Artikkel: cognitive-behavior therapy with older people (Ken Laidlaw) Flashcards

1
Q

Hvorfor kan CBT passe som intervensjon for eldre?

A

Det er ferdighetsforbedrende, nåværende-orientert, problemfokusert, enkelt å bruke, og effektivt. Kognitiv atferdsterapi (CBT) gir individene makt og søker å fremme og oppmuntre egenmakt i møte med utfordringer: den tar en ikke-patologiserende tilnærming til å forstå klientens problemer. Dette kan være en svært tiltalende form for terapi for eldre mennesker som ofte støtter sterke tro på personlig uavhengighet og problemløsning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er tre beskyttende faktorer som kan tilskrive lavere forekomst av depresjon

A

Kompetanse i emosjonsregulering, økt visdom gjennom livsløpet og motstandskraft (resilience), der eldre mennesker håndterer stressende hendelser bedre fordi de oppfattes som å være i rett tid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke to psykiske lidelser har CBT evidens for å fungere effektivt for

A

Angst og depresjon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er den tilgjengelige evidensen for effektiviteten av kognitiv atferdsterapi (CBT) i behandlingen av senlivsdepresjon sammenlignet med andre terapiformer, og hva er resultatene når det gjelder individuell CBT versus gruppebasert CBT? Er det også indikasjoner på at CBT kan være like effektivt som medisiner, og hva er behovet for ytterligere forskning på eldre deltakere i CBT-studier, spesielt med hensyn til bruk av intensjon-til-behandling (ITT) design for å evaluere behandlingsresultater?

A
  • Evidens for at CBT er mer effektivt for senlivsdepresjon enn andre former for terapi (trenger likevel flere studier på dette området)
  • Individuell CBT virker å fungere bedre enn gruppebasert CBT
  • CBT virker å kunne være sammelignbart med effekten av medisinering (trenger mer data)
  • Trenger flere studier med de eldste eldre
  • Mange av de tidligere studiene om psykoterapi og utfall for kognitiv atferdsterapi (CBT) hadde en tendens til å rapportere data basert på fullførte deltakere i stedet for å bruke intensjon-til-behandling (ITT) design, og dermed kan resultatene være mindre konservative enn det som ville være optimalt. Nylige studier om utfall for CBT har imidlertid rapportert effektive resultater når de bruker ITT-design
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly