Cortex cerebri, thalamus og capsula interna Flashcards

1
Q

12.1.1 Beskriv kort hjernebarkens laminære opbygning og forskellene i dens opbygning i gyrus præ- og postcentralis.

A

Der er 6 lag i neocortex, 3 lag i archiocortex (hippocampus og gyrus dentatus) og subiculum er en overgangszone. Jeg regner med det er neocortex der skal beskrives. Den tages udefra og ind:
• Lamina 1 (molekylærlaget), fiberrig, cellefattig, indeholder aksoner og dendritter fra pyramidecellerne fra dybere lag.
• Lamina 2 (ydre granulalag), opbygget af tætliggende små neuroner. Modtager mange afferenter.
• Lamina 3 (ydre pyramidelag), indeholder relativt mange mellemstore pyramideceller.
• Lamina 4 (indre granulalag), lig lamina 2, lidt flere neuroner.
• Lamina 5 (indre pyramidelag), lig lamina 3, dog større pyramideceller, indeholder desuden
Betz kæmpeceller i motorisk cortex (BA4)
• Lamina 6 (Lamina multiformis), mange forskelligformede neuroner, især aflange. Mange
aksoner til thalamus
Lamina 2 og 4 er især afferente, derfor kraftigere udviklet i de primær sensoriske områder. Lamina 4 modtager primært sanseinformation. Associationsforbindelser er både 2 og 4.
Lamina 3 og 5 er primært efferente ud af hjernebarken de ligger i. Lamina 3 sender primært associations og kommisuralforbindelser, lamina 5 sender projektionsfibre og derfor særlig udviklet i motorisk cortex.
Gyrus præcentralis er tykkere end gyrus postcentralis. Det er motorisk cortex (BA 4). Udover at være tykkere, så vil især lamina 5 være mere udtalt.
Lamina 4 vil være mere udviklet i gyrus postcentralis.
Tykkelsen menes at være flere dendrittræer.
Man kalder også motorisk cortex for agranulær cortex, da den har få granulære celler (lamina 2 og 4). Tilsvarende kaldes sensorisk cortex for granulær cortex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

12.1.2 Beskriv kort den lysmikroskopisk synlige, histologiske opbygning af hjernebarken svarende til primær synscortex.

A

Først her beskrives de 6 generalle lag, se 12.1.1. Når dette er gjort, så forklares særtrækket ved BA 17, area striata.
Det der er særligt ved BA 17 er, at den modtager massevise af afferenter fra retina, lamina 4 må derfor være særlig veludviklet, på nedenstående billede kan vi da også se, at dette er tilfældet. Den er så veludviklet, at man har opdelt lamina 4 i 3 dele, 4A, 4B og 4C. Sammenlignet med BA 18, så kan vi også se hvordan lamina 4 breder sig ud og fylder det meste af cortex.
Lamina 4B er lidt speciel. I andre farvninger kan man se, at dette lag indeholder myeliniserede aksoner. Denne stripe kaldes Gennaris stripe og er derfor at BA 17 kaldes area striata. Det stripede område. Et snit vinkelret på BA 17 viser nemlig en hvidlig stribe ind mellem den grå substans. Sidstnævnte kan som sagt også ses makroskopisk, se billede til højre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

12.1.3 Nervebanerne i centralnervesystemets hvide substans kan principielt inddeles i 3 typer. Benævn disse typer og angiv to nervebaner for hver type.

