4.3 Insecta - Insekter: Flashcards

1
Q

Insecta opbygning

A

Under-række: Hexapoda
Klasse: Entognatham, primært vingeløse direkte udvikling
Klasse: Insecta, med vinger (undtagen Thysanura = Sølvkræ)
Ydre skelet (kutikula og kitin), segmenteret krop, parrede leddelte lemmer, avancerede sanseorganer, åbnet karsystem (hæmocøl). Gælder hele rækken af insekter.
OBS. nogle 6 benede hexopoda har ingen vinger og hører ikke til insekterne. De har entognatøse munddele mens insekter har ectognanøse munddele.
Paleoptra og neoptera inddeles efter vingernes placering på kroppen af insektet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Insekters ydre morfologi:

A

Kroppen er segmenteret men delt i tre regioner; 3 delt krop af Hoved - bryst (3 led) og bagkrop (9-11 led). Brystled med ben ventralt og vinger dorsalt (forreste brystled mangler vinger). Vinger er på mellemste og bagerste brystsegment (der er forvinge og bagvinge alt efter hvilket segment de er tilhæftet.
Dækvinger og flyvevinger

Dækvinger er altid forvinger: beskytter flyvevingerne =bagvinger.
Kraftigt sklerotiserende dækvinger findes hos: Biller (Orden: Coleoptera), i biller er altid udviklet for og dækvinger. Flyvevinger under forvinger (dækvinger).
Læderagtige dækvinger findes hos: forvinger er udviklet til beskyttende dækvinger som beskytter kroppen.
Kakerlakker (Orden: Blattodea)
Retvinger (Orden: Orthoptera)
Tæger (Orden: Hemiptera, underorden: Heteroptera)
Flyvende insekter:
Guldsmede.
Sommerfugle: har både udvilede for og bagvinger. VInger er dækket af kutikulæe skæl med farvenuancer og ikke membranøse vinger som guldsmeden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

👍Opbygning af munddele

A

Hovedet udgøres af hovedkapsel, hvorpå der lateralt er sammensatte øjne el. findes pandeøjne (ocelli). Mellem eller foran sammensatte øjne er leddelte antenner (følehorn) af varierende form. Følehornene kan være behårede og have børster. De er foryent med saneorganer/kemoreceptorer til lugtesans, følesans, fugtighed- og høresans.
Mundeles opbygning er vigtig for insekterines funktion som vektorer:
* Labrum (overlæben) sidder fasthængslet nederst på hovedkapslens forside som en uparret plade. På undersiden af labrums findes et uparret vedhæng (epipharynx). Labrum danner mundens begrænsning fortil og leder føden til parrede forkæber (mandibler).
* Distalt har mandiblerne stærkt sklerotiserede hårde kanter, ved basis ses tygge- og knuseflader.
* Bag mandiblerne er parrede midtkæber (maxiller) med el. uden leddelte købepalper (maxillær palper). Midtkæberne fastholder og føler føde mens palper har sensorisk funktion.
* Labium (underlæben) danner mundens afgrænsning bagtil. Normalt findes et par labialpalper med sensorisk funktion.
* Hypopharynx er ved basis af labium og er et mediant tungeformet vedhæng (spytklingen) hvor åbnign af spytkirtlerne er.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Stikkende sugende munddele:

A

Grundplan er samme; mandibler, maciller, hypopharynx, labrum, og labium omsluttet af en skede i varierende antal (2-6) bevæges op og ned og gennemborer væv. Når stiletterne er trængt igennem, afgives smut med antikoagulerende stoffer. Bagkæberne er dannet til en snabel, der indeholder stiletformede mandibler og maxiller som sammenkobles til en enhed. Typisk i blodsugende tæger.
I Lus (anopleura) danner labrum en udkrængelig snabel besat med kutikulærer tænder som forankres i huden. To stiletter dannet af hypopharynx og labium stødes ind i væv.
I stikmyg danner labium en langstrakt skede om 6 lange tynde stiletter (maxiller, mandibler, hypopharynx og labrum). Efterhånden trænger stiletterne dybere ned i væv og skeden bøjes bagud som en albue. Blod optages direkte fra blodkar (kapillær sugere) og ledes til fødekanal.
I stikfluer (stomoxydinae) danner labium en bajonetformet stiksnagel og distalt sidder et par sugelapper (labeller) med raspetænder. Snablen føres ind i værtens væv med kraftig sstød. To stiletter (labrum-epipharynx oh hypopharynx) trænger ind i såret og danner et sugerør. Stikfluter er blodpølsugere og optager blod fra blodpøl efter bid.
I lopper (siphonaptera) dannes stik apparatet af 3 stiletter. Der frembringes et sår hvorfra blodet opsuges med et sugerør.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Skærende-sugende munddele:

A

Disse findes i Kvægmyg (simuliidae) og klæger (tabanidae). Mandibler og maxiller er udformet som langstrakte og sabelligende klinger som gennembryder værtens væv.
Labium danner en skede om disse og afsluttes distalt med to store labeller. Hypopharynx go labrum/epipharynx er lancetformede. Mandibel bevæges som saks gennem værtens væv og maxiller føres ind og ud. Blod opsuges via labeller (blodpølsugere).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Sugende munddele: Findes i højerstående fluer (stuefluen Musca domestica).

A

Labium udgør hovedpart af fremtrædende snabel der ender i to store labeller. mandibelr go maxiller er gået tabt. Under fouragering sænkes muskuløse snabel og ved hårrørsvirkning suges flydende/opløste el. partikulære fødeelementer op gennem rendeformede fordybninger (pseudetracheer) og transformeres til mundåbning ml. to labeller og til fødekanal.
Omkring mundåbning er præstomaltænder, tandformede fremspring, der rasper føden efter, at den er blødgjort at spyt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

🙂Sanseorganer

A

Insekter har et par antenner. Mider og flåter har ingen antenner. Sanseorganer er vigtige til identifikation. Generelt udstyret med kemoreceptorer.
Antenner: kemoreceptorer mellem øjnene.
Oceller: lysfølsomme organer omrking øjenene.
Kompleksøjne: billeddannende mange komplekse billeder. Kompelksøjen er sammentsæt af mange ommatider (enkeltøjne) og kan se i mange retninger.
Palper: beføle underlag (kemoreceptorer). Palper er udsytret med kemorepceoter og kan føle underlaget. Der er macillarpalper og labial palper. De har også kemoreceptorer på fødder så fluer kan smage med fødderne.
På hovedet er mundåbning med parrede lemmer. Fluer ”smager” med fødderne

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

🙂Respirationsorganer

A

Insekters respirationsorganer:
Kun for insekter af arthropoder er udviklet til at optage ilt fra luften anderledes end pattedyr. De har system der kaldes Trache-systemet, et rørsystem der forgrenes ud i kroppen. Spirakler åbninger som kan optage ilt. Ilt afsættes ude i væv i tracheoler med væske hvor ilt kan diffunderer over i væske. Ilt bringes direkte ud i vævene og optages ikke først af moelkyle go afsættes senere som pattedyr gør.
Afstivet indvendigt at spiral af kutikula der af invagineret og forgrenet i kroppen. Når insektet skifter kutikal skifter den også beklædning af tracheerne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

🙂Blodcirkulation

A

Cirkulation: åbnet karsysteme da organer er badet i langsomt bevægende blod. Gælder alle atrhropoder.
Hæmocøl med blodvæske (hæmolymfe). Transporterer næring, hormoner og stofskifteprodukter men ikke ilt.
Pga åbninger i siderne kan dyret afslappe og væske trækker ud i væv oig ved kontrkation føres hømocøl med ‘hjerterne’ til hovedet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

🙂Tarmkanal

A

Tarmkanal: mundåbnign, gat og tarmkanal.
Tarmen opdeles i tre regioner; fortarm, midttarm og bagtarm.
Fortarm med udposninger der kan opbevare føde. Forabejdning.
Midt Tarm: næringsoptagelse. Blindtarm i overgang fra for til bagtarm. KAldes blindtarmen med enzymer til nedbrydnign af mad.
Malpighiske rør i overgang til bagtarm. eksterer primært salte og urinsyre der ikke behøver opløses i vand og de kan komem af med affaldprodukter uden at skulle bruge vand og de er meget vandøkonomiske og kan leve i ørkenr og andre steder.
BAgtarm: kutikula beklædt, vandoptagelse
Ekskretion: Malpighiske rør
*Blinde rør udmunder i tarmkanal mellem midttarm og bagtarm
*Sekretion, ikke filtration
*Rektal-kirtler resorberer vand og salte
*N-affald som urinsyre
*Meget vandøkonomis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

🙂Typer af livscyklus

A
  • Direkte udvikling = ungdomsstadierne ligner helt det voksne stadium, de er blot mindre
    Hemimetabol udvikling: Ufuldstændig forvandling. Ungdomstadiernes nymfer ligner delvis voksne. Kun sidste nymfestadie har vinger og brystsegmenter. Lever af samme føde da de har samme habitet og munddele som det voksne stadie.
  • Holometabol udvikling: Fuldstændig forvandling (metamorfe). Ungdomsstadier er larver. Æg, larver (larvestadie ligner ikke voksne og lever mest af anden føde en voksenstadie, pubbe, (chrysalis), butterfly emerging from chrysalis - adult butterfly
    Kutikula er tynd i larverne. På et tidspunkt i sidste larvestaide opsøger den område ofte skjult og vil skifte kutikula go overgå til puppestadie. Larven kan spindene coccon/hinde omkring puppen. Ud af puppen kommer det voksne stadie (imago kaldes det).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

🙂a) Phtiraptera (lus) generella karakteristika

A

Ordenen Phtiraptera (lus) er vingeløse insekter der lever af stationære ektoparasiter på hud, pels, fjerdragt af varmblodede dyr. Nogle lever af blod mens andre æder depris på hudoverfladen. Alle tadier af lus er dorsoventralt affladede.
Livscyklus: hunnen danner i sin livscyklus (1 mdr) 2-300 æg, aflange med operculum. Luseæg cementeres fast på hårstrå. Livscyklus er Hemometabol. udvikling fra æg til voksen varer 2-3 uger.
Epidemiologi: hverken larver, de tre nymfestadier el. voksne kan overleve væk fra værten mere end 2 dage. Lus er blinde og har primitive øjne (fotosentisitve pletter). Ben afsluttes med kløer.
Lus fra pattedyr (1 klo) lus fra fugl (2 kløer).
To underordner; Anopleura (sugelus/egenlige lus) og Mallophaga (bidende lus/fjer- og pelslus).
Sugelus: aflangt tilspidset hoved. Smallere end thorax. kraftige ben i forkroppen. Store klør.
Bidelus: Hovedet er bredere end thorax. Ofte mere afrundet. Benene er ikke så robuste som sugelus, små klør.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

🙂b) Siphonaptera (lopper) - loppers udvikling i miljø

A

Voksne lopper er små 1,5-4mm lange, mørkebrune vingeløse insekter med laterolateralt affladede kroppe med skinnede overflade. DE har tre kraftige venpar, 3 benpar er længere end de andre. Øjnene, når de er tilstede, er mørke fotosensitive pletter og antenner er korte og kølleformede.
Lopper har stiksugende munddele. På hovedet og brystled findes tornkamme (ctendidier) af kraftige bagudrettede kitintorne - vigtig for artsbestemmelse.

Diagnostik:symptomer er kronisk intens kløe undersøges dyret for lopper ved inspektion af hårbunden. Særligt hoved, hals, ryg og haleroden. Ved negativt resutlat kigger man istedet efter loppelort.

Loppeinfektion: Forekomst (mono/hetero) & specificitet
Ikke altid værtsspecifikke (mange arter er opportunister): En sulten loppe vil prøve at få et blodmåltid uanset kilde, men forplantningsevnen vil ofte være negativt påvirket, hvis der ikke er tale om den “rigtige vært”.

