3.Social media Flashcards
Wat is een social medium?
Een social medium is een online dienst, service of applicatie die interactie tussen de gebruikers mogelijk maakt.
Social media zijn webapplicaties waar gebruikers zonder tussenkomst van derden informatie kunnen creëren en delen en daar met elkaar erover kunnen communiceren.
Hoe kan in social media geadverteerd worden op specifieke doelgroepen (Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn)?
Aan de hand van de gebruikersprofielen die elke gebruiker van een social medium aan maakt, kan een adverteerder zijn advertenties op specfieke profielen afstemmen.
Wat zijn de unieke targetingopties van social media?
Elk social medium kent eigen doelgroepen met specifiek gedrag en gebruiksmotivatie. Hier kan heel gericht op worden getarget met een afgestemde propositie en positionering. Denk hierbij aan: interesse, locatie, leeftijd, werk, burgerlijke staat, opleiding, etc.
- Externe targeting
- Custom audience targeting: profielen vanuit je eigen database en die ook op bijv. facebook voorkomen de advertenties laten zien. Dat doe je door emailadressen en telefoonnummers etc. te vergelijken.
- Retargeting
Wat zijn de verschillen zijn tussen een persoonlijk profiel en een bedrijfsaccount?
Een zakelijk profiel is voor organisaties met al dan niet commerciële motieven waar specifieke functionaliteit op kan worden ingezet.
Een persoonlijk profiel is bedoeld voor de particuliere gebruiker. Zo wordt een strikte scheiding tussen (potentiele) vrager en aanbieder van commerciële activiteiten gerealiseerd.
Hoe kunnen social media worden ingezet voor webcare?
Door het monitoren van social media en het interactieve karakter van social media, kan snel, (vrijwel) realtime contact worden onderhouden.
Wat is webcare?
Webcare houdt in dat organisaties de klant helpen door actief te BEKIJKEN waar op social media over hen gesproken wordt en vervolgens alert te REAGEREN op vragen of problemen die een klant heeft.
Organisatie helpt klant.
Wat zijn de belangrijkste social media ratio’s?
- Bereik: aantal keren dat een bericht is gezien
- Applaus ratio: aantal positieve beoordelingen op bericht (favoriet/like etc.)
- conversatieratio: aantal reacties op bericht
- Versterkingsratio: aantal keren dat een bericht wordt doorgestuurd
- uitkijkratio: hoeveel keer filmpje wordt uitgekeken
- doorklikratio
- conversieratio: economische waarde
- engagement: hoe betrokken zijn ze en wat doen ze ermee?
- fandata: hoeveel unieke bezoekers hebben geliked en unliked
- CEI: content engagement index: aantal mensen in de doelgroep dat je wilde bereiken
Hoe kunnen social media (zowel via eigen sociale kanalen als via social media-advertising) ingezet worden om marketingdoelstellingen te behalen?
Om fans te vergaren, traffic naar de website te genereren, sales, app-downloads, activaties en andere conversies te realiseren.
Dus voor TRAFFIC, WERVEN van klanten en TEVREDEN HOUDEN van klanten.
Via social media boodschap naar zender overbrengen. Interactief karakter, waardoor terugkoppeling snel en eenvoudig.
Hoe kan meer engagement (bijvoorbeeld een reactie of delen) op de socialmedia-content ontstaan ten behoeve van online branding?
Door via social media mensen aan te spreken met content die uitnodigt tot reageren en delen.
Content moet aansluiten op de motivatie van de gebruiker om social media te gebruiken.
(online branding= online merkcommunicatie). Met online engagement ga je punten toekennen aan de bezoeker. Elke gedraging kan punten opleveren. Inschrijven nieuwsbrief, bezoeken speciale pagina, tweeten liken product.
Door cookies kun je bezoekers met een uniek nummer identificeren uit verschillende fasen van de trechter, zo kan de marketeer beter op wensen en behoeften inspelen. En dus content maken specifiek voor de bezoekers wensen en behoeften.
Hoe werkt social media monitoring?
Social media monitoring is het structureel in kaart brengen en analyseren van berichten en conversaties overeen bepaald onderwerp op social media. Voor dit monitoren zijn speciale tools beschikbaar.
Social media monitoring is dus luisteren naar wat klanten en anderen zeggen over je merk.
Wat is het doel van socialmedia monitoring?
- Aanpassingen in het productrealisatieproces
- Verbeteren online merkreputatie
- Aanpassingen in marketingcommunicatie
- Verbeteren orderafhandeling
- Kennen van de klant
- Weten wie de beïnvloeders zijn en inspelen op vragen en gevoelens die er leven
- Het opvangen van koop-en opzegsignalen
- Monitoring helpt organisaties met constante feedbackloop
Hoe kunnen content en advertenties rekening houden met mobiele apparaten (devices)?
- Responsive design van de website: Door de inhoud van de berichten ‘reponsive’(= aanpasbaar aan het formaat van het schermdevice waarop de boodschap wordt ontvangen) te maken.
Of door :
- Adaptive display advertising: toont een bepaalde banner op basis van de mogelijkheden van een specifiek device. Advertenties passen zich aan. Bijv. voor de pc een klik en voor de telefoon een tik.
Waar kan een bedrijf social media voor gebruiken?
Luisteren, participeren, initiëren (d.m.v. social media monitoring) en communiceren met klanten en prospects).
- Vergroten naamsbekendheid
- Verkoop (shopable)
- Contact met bedrijf
- Vergroten bereik van bedrijf, merk of product
Hoe wordt rekening gehouden met de belangrijkste factoren van een goede landingspagina, zodat conversies gerealiseerd worden via social media advertenties en social content?
De kwaliteit van een landingspagina wordt bepaald door de structuur, relevantie, up-to-date en activiteit op de landingspagina.
Landingspagina volgt (en moet aansluiten) op een direct marketingactie. Doel is respons verhogen. Bezoeker zoveel mogelijk te laten cocnverteren naar een echte klant of lead. Beozeker moet overtuigd worden en verleid worden tot actie.
Je kunt meerdere landingspagina’s maken, afhankelijk van de advertentie.
A: attention
I: advertentie
D: desire: hoe kan de bezoeker krijgen wat hij verlangt
A: action: de lead moet aangezet worden tot actie.
Welke motivaties zijn relevant voor social media?
- Entertainment: voor ontspanning, genot, ontstnappen aan de realiteit, doden van tijd door het kijken van video’s op youtube of deelnemen aan een sociaal spel op facebook
- Informatie: lezen van statusupdates op FB, zoeken van meningen en verhalen: artikelen op wikipedia bekijken, verkleinen risico aankoop door reviews te lezen
- Persoonijke identiteit: Zelfexpressie, krijgen van erkenning en zelfvertrouwen en het presenteren van jezelf door gemaakte video’s of foto’s te plaatsen op youtube of insta, of Linkedin profiel aan te vullen met ervaringen
- Integratie en sociale interactie: voor sociale interactie, zoeken en geven van ondersteuning en advies op een forum, identificatie met anderen, behoren bij een groep in linkedin group, deelnemen aan social media omdat anderen het doen.
- Beloning: consumeren van, bijdragen aan of creëren van merkgerelateerde informatie omdat je veracht er iets voor terug te krijgen in de toekomst.
- Zelfverwezelijking: om invloed of macht uit te oefenen op anderen, door een eigen blog bij te houden.