Forstyrrelser i de motoriske funktioner Flashcards
Hvad er sygdomme i basalganglierne karakteriseret ved?
Sygdomme i basalganglierne er først og fremmest karakteriseret af bevægeforstyrrelser, som det ses fra Parkinsons sygdom med reducerede bevægelser (hypokinesi) og fra Huntingtons sygdom med øgede bevægelser (hyperkinesi).
Beskriv forekomst og epidemiologi af Parkinsons sygdom
Parkinsons sygdom forekommer over hele verden. Mænd angribes lidt hyppigere end kvinder.
Livstidsrisikoen for at få Parkinsons sygdom er for hele befolkningen 1-2%, mens risikoen for befolkningen over 50 år er 1%.
Symptomdebut er oftest i 61-62-årsalderen.
- 5-10% rammes før 40-årsalderen.
I Danmark er incidensen 5-24 per 100.000 og prævalensen 100-120 per 100.000 stigende med alderen.
- I Danmark findes således 5000-6000 patienter med Parkinsons sygdom
Beskriv ætiologi af Parkinsons sygdom
Årsagen til degeneration af de dopaminerge neuroner kendes ikke.
Genetiske forhold spiller en rolle, idet risikoen for at få Parkinsons sygdom er øget fra 1-2% til 5%, hvis en søskende har sygdommen, og helt op til 25%, såfremt både en af forældrene og en søskende har den.
- Kendte mutationer kan kun forklare 1-3% af tilfældene med Parkinsons sygdom.
- Non-genetiske faktorer menes at spille en rolle i samspil med en genetisk disposition.
Seksten genetiske loci af betydning for arvelig Parkinsons sygdom er blevet identificeret (Park 1 til Park 18, idet Park 4 og 9 er ekskluderet).
- Sygdommen kan optræde dominant arveligt pga. mutation i et gen på kromosom 4, der koder for alfa-synuclein (Park 1).
- En anden hyppig dominant arvelig form er ved mutation i LRRK2-genet (Park 8).
- Hos unge oatienter med sygdomsdebut før 40-årsalderen kan der være tale om recessiv arv med mutation på kromosom 6 eller kromosom 1 (Park 2).
Indtagelse af et syntetisk morfikum kontamineret med en neurotoksisk substans MPTP kan give irreversibel parkinsonisme som følge af selektiv giftvirkning på dopaminerge neuroner.
En anden teori er, at degenerationen af de dopaminerge neuroner skyldes et øget oxidativt stress.
- Nedsat mængder af reduceret glutation i substantia nigra er opvist hos parkinsonpatienter, hvilket kan betyde nedsat evne til at modstå oxidativt stress, som støtter denne teori.
Blandt andre mulige årsager er mangel på gliacelleproducerede neurotrofiske faktorer eller defekt i ubiquitin-proteasom-systemet, som menes at rense beskadigede (misfoldede) proteinstrukturer. Dette kan føre til apoptotisk celledød, som det ses ved neurodegenerative sygdomme.
For det store flertal af patienter er ætiologien formentlig multifaktoriel.
Beskriv patogenese af Parkinsons sygdom
De vigtigste motoriske symptomer ved Parkinsons sygdom skyldes degeneration af dopaminproducerende neuroner i substantia nigra i mesencephalon og dermed af de nigro-striatale baner.
Patoanatomisk ses intraneuronale inklusioner, såkaldte Lewy-legemer, der dog ikke er specifikke. Dopaminreceptorerne i striatum er relativt velbevarede og påvirkelige af dopamin.
- Tabet af dopaminproducerende neuroner i substantia nigra medfører ændret aktivitet i postsynaptiske GABA-(gamma-amino-smørsyre)erge neuroner i striatum.
Konsekvensen heraf er hyperaktivitet i glutaminerge neuroner i nucleus subthalamicus, der stimulerer GABA-erge neuroner i globus pallidus internus med hæmmende effekt til bl.a. thalamus.
- Den deraf følgende hæmning af thalamiske bevægelsesfremmende projektioner til motoriske områder i frontal cortex fører til det hypokinetisk/parkinsonistiske bevægemønster.
Kliniske smyptomer opstår, når det striatale dopaminindhold falder til 20% af det normale.
Angiv symptomer og kliniske fund ved Parkinsons sygdom
Symptomer udgøres af den klassike triade: hypokinesi, rigiditet og tremor. Med udvikling af sygdommen ses et fjerde kardinalsymptom - postural instabilitet.