LOPPER: Patogen betydning
* Irritationsmoment – urolige dyr
* Ødematøs rødlig kløende knude
* Allergi/allergisk dermatitis pga. allergener i loppespyt (bagpart, bug og inderlår) – forværring gennem værtens kløen eller hyppig pelspleje
* Ctenocephalides spp. mellemværter for Dipylidium caninum hos hund og kat* Humant: vektorer for pest, tualæmi m.v.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

🙂Morfologiske (funktionelle) forskelle mellem bide-/pelslus og sugelus

A

Underordenen Anoplura (sugelus) findes kun i pattedyr, særligt hovdyr og gnavere. 2-6 mm lange. Hovedet er smalt og spidst og ender i en mundåbngin hvor stikkende-sugende munddeles stiletter skydes frem under blodoptagelse (kapillæresugere). Husdyrnees sugelos mangler øjne. Deres antenner er korte trådfoemrede og stikerk lateralt ud på hver side af hovedet. De tre brystled er smeltet sammen til brystdelen der er breder end hovedet. De har stærke ben med store gribekløer. Tre almindeligt forekommende slægter af sugelus: Haematopinus, Linognathus og Solenopotes.

Underordenen Mallophaga (bidelus/pels/fjerlus) er generelt mindre sugelus op til 3mm. De har stort hoved afrundet fortil og bredere end brystet. Antennerne er trådformede og rager ud for hovedets laterale kant. Munddele er bidende. Brystet er kroppens mindste parti. Benen og gribekløer er spinkle. Bidelus lever af kitinholdigt mateirale som håraffald, skæl og epidermis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

🙂4.4.1 Haematopinus

A

Vært: kvæg, svin, hest
Identifikation: største lusearter op til 6mm. gule/gråbrune. Hovedet er smallere end brystdelen og dfe har lange følehorn. Tre benpar med kraftige gribekløer. Bagkrop af bred og mærkebrune kitinfortykkelser lateralt på hver abdominalsemgent danner tilsammen to mørke striber.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

🙂4.4.2 Linognathus

A

Vært: kvæg, ged, får, hund
Identifikation: lus af denne slægt er mindre 1.5-2 mm men har langt meget smalt hoved. Bagkroppen antager blå farve (blålus) er er spinklere end haematopinus. Gribekløer på første benpar er mindre end de to andre benpar. Æg er mørkblå og ikke lette at se i mørkt hår.

17
Q

🙂4.4.3 Solenoptes

A

Vært: Kvæg
Identifikation: små blålige lus i grupper på koen. Kort hoved minder om linognathus men har små kitin fremspring lateralt på samtlige abdominal segmenter.

18
Q

🙂4.4.4 Damalinia

A

Vært: kvæg, geder, får, hest
Identifikation:Disse lus har rødbrun farve 1,5-2mm og typisk morfologi for pelslus.

19
Q

🙂4.4.5 Trichodectes

A

Vært: Hunde
Identifikation: kort,bred, gullig

20
Q

🙂4.4.6 Felicola

A

Vært: Katte, katten har kun 1 lus
Identifikation: relativt små pelslus 1,2 mm. Hovedet er smallere og spidsere fortil end øvrige pelslus.

21
Q

🙂4.4.7 Ctenocephalides

A

Forekomst og betydning:
Vigtigste slægt at lopper er Ctenocephalides, i hund og kat. C. felis, katteloppen, er den mest udbredte art i hunde og katte.
Værtspecifitet og tilpasningsevne:
Katteloppen C. felis er ikke særligt værtsspecifik og suger blod fra mange arter. De har desuden god tilpasningsevne til at live i tørt indeklima.
Hundeloppen C. canis er derimod udelukkende knyttet til hunde. Forekommer i DK men ikke så tit som katteloppen. Både hunde- og katteloppen er mellemværter for bændelormen Dipylidium caninum da bændelormæg optages af larverne og udvikler sig i sampspil med loppeudvikling så cysticercoiderne findes i de voksne lopper.
Livscyklus: Begge køn er blodsugende og de voksne stadier er parasitiske. Kun bofaste værter har lopper. De fleste lopper er redespecifikke. Loppens livscyklus er holometabol og udvikles fra æg til larve til cocoon til loppe. Æg er ovale og lægges i redemateriale.
Voksne katteloppe usædvanlige da de forbliver og lægger æg på værten, loppen bliver så længe den kan. KAtten udøver god plejspleje og voskne lopper resles hurtigt af. Lægger æg på katten og æg glider af og skal falde ned i omgivelserne som ned ml gulvbræddenre oel i sovekurven.
Æg er hvidlige, 0,5 mm lange klækker efter 2-14 dage.
Larverne er lemmeløse med gullige børster og er aktive. Lever af organisk materiale (tørret blod) og loppeeksrementer. Fuldt udvoksede larver efter 2 hudskifte er 5-6mmlange og spinder efter 2 uger en kokon. Nyklækkede lopper kan faste i mange måneder men lever i gennemsnit 1-2 år. Blodsugnign sker min. en gang dagligt, værter er ikke så vigtigt.

