HC9 Flashcards

1
Q

Wat is het verschil tussen ne bis in idem en samenloop?

A

Bij ne bis in idem gaat het over de vervolging. Je mag niet twee keer dezelfde persoon voor hetzelfde feit vervolgen. Het gaat hierbij om ongelijktijdig iemand dagvaarden. Het kan hier ook gaan om de wijziging van de tenlastelegging.
Samenloop gaat over de vraag wat de maximale straf is die je kan opleggen. Het gaat hier om gelijktijdigheid.
Bij beide moet je toetsen of er sprake is van hetzelfde feit, maar er wordt wel iets anders getoetst

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Je kan op drie manieren aan hetzelfde feit toetsen. Op welke manieren en leg uit.

A
  • Feitelijk perspectief: Je toetst de gedraging van de verdachte. Je kijkt vooral naar de tenlastelegging en je gaat die vergelijken. Je kijkt naar:
    Tijd, plaats, omstandigheden en aard en kennelijke strekking (wat wil de verdachte bereiken?)
  • Normatief perspectief (juridisch): Je kijkt naar de rechtsbelangen of rechtsgoederen. Je toetst aan: rechtsbelangen (waar zien die op) en strafmaxima
  • Gecombineerd perspectief
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke rechtsgoederen zijn er zoal?

A
  • Openbare orde
  • Huisrecht
  • Eigendomsrecht
  • Lichamelijke integriteit
  • Algemene veiligheid van personen of goederen
  • Ambtelijk gezag
  • Openbare trouw
  • Algemene eerbaarheid
  • Menselijk leven
  • Privacy
  • Vermogen
  • Volksgezondheid
    Etc
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Welk perspectief gebruik je bij het toetsen van ne bis in idem aan de hand van art. 68 Sr?

A

Je gebruikt een feitelijk en normatief perspectief, dus een gecombineerd perspectief. De Hoge Raad wijkt hierbij af van hoe het Hof van Justitie en het EHRM dat doen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Als je een artikel hebt van het EHRM of van het Hof van Justitie, met welk perspectief moet er dan getoetst worden?

A

Feitelijke benadering. Dat komt omdat ne bis in idem niet geharmoniseerd is. Als je er op Europees niveau iets van moet zeggen, dan kan het zo zijn dat het in andere landen heel erg afwijkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hoe weet je of je moet toetsen aan art. 68 Sr, dus met een gecombineerd perspectief of een artikel uit EHRM of Hof van Justitie, dus met een feitelijk perspectief?

A

Dat zie je aan wat er ten laste is gelegd, dus welk artikel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Moet je voor het wijzigen van de tenlastelegging toetsen aan hetzelfde feit? Leg uit.

A

Ja en op het moment dat je de tenlastelegging wijzigt van A naar B, dan spreek je nog steeds van hetzelfde feit. Als er na de wijziging van de tenlastelegging sprake is van een ander feit, dan mag het niet worden gewijzigd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Welk perspectief wil je als verdachte dat wordt gehanteerd wanneer het gaat om opnieuw vervolgen? Waarom?

A

Je wilt dat er een feitelijk perspectief wordt gehanteerd. Dan kan er niet opnieuw worden vervolgd als iemand al is vrijgesproken of al een straf heeft uitgezeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Waar heb je als verdachte baat bij bij een wijziging van de tenlastelegging?

A

Je hebt er baat bij als je niet te maken hebt met hetzelfde feit, want dan mag het niet worden gewijzigd en dan kan je niet opnieuw worden vervolgd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is het voordeel en het nadeel van het normatieve perspectief?

A

Het normatieve kan als vangnet worden gebruikt, bv. bij de wijziging van de tenlastelegging. Dit komt positief uit voor de verdachte, want als er normatief sprake is van twee andere feiten, dan kan de tenlastelegging niet veranderd worden. Bij ne bis in idem komt het negatief uit voor de verdachte, want dan zou sprake zijn van twee verschillende feiten en kan er dus opnieuw vervolgd worden. Wat weegt dan zwaarder?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is de vuistregel bij ne bis in idem gezien het normatieve perspectief?

A

Als er een aanzienlijk verschil zit bij het normatieve perspectief, dan loopt het daarop stuk, dan is er geen sprake van hetzelfde feit. R.o. 2.9.2. Ne bis in idem.
Aanzienlijk is wel heel ruim. Als je ziet dat rechtsbelang en strafmaximum allebei anders zijn, dan is dat wel aanzienlijk. Maar als strafmaximum een paar jaar verschilt, dan is het niet een aanzienlijk verschil. Stel het is een geldboete en een gevangenisstraf, dan is het wel een aanzienlijk verschil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Als je twee tenlasteleggingen hebt en die moet je toetsen aan hetzelfde feit. Hoe doe je dat dan?

A

Je gaat ze vergelijken per perspectief. Dus je kijkt eerst feitelijk. Dan ga je vergelijken op basis van tijd, plaats en omstandigheden.
Daarna toets je normatief. Dan ga je kijken naar strafmaxima en rechtsgoederen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Als een artikel van het EHRM en van het Handvest wordt opgelegd, welk perspectief moet dan gehanteerd worden?

A

Er moet dan met een feitelijke benadering worden getoetst. Onder voorwaarden is het toelaatbaar om een bestuurlijke en strafrechtelijke procedure te gebruiken. Feitelijk: het relevante criterium voor de toepassing van dit artikel is de gelijkheid van de materiële feiten, begrepen als het bestaan van een geheel van feiten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, ongeacht de juridische kwalificatie van deze feiten of het beschermde rechtsbelang”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat houdt de samenloopregeling in?

A

Het voorkomen van onevenredige bestraffing en onevenredige aansprakelijkstelling. Het heeft dus een tweeledig doel. De samenloopregeling is van toepassing bij gelijktijdige berechting van meerdere strafbare feiten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Er zijn drie vormen van samenloop. Welke, wat houdt het in en welk stelsel wordt hierbij gebruikt?

A
  1. Eendaadse samenloop (concursus idealis), art. 55 Sr.
    Een feit, één verwijt. Een feit dat valt in meer dan één strafbepaling. Slechts één van die bepalingen wordt toegepast. Het gaat hier om een absorptiestelsel: alleen de hoogste straf wordt toegepast.
  2. Voortgezette handeling, art. 56 Sr. Verschillende gedragingen volgen elkaar in tijd op, maar lijken zo er op elkaar dat er sprake is van één verwijt. Absorptiestelsel: Hoogste straf is strafmaximum
  3. Meerdaadse samenloop (concursus realis), art. 57 Sr. Meerdere feiten, meerdere verwijten. Ze staan allemaal in de tenlastelegging en worden tegelijkertijd vervolgd en berecht. Beperkte cumulatiestelsel: hoogste straf + 1/3 van de hoogste straf.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hoe wordt er bij samenloop getoetst? Wat is het verschil met ne bis in idem?

A

Er wordt ook bij samenloop een gecombineerde toetsingsmaatstaf gehanteerd, maar er is een grotere rol voor de juridische aard (normatief perspectief) t.o.v. het feitsbegrip van ne bis in idem. Voorheen lag de nadruk op het normatieve perspectief, maar als de strekking uiteenliep, zoals beschermde rechtsgoederen, dan was er geen sprake van hetzelfde feit. Alhoewel enigszins uiteenlopende strekking de vaststelling van hetzelfde feit niet blokkeert HR overzichtsarrest samenloop. Het normatieve rechtsbegrip mag enigszins uit elkaar lopen. Dit is dus een strengere regel dan bij ne bis in idem, waar het gaat om aanzienlijk.

17
Q

Als de strekking gelijk is, waar is dit dan een indicatie voor?

A

Dit is een indicatie van dat er sprake is van één feit, één verwijt. Als de strekking sterk uiteenloopt, dan is dit een contra-indicatie van één feit, één verwijt. Strekking enigszins uiteen, dat staat niet in de weg van één feit, één verwijt, dus eendaadse samenloop of voortgezette handeling

18
Q

Wat betreft ne bis in idem zijn er ook andere artikelen die relevant zijn. Welke zijn dat?