A

• Associationsforbindelser – Præcist ordnede fiberforbindelser mellem forskellige områder af barken indenfor SAMME hemisfære. De kan være korte, altså mellom og indenfor gyri, disse kaldes U-fibre.
De kan være lange, forbinder forskellige lobi
• Kommissuralforbindelser – Præcist ordnede fiberforbindelser mellem barkområder der forbinder de to hemisfærer. De går igennem corpus callosum (langt de fleste), commisura anterior og commisura hippocampi.
• Projektionsfibre – Et neuron der sender sit akson til forskellige niveauer af CNS. Eks. Tr. Corticospinalis, corticopontine, corticobulbære etc.
Et projektionsneuroner defineres som et neuron der sender sit akson ud af barken til hvid substans. Man kan derfor godt angive alle ovenstående som et projektionsneuron. Derfor er det vigtig at kunne skelne dette fra især projektionsfiber. Altså, et projektionsneuron kan have associationsfibre, kommissuralfibre og projektionsfibre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

12.1.4 Beskriv kort opbygning og funktion af corpus callosum og angiv to vigtige områder af hjernebarken, der ikke forbindes med callosale fibre.

A

Corpus callosum består af myeliniserede aksoner der forbinder de to hemisfære, altså kommisuralforbindelser. Den kan inddeles i en rostrum helt fortil som fortsætter i genu (knækket) for at komme over i corpus og til sidst bagtil ende i splenium.
Især håndområde og fodområde både i MI og SI sender ikke kommisuralforbindelser. Det menes at være fordi, at det er vigtigt at disse områder kan arbejde uafhængigt af hindanden, modsat eks. Rygmuskulaturen som sædvandligvis arbejder tæt sammen.
Desuden vil area striata (BA17) heller ikke sende kommisuralforbindelser. Det vil dog de ekstrastriatale områder og infratemporale kortikale områder, så vi kan godt lærer opgaver på begge sider af hemisfæren selvom det ene øje er dækket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

12.1.5 Hvad forstås ved kortikale søjler (”cortical columns”)? I hvilke områder er de især undersøgt?

A

Nevronerne i cortex er ofte ordnet i søjler eller cylindre der står vinkelret på overfladen.
Det kan måske også lidt ses i billedet i opg. 12.1.2, at cellerne nærmest er ordnede i søjler.
En pyramidecelle med alle dennes dendritter og rekurrente kollateraler ligger indenfor en cylinder med en diameter på 350μm.
Disse søjler udgør funktionelle enheder (moduler), da de stimuleres fra samme receptoriske felt. Dette blev undersøgt i somatosensorisk cortex:
Hvis en elektrode indsættes vinkelret på cortex, så ville det samme receptoriske felt stimulers. Hvis den indsættes på skrå, så flyttede det receptoriske felt sig til et andet.
MI har også påvist en sådan ordning, en søjle virker på synergistiske muskler. BA17 har også.
Et modul er funktionelt sammenhørende søjler der er horisontalt integreret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

12.1.6 Angiv hvad man udviklingsmæssigt forstår ved sensitive (kritiske) perioder og redegør kort for deres neurobiologiske grundlag.

A

En periode i individets udvikling hvor visse egenskaber eller færdighedet udvikles særlig hurtigt. Hvis udviklingen ikke sker i denne periode, er mulighederne for at opnå fuld funktion stærkt begrænset. Det system der er i den sensitive periode er særlig følsom for plastiske ændringer.
I sensitive perioder er LTP lettere at inducere. Der skal findes monoaminer i området i den sensitive periode, de er nemlig med til at modulere LTP og nydannelsen af synapser. Monoaminerne er også de første fibre der vokser ind i cortex.
Eks. Er den kritiske periode for synet de første 2-3 leveår for mennesket. Hvis eks. Det ene øje er blindt, så overtager det andet øje noget af dennes cortex. Hvis synet senere kommer igen, så vil det øje aldrig rigtig fungere optimalt.
Hørelsen er også de første 2-3 leveår.
Sprog er ikke helt så sensitiv, men udvikles nemmere og hurtigere i den kritiske periode. Den kritiske periode angives da også som 0-12år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

12.1.7 Redegør kort for den topografiske repræsentation af øvre motorneuroner i hjerne- barken, herunder forskellene i den areal-mæssige størrelse af de forskellige krops- og legemsdeles repræsentation.