C. Felis, katteloppen, er 2-3mm lang med lilel hoved og lang flad pande. Alle torne i kindctenidier er lige lange. bagudrettet tornkam på forreste segmetn. bagkrop er stor og segmetner har spirakler midtpå og hvert segment har en dorsal børsterække.
C. canis, hundeloppen, er 1.5-2.5 mm. Lille hoved, kort hvælvet pande. Kindctenidier er ikke lige lange da den forreste torn er kortere end de andre. Bagudrettet tornkam på forreste segment.

Patogenese:
Ctenocephalides loppebid fremkalder ødematøs rødlig kløende knude, får værten til at krafse. Vd gentagende loppebid over mdr. udvikler hunde og katte loppebid-allergi der fremkaldes af loppespyt. I spyttet er et hapten (inkomplet allergen). Den resulterende allergi er en kombiantion af type 1 el. 4 hypersensitivitetsreaktion. Angrebne dyr bliver rastløse, muster huld og ødelægger pels ved kradsning.
Hyppigste angrebne områder er bug, ryg, bagpart, inderlår.
Kløende skorpedækkende palper. Evt. udvikling af fugtig dermatitis.

22
Q

🙂4.4.8 Spilopsyllus (Begrænset kendskab)

A

Spilopsyllus cuniculi, kaninloppen, spreder virussygdommen mycomatose blandt vildkaniner.

23
Q

🙂4.4.9 Pulex irritans (Begrænset kendskab)

A

Pulex irritans (menneskeloppe): mangler helt tornkamme.
Patogenese: Pulex irritants findes primært på menensker men kan bide hunde og katte og er melelmvært for Dipylidium caninum og loppeinduceret dermatitis.

24
Q

🙂4.4.10 Monopsyllus (Begrænset kendskab)

A

Ceratophyllus gallinae (hønseloppen) mangler tornkamme på kindenre men med kam på forbrystet.
Monopsyllus sciurorum, egernloppen ligner hønseloppen og har kun tornkam på forbrystet. Forveksles med andre lopper i grævling, mus og rotter. Typisk i mink???

Patogenese: Hønseloppen er mest alm. loppe på domesticeret fjerkræ, irritation, rastløshed, anlmi. Suger blod på andre værter.
Patogenese: Egernloppen: massivti minkfarme hvor den giver anlmi i minkhvalpe og nedsætter moderdyrenes mælkeproduktion og skaber uro og irritation.
Lopperne er desuden knyttet til sprednign af Yersinia pestis (pest) en zoonose blandt gnavere.

25
Q

🙂Kunne redegøre for opbygning og funktion af insekters munddele: bidende, stikkende-sugende, skærende-sugende, sugende

A

Hovedet udgøres af hovedkapsel, hvorpå der lateralt er sammensatte øjne el. findes pandeøjne (ocelli). Mellem eller foran sammensatte øjne er leddelte antenner (følehorn) af varierende form. Følehornene kan være behårede og have børster. De er foryent med saneorganer/kemoreceptorer til lugtesans, følesans, fugtighed- og høresans.
Mundeles opbygning er vigtig for insekterines funktion som vektorer:
Labrum (overlæben) sidder fasthængslet nederst på hovedkapslens forside som en uparret plade. På undersiden af labrums findes et uparret vedhæng (epipharynx). Labrum danner mundens begrænsning fortil og leder føden til parrede forkæber (mandibler).
Distalt har mandiblerne stærkt sklerotiserede hårde kanter, ved basis ses tygge- og knuseflader.
Bag mandiblerne er parrede midtkæber (maxiller) med el. uden leddelte købepalper (maxillær palper). Midtkæberne fastholder og føler føde mens palper har sensorisk funktion.
Labium (underlæben) danner mundens afgrænsning bagtil. Normalt findes et par labialpalper med sensorisk funktion.
Hypopharynx er ved basis af labium og er et mediant tungeformet vedhæng (spytklingen) hvor åbnign af spytkirtlerne er.

