Jurisprudentie Flashcards

1
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Baby Kelly?

A

In dit arrest wees de Hoge Raad een schadevergoeding toe aan de ouders van baby Kelly, ondanks dat er sprake was van een moeilijke situatie omdat de situatie niet vergeleken kon worden met de situatie waarin de baby nooit geboren was.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Wrongful birth?

A

Wanneer er een kind ten onrechte geboren is, vanwege een fout bij de anticonceptiemiddelen bijvoorbeeld, kan er een schadevergoeding toegewezen worden. Hier wordt ook kenbaar dat er een belangrijk onderscheid is tussen een wrongful birth en wrongful life.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Jeffrey?

A

Op grond van art. 3:303 BW kan er enkel een rechtsvordering ingesteld worden wanneer iemand voldoende belang heeft. In dit arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat hebben van een zuiver emotioneel belang niet voldoende is voor een rechtsvordering. Er is meer nodig, bijvoorbeeld een financieel belang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Urgenda?

A

In dit arrest heeft de stichting Urgenda op basis van art. 3:305a BW een collectieve actie aangespannen tegen de Staat voor het niet voldoende handelen naar behalen van de milieudoelen. Hierdoor zou een inbreuk gemaakt worden op onder andere het recht van leven van de burgers. De vordering werd toegewezen. Dit is een voorbeeld van public interest litigation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Meppelse Ree?

A

Toerekening
X rijdt langs een waarschuwingsbord voor wilde dieren. Wanneer een ree oversteekt, wijkt hij uit naar links, waardoor een frontale botsing ontstaat.

In dit arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de gedraging van X verwijtbaar was, aangezien hij een minder gevaarlijke reactie mogelijk was. Hierom kon fout aan hem worden toegerekend.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Des?

A

Art. 6:99 BW - alternatieve causaliteit
Vrouwen slepen bedrijven voor de rechter. Deze bedrijven zouden een kankerverwekkend medicijn hebben verstrekt, welke door hun moeders genomen zouden zijn. De bedrijven stellen dat causaliteit niet gevestigd kan worden omdat niet duidelijk is welk bedrijf destijds de medicijnen aan de moeders heeft verstrekt.

In dit arrest boog de Hoge Raad zich over de vraag wie aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. Zij oordeelde dat de dochters konden volstaan met het dagvaarden van één van de aansprakelijke partijen. De producenten kunnen onderling een regresvordering op elkaar instellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Baijings/H?

A

Kansschade
Advocaat verzaakt in beroep te gaan namens cliënt, waardoor hij aansprakelijk is voor de door cliënt geleden schade. Advocaat Baijings stelt zich op het standpunt dat niet vast staat of zijn cliënt schade heeft geleden door zijn onrechtmatige gedraging.

De Hoge Raad oordeelt dat het causale verband hier vast staat, maar dat de schade niet kan worden bepaald. Om deze schade vast te stellen dient de rechter te beoordelen hoe groot de kans op een geslaagd beroep zou zijn, indien het beroep tijdig was ingediend. Vervolgens dient gekeken te worden naar hoe groot de schadevergoeding geweest zou zijn. Op deze manier komt de rechter tot een kansschade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Nugteren/Meskens?

A

Samenwerkende oorzaken
Het huis van Meskens moet gesloopt worden. Dit heeft twee redenen. De eerste reden is de werkzaamheden aan het perceel van buurman van Nugteren. De anderen oorzaak is de aangebrachte zandlaag in de kruipruimte bij buurman Heeroma.

De Hoge Raad buigt zich over de vraag op wie Meskens de schade kan verhalen. De Hoge Raad oordeelt dat beide personen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de geleden schade, wanneer de schade is ontstaan door onrechtmatige gedragingen van twee of meer personen, terwijl voor elk van die gedragingen geldt dat de schade zonder die gedraging niet zou zijn ingetreden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Leeuwarden/Los?

A

Hypothetische causaliteit
Los huurt een bedrijfsruimte van de gemeente Leeuwarden. Deze huur wordt opgezegd in 1992. Los maakt een procedure aanhangig jegens de gemeente aangezien deze het pand niet voor eigen gebruikt is gaan gebruiken. Hij vordert gederfde winst tussen 1994-2004. Echter, het pand is in 1996 in vlammen opgegaan.

De Hoge Raad geeft in deze casus antwoord op de vraag of het tenietgaan van het pand door de brand er voor zorgt dat het CSQN-verband tussen het opzeggen van de huurovereenkomst en het verlies van de gederfde winst onderbreekt. De Hoge Raad stelt dat wanneer iemand aansprakelijk is voor schade en later een gebeurtenis volgt die dezelfde schade zou hebben veroorzaakt, de schadevergoedingsplicht blijft bestaan, tenzij de gebeurtenis voor rekening van de benadeelde komt. Het CSQN-verband met de eerste gebeurtenis wordt niet doorbroken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Nefalit/Karasmus?

