HC11 Flashcards
Technologie en stress
Technologie levert een bijdrage in hoe stress en andere mentale processen gemeten worden. In de jaren is er veel verandering gebied op verschillende onderdelen:
• Meten/ beoordelen: bijv. wearables.
• Monitoren: online vragenlijsten, dagelijkse monitoring.
• Interventies: stress management.
• Sociaal netwerk: kan stress beschermend werken.
• Informatievoorziening: online informatie.
Gezondheidsapps nu en vroeger
n de loop der jaren zijn er veel gezondheidsapps ontwikkeld. Voor elke aandoening kun je wel een app vinden (Google Play Store bezit over 50.000 gezondheidsapps). Toen de ontwikkeling van gezondheidsapps opkomend was, was de kwaliteit niet gegarandeerd, doordat velen werden ontwikkeld door commerciële bedrijven. Tegenwoordig zijn meer apps gebaseerd op specialisten en wetenschappelijk onderzoek. Het probleem met zoveel keus is dat je verdwaald raakt in alle opties en je niet de app vindt die bij je past, en welke functioneel ingezet kan worden in de gezondheidszorg om bijv. stress te meten.
Voordelen technologie
Technologie heeft gezorgd voor de ontwikkeling van apparaten in ziekenhuizen, welke helpen om preciezere behandeling of gepersonaliseerde zorg te geven, toegespitst op iemands psychologisch of biologisch profiel. Hierdoor kunnen we mensen op een individuelere manier behandelen.
• Internet is een bron van medische informatie. Meer dan de helft van de patiënten gebruikt het internet voordat ze een arts bezoeken.
• Bereik van een grotere groep door veel mensen tegelijk voorzien kunnen worden van informatie.
• Betere behandelingen (betere machines).
• Online zorgverlening kan een uitkomst zijn in landen waar mensen heel ver van
het ziekenhuis wonen.
• Verbeterde data opslag: betere diagnosestelling; efficiënt voor de werknemers,
doordat data opgeslagen wordt in een online registratiesysteem.
• Dokters zijn makkelijker te bereiken.
• Betere voorspellingen van medische ontwikkelingen.
• Vaak kostenefficiënt, omdat een groot deel door technologie wordt
overgenomen en er geen extra kosten gemaakt worden door de zorgverlener.
Gepersonaliseerde zorg
Gepersonaliseerde zorg biedt zorg waar het nodig is, waardoor het voldoet aan de behoeften van de patiënten. Dit is alleen mogelijk met gebruik van gezondheidsapps of online programma’s. Hierdoor kan de zorg van de specialisten ontslag worden en de behoeftes van de patiënt geanalyseerd. Deze zorg wordt toegepast op een specifieke aandoening en persoonlijkheid van de patiënt. Echter, blijft het wel lastig om deze zorg te implementeren. Wanneer we dit kunnen aanbieden hopen we de kwaliteit van leven te verbeteren.
• Thuismonitoring met ICD → minder vaak naar het ziekenhuis.
Stress metingen
In het geval van stress heeft technologie ervoor gezorgd dat stressmetingen en - interventies zijn veranderd. Tegenwoordig kunnen we meerdere keren per dag meten hoe hoog het stressniveau is, en waar dit de oorzaak van is. Hierdoor hopen we erachter te komen wat je moet doen op het moment dat je stress ervaart. Door deze metingen kan er gezien worden welke tijden van de dag het stressrespons triggeren.
Ecologische monetaire beoordelingen/interventies (EMA/I’s)
zijn meerdere, vaak dagelijkse monitoring van patiënten. Patiënten krijgen bijv. vijf keer per dag vijf vragen via de telefoon, zoals: “Hoe hoog is je stressniveau op dit moment?”, “Waar ben je, en wat ga je daar doen?”. De vragenlijst kost maximaal 2 minuten om in te beantwoorden, omdat patiënten anders te snel afhaken. Doordat de vragenlijst meerdere malen per dag wordt gestuurd, krijg je inzicht op het moment zelf en de behoeftes van de patiënt.
