Fiscaal Recht - 2024 - D6 Flashcards

1
Q

Beschrijf de voorwaarden voor het verkooprecht bij de aankoop van een enige woning in het Vlaams Gewest.

A

Bij de aankoop van een enige woning in het Vlaams Gewest geldt een tarief van 3%. Voorwaarden zijn o.a. dat de koper een natuurlijk persoon moet zijn, de woning de eerste volle eigendom is, en de koper niet al eigenaar is van een andere woning of bouwgrond.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe kan men nog steeds genieten van het 3% tarief bij aankoop van een nieuwe woning in het Vlaams Gewest als men al een eigen woning bezit?

A

Als de oude woning binnen 2 jaar wordt verkocht, kan men bij aankoop van de nieuwe woning nog steeds het 3% tarief behouden. Dit wordt ‘het verhinderend onroerend goed’ genoemd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Leg uit hoe de teruggave van betaalde registratierechten werkt bij wederverkoop binnen 2 jaar in het Vlaams Gewest.

A

Bij wederverkoop binnen 2 jaar na aankoop van een woning in het Vlaams Gewest heeft men recht op een teruggave van 60% van de betaalde registratierechten, berekend op de oorspronkelijke aankoopprijs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat zijn de verschillen in registratierechten tussen het Vlaams Gewest en het Brussels Gewest bij aankoop van een onroerend goed van 800.000 euro?

A

In het Vlaams Gewest betaalt men 24.000 euro aan registratierechten (3%), terwijl in het Brussels Gewest 100.000 euro betaald moet worden (12,5%). Het Brussels Gewest heeft geen recht op abattement voor hogere waarden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is het tarief voor registratierechten bij de openbare verkoop van lichamelijke roerende goederen en wie voert deze veilingen uit?

A

Het tarief voor registratierechten bij openbare verkoop van lichamelijke roerende goederen is 5%. Deze veilingen worden uitgevoerd door openbare ambtenaren, staatsambtenaren of ondergeschikte besturen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beschrijf het proces en de tarieven voor het registreren van huurovereenkomsten en erfpacht in België.

A

Voor huurovereenkomsten geldt een tarief van 0,2% voor handelshuur en 2% voor erfpacht. Bij huurovereenkomsten van onbepaalde duur wordt de jaarlijkse huurprijs vermenigvuldigd met 10. Erfpacht en opstalcontracten hebben een tarief van 2%, met een uitzondering van 0,5% voor Vzw’s.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hoe wordt het hypotheekrecht in België gevestigd en welke registratierechten zijn van toepassing?

A

Het hypotheekrecht wordt gevestigd door een hypotheek op een onroerend goed te plaatsen als zekerheid voor een lening. Er geldt 1% registratierecht op het bedrag van de zekerheid. Handlichting kost vast recht van 75 euro. Hypothecaire volmacht valt hier niet onder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Leg het concept van hypothecaire volmacht uit en hoe het verschilt van het vestigen van een hypotheek in België.

A

Een hypothecaire volmacht geeft de bank het recht om op elk moment een hypotheek te vestigen zonder registratierechten. Dit biedt flexibiliteit bij betalingsproblemen, waarbij de bank alsnog een hypotheek kan vestigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is het verdeelrecht in België en wanneer is het van toepassing?

A

Het verdeelrecht is van toepassing bij verdelingen van onroerende goederen tussen originele huisgenoten. Het bedraagt 1% in Brussel en Wallonië, en 2,5% in Vlaanderen. Bij echtscheidingen kan het verdeelrecht op 1% worden gebracht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat zijn enkele situaties waarin het verdeelrecht in België van toepassing kan zijn?

A

Het verdeelrecht is relevant bij verdelingen van onroerende goederen na het openvallen van een nalatenschap, zoals bij erfgenamen die onverdeeld eigenaar worden van een huis. Ook bij echtscheidingen kan het verdeelrecht spelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beschrijf het verschil tussen veroordelingsrecht en titelrecht in België.

A

Veroordelingsrecht en titelrecht zijn twee soorten registratierechten in België. Veroordelingsrecht is van toepassing bij veroordelingen door hoven en rechtbanken waarbij het bedrag hoger is dan 12.500 euro. Titelrecht is van toepassing bij aanwijzing of overdracht van onroerende goederen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hoe wordt het schenkingsrecht toegepast bij schenking van onroerende goederen in België?

A

Schenkingen van onroerende goederen moeten verplicht geregistreerd worden. De heffingsgrondslag is de verkoopwaarde zonder aftrek van lasten. Het tarief varieert progressief afhankelijk van de omvang van de schenking en de graad van verwantschap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Leg het schenkingsrecht bij schenking van roerende goederen in België uit.

A

Bij schenking van roerende goederen vastgesteld bij notariële akte is registratierecht enkel verschuldigd bij vrijwillige registratie. Handgiften zijn niet verplicht registreerbaar. Het tarief varieert van 3% tot 90% afhankelijk van familierelatie en waarde van de schenking.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beschrijf de tarieven voor schenkingen van roerende goederen in het Vlaams Gewest volgens artikel 2.8.4.1.1., §2 VCF.

A

In het Vlaams Gewest geldt een vast tarief van 3% voor schenkingen in rechte lijn en tussen partners, en 7% tussen anderen. Bijvoorbeeld, bij het schenken van een effectenportefeuille van 2 miljoen euro, betaal je 6000 euro aan registratierechten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat zijn de voorwaarden voor verlaagde progressieve schenkingsrechten bij schenking van gebouwen in het Vlaams Gewest?

A

In het Vlaams Gewest moet je binnen 5 jaar een energetische renovatie uitvoeren voor minstens 10.000 euro OF binnen 3 jaar een conformiteitsattest voorleggen conform Vlaamse wooncode en een geregistreerde huurovereenkomst van minstens 9 jaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hoe werkt de belastingvermindering wegens kinderlast volgens artikel 2.8.5.0.1 VCF in het Vlaams Gewest?

A

Als de begiftigde minstens 3 kinderen onder 21 jaar heeft, is er een beperkte belastingvermindering van 2% met een maximum van 62 euro per kind. Als de begiftigde een echtgeno(o)t(e) is en er zijn minstens 3 kinderen onder 21 jaar, is de belastingvermindering 4% met een maximum van 124 euro per kind.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Leg de algemene vrijstellingen voor schenkingsrecht uit volgens art. 2.8.6.0.1 ev VCF in het Vlaams Gewest.

A

In het Vlaams Gewest zijn onder andere de schenking van vruchtgebruik aan de blote eigenaar na betaling van erfbelasting of schenkbelasting, schenking van buitenlands onroerend goed, schenking aan vreemde staten voor diplomatieke vestiging en schenking voor realisatie van het Bronwfield-project vrijgesteld van schenkingsrecht.

18
Q

Beschrijf de verschillende tarieven en vrijstellingen voor schenkingen volgens het Wetboek Registratierechten.

A

Het Wetboek Registratierechten hanteert vaste tarieven van 3,3% en 5,5% voor respectievelijk schenkingen in rechte lijn en tussen anderen. Er zijn vrijstellingen voor specifieke situaties zoals schenkingen van bomen, aandelen bosgroepering, onroerende goederen in Natura 2000 gebied, en meer.

19
Q

Hoe wordt de schenking van familiale ondernemingen behandeld in het Vlaams Gewest volgens de Vlaamse Codex Fiscaliteit?

A

In het Vlaams Gewest zijn familiale ondernemingen volledig vrijgesteld van schenkingsrecht met een tarief van 0%. Er gelden voorwaarden zoals locatie, participatie (minstens 50% stemrechten), en exploitatievoorwaarden.