26
Q

Stikkende sugenede munddele

A

Stikkende sugende munddele:
Grundplan er samme; mandibler, maciller, hypopharynx, labrum, og labium omsluttet af en skede i varierende antal (2-6) bevæges op og ned og gennemborer væv. Når stiletterne er trængt igennem, afgives smut med antikoagulerende stoffer. Bagkæberne er dannet til en snabel, der indeholder stiletformede mandibler og maxiller som sammenkobles til en enhed. Typisk i blodsugende tæger.
I Lus (anopleura) danner labrum en udkrængelig snabel besat med kutikulærer tænder som forankres i huden. To stiletter dannet af hypopharynx og labium stødes ind i væv.
I stikmyg danner labium en langstrakt skede om 6 lange tynde stiletter (maxiller, mandibler, hypopharynx og labrum). Efterhånden trænger stiletterne dybere ned i væv og skeden bøjes bagud som en albue. Blod optages direkte fra blodkar (kapillær sugere) og ledes til fødekanal.
I stikfluer (stomoxydinae) danner labium en bajonetformet stiksnagel og distalt sidder et par sugelapper (labeller) med raspetænder. Snablen føres ind i værtens væv med kraftig sstød. To stiletter (labrum-epipharynx oh hypopharynx) trænger ind i såret og danner et sugerør. Stikfluter er blodpølsugere og optager blod fra blodpøl efter bid.
I lopper (siphonaptera) dannes stik apparatet af 3 stiletter. Der frembringes et sår hvorfra blodet opsuges med et sugerør.

27
Q

Skærende-sugende munddele:

A

Disse findes i Kvægmyg (simuliidae) og klæger (tabanidae). Mandibler og maxiller er udformet som langstrakte og sabelligende klinger som gennembryder værtens væv.
Labium danner en skede om disse og afsluttes distalt med to store labeller. Hypopharynx go labrum/epipharynx er lancetformede. Mandibel bevæges som saks gennem værtens væv og maxiller føres ind og ud. Blod opsuges via labeller (blodpølsugere).

28
Q

Sugende munddele

A

Sugende munddele: Findes i højerstående fluer (stuefluen Musca domestica).
Labium udgør hovedpart af fremtrædende snabel der ender i to store labeller. mandibelr go maxiller er gået tabt. Under fouragering sænkes muskuløse snabel og ved hårrørsvirkning suges flydende/opløste el. partikulære fødeelementer op gennem rendeformede fordybninger (pseudetracheer) og transformeres til mundåbning ml. to labeller og til fødekanal.
Omkring mundåbning er præstomaltænder, tandformede fremspring, der rasper føden efter, at den er blødgjort at spyt.

29
Q

🙂- Levevis, nicher

A

Skadedyrenes nicher:
Skraldemands-nichen: Lever af spildte madrester (kakerlakker)
Frøæder-nichen: Larver udvikles i korn, frø, nødder og tørrede frugter, (kornsnudebille; melbiller; frømøl)
Dødt plantevæv-nichen: Tørrede plantedele, eks. krydderier (nogle biller)
Søde ekskrementer-nichen: Opsøger sukkerholdige varer, eks. kager (gedehamse, myrer). Insekter tiltrækkes af sukkerholdige fødevare.
Ådsels-nichen: Larver udvikles i tørret, røget kød (klannere

Skadedyrenes typer:
Stedbundne: Udvikles i fødevarer, ofte kornprodukter, nødder og frugter. Eksempel er kornsnudebille og frømøl.
Besøgende (sekundære fødevareskadedyr): Bevæger sig omkring og er kun temporært i kontakt med fødevare. Vektorer for patogener fra afløb og fæces el. lign. til fødevarer. Eksempler er kakerlakker og stuefluen, disse havde også resistente stammer af enterococcus og kan findes i fæces og tarm af insekterne og grise. Derfor kan insekter sprede antibiotikaresistens!

