Høresansen og ligevægtssansen Flashcards
8.1.1 Lav en vellignende, skematisk tegning af det Cortiske organ og benævn de forskellige strukturer. Benævn de to typer af receptorceller og angiv deres funktion.
• Lyd rammer trommehinden
• Malleus, incus og stapes overfører lyden til det ovale vindue. Det ovale vindue er meget
mindre en membrana tympani, så lyden er nu forstærket
• Scala vestibulis perilymfe sættes i bevægelse, dette forplantes gennem membrana vestibuli
til endolymfen i ductus cochlearis
• Basilarmembranen sætes i bevægelse, hvilket igen sætter endolymfen i bevægelse.
Stereocilierne bevæger sig med endolymfen.
• Stereocilier er koblet til hinanden, så de bevæger sig samtidig, dette forstærker
følsomheden.
• Stereocilierne er ordnet fra korteste til længste. Ved bøjning mod de længste, så
depolarisers hårcellen. Ved væk fra de længste, så hyperpolariseres den (se billede under).
• Depolarisering fører til glutamatfrisætning fra de basale dele.
• Glutamat på AMPA og signal videre centralt.
Når der hele tiden dannes hyperpolariseringer og depolariseringer, så følger receptorpotentialet en sinuskurve, som på en eller anden måde kan analysers og tolkes af centrale systemer. De afferente fibre har trofisk centrum i ganglion spirale, herefter videre i den cochleære del af n. vestibulocochlearis.
8.1.3 Angiv den tonotopiske repræsentation i cochlea, og anfør en mulig forklaring herpå.
Højfrekvente lyde høres bedst basalt (tæt på ovale vindue). Lavfrekvente lyde høres bedst apikalt, altså mod helicotrema.
Dette skyldes at basilarmembranen er smallets basalt og blivere bredere apikalt.
8.2.1 To muskler kan beskytte det Corti’ske organ mod f.eks. overstimulering (høje lydtryk). Benævn disse muskler og angiv deres innervation, samt deres virkemåde.
- M. stapedius, innerveres af n. stapedius som afgår fra n. facialis 3. Stykke. Den trækker stapes lidt væk fra det ovale vindue, således bliver ledningen fra trommehinden til ovale vindue dårligere, og lyden sænkes.
- M. tensor tympani, innerveres af n. mandibularis. Trækker trommehinden lidt ind i mellemøret, således spændes den og svingningerne i hinden sænkes.
8.2.2 Angiv hvad der udløser stapedius-reflexen. Hvad forstås ved stapediusrefleksen? Skitsér refleksbuen fra receptor til effektor.
• Stærk/høj lyd registreres af de indre hårceller
• Afferente fibre gennem n. vestibulocochlearis til cochleariskernen
• Reflekscentrum involverer cochleariskernen til retikulærsubstansen og videre til den
motoriske facialiskerne.
• Efferenter føres i n. facialis, fra 3. Stykke i canalis facialis i n. stapedius og ud til m.
stapedius
• Kontraktion af m. stapedius trækker stapes lidt væk fra fenestra vestibuli (ovale vindue)
Det der forstår er, at høj lyd er stimulus for en refleks der involverer m. stapedius, der trækker stapes væk fra ovale vindue og sænker lyden. Den er involuntær.
8.2.3 Angiv to beskyttelsesreflekser for høreorganet og de dertil knyttede afferente og efferente nerveforbindelser.
• Stapediusrefleksen, afferenter i n. vestibulocochlearis, efferenter i n. facialis – n. stapedius
• Tympanirefleksen, afferenter i n. vestibulocochlearis (samme stimulus som stapedius,
involverer også retikulærsubstansen i reflekscentrum), efferenter i n. trigeminus videre i n. mandibularis.
8.3.1 Beskriv forløbet af de centrale hørebaner, herunder placering af synapser og kryds- ningsforhold, og benævn de involverede strukturer.
Fra de indre hårceller går afferenter → trofisk centrum i ganglion spirale → videre gennem cochlea i modiolus → videre af n. vestibulocochlearis til cochleariskernerne gennem meatus acusticus internus til den cerebellopontine vinkel.
Cochleariskernen består af en dorsal og en ventral del. Den ligger i øvre del af medulla oblongata ved pedunculus cerebellaris inferior. Der er en tonotopisk ordning i kernerne.
- Fra cochleariskernerne går signaler til modsatte sides colliculus inferior. Krydsningen kaldes stria acusticae, banen til colliculus inferior kaldes lemniscus lateralis.
- Nogle fibre går dog også til oliva superior på begge sider, som herefter går til colliculus inferior på begge sider. Det er primært den ventrale kerne der sender til begge. Den dorsale er primært til colliculus inferior kontralateralt.
- Neuroner i colliculus inferior sender fibre til thalamus i corpus geniculatum mediale. Disse fibre danner et tydeligt bundt kaldet brachium quadrigeminum inferius.
- Fra corpus geniculatum mediale går fibrene til auditive cortex, denne ligger i øvre del af temporallappen, gyrus temporalis superior BA 41 og 42.
