hoorcollege 4 Flashcards
Leerprocessen bij Pasgeborenen
Leren begint bij pasgeborenen door interactie met hun omgeving, waarbij sensatie en perceptie een cruciale rol spelen. Sensatie is het proces waarbij zintuigen stimuli opvangen, terwijl perceptie de interpretatie van deze stimuli door de hersenen is.
Auditief (horen):
Prenataal: Baby’s kunnen geluiden horen in de baarmoeder vanaf ongeveer 75 decibel.
Postnataal: Baby’s kunnen vanaf 4 maanden hun eigen naam herkennen en vanaf 6 maanden verschillen in noten horen.
Tactiel (voelen, tastzin):
Prenataal: Vanaf 32 weken na conceptie is het lichaam gevoelig voor aanraking.
Postnataal: Baby’s verkennen de wereld door objecten met hun mond te verkennen.
Geur en Smaak:
Postnataal smaak: Baby’s hebben een voorkeur voor zoete en vette smaken en een afkeer van bittere en zure smaken.
Postnataal geur: Baby’s kunnen de geur van hun moeder herkennen tussen 12-18 dagen na de geboorte.
Visuele Ontwikkeling (zien):
Prenataal: Baby’s kunnen onderscheid maken tussen donker en licht.
Postnataal: Baby’s kijken het liefst naar gezichten, wat helpt bij het vormen van sociale banden.
Klassieke Conditionering
Een vorm van leren waarbij een organisme leert reageren op een neutrale stimulus die normaal geen respons uitlokt. Voorbeeld: Een baby die leert dat het horen van een bel betekent dat het tijd is om te eten.
Operante Conditionering
en vorm van leren waarbij een vrijwillige respons versterkt of verzwakt wordt door de associatie met positieve of negatieve consequenties. Voorbeeld: Een baby die leert dat huilen leidt tot aandacht van de ouder.
Habituatie (Gewenning)
Het proces waarbij een individu minder reageert op een herhaalde stimulus. Voorbeeld: Een baby die na verloop van tijd stopt met reageren op een herhaald geluid.
Piaget’s Sensomotorische Stadium
Eenvoudige Reflexen (0-1 maand): Baby’s gebruiken aangeboren reflexen zoals zuigen en grijpen. Voorbeeld: Een baby die automatisch aan de borst zuigt.
Primaire Circulaire Reacties (1-4 maanden): Baby’s herhalen aangename acties die ze per ongeluk ontdekken. Voorbeeld: Een baby die herhaaldelijk zijn duim zuigt.
Secundaire Circulaire Reacties (4-8 maanden): Baby’s beginnen acties te herhalen die een reactie in de omgeving veroorzaken. Voorbeeld: Een baby die een speeltje schudt om het geluid te horen.
Coördinatie van Secundaire Schema’s (8-12 maanden): Baby’s beginnen doelgericht gedrag te vertonen. Voorbeeld: Een baby die een speeltje wegduwt om bij een ander speeltje te komen.
Tertiaire Circulaire Reacties (12-18 maanden): Baby’s experimenteren met nieuwe acties om te zien wat de gevolgen zijn. Voorbeeld: Een baby die verschillende manieren probeert om een blokje in een doos te krijgen.
Beginselen van Symbolisch Denken (18-24 maanden): Baby’s beginnen mentale representaties te vormen en indirecte imitatie te vertonen. Voorbeeld: Een baby die een ouder imiteert door een telefoon aan zijn oor te houden.
Schema
Een mentale structuur of kader dat helpt om informatie te organiseren. Voorbeeld: Een baby die een schema ontwikkelt voor het drinken uit een fles.
Assimilatie
Het integreren van nieuwe informatie in bestaande schema’s. Voorbeeld: Een baby die leert dat een nieuwe speeltje ook in de mond kan worden gestopt, net als andere speeltjes.
Accommodatie
Het aanpassen van bestaande schema’s om nieuwe informatie op te nemen. Voorbeeld: Een baby die leert dat niet alle ronde objecten eetbaar zijn.
Adaptie
Het proces van assimilatie en accommodatie om zich aan te passen aan de omgeving. Voorbeeld: Een baby die leert om verschillende objecten op verschillende manieren te hanteren.
Infantiele Amnesie
Het onvermogen om gebeurtenissen uit de vroege kindertijd te herinneren. Voorbeeld: Volwassenen die zich weinig tot niets herinneren van hun leven voor de leeftijd van 3 jaar.
Sensatie en Perceptie
Sensatie is het proces waarbij zintuigen stimuli uit de omgeving opvangen, terwijl perceptie de interpretatie van deze stimuli door de hersenen is. Voorbeeld: Het zien van een lichtflits (sensatie) en het herkennen dat het een bliksem is (perceptie).