Fiscaal Recht - 2024 - D5 Flashcards
Beschrijf het rechtelijnstarief tussen partners in het Vlaams Gewest in de successierechten. Hoe worden de tarieven berekend en toegepast op roerende en onroerende goederen?
In het Vlaams Gewest gelden tarieven van 3% tot 50.000 euro, 9% tussen 50.000 en 250.000 euro, en 27% boven 250.000 euro. De tarieven worden individueel toegepast op elk erfdeel, met gesplitste taxatie voor roerende en onroerende goederen.
Hoe verschillen de tarieven tussen broers en zussen in het Vlaams, Brussels en Waals Gewest in de successierechten?
In het Vlaams Gewest gelden tarieven van 25% tot 35.000 euro, 30% tussen 35.000 en 75.000 euro, en 55% boven 75.000 euro. In het Brussels Gewest variëren de tarieven van 20% tot 65%, en in het Waals Gewest van 20% tot 65%.
Leg het tarief tussen ooms en tantes en neven en nichten uit in het Brussels en Waals Gewest in de successierechten.
In het Brussels Gewest gelden tarieven van 35% tot 70%, terwijl in het Waals Gewest de tarieven variëren van 25% tot 70%. Het tarief wordt toegepast op de netto-verkrijging van elke erfgenaam.
Wat is het tarief tussen anderen in het Vlaams Gewest in de successierechten? Hoe worden de successierechten berekend en verdeeld?
In het Vlaams Gewest gelden tarieven van 25% tot 55%. De erfenis wordt in één pot gegooid en verdeeld onder alle erfopvolgers. Het tarief wordt toegepast op het totaal van de netto-verkrijgingen.
Beschrijf de tarieven voor successierechten in het Waals Gewest en leg uit waarom het 90% tarief werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof.
In het Waals Gewest gelden verschillende tarieven voor successierechten, variërend van 30% tot 90%. Het 90% tarief werd echter vernietigd door het Grondwettelijk Hof omdat het in strijd was met de Grondwet.
Hoe worden echtgenoten en samenwonenden behandeld in de successierechten in het Vlaams Gewest en het Waals Gewest?
In het Vlaams Gewest worden echtgenoten en samenwonenden gelijkgesteld. In het Waals Gewest worden wettelijk samenwonenden en echtgenoten gelijkgesteld, maar feitelijk samenwonenden worden anders behandeld.
Leg uit hoe het rechtelijnstarief voor kinderen en gelijkstellingen verschilt tussen het Vlaams, Brussels en Waals Gewest.
In het Vlaams Gewest worden rechte bloedverwantschappen uitgebreid met adoptiekinderen en zorgkinderen. In het Brussels en Waals Gewest gelden vergelijkbare uitbreidingen met specifieke voorwaarden.
Wat is gesplitste taxatie in de successierechten en in welk gewest wordt dit toegepast?
Gesplitste taxatie is een regime waarbij tarieven individueel worden toegepast op roerend en onroerend vermogen. Dit geldt alleen in het Vlaams Gewest.
Beschrijf de verlaagde tarieven voor legaten in het Vlaams, Brussels en Waals Gewest.
In het Vlaams Gewest gelden verlaagde tarieven voor legaten aan specifieke instanties. In het Brussels en Waals Gewest gelden ook verminderde tarieven voor bepaalde begunstigden.
Hoe worden familiale ondernemingen en aandelen van een familiale vennootschap belast in de successierechten in het Vlaams Gewest?
In het Vlaams Gewest geldt een gunstregime met vaste tarieven van 3% of 7% voor erfgenamen van familiale ondernemingen. Specifieke voorwaarden zoals behoud van de vennootschap zijn van toepassing.
Beschrijf de vriendenerfenisregeling in Vlaanderen en leg uit hoe het werkt.
In Vlaanderen kunnen vrienden erven met een belastingvermindering van 22% op maximaal 15.000 euro van de erfenis. Dit betekent dat zij slechts 3% belasting betalen in plaats van 25% op dit bedrag.
Wat zijn de voorwaarden voor de voetvrijstelling in het Brussels Gewest en hoe werkt het bij-abattement voor kinderen?
In het Brussels Gewest hebben partners een vrijstelling van 15.000 euro. Kinderen onder 21 jaar krijgen een bij-abattement van 2.500 euro per jaar tot ze 21 worden. De langstlevende partner krijgt de helft van het bij-abattement van de kinderen.
Leg uit wat de uitzonderlijke daad van geweld vrijstellingoudt in het Waals Gewest.
In het Waals Gewest is er een vrijstelling tot 250.000 euro voor overlijden door een uitzonderlijke daad van geweld. Dit omvat daden die vrees of onveiligheid onder de bevolking veroorzaken.
Hoe wordt de gezinswoning behandeld in de successierechten in het Vlaams Gewest en welke voorwaarden gelden er?
In het Vlaams Gewest is de gezinswoning vrijgesteld van belasting voor de langstlevende partner, mits zij minstens 3 jaar samenwoonden. Bij feitelijke samenwoning geldt een vereiste van 1 jaar. Bij huurwoningen geldt geen vrijstelling.
Wat zijn de sociale vrijstellingen in de successierechten van het Vlaams Gewest en voor wie gelden ze?
In het Vlaams Gewest is er een vrijstelling van 50.000 euro op roerend vermogen voor de langstlevende partner en een vrijstelling van 75.000 euro op roerende goederen voor kinderen onder 21 jaar. Bij overlijden van beide ouders geldt een vrijstelling van de gezinswoning.
Wat zijn de gevolgen van het verwerpen van een nalatenschap in het Waals Gewest volgens de wet?
In het Waals Gewest heeft het verwerpen van een nalatenschap geen fiscale gevolgen wat betreft het tarief. De personen die van de verwerping profiteren, betalen niet minder belasting dan de verwerper zou hebben betaald.
Beschrijf de situatie waarbij een legaat wordt verworpen en de gelegateerde goederen terugkeren naar de nalatenschap. Wat is het effect op de erfbelasting volgens artikel 68 W.Succ?
Wanneer een legaat wordt verworpen en de goederen terugkeren naar de nalatenschap, kan dit leiden tot het toepassen van het tarief tussen ooms en tantes en neven en nichten in plaats van het rechtelijns-tarief. Artikel 68 W.Succ bepaalt dat het verwerpen van een nalatenschap geen tariefvoordeel mag opleveren, waardoor alsnog tot 80% erfbelasting betaald kan worden.
Hoe zit de betalingsplicht in de successierechten in elkaar volgens de Belgische wetgeving?
Elke erfgenaam, legataris of begiftigde is hoofdelijk verantwoordelijk voor de betaling van de erfbelasting over de volledige nalatenschap. Zelfs als een legaat wordt toegekend aan een derde, blijven de erfgenamen aansprakelijk voor de betaling. Bij wanbetaling kan de fiscus de erfgenamen aanspreken.