A
  • Art. 54 Overeenkomst van Schengen (SUO)
  • Art. 3(2) Kaderbesluit Europees Aanhoudingsbevel (EAB)
  • Art. 4 lid 1 protocol 7 EVRM
  • Art. 50 EU-Handvest
19
Q

Wat houdt art. 54 SUO in?

A

Er is een verbod op vervolging van een persoon die ter zake van dezelfde feiten reeds bij onherroepelijk vonnis is berecht, waar dan ook in de Europese Unie (door een Overeenkomstsluitende Partij). Dit beschermt dus tegen een tweede vervolging voor hetzelfde feit binnen de gehele Schengenruimte en daarmee binnen de gehele Europese Unie. Nederland is hieraan gebonden.

20
Q

Wat is de beperking van art. 54 SUO + voorbeeld?

A

Wanneer in een andere lidstaat berechting tot een straf of maatregel heeft geleid, maar deze straf of maatregel is nog niet ten uitvoer gelegd, dan staat art. 54 SUO niet in de weg aan een nieuwe vervolging voor dezelfde feiten in een andere lidstaat.
Vb. Deze zogenoemde uitvoeringsvoorwaarde brengt dus met zich mee dat persoon X, nadat hij in Duitsland tot een gevangenisstraf is veroordeeld wegens de uitvoer naar Nederland voor 1 kilo coke, maar X aan tenuitvoerlegging ontkomt door naar Nederland te vluchten, vervolgens door het OM in Nederland kan worden vervolgd voor de invoer in Nederland van diezelfde 1 kilo coke.

21
Q

Wat houdt art. 3(2) Kaderbesluit Europees Aanhoudingsbevel in?

A

Een eerdere onherroepelijke berechting voor dezelfde feiten levert een verplichte grond op om overlevering van de opgeëiste persoon te weigeren. Het gaat om de vraag: Gelden beide gedragingen materieel gezien als een geheel van feiten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn?

22
Q

Wat houdt art. 4 lid 1 Protocol 7 EVRM in?

A

Dit is het recht om niet tweemaal te worden berecht of bestraft binnen de rechtsmacht van dezelfde staat. De toepassing van dit artikel is bij onherroepelijke veroordelingen waarbij een straf of maatregel is opgelegd niet gebonden aan de voorwaarde dat die straf of maatregel reeds is ondergaan. Dit artikel bevat geen uitvoeringsvoorwaarde, zoals art. 54 SUO en art. 68 lid 2 Sr. Dit artikel geldt alleen binnen de rechtsmacht van dezelfde staat. Nederland heeft het Zevende Protocol nooit geratificeerd. Dit heeft tot gevolg dat de Straatburgse rechtspraak over het feitsbegrip geen dwingende gevolgen heeft voor de uitlegging van hetzelfde feit ex. art. 68 Sr. Er wordt gekozen voor een feitelijke (ruime) uitleg van idem: het moet gaan om dezelfde feiten of feiten die wezenlijk hetzelfde zijn

23
Q

Wat houdt art. 50 van het EU-Handvest in?

A

Dit heeft een bindend karakter. Uit dit artikel blijkt dat het recht is vervat om niet tweemaal voor hetzelfde delict te worden berecht of bestraft binnen de Unie.

24
Q

Wat is de beperking van Art. 50 EU-Handvest?

A

Art. 50 EU-Handvest beschermt niet tegen bis in idem in zuiver nationale situaties. Deze bepaling bindt namelijk primair de EU-instellingen; de lidstaten dienen zich slechts dan aangesproken te voelen wanneer zij het recht van de Unie ten uitvoer brengen.
De vraag is dan: Wanneer gaat het om een tweede vervolging binnen Nederland en wanneer is er sprake van het ten uitvoer brengen van Unierecht? Om dit te bepalen wordt de Straatsburgse maatstaf - gaat het wezenlijk om dezelfde feiten? - gehanteerd. Er wordt een feitelijke benadering gehanteerd