Den parkinsonistiske patient har en karakteristisk fremtoning med let fleksion af hals og ekstremiteter, ludende holdning samt nedsat mimik og pyramidestilling af hænderne.
Som følge af hypokinesi præges gangen af små og slæbende skridt, nedsat medsving af armene, igangsætningsbesvær og usikkerhed ved vendinger.
Som følge af kompromitterede posturale reflekser udvikles balanceforstyrrelser med faldtendens, og der kan ses pro- eller retropulsion som en ufrivillig drift frem- eller bagover.
- Bevægelseshæmningen kan blive så udtalt, at påklædning tager timer, og at patienten ikke kan vende sig i sengen.
Hovedsymptomerne medfører yderligere mnedsat frekvens af øjenblinken (reptilblik), hypokinetisk dysartri med monoton, lav og evt. hurtig stemmeføring med ringe artikulation, håndskrift præget af mikrografi (lille skrift) og af tremor.
- Desuden er der ofte spytflåd pga. sjældne synkebevægelser og problemer med at holde mundern lukket.
Symptomerne er emotionelt påvirkelige. Ofte vil symptomerne, specielt tremor, forværres under stress, men det kan også under voldsomt stress, fx en ildebran, ses, at symptomerne svinder for straks efter at vende tilbage (kinesia paradoxa).
Kognitive ændringer indtræder hos mange patienter, og vicirkninger til medicin kan forstærke dem.
- Demens opstår hos 40-80% og er hyppigst af subkortikal type, evt. ledsaget af depression eller konfusion.
- Visuelle hallucinationer kan være bivirknigner til den medicinske Parkinsonsbehandling, men er ofte også det første tegn på begyndende demens.
Beskriv forløbet med Parkinsons sygdom
De motoriske Parkinson-symptomer er i begyndelsen oftest halvsidige, men breder sig efterhånden den anden side for år senere at involvere gang og balance.
Symptomerne progredierer gradvist, hvilket betyder, at behandlingen, der i de første år efter sygdomsstart er ukompliceret, bliver tiltagende kompliceret i takt med udvikling af større grad af handicap og såvel sygdoms- som behandlingsrelaterede ledsagefænomener.
Blandt de sygdomsrelatede ledsagesymptomer er autonome forstyrrelser hyppige.
- Vandladningsforstyrrelser som følge af hyperaktiv blære elelr afløbshindring forekommer og kræver udredning.
- Obstipation er hyppig.
- Ortostatisk hypotension er almindelig og kan blive behandlingskrævende.
- Visse symptomer som balanceproblemer, gangforstyrrelser med faldtendens, tale- og synkeproblemer samt kognitive forstyrrelser påvirkes kun i mindre grad af den medicinske behandling.
I de fremskredne stadier kommer sekunder varende fastfrysningsepisoder og L-DOPA-behandlingsrelaterede on-off-fænomener, dvs. svingninger fra næsten normal bevægelighed eller hyperkinesier til svær parkinsonistisk bevægehæmning og omvendt i løbet af få minutter.
- Off-perioderne kan efterhånden blive længere, hyppigere og medfører, at patienten er immobiliseret store dele af døgnet, medmindre medicinering kan optimeres.
Hvilke kliniske undersøgelser foretages ved Parkinsons sygdom?
CT- og MR-scanning af hjernen er normale ved Parkinsons sygdom, men kan dog i mere fremskredne tilfælde vise uspecifik atrofi.
- Som regel foretages CT- eller MR-scanning ofr at udelukker andre årsager til parkinsonisme.
Ved SPECT og PET er det muligt direkte at visualisere defekten i det dopaminerge neurotransmittersystem i de basale ganglier, og dette anvnednes i stigende grad i den kliniske rutinediagnostik, bl.a. i form af DAT-SPECT-scanning,
- DAT står for dopamintransporter, der er et protein lokaliseret til de dopaminerge nerveterminaler, via hvilket dopamin genoptages i det dopaminerge neuron.
- Ved indgivelse af en radioaktiv mærket ligang, der binder sig til DAT, fås et indirkete mål for antallet af dopaminerge nerveceller.
- Det er herved muligt med høj sikkerhed at afgøre, om ptienten har tab af dopaminerge nerveceller og dermed parkinsonisme.
Hvilken differentialdiagnostik er der til Parkinsons sygdom?
Mindst to af de tre kardinalsymptomer skal være til stede, for at diagnosen kan stilles klinisk.
- Asymmetrisk debut og en klar effekt af L-DOPA-behandling støtter diagnosen.
