Hoorcollege 3 20-02-2024 Flashcards
BA, Betekenis Analyse
Hypothese over de betekenis van waaruit eenpersoon heeft geleerd om te reageren op een specifieke situatie of prikkel, gaat uit van Klassieke conditionering.
CCC
cognitieve casus conceptualisatie hypothese over de interactie tussen een specifieke prikkel en gedachte gevoel en gedrag in deze situatie. Betekenis verlening is vertekend door levenservaring, wat lading geeft aan de prikkel die niet objectief is.
Therapie cyclus Fase 1, Kennismaking
aanmelding, uitnodiging, eerste gesprek, keuze voor gedragstherapie, uitleg en werkwijze. (probleem heeft invloed van wie je betrekt bij de behandeling, ook leeftijd of rol van model kan invloed hebben)(wie nodig je uit en waarom, wie heeft er een rol in het ontstaan van het probleem of het in stand houden)
Therapie cyclus fase 2, probleem inventarisatie
Verkennen van gedragsproblemen, ontwikkeling en context. (wie vindt wat een probleem) Holistische theorie(geeft een samenhang van de context en probleem van het kind weer, kan een goede inschatting geven of er de goede kant op gedacht wordt en iedereen hetzelfde denkt als startpunt), selectie van het probleemgedrag en concretisering, keuze assessment instrumenten, baseline (wat is het begin punt)
Therapie cyclus fase 3, probleemdefiniering
Topografische analyse, functieanalyse, betekenisanalyse.
Therapie cyclus fase 4, behandelkeuze
Doelstelling: Wat is er nodig om het normale leven weer te kunnen hervatten. welke doelen t.a.v. kind en ouders leerkrachten? Wat zijn de methodes beschikbaar en effectief, wie kan dit geven, welke therapeut.
Overwegingen bij keuzedoelen:
Eerst crisis oplossen
Begin met toegankelijke problemen
Vertaal een probleem in leerdoelen
Focus op het aanleren van nieuw gedrag
Therapie cyclus fase 5, behandeling
uitvoering van interventies en technieken, gelijktijdige metingen/evaluaties.
Factoren omrekening mee te houden bij behandeling: basisvaardigheden kindergedragstherapeut, afstemmen op de thuissituatie of school situatie, stagnaties door, cliënt geen motivatie of niet in staat toe, therapie kan betrekking hebben op technieken die niet werken of angst verhogend werken of therapeutvariabelen de therapeut heeft invloed zijn stemming of eigen ervaring.
Therapie cyclus fase 6, evaluatie en afsluiting
Stabilisering en generalisering, hoe kan je het geleerde in andere situaties inzetten. Je bent bezig met het afsluiten van de behandeling en afscheid.
Eindevaluatie en laatste baseline. Is het probleem vermindert, durft men los te laten en te vertrouwen op wat geleerd is.
Therapie cyclus fase 7, boostersessies
Rekening houden met gevoelens rondom naderende afscheid. Boostersessies met grotere tussen pozen, follow-up om behandeleffect te monitoren. houd rekening met sleeper effect, het effect dat de behandel effecten pas langere tijd na behandeling zichtbaar worden.
Three pathways of fear.
Traumatische ervaring, modeling, overdracht via informatie.
Exposure
niet weghalen van angst, maar het ontkrachten van de verwachting.
Invitro, invivo
invitro, in gedachte, invivo, in het echt.
GGGGG
gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag, gevolg.
Theorie van Beck
een belangrijk model volgens mevrouw Martine. Als er een situatie is wat het schema oproept, valt hij terug in het schema.
Expiriment
Neem een situatie, voorspel hoe dit zou gaan, hoe is het in werkelijkheid gegaan en waarom was dit.