A

Dette er homonculus. Først og fremmest er det repræsenteret i BA 4 primært. Der er selvfølgelig osgå MII, men der ses ikke den helt samme topografiske ordning.
Medialt ses UE repræsenteret, distalt mest medialt, længere lateralt et lille område med truncus, herefter OE og længst lateralt ansigt, inkl. Tunge, svælg osv.
Hånd og ansigt er kraftigt overrepræsenteret relativt til størrelsen af kropsdelen. Dette ses tilsvarende for SI, hvor vi kaldte det den kortikale forstørrelsesfaktor, om det også er nomenklaturen her, står der ikke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

12.1.8 Angiv placeringen af supplementær motorisk cortex og områdets funktion.

A

Ligger foran gyrus præcentralis, medialt på hemisfæren og derved medialt for PMA. SMA og PMA udgør BA 6. Den har med planlægning og organisering af komplekse bevægelser især for hånden. Den bruges til at kunne isolere bevægelser til 1 hånd af gangen. Skader derpå ses at begge hænder laver samme bevægelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

12.1.9 Redegør kort for den topografiske repræsentation af lemniscus medialis/bagstrengsbanerne og lemniscus trigeminalis i hjernebarken, herunder for forskellene i den areal-mæssige størrelse af de forskellige kropsdeles repræsentation.

A

BLM er repræsenteret medialt og på konveksiteten på hemisfæren. Det vil være i gyrus postcentralis BA 3, 1 og 2. UE længst medialt længere lateralt ser vi OE.
Lemniscus trigeminalis ses helt lateralt på hemisfærens gyrus postcentralis.
Der er en overrepræsentation er nogle kropsdele her især ansigt og hænder. I ansigtet er det især læber og tunge der er meget tydeligt. Dette kaldes som sagt den kortikale forstørrelsesfaktor. Kropsdelenes størrelse er ikke proportionel med den kortikale størrelse, men derimod med den mængde sensorisk innervation der vil være til området.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

12.1.10 Redegør kort for årsagen til, at en person med en læsion af f. eks. somatosensorisk cortex svarende til benet på modsatte side stadig kan føle smerte fra dette ben, samtidig med at der er fuldstændigt tab af 2-punktsdiskrimination, vibrationssans og stillings- og bevægesans fra benet.

A

Dette skyldes to ting. Dels vil smertefibre fra VPL projicere flere steder hen end bare SI. Herunder også amygdala, gyrus cinguli, insula, SII, præfrontalkorteks og bagerste parietalkorteks.
Derudover så findes også det retikulære aktiveringssystem (RAS). Der afgår kollateraler fra tr. Spinothalamicus til retikulærsubstansen herunder især PAG. Herfra afgår der ascenderende fibre til nogle af de samme steder.
Skade på SI vil give besvær med at lokalisere smerten, men ikke oplevelsen af smerte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

12.1.11 Begrebet med simple, komplekse og hyperkomplekse neuroner eller grupper af disse (moduler) er specielt kendt fra synscortex, men noget tilsvarende findes også i den somatosensoriske cortex. Giv et eksempel herpå.

A

Simple neuroner kan give information om ét stimulus, eks. Smerte, berøring etc.
Komplekse celler kan koble flere stimulus sammen da der er kontakt med flere simple celler Hyperkomplekse celler kan koble stimulus til tidligere erfaringer, da de også er koblet til hukommelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

12.1.12 Den del af hjernens parietallap, der ligger lige bag det primære somatosensoriske område har en række integrative funktioner. Giv 3 eksempler herpå (gerne med angivelse af de kliniske udfaldssymptomer efter læsion).

A

BA 5 og 7, parietale associationscortex. Da det ligger mellem somatosensorisk cortex og visuel cortex, så er det da også især disse to sanser der integreres her. Det er især BA5 der er vigtig for målrettede bevægelser og manipulering af genstande. Især BA7 synes vigtig i integrationen af visuelle og somatosensoriske indtryk som er vigtig for koordinering af øje og hånd.
Der er forbindelser med SMA, PMA, præfrontalcortex, gyrus cinguli og MI herfra.

