstperioden, og er kendetegnet ved, at det er det eneste tidspunkt, hvor hunnen accepterer parring. Varigheden af østrus varierer artsafhængigt, og kan således vare i 10 dage hos hunde. Under østrus indtræder folikelbristningen (= ovulationen) som regel spontant, det vil sige uafhængigt af ydre faktorer. Nogle dyr har dog induceret ovulation, se senere.
Metøstrus (efterbrunst).
Metøstrus (efterbrunst). Dette er betegnelsen for den periode, som følger efter østrus, og i hvilken de gule legemer (evt. kun ét gult legeme) dannes i de bristede folliklers sted.
Diøstrus (mellembrunst).
Diøstrus (mellembrunst). Dette er den periode, hvor de gule legemer er blevet etablerede og hormonelt aktive, idet de producerer hormonet progesteron. Diøstrus fortsætter indtil de gule legemer gradvist nedsætter deres hormonproduktion og tilbagedannes.
hvad sker der hvis dyret bliver drægtig
- Hvis dyret bliver drægtigt afløser drægtigheden diøstrus
- Under det meste af drægtigheden er de gule legemer aktive og producerer progesteron
- Progesteron er med til at opretholde drægtigheden og forberede dyret på fødslen
Efter drægtigheden følger enten en anøstrus eller dyret påbegynder en ny østralcyklus straks (artsafhængigt)
Hvad er funktionen af følgende hormoner og hvor dannes de?
FSH
LH
Østrogen
Progesteron
FSH
LH