De vigtigste differentialdiagnoser er andre sygdomme, der ledsages af parkinsonisme samt følgende:
- Essentiel tremor
- Depression
- Myksødem
- Frossen skulder
- Polymyalgia rheumatica
Hvordan behandles Parkinsons sygdom?
En behandling, der stander degenerationen af neuronerne i substantia nigra, kendes ikke. Der findes dog en effektiv symptomdæmpende medikamentel behandling, som tilsigter at normalisere neurotransmitterbalancen i de basale ganglier. Præparaterne, der anvendes til behandling af Parkinsons sygdom er følgende peroral behandling:
- DOPA kombineret med decarboxylasehæmmer (L-DOPA)
- COMT-hæmmere
- Monoaminooxidase-B-hæmmere
- Dopaminagonister
- Amantadin
- Antikolinerge midler
Ved kontinulerlig dopaminerg stimulation (specialistbehandling) anvendes:
- Apomorfinpen og pumpebehandling
- Duodopa-pumpebehandling
Den forbedrede billeddiagnostiske teknik har givet anledning til neurokirurgisk behandling som:
- Elektrisk stimulation, såkaldt deep brin stimulation af hyperaktive neuroner i nucleus subthalamicus reducerer tremor, hypokinesi og rigiditet og medfører signifikant aftagende motoriske fluktationer.
- Implantation af føtale dopaminerge hjerneceller i corpus striatum
- Pallidotomi for at reducere bradykinesi
- Thalamotomi for at reducere tremor og rigiditet
Hvordan er prognosen for Parkinsons sygdom?
Den moderne medicinske og kirurgiske behandling har bedret livskvaliteten og reduceret dødeligheden blandt parkinsonpatienter.
Alligevel medfører den årelange sygdom, talrige kontakter til neurologisk ambulatorium og indlæggelser til justering af den ofte komplekse medicinering.
Det progredierende tab af dopaminerge neuroner og den manglende neuroprotektive behandling gør, at der med årene kommer tiltagende behandlingsresistente motoriske symptomer og hyppigt demens, som medfører, at ophold på plejehjem kan blive nødvendig.
Beskriv forekomst og epidemiologi af Huntingtons sygdom
Huntingtons sygdom er autosomal dominant arvelig med ligelig kønsfordeling og sjælden med en prævalens på 5 per 100.000.
Beskriv ætiologien og patogenesen ved Huntingtons sygdom
Huntingtons sygdom skyldes en ustabilt udvidet trinukleotidsekvens, der koder for et protein kaldet huntingtin.
- Genet er lokaliseret på kromosom 4.
- Mens de fleste raske individer har mellem 11-26 trinukleotid-(CAG-)repetitioner (repeats) på dette sted
- har patienter med Huntingtons sygdom typisk 36 eller flere.
Det forlængede huntingtin danner en isomorf muteret form af huntingtin, som ubiquitineres og optræder i cellen som polyubiquitin (PolyQ). Denn form er toksisk for neuronet.
Debutalder og sygdomsgrad afhænger af antallet af repeats.
- Individer med 36-39 repeats har nedsat penetrans
- Individer med 27-35 repeats er der risiko for, at deres afkom får flere repeats medførende Huntington.
- 10% får Huntingtons sygdom på baggrund af ny-mutation.
Funktionen af huntingtin kendes ikke. Der kommer udtalt atrofi af caput nucleus caudatus og putamen samt lettere atrofi af cortex cerebri. GABAerge projektionsneuroner i corpus striatum går til grunde, mens interneuroner er bevaret.
Angiv symptomer og kliniske fund ved Huntingtons sygdom
Sygdommen debuterer oftest i 30-45-årsalderen, men debut i barnealderen forekommer ligesom debut efter 50 år.
De første symptomer er ofte personlighedsændringer samt psykiatiske symptomer i form af depression, irritabilitet og angst ,som kan komme op til 15 år, før der tilkommer hyperkinesier af koreo-atetoid type.
- Der vil tidligt også kunne opstå kognitive symptomer, som senere progredierer til demens.
Hyperkinesierne kan i starten være diskret og lokaliseret til hænder og ansigt.
- Chorea karakteriseres i øvrigt af en stadigt vekslende og uforudsigelig aktivering af forskellige muskelgrupper i kroppen.
Senere kan tilkomme dystone elementer og myoklonier. Der er almindeligvis samtidig hypotoni. Der er tidligt kognitive problemer med nedsat hukommelses- og koncentrationsevne samt adfærdsforstyrrelser. Psykiske symptomer ses ofte, og suicidum forekommer med øget frekvens.