20
Q

Wat is een doorgeefschenking en hoe werkt dit belastingtechnisch?

A

Een doorgeefschenking is wanneer een erfgenaam een deel van zijn erfenis belastingvrij doorgeeft aan de kinderen. De erfbelasting die de ouder betaalt, wordt afgetrokken van de verschuldigde schenkbelasting. Dit moet via een notaris en mag niet hoger zijn dan de waarde van de verkregen goederen.

21
Q

Beschrijf de voorwaarden voor doorgeefschenking in het Vlaams Gewest en het Waals Gewest.

A

In het Vlaams Gewest moet doorgeefschenking binnen een jaar na erfenis plaatsvinden, terwijl in het Waals Gewest dit binnen 90 dagen na aangifte successie moet gebeuren. Beide regio’s vereisen dat de schenker belast is in erfbelasting volgens het tarief rechte lijn en tussen partners.

22
Q

Leg uit wat de kenmerken zijn van de btw als belasting.

A

Btw is een Europese belasting die consumptiebelasting en omzetbelasting is. Het wordt geheven op de consumptie van goederen en diensten, waarbij de consument de btw betaalt. Het belast enkel de toegevoegde waarde in elke stap van de economie.

23
Q

Hoe wordt een btw-plichtige gedefinieerd?

A

Een btw-belastingplichtige is iemand die regelmatig en zelfstandig economische activiteiten verricht, met of zonder winstoogmerk, zoals beschreven in het Btw-Wetboek. Deze activiteiten moeten geregeld en zelfstandig worden uitgeoefend.

24
Q

Wat zijn de gevolgen van de btw-plicht?

A

Als btw-plichtige moet men btw aanrekenen op geleverde goederen en diensten, btw-aangiften indienen, btw betalen aan de overheid en voldoen aan administratieve verplichtingen zoals het bijhouden van facturen en boekhouding.

25
Q

Beschrijf de gevolgen van de BTW-belastingplicht op het ontstaan van een recht op BTW-aftrek en de formele verplichtingen die hiermee gepaard gaan.

A

Het ontstaan van een recht op BTW-aftrek houdt in dat een BTW-plichtige de betaalde BTW aan leveranciers kan aftrekken van de ontvangen BTW van klanten. Enkel het positieve saldo moet aan de fiscus worden doorgestuurd. Formele verplichtingen omvatten het uitreiken van facturen, het indienen van periodieke aangiftes en het bijhouden van een nauwkeurige boekhouding.

26
Q

Hoe wordt een levering van goederen gedefinieerd volgens artikel 10 van de WBTW?

A

Een levering van goederen is de overdracht van de macht om als eigenaar over een goed te beschikken, waarbij men afstand doet van het eigendomsrecht ten gunste van een andere persoon.

27
Q

Leg uit wat een intracommunautaire verwerving inhoudt volgens artikel 25bis van de WBTW.

A

Een intracommunautaire verwerving is de levering van een goed dat door de verkoper of koper wordt verzonden naar een andere EU-lidstaat om daar geleverd te worden. Bijvoorbeeld, wanneer een Belgische koper in Nederland een product koopt dat van Nederland naar België wordt verzonden.

28
Q

Wat is invoer volgens artikel 23 van de WBTW en geef een voorbeeld?

A

Invoer is het binnenbrengen van een lichamelijk goed op het grondgebied van een EU-lidstaat. Bijvoorbeeld, goederen besteld in China en geleverd in een EU-haven zoals Antwerpen of Rotterdam vallen onder invoer als belastbare verrichting.

29
Q

Hoe wordt de plaats van de belastbare handeling bepaald bij de levering van goederen en diensten, intracommunautaire verwerving en invoer?

A

De plaats van de belastbare handeling wordt bepaald op basis van specifieke regels voor elke verrichting. Bijvoorbeeld, voor de levering van goederen geldt de algemene regel dat de plaats waar het goed zich bevindt op het tijdstip van levering bepalend is, tenzij er uitzonderingen zoals de plaats van installatie of de montage van toepassing zijn.