Oftest ses neglect ved højresidig parietalskader. Der ses manglende opmærksomhed på stimuli på modsatte side af krop og synsfelt. Det er vigtigt at påpege, at det bare oftest er højre side, det kan også være venstre! Disse patienter kan også have anosognosi, hvilket er manglende erkendelse på egen sygdom. Eks. Kan blinde sige at de ser fint. Et lammet ben kan de angive som fuldt fungerende.

Apraksi ses ved skade på parietallappen. I bogen står ikke en side, heller ikke i forelæsningsslide. Disse patienter kan ikke længere bruge ellers velkendte objekter. De har også problemer med at styrer bevægelser hvor synet skal hjælpe til, eks. At hælde vand i et glas. Apraksi ses ikke til en side, det er en universel ting.

Gerstmanns syndrom – fingeranogsi, kan ikke skelne fingre fra hinanden. Agrafi, kan ikke skrive. Aleksi, kan ikke læse. Højre-venstrekonfussion, blander de to sider sammen. Dyskalkuli, kan ikke skelne mellem telkategorier som eks. Tiere, hundreder og tusinder. Dette ses oftest efter skade på venstre side, og i den nedre del af parietallappen til overgangen mod temporallappen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

12.1.13 Hvilke funktioner tilskrives den øverste posteriore del parietale cortex (Brodmanns areae 5 og 7)?

A

Integrere somatosensorisk og visuel information til at lave målrettede bevægelser, hvor syn og især hånden indgår.
BA 5 har særlig med målrettede bevægelser og manipulation af objekter at gøre BA 7 har særlig med bevægelser hvor synet og hånden indgår.
Lobus parietalis superior får afferenter fra SI og V1 og sender til PMA, SMA, MI, præfrontalcortex og gyrus cinguli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

12.1.14 Hvordan passer en bilateral, nedsat funktion af den inferiore parietalcortex med symptomerne ved demens og Alzheimers sygdom? (Besvarelsen kræver integration af viden fra flere kapitler i lærebogen)

A

Sent i alzheimersforløbet kan se sproglige vanskeligheder. Der kan også ses besvær med at holde regnskab, eks. At give byttepenge tilbage. Derudover også anosognosi.
Især de sproglige vanskeligheder giver sig som udtryk ved dårlig formulering, altså den impressive afasi. Dette er pga. Werniceks område, som ligger i lobus parietalis inferior BA 39 (gyrus angularis) BA 40 (gyrus supramarginalis) og post. Del af BA 22 gyrus temporalis superior. Sidstnævnte er en del af temporallappen selvfølgelig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

12.1.15 Angiv de typiske funktioner af den præfrontale hjernebark.

A

Modtager forbindelser fra alle de 3 andre lapper, gyrus cinguli, amygdala, hippocampus, ventrale pallidum (en del af globus pallidus) + nogle afferenter fra mediodorsale thalamuskerner.
Den er central for planlægning og igangsætning af målrettet adfærd, opmærksomhed, selektion af adfærd hvor flere er mulige, hæmmer uønsket adfærd.
Den er også vigtig for nogle aspekter af hukommelsen inkl. Arbejdshukommelsen.
Den er vigtig for læring af regler ved associationer og derved hensigtsmæssig adfærd.
Vigtig for social tilpasning og kognitiv empati.
Social adfærd, tilpasning mv. samt empati er et samspil mellem de andre funktioner.
Skader på præfrontalcortex giver personlighedsændringer.
Eks. Ses apati, en ligegyldighed overfor omverdenen, emotionel ”flad”. Skift af adfærd ses svækket, umotiveret og handlingslammet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

12.1.16 Redegør for begrebet lateralisation i forhold til de cerebrale hemisfærer, og angiv tre eksempler herpå baseret på normale funktioner eller “lateraliserede”typer af udfald ved cerebral skade.