Interventies
Bij interventies draait het om het zien van gedragspatronen, en hier advies op geven indien nodig. Wanneer je interventie inzet op het moment zelf, kun je er in het echte reageren op de behoeftes van de patiënt.
Voorbeeld: wanneer je ziet dat een persoon vaak stress krijgt wanneer hij bij een bepaalde vriend is, dan kun je daarop inspelen door interventies. De persoon kan bijv. even weglopen of diep ademhalen.
Voor de personen die moeite hebben met lezen, of geen zin hebben om vijf keer per dag vragen te beantwoorden, bestaat er
een app waarbij je met plaatjes kan aangeven hoe gestress je bent. Hierdoor kun je ook stemming en stemmingswisselingen van de patiënten leren kennen en gedrag voorkomen. Echter, is dit niet zo betrouwbaar als de vragenlijst. Op deze manier kun je technologie inzetten om een nog grotere groep te bereiken. Voorbeeld; Onderzoek door van Roekel et al. (2017)
Onderzoek door van Roekel et al. (2017)
interesseerde zich voor plezier, en wilde meten hoe iemand plezier ervaart door de dag heen. In het figuur zijn pieken en dalen te zien, maar ook een trend. Voor het verlenen van gepersonaliseerde zorg is het van belang om aandacht te schenken aan het momenten van pieken en dalen, om er achter te komen wat er toen gebeurde.
Interactieve interventies
zijn interventies die aangepast zijn aan de dagelijkse voorkeuren en doelen van de patiënt. Deze interventies worden daarnaast ook aangepast aan het dagelijkse stress niveau van een patiënt. Kunstmatige intelligentie kan hier een rol in spelen.
Problemen met EMA/I’s
- privacy
- data veiligheid
- uitval
- feedback
- obsessief
- subjectieve metingen
Privacy
Online toepassingen zorgen vaak voor privacy problemen.
Data veiligheid
Mensen zijn bezorgd over hoe beveiligd de data is. Dit kan een
van de reden zijn dat onderzoekers/ participanten uitvallen.
Uitval
Online onderzoeken zorgen voor veel uitval, doordat het makkelijker is om te stoppen, omdat niemand je de reden waarom vraagt.
Feedback
Voor patiënten is het heel belangrijk dat ze geïnformeerd worden
over de databeveiliging en dat ze feedback blijven krijgen. Ze willen het gevoel hebben dat er echt een persoon achter zit.
Obsessief
mensen kunnen obsessief gedrag gaan vertonen door het invullen
van dagelijkse gezondheidsmonitoring, omdat ze te veel bezig zijn met hun
gezondheid en er constant op letten.
Subjectieve metingen
De metingen zijn preciezer dan vragenlijsten, maar het blijven subjectieve
metingen.
Online distress behandeling
eHealth en mHealth (mobile health) geven interventies wanneer je dat zelf wil of op geprogrammeerde momenten. Dit helpt bij verslaving, angst, depressie en ontspanningstraining. Er komen steeds meer online interventies bij en er ontstaat blended care, een mix van fysieke en online zorg.
n de meta-analyse A Systematic, Multi-domein Review of Mobile Smartphone Apps for Evidence Based Stress Management werden;
60 apps geïncludeerd die zich richten op stress-management, zoals meditatie en mindfulness, coping, cognitieve herstructurering, sociale steun, probleemoplossing en visualisatie. Hierbij werd er gekeken naar welke apps daadwerkelijk evidence-based waren, hoe transparant de ontwikkeling is geweest en de functionaliteiten.
In totaal werden er 902 apps geïdentificeerd, waarvan er maar 60 voldeden aan de criteria van de studie. Zelfs 20 apps bleven niet evidence-based te zijn. Mindfulness en medicatie bleken de meest aangeboden vormen te zijn. 32 apps waren gebaseerd op evidence-based content en waren goed te gebruiken