30
Q

🙂- Typer af skader; kontaminering

A

Hvilken skade forårsager insekter?
Konkurrence om føde (mest i u-lande), op til 30% af mad ædes af insekterne
Æstetik (det er ulækkert!)
Medium for svampevækst = sekundære metabolitter (toxiner), opportunistiske svampe (mugsvampe som aspergillus der kan danne toxiner).
Toxin-producerende insekter (eks. billeslægten Tribolium spp.)
Allergi v. forekomst af kutikula-rester fra mider og insekter
Kontaminering m. patogener fra andre steder

31
Q

🙂- Forebyggelse og bekæmpelse

A

Hvor skal der holdes øje med skadedyrene? Virksomheder med fødevareproduktion, Lagre og detailhandel, Forarbejdning og tilberedning i køkkener. Her skal man holde øje med insekterne!
Forebygge at problemer opstår
Systematisering (indretning, arbejdsgange)
Opbevaring (forseglede beholdere; ikke ophobning)
Rengøring (orden, tilgængelighed)
Registrering (prøvetagning, fælder)
Hvis skadedyr forekommer
Identificere ”arnested” (opståelse, typisk en kontamineret pakke der smittes fra)
Grundig rengøring og kassering og evt. bekæmpelse (mekanisk, kemisk, biologisk)
Nye procedurer efter angreb
Systematisering af arbejdsgange
Overvågning og registrering

Insekter som proteinkilde i foder og føde
* Effektiv opbygning af protein pr. foder-enhed (feed-to-meat)
* Kan opdrættes på organisk affaldsprodukter
* Klimavenligt: minimal udledning af drivhusgas og NH4+
* Kræver mindre vand end pattedyr
* Færre krav til dyrevelfærd (?)

32
Q

Karakterer for ordenen Diptera, særligt:
🙂- Vinger
🙂- Antenner hos de tre underordener blandt Diptera

A

🙂- Vinger
Flyvevinger: kutikula-membraner m. ribber
Dækvinger: sklerotiserede forvinger uden egt. flyvefunktion. Primært for biller, kakerlakker, græshopper m.fl.
Svingkøller (halterer): Reducerede bagvinger, fungerer som sanseorganer og tilhører orden Diptera (Tovinger)
I nogle ordener er vingerne reducerede/manglende (Lus og lopper er vingeløse)
Nogle lusefluer (og myredronninger) taber vinger efter spredning

🙂- Antenner hos de tre underordener blandt Diptera
Ordenen Diptera opdeles i tre underordner:
Nematocera (myg), spinkle insekter med karakteristiske lange leddelte antenner og segmenterede maxillærepalper. Vingerne har få tværribber. Kun hunnerne er parrasittiske og har stikkende-sugende el. skærende-sygende munddele. Æg lægges i el. omkring vand.
Antenner er trådformede med mange ensartede led. Ses i (Stikmyg, mitter, kvægmyg)
Brachycera (laverestående fluer), store fluer med kraftige antenner som består af tre led, den sidste ofte med indsnævring. Maxillæepalperne holdes ofte fremadrettet og tværribber på vingerne er alm. De har skærende sugende munddele og hunner optager blod inden de lægger æg i fugtige områder. Larver bliver store og kødædenden med utydeligt markerede hoveder som trækkes tilbage.
Antennerne er tre-leddede med det yderste led delt af flere indsnøringer. Holdes ret frem foran hovedet som små ”horn”. Ses i (Klæger).
Cyclorrhapha (højerestående fluer), er små/middelstore fluer med korte tredelte antenner. Sidste led er ofte behåret og bærer fjerlignende vedhægn (arista). maxillærepalperne er små og vingerne har tværribber. Både hanner og hunner optager føde op dyr men er ikke parasiske i voksent stadie hvor deres sugende munddele. Larver har utydeligt defineret hoved men er mobile og kaldes maddiker.
Antennerne er korte; yderste led er størst
Yderste led bærer en kraftig fjer-agtig børste, arista
Antennerne holdes ofte tæt ind til hovedet
Ofte er det kun arista som rager frem. Ses i (Stueflue, stikfluer, bremser, m.fl.

33
Q
A