روش تحقيق٢ Flashcards
پيش داوري
عبارت است از انجام قضاوت در مورد چيزي يا موضوعي بدون انجام تحقيق از روي برخي اطلاعات ، مثال: قضاوت در مورد عملكرد نتاج يك رقم ذرت از روي عملكرد والدين آن بدون انجام هيچ گونه تحقيقي .
چه زمان پيش داوري مفيد است:
تنها وقتي مفيد است كه قاعده تبعيت در آن وجود داشته باشد. مثال بعد از كود دادن به زمين بايد ابياري انجام شود .
پيش داوري اگر همرا با تعصب باشد..
مانع رسيدن محقق به حقيقت ميشود
انواع قضاوت
١- قضاوت موضوعي
٢- قضاوت ذهني
قضاوت موضوعي :
به آن قضاوت عيني يا ظاهري مي گويند. از بهترين نوع قضاوت هاست، نوع قضاوت در دادگستري ها.. بر أساس شواهد و عدله اي رأي به حكمي داده مي شود. فرضي قبول مي شود يا فرضي رد مي شود. اين قضاوت وابسته به تصورات شخص نيست و به مشاهدات ، تجربيات و استنباط بستگي دارد و از روي آن ميتوان ميزان اعتماد يه قضاوت را مشخص كرد.
نوع قضاوت صورت گرفته در رد يا قبول فرض در تحقيقات كشاورزي از اين نوع قضاوت مي باشد .
قضاوت ذهني
اين نوع قضاوت مبتني بر دهنيات فرد است و تنها به اعتبار هوش و استنباط فرد از واقعه اي أستورا شده است براي أجراي اين نوع قضاوت تحقيقي صورت نميگيرد اين نوع از لحاظ علمي اعتباري ندارند اما داراي قواعدي هستند كه به كمك فكر كردن گاهي به واقعيت نزديك ميشوند.
نظريه
مجموعه قواعد تفكر ذهني مربوط به هر يك از رشته هاي علوم را نظريه مي گويند . آنچه مشخص است در علم بايد نظريه رسا و دقيق بيان شود.
فرضيه هاي علم
عقائد يا حالاتي هستند كه با ازمايش مورد رد يا قبول قرار ميگيرند در واقع اين فرضيه ها بخشي از عقائد يك محقق هستند .
مراحل رسيدن به قانون كلي در مورد پژوهشي
مشاهده>طرح سوال >فرضيه> پژوهش>تئوري يا نظريه 〽️⏪ قانون
اصل علّيت
گفته ميشود تمامي نمودهاي موجود در طبيعت از رابطه علت و معلولي پيروي كرده به عبارتي تحت تاثير اصل علّيت قرار دارد اگرچه برخي دانشمندان آن راقبول ندارند و يا بطور نسبي آن راپذيرفته اند ، متخصصان آمار ضمن قبول اصل علّيت معتقدنا مي توان علت ها را. از طريق تجربي تشخيص داد
اصولي كه مارا در فهم قانون علّيت كمك مي كند عبارت است از ؟
١- هيچ چيزي را نبايد حقيقي بدانيم مگر آنكه آن را دقيقا بررسي كرده باشيم
٢- هر مسئله اي را بايستي تا حد امكان به اجزاي كوچكتر آن خرد كنيم و بشكنيم (به اين عمل تحليل گفته مي شود . عمل تحليل را آنقدر ادامه مي دهيم تا مسئله به كوچكترين جز ممكن تقسيم شده باشد و اجزا كاملا براي ما قابل فهم و روشن باشد )
٣- پس از تحليل كامل مجددا به تركيب اجزا پرداخته مي شود
٤- هيچ يك از اجزا را نبايد كم اهميت تلقي كنيم و از نظر دور نگهداريم.
معاني علم
١- علم عبارت است از بيان حالتي از حالات روان انسان
٢- دانش و آگاهي در مقابل جهل
٣- دانشي كه بصورت تجربي بدست امده باشد.
چرا فلسفه و عرفان و حتي اخلاق علم محسوب نمي شوند
در هيچ يك از معاني علم در برابر جهل قرار ندارد بلكه در مقابل دانش هايي قرار دارد كه تجربه پذير نيستند با اين أوصاف فلسفه و…. غير علمي محسوب مي شوند.
تعريف تحقيق
عبارت است از جستجوي سيستماتيك اطلاعات در روند يك پژوهش ، تحقيق مي تواند در آرمايشگاه ، كتابخانه ،بيمارستان ، مزرعه ،گلخانه ، كارخانه و … انجام شود. ميشود تحقيق را به روش هاي مختلف مانند مشاهده يك پديده در طبيعت انجام داد.
