ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16ο-Ο ΑΣΤΙΚΟΣ 19ος ΑΙΩΝΑΣ Flashcards
Ποια είναι η θέση των αστών στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του 19ου αι.;
Οι αστοί κατείχαν εξέχουσα θέση στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του 19ου . Αστοί στελέχωναν τη δημόσια διοίκηση, ήταν οι περισσότεροι επιστήμονες και τεχνικοί. Οι αστοί πρωτοεμφανίστηκαν το 12ο και 13ο αι. ως έμποροι, τεχνίτες και συμβολαιογρά- φοι.
Το 14ο αι. ήταν κεφαλαιούχοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι και κυριαρχούσαν στις ιταλικές πόλεις, στις πόλεις της Χάνσας ή των Κάτω Χωρών.
Μέχρι το 19ο αι. η υπεροχή των ευγενών έναντι των αστών ήταν αδιαμφισβήτητη.
Το 19ο αι. όμως κυριαρχούν οι αστοί χωρίς όμως αντιδράσεις και κυρίως στη νότια και ανατολική Ευρώπη.
Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στην εδραίωση των αστών;
Οι λόγοι που συνέβαλαν στην εδραίωση των αστών ήταν:
α) οι ταχείς ρυθμοί εκβιομηχάνισης και αστικοποίησης στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης,
β) η αποικιακή επέκταση των Ευρωπαίων στον υπόλοιπο κόσμο και η ενσωμάτωση των εκτεταμένων περιοχών του πλανήτη στο διεθνές κεφαλαιοκρατικό σύστημα,
γ) η εδραίωση κοινοβουλευτικών θεσμών που οριοθετούν το δικαίωμα ψήφου,
δ) η αλματώδης ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και των ελεύθερων επαγγελμά- των, οι οποίες προσπόρισαν τεράστια οικονομική δύναμη, κοινωνικό γόητρο και πολιτική επιρροή στα μεγαλοαστικά και αστικά στρώματα.
Ποιες είναι οι σχέσεις των ευγενών και αστών το 19ο αι. στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη;
Mετά την επικράτηση των αστών, οι ευγενείς απέκτησαν «συγκάτοικους» στην εξουσία Οι αστοί εξασφάλισαν συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες, ισονομία, δικαίωμα πολιτι- κής εκπροσώπησης και πέτυχαν τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Συμβιβάστηκαν με τους ευγενείς για να αναχαιτίσουν τον κίνδυνο που προερχόταν από την «εργατική τάξη». Από τις επαναστάσεις του 1848 οι μεγαλοαστοί” άρχισαν να υιοθετούν αριστοκρατικά πρότυπα διαβίωσης (αριστοκρατικοποίηση των αστών). Όμως και οι ευγενείς αναγκάστη- καν να υιοθετήσουν τις αστικές αρχές στην οικονομία.
Η θέση των ευγενών στη σχηματιζόμενη αστική κοινωνία δεν ήταν η ίδια σε όλες τις χώ- ρες. Για παράδειγμα, ο καγκελάριος και η πλειοψηφία των υπουργών στη Γερμανία ήταν ευγενείς, στη Γαλλία, με την εγκαθίδρυση της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας οι αριστο- κράτες έχασαν τη πολιτική ισχύ τους. Σ’ αυτό συνέβαλε και η Γαλλική Επανάσταση δια- μορφώνοντας μεικτές ελίτ αποτελούμενες από αστούς και ευγενείς. Στην Αγγλία η διαδι- κασία συγχώνευσης των αριστοκρατών με τους μεγαλοαστούς. διαμόρφωσε μια πανίσχυ-
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16ο
167
ρη και συμπαγή πλουτοκρατική ελίτ. Εξάλλου το σύστημα της πρωτοτοκίας και η μη κλη- ροδότηση χαμηλής ευγένειας, συνέβαλαν στη συγχώνευση αστών και ευγενών.
Αντίθετα στην Πρωσία η αρχή της πρωτοτοκίας δημιούργησε ένα πλεόνασμα ακτημόνων ευγενών με επαγγελματικές αξιώσεις στον στρατό και στη διοίκηση.
Στην Αυστρία, όπως και στη Γερμανία, οι ευγενείς είχαν προνόμια και καταλάμβαναν τις ανώτατες θέσεις στον στρατό, στη διπλωματία και στη δημόσια διοίκηση. Εφαρμό- στηκε μια γενναιόδωρη πολιτική απονομής τίτλων ευγενείας. Οι αστοί ήταν καταρχήν αρ- νητικά διακείμενοι απέναντι στους ευγενείς και διαφοροποιούνταν συνειδητά από εκεί- νους, συγχρόνως όμως τους θαύμαζαν και συχνά τους μιμούνταν. Μέσα από τις τιμές και τους τίτλους ευγένειας, οι οικονομικά ισχυρότεροι αστοί (οι μεγαλοαστοί) επιζητούσαν τουλάχιστον μια τυπική εξίσωση με την αριστοκρατία.
Στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Ρωσία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα κυριαρχούσαν πολιτικά και οικονομικά οι ευγενείς μεγαλογαιοκτήμονες.
Η επικράτηση των αστών ήταν πιο εύκολη στην Ελβετία, όπου οι αριστοκρατικές παραδό- σεις απουσίαζαν εντελώς, καθώς και στις σκανδιναβικές χώρες, ιδιαίτερα στη Σουηδία, οπού η αριστοκρατία ήταν σχετικά αδύναμη.
Ποιες κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες συγκρότησαν τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων;
α) Την οικονομική τάξη των ατών αποτελούσαν: οι έμποροι, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες και οι διευθυντές επιχειρήσεων.
β) Την κοινωνική και πολιτική τάξη αποτελούσαν οι δικηγόροι, οι άλλοι ελεύθεροι επαγ- γελματίες, οι καθηγητές γυμνασίων και πανεπιστημίων, οι δικαστές, οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, οι επιστήμονες και οι διπλωματούχοι μηχ
Πως δικαιολογείται η ανομοιομορφία της αστικής τάξης;
Oι αστοί δεν ήταν μια ομοιογενής κατηγορία ούτε οι ομάδες που τη συγκροτούσαν είχαν την ίδια οικονομική επιφάνεια, πολιτική ισχύ και κοινωνικό γόητρο.
Εξάλλου οι αστοί διαφοροποιούνταν κατά χώρες και χρονικές περιόδους.
Δεν υπάρχει μόνο ένα και σαφώς οροθετημένο πρότυπο αστικοποίησης αλλά περισσότε- ρες εκδοχές.
Έτσι στον γερμανόφωνο χώρο, λόγω της μεγάλης σημασίας της πανεπιστημιακής και γυ- μνασιακής εκπαίδευσης και του υψηλού κύρους των ακαδημαϊκών και δημόσιων λειτουρ- γών, οι αστοί της γνώσης κατείχαν κυρίαρχη θέση στο πλαίσιο της αστικής τάξης. Αντίθετα στην Αγγλία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι λειτουργοί βρίσκονταν αρκετά χαμηλότερα στην κοινωνική ιεραρχία από τούς μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους.
Η αστική τάξη στη Ρωσία ήταν ολιγάριθμη και εξαιρετικά ανομοιογενής
Στην Ιταλία η ετερογένεια των αστών αντανακλούσε στη γεωγραφία της χώρας.
Ποιοι είναι οι παράγοντες συνοχής των αστών;
Καταρχήν ήταν τα κοινωνικά μέτωπα και η αντιπαλότητα των αστών προς άλλες κοινωνι- κές ομάδες.
Ήταν ακόμη ο αξιακός κώδικας και ο τρόπος ζωής των αστών, η «αστικότητα» που τους ξεχώριζε από άλλες κοινωνικές ομάδες. Τους αστούς τους ένωνε ένα σύνολο από αρετές, αξίες, κανόνες και μορφές συμπεριφοράς, οι οποίες, πέρα και έξω από τη μόρφωση και τις υψηλές μορφές πολιτισμού, αφορούσαν στους πιο βασικούς τομείς της ζωής.
Ποιες είναι οι αντιφάσεις του αστικού προτύπου;
Το αστικό πολιτισμικό πρότυπο ήταν ταυτόχρονα αποκλειστικό και μη αποκλειστικό.
1. Μπορούσε να υιοθετηθεί από άλλες τάξεις εφόσον πληρούνταν οικονομικές και κοινω- νικές προϋποθέσεις:
α) σταθερό εισόδημα αισθητά πάνω από τα όρια της φτώχειας,
β) η ασφάλεια και η δυνατότητα προγραμματισμού της ζωής,
γ) η συνακόλουθη «απελευθέρωση» της μητέρας και των παιδιών από την υποχρεωτική εργασία.
3. Παρά τον θεωρητικά καθολικό χαρακτήρα που έπρεπε να έχουν οι ελευθερίες και τα
δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, σύμφωνα με τη διακήρυξη της Γαλλικής Επανάστασης, στην πράξη αποτέλεσαν προνόμιο όσων ανδρών ήταν ιδιοκτήτες ακίνη- της περιουσίας, επιχειρήσεων και κάθε μορφής κεφαλαίου και όσων διέθεταν ακαδη- μαϊκή μόρφωση, δηλαδή των αστών και των ευγενών.
Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του φιλελευθερισμού και ποια η πορεία του σε διάφορες χώρες της Ευρώπης;
Ο φιλελευθερισμός ήταν κυρίαρχο κίνημα του 19ου αιώνα. Με αφετηρία την Αγγλία και κορυφαίο σταθμό τη Γαλλική Επανάσταση επικράτησαν οι αρχές του τόσο στην οικονομία όσο και την πολιτική, το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.
Αγωνιζόταν κατά των προνομίων της αριστοκρατίας, της απόλυτης μοναρχίας και της κα- ταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Όμως ό,τι διεκδικού- σαν οι φιλελεύθεροι αστοί για τους εαυτούς τους δεν το αναγνώριζαν ως δικαίωμα άλλων, κατώτερων κοινωνικών τάξεων.
Το πολιτικό σύστημα που πρότειναν οι φιλελεύθεροι ήταν ο κοινοβουλευτισμός, δηλαδή το σύστημα συνταγματικής διακυβέρνησης μιας χώρας το οποίο βασίζεται στην εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου, στην άσκηση του κυβερνητικού έργου από μια πλειοψη- φούσα κυβέρνηση, στον περιορισμό της εξουσίας του μονάρχη και στη διάκριση τριών θεμελιωδών εξουσιών, της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής. Διεκδικούσαν καθολικό δικαίωμα ψήφου σε όλους τους άνδρ
Ποια η σχέση φιλελευθερισμού και Δημοκρατίας;
Η έννοια του φιλελευθερισμού ήταν στενά συνδεδεμένη με την έννοια της δημοκρατίας, παρ’ όλο που οι περισσότεροι φιλελεύθεροι επιθυμούσαν έναν δημοφιλή μονάρχη με πε- ριορισμένες εξουσίες και αίσθηση του δικαίου ως έναν σταθεροποιητικό παράγοντα.
Οι φιλελεύθεροι υποστήριζαν πάνω απ’ όλα την ισχύ του νόμου, τις συνταγματικές διαδι- κασίες, τη θρησκευτική ανεκτικότητα, τη διάκριση των εξουσιών, τις ατομικές και συλλο- γικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου.
Ήταν αντίθετοι σε κάθε είδους προνόμια του βασιλιά, της αριστοκρατίας και της εκκλησί- ας. Έδιναν μεγάλη σημασία στην ιδιοκτησία την οποία θεωρούσαν πρωταρχική πηγή όχι μόνο της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας αλλά και της υπεύθυνης κρίσης και πολι- τικής συμπεριφοράς.
Οι φιλελεύθεροι, ενώ έθεσαν τα θεμέλια της σύγχρονης δημοκρατίας δεν ήταν διατεθειμέ- νοι να δεχτούν εξισωτικά σχήματα και καθολικό δικαίωμα ψηφοφορίας.
Ποιες ήταν οι απόψεις του οικονομικού φιλελευθερισμού;
Ο οικονομικός φιλελευθερισμός υποστήριζε την ελευθερία στο εμπόριο και στις οικονομι- κές δραστηριότητες των ατόμων και ήταν αντίθετος στην παρέμβαση του κράτους στη λει- τουργία της ελεύθερης αγοράς.
Ο στόχος του ήταν διπλός:
α) η κατάργηση των κάθε είδους οικονομικών φραγμών μεταξύ των χωρών και στο εσω- τερικό της κάθε χώρας,
β) η αντίδραση σε κάθε μορφή συλλογικής οργάνωσης των εργατών και των τεχνιτών, από τις παλιές συντεχνίες μέχρι τις συνδικαλιστικές ενώσεις.
Ποια είναι η πατρίδα του Φιλελευθερισμού;
Η φυσική πατρίδα του φιλελευθερισμού ήταν η Αγγλία, χώρα με ισχυρές κοι- νοβουλευτικές και φιλελεύθερες παραδόσεις ήδη από τον 17ο αιώνα
Στην Αγγλία δημιουργήθηκε μια παράδοση φιλελεύθερης πολιτικής και οικονομικής σκέ- ψης με κορυφαίους διανοητές και φιλοσόφους, όπως ο Αdam Smith και ο David Ricardo ή ο Stuart Μιll.
Στη Γαλλία ο φιλελευθερισμός κυριάρχησε ιδεολογικά μετά το 1789, αν και στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας η κυριαρχία του περιορίστηκε από συντηρητικές κυβερνήσεις, ε- παναστατικές εξάρσεις και το διάστημα της μονοκρατορίας τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’ όπου καταστρατηγήθηκαν οι αρχές του φιλελευθερισμού και του κοινοβουλευτισμού.
