F11: Mokyr: Den Industrielle Revolutions Intellektuelle Oprindelse Flashcards
Overordnet spørgsmål:
Hvilke forandringer i samfundet ledte til accelerationen i den innovative aktivitet (hastigere teknologiske fremskridt)?
Umiddelbar årsag:
Akkumulation af “nyttig” viden
Ultimativ årsag:
Den Industrielle Oplysningstid
Overordnet spørgsmål:
Hvorfor blev processen mindre “porøs” og mere bredt funderet?
Lavere adgangsomkostninger til viden
Hvilke to slags viden nævner Morkyr
To slags viden ifølge Mokyr:
Kausal viden (Mokyr: “Propositional” knowledge): Viden (eller forestillinger) om naturlige fænomener. Erkendelse om hvordan naturen er indrettet. Vidensakkumulation: Opdagelser.
Praktisk viden (Mokyr: “Prescriptive” knowledge). Viden der har form af “teknikker”. “Det virker”, omend uklart hvorfor. Videnakkumulation: Innovationer.
Hvad var Mokyr´s overordnede syn på vækstprocessen, før og efter den Industrielle Revolution (IR)
Acceleration i tempoet for de tekniske fremskridt (Mokyr: Der var vækst forud for den industrielle revolution men langt mindre). Opdeles i før og efter:
Før: Niche præget/ Lokal vækst. Perioder med fremskridt og (relativ) velstand i visse geografiske områder.
Efter: Mere generel udbredelse & mere “robust” vækstprocess ; væksten bliver kumulativ og dermed mindre sårbar (jf diskussion i Clark, kapitel 7; kontrast med Europa i det 20 årh)
Hvilken form for videnskabsakkumulation var der i “før” perioden?
Tiden før den industrielle revolution: primært praktisk vidensakkumulation.
- Innovation øger produktiviten. Men kun midlertidigt, da den universelle anvendelse af et bestemt princip er uklart. “Det virker”, men man ved måske ikke hvorfor det virker. Processen kan forfines (Learning-by-doing), men løber ind i aftagende grænseprodukt. Derfor langsommelige fremskridt.
Hvad gjorde at det blev muligt at øge det ellers langsommelige fremskridt i “før” perioden?
Det nye: Øget produktion af nyttig viden sfa gensidig interaktion med “lærde” og “praktikere”; mellem “kausal viden” og “praktisk viden”. Vidensformer behøver ikke ligge i forskellige typer “mennesker”. Tilbage i tiden kunne viden gå tabt, hvis et individ gik bort.
- Nye opdagelser blev omsat til innovationer (praksis); og ønsket om nye innovationer stimulerede forskningen i retning af at tilvejebringe nye opdagelser (kausal) med praktisk anvendelse.
Ogs
Hvad er konsekvensen ved det nye samarbejde mellem kausal og praktisk anvendelse?
Konsekvens: Innovationstempo går op siden viden om hvorfor en teknik virker tillader anvendelse indenfor mange forskellige områder.
Hvad er årsagen til skiftet fra kun praktisk anvendelse til en kombination?
Katalysator ifølge Mokyr: Intellektuelle strømninger - “Den Industrielle Oplysningstid”.
Hvad del-elementer ligger Morkyr vægt på med rod i Francis Bacon´s (1526-1621) ideer.
A) Empirisk induktion (videnskabelig strømning). Muligheden for hastigere innovation.
Den empirisk-induktive strømning: via gentagne forsøg (observationer) kan man nå til generaliseringer og indsigt.
eks. Flogistonteorien, der blev forkastet, men gav særdeles nyttig data for oxidationsteorien. Interaktion mellem “praktisk” (måling) og “kausal” viden (erkendelse). Uden sammenspillet ville vi ikke have været klar over, at Flogistonteorien var forkert, men metoden ville have virket.
B) Troen på det mulige og attraktive i “økonomisk” fremskridt via vidensakkumulation som en vej til at frisætte mennesket. Tilskyndelsen til fokus på innovation.
Gradvis forandring af forskningsagendaen hvorved videnskaben skulle tjene det formÂl at frembringelse ìnyttigî (i.e., industriel anvendelig) viden af hensyn til fremskridtet.
Forklar den industrielle oplysningstid kort?
Empirisk induktion (måling/forsøg <-> teori) og tro på nytten af økonomisk fremskridt til frigørelse af menneske –> Synergi mellem praktisk og kausal viden
Hvad var resultatet af den industrielle oplysningstid?
Resultatet er, ifølge Mokyr, acceleration i opdagelses- og innovationstempo.
Hvad var drivkraften bag disse - påståede - lavere adgangs- omkostninger?
Mokyr fremhæver flere årsager:
Teknologiske årsager (Udbud: informations revolution)
Kulturelle årsager (Udbud: ønske om/ villighed til informationsdeling)
Institutionelle årsager (Udbud: lærde selskaber)
Økonomiske årsager (Efterspørgslen efter viden)
Uddyb teknologiske årsager, informations revolution?
Kan opdeles i to
“Uformel” viden.
- Lettere at flytte mennesker rundt (skibe, tog).
“Formel viden”
- Trykkekunsten sammen med faldende analfabetisme ledte til stigende oplag. Det offentlige bibliotek fødes. Fagtidsskrifter, encyklopædier og alfabetisk organiseret stikordsregister bliver mere tilgængeligt i det offentlige rum.
Uddyb kulturelle årsager, ønske om/ villighed til informationsdeling?
Ny kultur strømning, der gik ind for “open access” at dele resultater tværnational; vidensudvekslende. Det bundede i, at den videnskaben havde udviklet sig og erkendt at resultater skulle kun reproduceres. Denne form for “open access” var ny; hemmeligholdelse var den historiske norm
Åbenhed og insisteren p reproducerbarhed fremmede tillid til det skrevne. Støttede udviklingen i anvendelsen af de nye tidsskrifter og encyklopædier (jf “teknologiske årsager”).
Åbenhed betød også det var vanskeligt at opnå privat gevinst ved opdagelsen (i fravær af veludviklede intellektuelle ejendomsrettigheder som initialt var tingenes tilstand).
Uddyb institutionelle årsager, lærde selskaber?
Vigtigste “institutionelle” forandringer vedrørte institutioner der sikrede interaktion mellem folk med kausal og praktisk baggrund
- Kaffesaloner, Royal society, Birmingham Lunar Society.
Institutioner var ansvarlige for prisuddeling.
- I en tid med ufuldstændige intellektuelle ejendomsrettigheder, potentielt betydningsfuld for incitament til innovation: anerkendelse. “Lappede” lidt på problemet om privat aflønning (frembragt af open access kulturen)