30
Q

Beschrijf de regels voor de plaatsbepaling van diensten voor zowel B2B als B2C transacties volgens de Belgische btw-wetgeving.

A

Voor B2B geldt de zetel van de ontvanger, voor B2C de zetel van de dienstverrichter. Uitzonderingen zijn o.a. locatie van onroerend goed, afgelegde afstanden bij vervoer, en materiële uitvoering van de dienst.

31
Q

Hoe wordt een intracommunautaire verwerving bepaald volgens de Belgische btw-wetgeving?

A

Een intracommunautaire verwerving vindt plaats in de lidstaat waar het vervoer van goederen vanuit een andere lidstaat aankomt, bijvoorbeeld wanneer goederen naar een andere lidstaat worden vervoerd.

32
Q

Leg de regels uit voor invoer van goederen volgens de Belgische btw-wetgeving.

A

Invoer gebeurt waar goederen in het vrije verkeer worden gebracht, dus waar ze worden aangegeven voor verbruik in de EU, bijvoorbeeld wanneer goederen vanuit China in de EU aankomen.

33
Q

Wat zijn enkele vrijstellingen van btw volgens de Belgische wetgeving?

A

Vrijstellingen omvatten o.a. uitvoer, intracommunautaire leveringen, medische en paramedische beroepen, sociale of culturele diensten, onderwijs, sportinrichtingen, bank- en financiële diensten.

34
Q

Wat houdt de ‘de minimis’-regel in voor btw volgens artikel 56bis van de Belgische btw-wetgeving?

A

Kleine ondernemingen met een omzet tot 25.000 euro zijn vrijgesteld van btw en kunnen gebruikmaken van deze regel.

35
Q

Wat is de voldoeningsplicht inzake btw volgens artikel 51, § 1 van de Belgische btw-wetgeving?

A

De belasting is verschuldigd aan de fiscus door de btw-belastingplichtige die belastbare leveringen, diensten, intracommunautaire verwervingen of invoer heeft verricht in België.

36
Q

Leg uit wie de btw ontvangt van de consument en wie verantwoordelijk is voor het doorstorten van de btw aan de Belgische fiscus.

A

De handelaar (kledingwinkel) ontvangt de btw van de consument, maar het is de consument die de voldoeningsplicht heeft om die btw door te storten aan de Belgische fiscus, vooral bij transacties in België.

37
Q

Beschrijf de uitzonderingen waarbij de afnemer van diensten of goederen verantwoordelijk is voor het voldoen van de btw.

A

In situaties zoals business to business-transacties met een buitenlands belastingplichtige of bij intracommunautaire verwerving, moet de afnemer van diensten of goederen de btw voldoen in plaats van de leverancier.

38
Q

Wat is de ‘maatstaf van heffing’ volgens artikel 26 ev WBTW?

A

De ‘maatstaf van heffing’ is het bedrag waarover de verschuldigde btw moet worden berekend tegen het toepasselijke tarief, meestal gelijk aan het bedrag dat de afnemer/consument betaalt voor de levering of dienst.

39
Q

Welke tarieven zijn van toepassing op de btw in België volgens artikel 37 WBTW en BTW-KB Nr. 20?

A

In België geldt een gewoon tarief van 21%, 12% voor o.a. fytofarmaceutische producten en sociale huisvesting, en 6% voor goederen zoals eerste levensbehoeften, landbouwdiensten, personenvervoer en werk aan oudere woningen.

40
Q

Wat is de huidige discussie rond de btw op energie in België?

A

De btw op energie is tijdelijk verlaagd naar 6%, wat vragen oproept over de logica van het btw-systeem waarbij lage tarieven gelden voor basisproducten en -diensten. Minister van Peteghem wil het btw-tarief standaard verlagen naar 6%.