A

Lateralisation kaldes også dominans. Det hentyder til, at en funktion primært varetages i den ene hemisfære. Begge hemisfærer er dog istand til at udføre de fleste opgaver, dog ikke med samme effektivitet.
• Sprog sidder hos 90% af højrehåndede og 70% af venstrehåndede i venstre hemisfære.
• Øredominans, ses hos de fleste på højre side, om det hænger sammen med
sprogfunktionen er da muligt. (bilateral, dog fleste kontralatereale fibre til A1, derfor
venstre hemisfære)
• Synsfeltsdominans, er lidt anderledes. Ord og bogstaver foretrækkes på højre synsfelt, dvs.
venstre hemisfære ligesom sprog og hørsel.
Hvis der skal ses ansigter er det primært højre hemisfære.
På baggrund af dette kan man lidt groft sige, at venstre hemisfære er dominant når det kommer til analytisk og logisk tænkning (sprog, tale + læste ord i denne side).
Højre hemisfære er bedre når det kommer til rumopfatning, mønstre, tegninger etc.
Mht. emotioner er det ikke så simpelt. Dog tror man at negative følelser er i højre side og positiv i venstre.

17
Q

12.1.17 Relativt store områder af menneskets hjernebark bearbejder synsindtryk. Angiv beliggenhed og funktion af disse funktionelt forskellige områder på en tegning af venstre hemisfære set medialt og lateralt fra.

A

Objektgenkendelse i temporallappen, agnosi ved skader
V4, overgang mellem temporallap og occipitallap, gyrus lingualis og gyrus fusiformis. Her er især associationscortex for farve.
Overgang mellem parietallap og occipitallap ses MT eller V5. Her er identifikation af bevægelse. I bageste parietallap kan vi lokalisere objekter ift. Hinanden og i rummet.
Se. Evt. opgaver under synet.
Kan ikke finde noget ordenligt vist medialt fra. Men inferomediale temporallap har særlig med genkendelse af ansigter og krop.

18
Q

12.1.18 Synsindtryk i højre og venstre del af synsfeltet og somatosensoniske sanseindtryk fra højre og venstre del af kroppen går til henholdsvis venstre og højre hjerne- halvdel, men når en genstand passerer fra den ene del af synsfeltet eller den ene korpsdel til den anden, oplever vi det som et kontinuum uden ”spring”. Hvad sker der?

A

Hånd- og fodområde i MI og SI + V1 har ikke commisuralforbindelser, men associationscortex integrerer hele tiden informationen og bearbejder den. Fra associationscortex bliver der sendt kommisuralforbindelser igennem især corpus callosum. Det er igennem associationscortex at begge hemisfære bliver bevidste om hvad der sker og al sensorisk input opleves som en helhed.

19
Q

12.1.19 Angiv på en skematisk tegning den typiske placering af a) Broccas område, b) Wernickes område og c) Brodmanns areae 5 og 7, og de symptomer, som en læsion af hvert af disse områder typisk vil medføre.

A

Brocca svarer til BA 44 (gyrus triangularis) og BA 45 (gyrus opercularis) i inferiore del af frontallappen. Ved skade ses ikke-flydende/ekspressiv afasi, helt eller delvist mistet evne til at snakke, meget hakkende tale, leder efter ord. Man ser ofte også agrafi.
Wernickes svarer til BA 39 (gyrus angularis), BA 40 (gyrus supramarginalis) + post. Del af gyrus 22 (gyrus temporalis superior). Ved skade ses flydende/impressiv afasi, forståelse og analysering af tale er forstyrret, patienten formulerer sig usammenhængende i meningsløse ord. Man ser ofte også aleksi og dysleksi (ordblindhed).
BA 5 og 7 ses i lobus parietalis superior. Skader har vi været inde på, det er især apraksi, neglekt (højre hemisfære) og diverse agnosier (manglende evne til at genkende ting, uden tab af sansning og intellekt, altså demens)