Tilstanden bliver efterhånden præget af hyperkinetisk dysartri, grimasseren, hæmmede øjenbevægelser, ufrivillige ekstremitetsbevægelser, gangforstyrrelser og svær demens. Der er nedsat mentalt tempo, apati og indlæringsforstyrrelser, men relativt bevaret sprogfunktion og ingen apraksi eller agnosi.
Hvilke kliniske undersøgelser foretages ved Huntingtons sygdom?
Neuropsykologisk undersøgelse kan tidligt vise kognitiv dysfunktion. Ved DNA-analyse af en familie kan de afficerede individer identificeres.
Atrofi af caput nucleus caudatus kan pvises ved CT- og MR-scanning.
Hvilken differentialdiagnostik er der til Huntingtons sygdom?
Den kliniske diagnose er ved manifeste symptomer let, men kan være vanskelig i de tidlige stadier.
Den familiære optræden bevirker, at nogle, men ikke alle patienter kommer tidligt til undersøgelse.
Differentialdiagnoserne er chorea ved encefalitis, senil chorea, chorea minor, tidlig parkinsonisme, Wilsons sygdom, neuroacanthocytosis og i de tilfælde, hvor demens er debutsymptomet, andre former for præsenil demens.
Hvordan behandles Huntingtons sygdom?
Antidopaminerg medicin kan dæmpe hyperkinesierne, men ændrer ikke forløbet.
- Mest anvendt er neuroleptika, der blokerer dopaminreceptorerne, fx pimozid eller risperidon.
- Tetrabenazin, der er dopamindepleterende, er ligeledes virkningsfuldt.
Kombinationsbehandling kan være en fordel.
- Amantadin og riluzole er en behandlingsmulighed til dæmpning af chorea.
- Clonazepam kan anvendes ved dystoni.
- Depression behandles med selektive serotonin-reuptake-hæmmere (SSRI), og tidlig opstart af behandling tilrådes på baggrund af risiko for suicidium.
Genetisk vejledning til familiemedlemmerne er vigtig, da sygdommen først manifesterer sig lang henne i den fertile alder.
- Da den kromosomale lokalisation af det sygdomsbærende gen er identificeret, er prænatal diagnostik mulig.
Hvordan er prognosen for Huntingtons sygdom?
Huntingtons sygdom er jævnt progredierende og ender fatalt efter 10-15 år.
Hvad forstås ved begrebet neurodegeneration?
Neurogeneration forsås som en samlebetegnelse for et progressivt/kronisk forløb med tab af neuroner.
- Herved har de neurodegenerative sygdomme en
særstatus, der skiller sig ud fra akutte sygdomme i hjerne/rygmarv, der også er neurodegenerative på grund af akut henfald af neuroner (f.eks. stroke, traumer og infektioner).
Mange neurodegenerative sygdomme, herunder Alzheimers sygdom, Parkinsons sygdom, Huntingtons sygdom og Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) opstår som følge af neurodegenerative processer.
- Forekomst af neurologiske eller psykiatriske symptomer optræder afhængig af de ramte regioner i hjerne/rygmarv.
De neurodegenerative sygdomme er uhelbredelige, men der forskes meget i at opnå behandling gennem blokering af de processer, der fører til neurondød.
Hvordan inddeles kronisk neurodegenerative sygdomme?
Basalgangliesygdomme:
- Parkinsons sygdom
- Huntingtons sygdom
Demensgivende sygdomme:
- Alzheimers sygdom
- Lewy-Body demens
- Frontotemporal demens
Motoriske neuronsygdomme:
- Amyotrofisk lateral sklerose
Hvilken rolle spiller protein-misfoldning ved neurodegeneration?
Proteinmisfoldning spiller en central rolle i udviklingen af flere neurodegenerative sygdomme. Dette skyldes, at neuroner i hjernen er meget følsomme over for ophobningen af unormalt foldede proteiner, hvilket kan føre til cellebeskadigelse og død.
- Når proteiner ikke foldes korrekt, kan de aggregere og danne skadelige klumper eller aggregater i hjernen, der interfererer med cellens normale funktion.
- Processen kan være meget langvarig (>20 år)
Hvilke misfoldede proteiner er karakteriseret ved Alzheimers sygdom?
Alzheimers sygdom er forbundet med ophobningen af to typer unormalt foldede proteiner i hjernen: beta-amyloidplakker og tau-tangles.
- Beta-amyloidproteinet misfoldes og danner plaques mellem neuroner, mens tau-proteinet danner tangles inde i cellerne.
- Disse proteintangles og plaques forstyrrer neuroner og resulterer i neurodegeneration.