- Fibrene går i capsula interna pars sublenticularis, som radiatio auditiva. • Alle niveauer har en tonotopisk ordning
8.3.2 Angiv om ensidig læsion af auditiv cortex giver anledning til døvhed.
Nej, det vil det ikke. Begge ører fører fibre til begge A1. Måske er der nedsat hørsel, men døvhed ses ikke. Man kan måske få noget der hedder akustisk agnosi. Det betyder, at der er nogle lyde man ikke længere kan høre, eks. En klokke der ringer. Ens egen stemme kan også være muligt.
8.3.3 Hvad er funktionen af nc. olivaris superior (oliva superior)?
Oliva superior, som ligger i nedre del af pons, er vigtig i lokalisering af lyd i horisontalplanet. I vertikalplanet er det lidt uklart, muligvis dorsale cochleariskern?
Hvis lyden ikke kommer lige bag os eller lige foran os, så vil der være latenstid på det øre der er længst væk fra lydkilden.
Olivea superior kan deles i en lateral og en medial del, som er lidt funktionel forskellig:
Oliva superior lateralis (LSO), får fibrer fra begge siders cochleariskerner. Herfra sender de fibre til begge siders colliculus inferior.
• Cochleariskernerne vil eksitere samme sides LSO, men hæmme den anden sides LSO via interneuroner. Hvis lyden eks. Kommer fra venstre, så eksiteres venstre LSO mens højre hæmmes.
Nu når lyden også højre øre, og det samme sker her. Dog vil det eksitatoriske signal til venstre LSO være højere end det inhibitoriske, og et signal videresendes. Det inhibitoriske til højre LSO vil være højere end det eksitatoriske, og et signal inhiberes nu.
LSO bruger således lydintensitet for at skelne. I bogen står at det er fra 4kHz, i forelæsning
står der 5kHz.
• Oliva superior medialis (MSO) reagerer særligt på tidsforskel. MSO modtager fibre fra
begge siders cochleariskerne. Derudover sender celler heri dendritter som går på tværs i hjernestammen. Signaler fra venstre når venstre MSO først, højre vil således komme til sidst. Signalerne kommer altså med en lille tidsforskel.
Efferenter fra oliva superior:
Oliva superior sender efferenter til de ydre hårceller, acetylkolin hæmmer dem. Ved stimulering reduceres impulstrafikken i de indre hårceller.
8.3.4 Hvordan bestemmes en lydkildes placering i rummet omkring os?
Fibre fra oliva superior går til begge siders colliculus inferior. I colliculus inferior findes enkelte neuroner der reagerer specifikt på lyde i en bestemt retning. Dette giver muligvis et kort over lydrummet omkring os.
8.3.5 Angiv placeringen af hørecortex.
Superiort i temporallappen, gyrus temporalis superior i BA 41. Området kaldes planum temporale. BA 42 som ligger lige rundt om er auditiv associationscortex.
Nogle tager også BA 22 med som associationscortex, som igen ligger rundt om 42. BA 42 og 22 kaldes bælteområdet.
8.3.6 Hvor i cortex er de dybe og de høje toner repræsenteret?
De høje toner er lokaliseret mest kaudalt i A1, de lave toner mest rostralt. Der kommer således en tonotopisk ordning, hvor den smalle basilarmembran ved basis modtog højfrekvente lyde, de kommer nu kaudalt i A1.
De lavfrekvente lyde i den brede basilarmembran ved apex kommer nu rostalt i A1.
8.3.7 Angiv den arterielle karforsyning af området.
a. cerebri media
8.3.8 Angiv det forventede funktionelle udfald ved en ensidig (venstresidig) beskadigelse.
Evnen til at lokalisere lyd reducers, der ses ingen døvhed. Muligivs ses akustisk agnosi, da nogle toner kan være overrepræsenteret til den ene side.
8.4.1 En pusansamling i mellemøret kan udtømmes gennem et lille snit i trommehinden (paracentese) sædvanligvis i nedre bageste kvadrant for at undgå at beskadige en øreknogle og en nervegren. Benævn øreknoglen og nervegrenen.
Malleus og chorda tympani
8.4.2 Benævn de nerver/nevetråde, der løber ind i eller igennem cavitas tympanica, og angiv for hver af disse deres funktion(er) og perifert innerverede struktur(er).
• Chorda tympani, fører smagsfibre tilbage til nucleus tractus solitarius. Fører præganglionære parasympatiske fibre til ganglion submandibulare, herefter innervation af gl. submandibularis og gl. sublingualis.
• N. stapedius, somatiske efferente til m. stapedius.
• Plexus tympanicus, dannes af n. tympanicus fra n. glossopharyngeus og postganglionære
sympatiske fibre til mellemøret.
n. tympanicus fører visceral efferente fra nc. Salivatorius inferior. De skal videre af n. petrosus minor til ganglion oticum. Her er der synapse med de postganglionære parasympatiske fibre som føres til gl. parotis gennem n. auricolotemporalis fra n. mandibularis. Innervation af gl. parotis → spytsekretion.