20
Q

12.1.20 Hvis dyslexi (ordblindhed) skyldes en forkert kobling af forbindelser mellem nerveceller eller en lokal ubalance i transmitterstoffer

A

Wernickes område, lobus parietalis inferior gyrus supramarginalis (BA 40) og gyrus angularis (BA 39) samt post. Del af gyrus temporalis superior (BA 22). Ved skade her ses flydende/impressiv afasi, hvor dysleksi og aleksi kan være en del af sygdomsbilledet.

21
Q

12.1.21 Gør kort rede for begreberne sensorisk (impressiv) afasi og motorisk (expressiv) afasi og den typiske placering af en beskadigelse ved hver af de to afasi-former.

A

Afasi defineres som tab eller forstyrelse i taleevne forårsaget af hjerneskade. Den kan være ikke- flydende/ekspressiv eller flydende/impressiv. Se opg. 12.1.19. Husk sprogcentre oftest er i venstre hemisfære.

22
Q

12.1.22 Angiv navn og beliggenhed af hjernens sprogcentre hos en normal højrehåndet person, og beskriv kort den funktionelle forskel på disse, gerne eksemplificeret ved de symptomer, der opstår efter beskadigelse.

A

90% af højrehåndede og 70% af venstrehåndede har sprogcentrene i venstre hemisfære.
Der er broccas og wernickes. Henvises igen til opg. 12.1.19

23
Q

12.1.23 Angiv beliggenheden af Broccas talecenter og anfør den naturlige variation, der er i beliggenheden, samt hvilken større arterie forsyner Broccas område?

A

Inferiort i frontallappen, gyrus frontalis inferior. Mere præcist gyrus triangularis (BA 44) og gyrus opercularis (BA 45).
Forsynes af a. cerebri media.

24
Q

12.1.24 Stereognosi er evnen til med f.eks. hånden at erkende genstandes 3-dimensionale struktur. Angiv det neuronale grundlag for den stereognostiske sans og den typiske lokalisation af en læsion, der medfører astereognosi.

A

Først og fremmest kræver stereognosi en intakt BLM.
Astereognosi er en form for taktil agnosi. Det ses efter skader på SI, men kan også være i BA 5 og 7, da der går afferenter til disse områder og det er her de for alvor integreres i associationscortex og det er også herfra vi kan genkende, at vi tidligere har haft det pågældende objekt i hånden, eks. En nøgle.
De søjler der funktionelt tager sig af hånden og derved danner moduler, er afgørende for den taktile sans og derved stereognosi da de danner et kort over hånden.
Astereognosi ses ved skade af BLM, SI + BA 5 og 7.

25
Q

12.1.25 Hvad forstås ved agnosi og apraxi, og hvorved adskiller disse tilstande sig fra alm. sensorisk udfald og alm. lammelse?

A

• Agnosi er manglende genkendelse som ikke beror på reduceret sansning og/eller intellekt. Det kan være taktil, visuel, auditiv etc.
• Apraksi, reduceret evne til at anvende ellers velkendte objekter til deres funktion eller bare motoriske handlinger i sig selv. Dette er på trods af normal innervation og motorisk funktion.
De adskiller sig ved, at man netop ikke kan have et sensorisk eller motorisk udfald samtidig med. Derfor må en sådan skade findes på kortikalt niveau.

26
Q

12.1.26 Betegnelsen apraxi, anvendes når f.eks. evnen til at klæde sig på eller bruge en hammer er mere nedsat end svarende til en eventuel lammelse af de relevante muskler. Angiv den typiske lokalisation af læsioner, der giver apraxi, og nævn de typiske afferente og efferente forbindelser for området.