Ποιες δυσκολίες γνώρισε ο φιλελευθερισμός στην Ιβηρική Χερσόνησο;
Οι φιλελεύθεροι συνάντησαν τεράστιες δυσκολίες στην Ιβηρική Χερσόνησο. Στην Ισπανία έπρεπε να ισορροπήσουν σε ένα κλίμα σκληρής και αγεφύρωτης αντιπαράθεσης μεταξύ ριζοσπαστών δημοκρατών και ακραίων μοναρχικών που υποστηρίζονταν από την Καθολι- κή Εκκλησία.
Η Πορτογαλία έζησε έναν ταραχώδη πολιτικό βίο. Η διαμάχη για το Σύνταγμα κατέληξε στην Επανάσταση του 1910 που επέφερε την κατάλυση της μοναρχίας και την ανακήρυξη της δημοκρατίας.
Οι παραδόσεις πολιτικής αστάθειας και σκληρών αντιπαραθέσεων κατά τον 19ο αιώνα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία βάρυναν οπωσδήποτε στις πολιτικές αναταραχές και εκτροπές που σημειώθηκαν σ’ αυτές τις χώρες κατά τον 20ϋ αιώνα
Πως αντιμετωπίστηκε η φιλελεύθερη αρχή από τις αυτοκρατορίες της Ευρώπης;
Η φιλελεύθερη αρχή της συναινετικής διακυβέρνησης κέρδισε έδαφος στους μονάρχες, οι οποίοι κατανόησαν ότι δεν ήταν δυνατόν να κυβερνούν πλέον μόνο με κατασταλτικά μέ- τρα και περιοριστική πολιτική. Αυτό έγινε κατανοητό και στις τρεις πολυεθνικές, πολιτικά συντηρητικές Αυτοκρατορίες της Ευρώπης (τη Ρωσική, την Αυστριακή και την Οθωμανι- κή), οι οποίες προχώρησαν σε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά το τρίτο τέταρτο του 19ου αιώνα
Τι γνωρίζετε για το κίνημα των Χαρτιστών;
Ήταν το πρώτο οργανωμένο κίνημα ενός δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος που δημιουργήθηκε στη Βρετανία το 1834. Πήρε το όνομά του από το «Χάρτη του Λαού». Περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:
α) καθολική ανδρική μυστική ψηφοφορία,
β) κατάργηση των περιουσιακών προϋποθέσεων για την ιδιότητα του πολίτη, γ) ετήσιες βουλευτικές εκλογές,
δ) μισθοδοσία στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων,
στ) ίσες εκλογικές περιφέρειες.
Δικαίωση των αιτημάτων των Χαρτιστών έγινε πρώτα:
α) με την πίεση μεταρρυθμιστών αστών και μελών της εργατικής αριστοκρατίας,
β) με τον Μεταρρυθμιστικό Νόμο του Άγγλου πρωθυπουργού Βενιαμίν Ντισραέλι το 1867, ο οποίος διπλασίασε τον αριθμό των ψηφοφόρων παρέχοντας το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους άνδρες που πλήρωναν φόρο.
Πότε έγινε η εδραίωση καθολικής ψηφοφορίας;
Στο μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα οι εργάτες και οι χωρικοί, αντιμετωπίστηκαν από τις κυρίαρχες τάξεις με πατερναλιστικό τρόπο, ως ανώριμα ακόμα άτομα, αλλά και με κά- ποια καχυποψία, ως «επικίνδυνες τάξεις». Ένα μικρό μέρος των ενήλικων ανδρών είχε δι- καίωμα ψήφου. Οι γυναίκες, οι αγράμματοι και όσοι δεν διέθεταν περιουσία αποκλείονταν κατά κανόνα από την εκλογική διαδικασία.
171
Όμως κατά την περίοδο από το 1870 μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το καθολικό δι- καίωμα ψήφου για τους άνδρες και η λειτουργία αντιπροσωπευτικών Κοινοβουλίων είχαν πραγματωθεί. Η πρόοδος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας συμβάδιζε με την κατοχύ- ρωση των ελευθερίων έκφρασης, της ελευθεροτυπίας, των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την ανάπτυξη πολιτικών κομμάτων.
Η καθολική ανδρική ψηφοφορία εφαρμόστηκε σ’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη με πρώτη την Ελλάδα το 1864. Όταν το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο σε μια χώρα βρισκόταν σε κίνδυνο, γινόταν αναίρεση της άσκησης του καθολικού δικαιώματος ψήφου.