تفاوت تتبع و تحقيق
تتبع عبارت است از سركشيدن به كتاب هاي مختلف ، مطالعه اثار ديگر و جمع اوري گفته هاي انها . درحاليكه تحقيق يك حركت عمقي و به معناي كاوش است
أصول مهم يك كار تحقيقي
١- اصل واقعيت گرايي
٢- اصل تجاهل بدين معني كه قبل از انجام تحقيق بايد ذهن خود را از دانسته هاي قبلي خالي كنيم و در واقع دانسته هاي نادرست قديمي را در فرايند تحقيق دخالت ندهيم.
٣-اصل قضاوت عيني : در اين اصل از پيش داوري بپرهيزيم و هر آنچه را كه ميبينيم ملاك عمل قرار دهيم و نه آنجه را كه فكر ميكنيم
٤- اصل بهم پيوستگي عناصر : اگر دو عامل روي هم اثر متقابل بگذارند محقق بايستي بدون مجزأ نمودن اين عوامل از يكديگر اطلاعات بدست امده را مورد تجزيه و تحليل قرار دهد
انواع تحقيق از ديدگاه كشاورزي
١- تحقيقات پايه اي يا بنيادي
٢- تحقيقات كاربردي
هدف از انجام تحقيقات پايه اي يا بنيادي :
عمدتا در جهت گسترش مرزهاي دانش و بدون در نظر گرفتن يك استفاده خاص علمي يا كاربرد خاصي در زندگي انجام مي شوند. در واقع هدف از انجام اين نوع تحقيقات توسعه و گسترش نظريه هاي علمي از طريق كشف يا از طريق شناخت أصول كلي حاكم بر حيطه مختلف علم است.(بيشتر مورد توجه دانشگاه هاست)
هدف از انجام تحقيقات كاربردي
پژوهش هايي هستند كه استفاده علمي خاص براي نتايج حاصل از آن پژوهش در نظر گرفته مي شود و براي هر كار عملي و يا تئوري كاربردهاي علمي ارائه ميكند. با توجه به اينكه نتايج اين تحقيقات قابل لمس هستند بنابراين تمايل زيادي به أجراي اينگونه تحقيقات در بين محققان وجود دارد.
در فرايند نگارش پروپزال يك كار پژوهشي اولين قدم و چه بسا مهمترين قدم … است .
عنوان پژوهش
عنوان پژوهش بيانگر چيست؛
بيانگر هويت و محتواي پژوهش است و تاثير زيادي را بر روي خوانندگان و محققين ديگر مي گذارد بطوريكه هر شخصي ابتدا با خواندن عنوان تصميم ميگيرد كه بقيه را مطالعه كند يا كلا كنار گذارد .
ويژگي هاي عنوان خوب :
١- جامع باشد، يعني تصوير كلي از كار پژوهش را در اختيار مخاطب قرار دهد (مثل ويترين مغازه )
٢- مختصر باشد يعني با كمترين كلمات بيشترين مفهوم از محتواي پژوهش در معرض ديد مخاطبين قرار دهد
نام گذاري تحقيق از مهمترين بخش هاي آن است كه بر مبناي … بايد نام گذاري صورت گيرد .
هدف تحقيق
چند نوع پژوهش وجود دارد :
٤ نوع
پژوهش هاي نوع يك
اينها پژوهش هايي هستند كه براي تعيين وضعيت موجود بكار مي روند.اگر هدف محقق از انجام تحقيق پاسخ به اين سوال باشد كه أيا مشكلي وجود دارد و اگر وجود دارد ابعاد آن چقدر است يا در كدام موسسه وجود دارد اين نوع پژوهش نوع اول است./
نكته؛ قيد زمان و مكان در عنوان اين نوع تحقيق ضروري است
-اثر چيزي بر چيز ديگر را بررسي نميكنيم
-ميخواهيم يك سري اطلاعات پايه اي بدست آوريم
عنوان پژوهش هاي نوع ١ بر أساس چه الگوي نوشته ميشود:
بررسي … (موضوع تحقيق ) … در مكان… در زمان …
ex: بررسي ميزان ريزش محصول خرما در نخلستان سراوان در سال ١٣٨٥
بررسي ميزان آگاهي دانش اموزان از بيماري إيدز در بين دانش اموزان متوسطه زاهدان در سال ٩٤