A

Det skyldes en skade på bageste parietallap, dvs. BA 5 og 7. Mange angiver det som værende på venstre side, men det står dog hverken i bog eller til forelæsning. Der står det er Gerstmann- syndromet der oftest er venstre side. Vi fik dog venstre side oplyst til holdtime. Det må blive en vurderingssag til evt. eksamen.
Afferenter fra V1 + visuel associationscortex, SI og A1 + et polymodalt område, dvs. et allerede integreret område.
Efferenter til PMA, SMA, MI, gyrus cinguli og præfrontalcortex. Faktisk er disse forbindelse reciprokke.

27
Q

12.1.27 Begrebet agnosi dækker over symptomer, hvor en person nok kan registrere primære sanseindtryk, men ikke evner at tolke disse (nedsat eller manglende perceptionsevne). Nævn tre eksempler herpå og angiv den typiske placering af læsionerne for hver af dem.

A

Visuel agnosi – skyldes skader på temporale ekstrastriatale områder. Det er manglende evne til at genkende genstande man ser. Underopdelinger kan være prosopagnosi i inferomediale temporallap gyrus fusiformis. Fingeragnosi (del er Gerstmann-syndrom).
Taktil agnosi – manglende genkendelse af objekter man mærker. Skade på SI og BA 5 og 7.
Akustisk agnosi – genkendelse af bestemte toner eller specifikke lyde. Skade på A1 (BA41)

28
Q

12.2.1 Nævn de sensoriske thalamuskerner, og angiv deres cortikale projektioner (forløb og endeområder).

A

• Ventrale posterolaterale (VPL) fibre fra BLM og ALS → Projicerer gennem capsula interna crus posterior pars lenticulothalamica → corona radiata til SI (ALS flere) BA 3, 1 og 2.
• VPM, somatosensoriske fibre fra ansigt → samme vej til BA 3,1,2 bare helt lateralt
• Corpus geniculatum laterale modtager fibre fra retina efter de er krydset → Mange i
capsula interna crus posterior pars retrolenticularis → radiatio optica i enten pars
horisontalis eller meyers loop. Fibre løber til BA 17, area striata (V1)
• Corpus geniculatum mediale modtager fibre fra colliculus inferior (fra cochleariskernerne)
→ fibre til auditive cortex (BA41)
• Pulvinar nævnes også, det er ikke en kerne vi har haft meget at gøre med. Man kalder den
sammen med mediodorsale kerne (MD) for thalamus højereordenskerner. Pulvinar modtager lidt fibre fra colliculus superior og pretektale kerner (så noget med syn). Der hvor de virkelig får forbindelser er fra temporale, parietale og frontale associationsområder. Den fungerer lidt som en samtalepartner mellem forskellige dele af cortex. Skader viser vanskelig koordinering af øjne og hånd + neglekt. Dette lyder lidt som BA 5 og 7, hvilket stemmer godt overens da langt de fleste ender her. LP gør lidt det samme. De motoriske nævnes her. De skal dog ikke medregnes i spørgsmålet, da der spørges om sensoriske.
• VA modtager afferenter fra basalganglierne, dette er jo særlig GPi, substansia nigra har også nogle. De sender fibre til motorisk cortex (se evt. kapitel om basalganglier)
• VL modtager afferenter fra både basalgangler og cerebellum. Samme forhold for basalganglier som under VA. Cerebellum til motorisk cortex (se evt. kapitel om cerebellum).
Denne opdeling er baseret på Netters. I bogen og da vi havde om cerebellum står der; Efferenter til VL og tilgrænsende dele af VA. Det er nok derfor nemmere bare at sige, basalganglier og cerebellum sender efferenter til VA og VL.

29
Q

12.2.2 De intralaminære thalamuskerner optræder i flere forbindelsesmæssige og funktionelle sammenhænge. Nævn 2 af disse kerner og angiv den forbindelsesmæssige sammenhæng, de indgår i.

