Artikkel: exploring the neural basis of cognitive reserve in aging ( Jason Steffener and Yaakov Stern) Flashcards

1
Q

Hva er kognitiv reserve?

A

Det finnes indviduelle forskjeller i hvor fleksibel hjernen er til å tilpasse seg endringer som skjer som kan påvirke kognitive funksjoner.

Et eksempel på dette er hvordan personer med samme Alzheimers patologi fungerer forskjellig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er forskjellen på kognitiv reserve og hjernereserve?

A

Hjerne reserve tar for seg størrelsen av hjernen og antall nevroner. Større hjerne kan tåle mer skade før klinisk underskudd oppstår. Antas at individer med større hjernereserve kan ha mer patologi før de når den terskelen. Kognitiv reserve referer til evnen til å gjøre fleksibel og effektiv bruk av tilgjengelig hjernereserve når man utfører oppgaver. De som har høyere kognitiv reserve pleier å ha bedre kliniske resultater for enhver grad av patologi og hjernereserve.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er forskjellen mellom nevrale reserve og kompensasjon?

A

Nevrale reserve: forskjellig effektivitet og kapasitet i nevrale nettverk. Større fleksibilitet i nettverk når man utfører en oppgave. Dermed også mer i stand til å håndtere forstyrrelser påført av hjernepatalogi. Større effektivitet=mindre økning i nevrale aktivitet.

Kompensasjon referer til prosessen der personer som lider av hjernepatalogi, bruker hjernestrukturer eller nettverk (kognitive strategier) som vanligvis ikke brukes av personer med intakt hjerner for å kompensere for hjerneskader. Møter en viss terskel så benyttes kompensasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly