Week 5 - Kwalitatieve aansprakelijkheden voor personen Flashcards

1
Q

Wie kan aansprakelijk gesteld worden als een kind van 13 jaar oud een onrechtmatige daad pleegt en wat is hiervoor vereist?

A

Op grond van art. 6:164 jo. art. 6:169 BW kunnen de ouders aansprakelijk gehouden worden indien het gaat om een actieve handeling van het kind en de onrechtmatige daad aan het kind zou kunnen worden toegerekend wanneer hij 16 jaar of ouder zou zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wie kan aansprakelijk gesteld worden wanneer een kind van 14 een onrechtmatige daad pleegt en wat is hier voor vereist?

A

Op grond van art. 6:169 lid 2 BW kan de ouder van het kind aansprakelijk gesteld worden voor de schade wanneer de kind een fout gemaakt heeft (een toerekenbare onrechtmatige gedraging). De ouder kan niet aansprakelijk gehouden worden wanneer hem niet kan worden verweten dat hij de gedraging van het kind niet heeft belet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke ratio’s zijn er voor kwalitatieve aansprakelijkheid voor personen?

A
  1. Gevaartheorie
  2. Profijtbeginsel
  3. Slachtofferbescherming
  4. Kostenverdeling
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Art. 6:170 BW regelt kwalitatieve aansprakelijkheid voor ondergeschikten. Wat zijn ondergeschikten?

A

Denk hierbij aan werknemers, opdrachtgevers en vrijwilligers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wanneer een werknemer een fout begaat tijdens zijn werkzaamheden, kan dan de werkgever of de werknemer aansprakelijk gehouden worden?

A

De werkgever kan aansprakelijk gehouden worden op grond van art. 6:170 BW. De werknemer kan ook aansprakelijk gehouden worden, op grond van art. 6:162 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kan een werkgever een regresvordering instellen tegen zijn werknemer ?

A

In beginsel kan dit niet. Dit kan slechts wanneer de werknemer opzettelijk of roekeloos heeft gehandeld, zo volgt uit Pollemans/Hoonders.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Welke verweren kan de werkgever voeren wanneer hij op grond van art. 7:658 BW aansprakelijk gehouden wordt voor schade van de werknemer?

A

Art. 7:658 lid 2 BW
1. Dat hij de in lid 1 genoemde zorgplicht is nagekomen
2. Dat de schade het gevolg is van opzet of roekeloosheid van de werknemer
3. Dat het causale verband tussen de schade en de schending van de zorgplicht ontbreekt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Noem een voorbeeld van wat de werkgever verplicht is op grond van art. 7:611 BW (goed werkgeverschap)?

A

De werkgever is verplicht een verzekering af te sluiten voor het geval dat er een arbeidsongeval plaats vindt. Wanneer hij dit niet doet, is hij aansprakelijk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Art. 6:171 BW regelt kwalitatieve aansprakelijkheid voor een opdrachtgever van een niet-ondergeschikt persoon. Noem een voorbeeld van een niet-ondergeschikt persoon.

A

Het kan gaan over de situatie waarin een advocaat een opdracht uitvoert en hierbij een fout begaat tegenover een derde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Knabbel en Babbel?

A

Kwalitatieve aansprakelijkheid werkgever
Een school stort in. De wethouder van Onderwijs van de gemeente geeft publiekelijk Reuvers de schuld. Later blijkt dat dit niet zo was. Reuvers stelt de gemeente aansprakelijk voor de uitspraken van de ambtenaar waardoor hij reputatieschade heeft opgelopen.

De Hoge Raad oordeelt dat de uitlatingen van de werknemer aan de rechtspersoon toegerekend kunnen worden wanneer het gaat om een gedraging die in het maatschappelijk verkeer als een gedraging van de rechtspersoon kan worden gezien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Power/Ardross?

A

Aansprakelijkheid hulppersonen
Power werkt bij Ardross. Hij verlaat zijn werkplek en tijdens het lopen wordt hij geraakt door een vallende schijf. Boven het gebied waren werknemers van Kaefer aan het werk. Tussen Kaefer en Ardross bestond geen contractuele relatie.

De Hoge Raad oordeelt dat de werknemers van Kaefer gelden als hulppersonen van Ardross. Hij is slechts niet aansprakelijk wanneer hij zich aan de zorgplicht heeft gehouden of het ongeval de schuld was van roekeloosheid of opzet aan de zeide van de werknemer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Pollemans/Hoondert?

A

Roekeloosheid
Pollemans bouwt in opdracht van Hoondert een bedrijfshal. Ondanks waarschuwingen van Hoondert, gaat Pollemans op het dak lopen. Hij valt naar beneden nadat het dak instort. Hoondert stelt dat Pollemans roekeloos heeft gehandeld.

De Hoge Raad oordeelt dat er slecht sprake is van roekeloos handelen wanneer de werknemer zich tijdens zijn handelingen voorafgaand aan het ongeval bewust is van het roekeloze karakter van zijn handelingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Sneeuwbal?

A

Kwalitatieve aansprakelijkheid 6:169 BW
Een jongen van vijf gooit een sneeuwbal in het gezicht van een negen jarig meisje. Het meisje wordt boos en duwt de jongen. De jongen valt en loop hoofdletsel op.

De Hoge Raad oordeelt hier dat er beoordeelt moet worden of de handeling een toerekenbare onrechtmatige daad zou zijn geweest als deze was uitgevoerd door een volwassene. Er dient volledig geabstraheerd te worden van de jeugdige leeftijd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Bayar/Wijnen?

A

Werkgeversaansprakelijkheid
Werknemer wil bij een machine een vastzittend stuk folie hieruit verwijderen. Hierbij verliest hij drie vingertoppen. De werkgever had de machine voorzien van waarschuwingsstickers, een noodknop en beschermkappen.

De Hoge Raad oordeelt dat een zorgplicht verder gaat dan het plaatsen van stickers waardoor de werknemer op de hoogte kan zijn van het gevaar. Het gaat er om dat de waarschuwing zal leiden tot een handelen of nalaten waardoor het gevaar wordt vermeden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Groot Kievitsdaal?

A

Functioneel verband
Er was een bedrijfsuitje. Werknemers gooiden lampenolie op de BBQ. Er ontstond een brand, waardoor het pand af fikte.

De Hoge Raad interpreteert het functionele verband van art. 6:170 BW (kans vergroting en juridische zeggenschap). Bij het beoordelen van het functionele verband dienen alle omstandigheden in overweging genomen te worden, zoals het tijdstip, de plaats, de aard van de gedragingen en de gelegenheid om middelen die door of vanwege de dienstbetrekking zijn gecreëerd van belang zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Van Riemsdijk/Autop Roermond BV?

A

Werkgeversaansprakelijkheid
Van Riemsdijk is een ervaren chauffeur. Wanneer hij gaat tanken glijdt hij uit. Hij spreekt zijn werkgever aan. Deze had hem moeten waarschuwen om bij dit vieze tankstation te gaan tanken.

Volgens de Hoge Raad is het feit dat de werkgever geen concrete opdracht had gegeven niet voldoende om vast te stellen dat een zorgplicht is geschonden. Hier weegt ook mee dat de werknemer een ervaren chauffeur was die redelijkerwijs de gevaren had behoren te kennen.

17
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Koeman/Sijm Agro?

A

Kwalitatieve aansprakelijkheid niet-ondergeschikte
Koeman huurt De Wit in om zijn land te bespuiten. Later blijkt dat door dit bespuiten de oogst van zijn buurman Sijm Agro mislukt is. Hij stelt Koeman aansprakelijk op grond van art. 6:171 BW.

Volgens de Hoge Raad is voor de vraag of sprake is van de uitoefening van het bedrijf van de opdrachtgever belangrijk wat wel of niet tot de bedrijfsuitoefening behoort. Hier was sprake van de uitoefening van het bedrijf. Koeman had het zelf ook kunnen doen.

18
Q

Wat is de essentie van het arrest TNT/Wijenberg?

A

Goed werkgeverschap
Wijenberg bezorgt post voor TNT. Tijdens het lopen naar een deur struikelt zij.

In beginsel is de werkgever op grond van art. 7:611 BW verplicht om een deugdelijke verzekering af te sluiten voor het geval waarin de werknemer een ongeval overkomt. In dit geval rustte deze verplichting niet op de werkgever. De werkgever is niet verplicht een verzekering af te sluiten ten behoeve van de werknemers die te voet betrokken raken bij een eenzijdig ongeval.

19
Q

Wat is de essentie van het arrest HR JMV Spoorveiligheid-Zürich?

A

Werkgeversaansprakelijkheid
BAM verricht onderhoud in opdracht van ProRail. BAM huurt JMV in voor deze diensten. Vervolgens huurt JMV arbeidskrachten in voor deze werkzaamheden. Er treedt schade op als gevolg van een handeling van een door JMV ingeleende arbeidskracht.

De Hoge Raad oordeelt dat het bestaan van zeggenschap over de vraag of en op welke momenten de persoon die onrechtmatig heeft gehandeld werkzaamheden voor een bepaalde derde dient uit te voeren in beginsel voldoende is om ondergeschiktheid (art. 6:170 BW) aan te nemen.

20
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Parochie?

A

Vrijwilligers
X is als vrijwilliger lid van klusgroep van Parochie. Hij valt tijdens het werken van het dak af.

De Hoge Raad oordeelt art. 7:658 lid 4 BW zich ook uitstrekt tot het beschermen van vrijwilligers. Doorslaggevend is de feitelijke verhouding en de invloed van de werkgever op de werkzaamheden en de veiligheidsrisico’s.