A

De intralaminære kerner udgøres af nc. Centralis lateralis, centralis medialis, centromedian, parafasciculær og paracentral kerne. Deres projektioner er mere diffuse.
- CL sender særig efferenter til parietalcortex
- Centromedianus sender særlig til nc. Subthalamicus og striatums putamen (del af basalgangliesystemet).
I bogen står bare at de ikke er begrænset til samspil med cortex. Men at de har generelle virkninger på kortikale neuerons eksitabilitet og muligvis opmærksomhed.

30
Q

12.2.3 Angiv henholdsvis en afferent og en efferent forbindelse for nc. anterius thalami.

A

Dette er Papez kredsløb den indgår i:
Fra hippocampus via fornix til nc. Tuberomamillaris. Herfra via fasciculus mamillothalamica til nucleus anterior (NA) thalamicus. Videre til gyrus cinguli → area entorhinalis → hippocampusformationen
Svaret er således
Afferente fra corpus mamillare via fasciculus mamillothalamicus.
Efferent til gyrus cinguli.

31
Q

12.3.1 Beskriv kort capsula internas opbygning og funktion. Besvarelsen ses gerne understøttet af en tegning.

A

Capsula interna findes i den inferomediale del af hemisfærene og er opbygget af myeliniserede aksoner, det er således hvid substans. Funktionen er at føre disse fibre fra og til cortex. Fibre føres bl.a. til og fra thalamus til cortex, til hjernestammen og rygmarven.
Den er opdelt i en crus anterior, en genu og en crus posterior. Crus posterior opdeles yderlige som vi kommer ind under senere.
Den opdeler basalganglierne, hvor nc. Caudatus findes medialt for og linsekernen lateralt for. Desuden ligger thalamus medialt herfor lidt længere posteriort for nc. Caudatus hoved.

32
Q

12.3.2 Beskriv capsula internas beliggenhed og opdeling i forhold til omliggende strukturer.

A

Opdeles i en crus anterior, genus og crus posterior. Den ligger i inferomediale del af hemisfærene og opdeler basalganglier og thalamus fra hinanden.
Crus anterior og genus adskiller caput nc. Caudati fra nc. Lentiformis.
Thalamus afgrænses lateralt af capsula interna crus posterior.

33
Q

12.3.3 Beskriv nervebaner i capsula internas forskellige dele, idet banerne opdeles i des- cenderende og ascenderende, og med angivelse af funktion.

A

Crus anterior:
• Frontopontine fibre: descenderende fibre fra lobus frontalis til pons
• Thalamocorticale fibre: ascenderende fibre fra thalamus til især frontallappen. Kaldes også
radiatio thalamica. Genus:
• Nogle corticobulbære fibre – descenderende fibre til hjernenervekerner Crus posterior:
Pars lenticulothalamica
• Nogle corticobulbære fibre – descenderende fibre til hjernenervekerner. Obs. Der er lidt uenighed om de corticobulbære fibre. Som minimum skal det nævnes at corticobulbære fibre løber længst anterior relativt til ØMN til kroppen.
• Corticospinale fibre – descenderende fibre til rygmarvens NMN. Bag ansigtet finder vi fibre til OE, helt posteriort er til UE.
• Tr. Spinothalamicus’ fibre (ALS) efter synapse med 3. Neuron i thalamus (VPL). – ascenderende fibre der skal til SI, SII, insula, amygdala, hippocampus og gyrus cinguli.
• BLM efter synapse med 3. Neuron i VPL – ascenderende fibre til SI
• Ansigtets sensoriske fibre. 3. Neuron efter synapse i VPM – ascenderede til SI (lateralt) Pars retrolenticularis
• Radiatio optica – fibre fra corpus geniculatum laterale til area striata. Obs. Ikke altid at alle fibre går heri, meyers loop går ofte udenom.
Pars sublenticularis
• Radiatio acustica – fibre fra corpus geniculatum medialie til A1.