A

Proportionele aansprakelijkheid
Karasmus wordt tijdens zijn werkzaamheden bij Nefalit blootgesteld aan asbest. Nefalit heeft te weinig maatregelen getroffen om dit te voorkomen. Karasmus krijgt longkanker en overlijdt hierdoor. Volgens nabestaanden is de kanker veroorzaakt door de asbest. Volgens Nefalit is de kanker veroorzaakt door het jarenlange roken.

De Hoge Raad beantwoord de vraag hoe de omvang van de schadevergoeding bepaalt moet worden wanneer niet vaststaat wat de oorzaak is van het gevolg. Omdat onmogelijk was om vast te stellen waardoor de kanker veroorzaakt was, zal een deskundige een schatting moeten maken, waarna een proportionele verdeling van de schadevergoeding gemaakt wordt.

Let op onderscheid met kansschade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is de essentie van het arrest HR London/Delta Lloyd?

A

Alternatieve causaliteit en hoofdelijke verbondenheid, art. 6:99 BW jo. art. 6:102 BW
J. wordt aangereden door een bij Delta Lloyd verzekerd voertuig. Aantal jaren laten wordt hij aangereden door een bij London verzekerd voertuig. Enkele jaren na het tweede ongeluk vergoed Delta Lloyd een bedrag voor beide ongelukken. Delta Lloyd vordert 50% van dit bedrag aan London.

De Hoge Raad oordeelt hier over de onderlinge draagplicht tussen de verzekeraars. Zij stelt dat in geval van regres, wanneer niet kan worden vastgesteld in welke mate de gebeurtenissen hebben bijgedragen aan de totale schade, de draagplicht gelijk verdeeld wordt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Deloitte/Hassink?

A

Kansschade
Accountant wint advies in van een belastingadviseur na uittreding maatschap. Dit advies blijkt achteraf verkeerd uit te pakken. Onduidelijk is of accountant bij een juist advies hier gebruik van had gemaakt.

Hoge Raad dat kansschade gebruikt kan worden wanneer onzekerheid bestaat over of een onrechtmatige daad daadwerkelijk schade heeft veroorzaakt. De onzekerheid moet voortvloeien uit het feit dat niet kan worden vastgesteld of de kans op succes zich zou hebben gerealiseerd als de onrechtmatige daad achterwege was gebleven.
Vereist is dat het CSQN-verband bestaat tussen gebeurtenis die aansprakelijkheid schept en het verlies op de kans op succes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Groepsaansprakelijkheid?

A

Groepsaansprakelijkheid - art. 6:166 BW
Zeven slachtoffers stellen acht individuen aansprakelijk voor hun schade. Deze individuen waren lid van een criminele organisatie.

De Hoge Raad oordeelt in dit arrest dat enkel deelname aan een criminele organisatie niet voldoende is voor groepsaansprakelijkheid. Het sluit groepsaansprakelijkheid echter ook niet uit. Ook stelt de Hoge Raad dat niet letterlijk in een groep gehandeld hoeft te worden. Eenheid van tijd en plaats is dus niet altijd nodig, maar het kan wel een sterke indicatie zijn. Een geslaagd beroep op art. 6:166 BW is niet voor vereist dat het een gedraging in turba is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Kansschade bij medische aansprakelijkheid?

A

Kansschade
Een ziekenhuis test een kind op netvliesloslating. De behandeling is niet voldoende en het kind raakt blind. De ouders vorderen de schade voor deze blindheid. De behandeling is volgens hen te laat ingezet.

De Hoge Raad oordeelt dat bij kansschade bij medische aansprakelijkheid een vergelijking tussen de feitelijke situatie en de hypothetische situatie gedaan moet worden. Bij de hypothetische situatie moet gekeken worden naar wat de specifieke arts in kwestie bereikt zou hebben, niet naar een redelijk denkend arts.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Zutphense juffrouw?

A

Oude leer van de Hoge Raad over onrechtmatigheid
Er was sprake van een lekkende waterleiding. Hierdoor druppelde allemaal water over een voorraad leer van de onderbuurman. De bovenbuurvrouw, waar de waterkraan stond, weigerde de kraan dicht te draaien.

De Hoge Raad oordeelde dat het oude BW sprak over schending van wettelijke plichten of inbreuk op rechten van anderen. Het onbetamelijk handelen werd niet geacht grond te leveren voor aansprakelijkheid.
Let op, de Hoge Raad is later om gegaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Lindebaum/Cohen?

A

Gronden van aansprakelijkheid
Cohen was een drukkerij en had een medewerker van Lindebaum omgekocht om bedrijfsgeheimen door te spelen aan Cohen. Lindebaum vordert schadevergoeding van Cohen op grond van onrechtmatige daad.

De Hoge Raad ging in dit arrest om. Zij legt het begrip onrechtmatige daad hierna als volgt uit: onder onrechtmatige daad moet worden verstaan een handelen of nalaten dat een inbreuk maakt op een ander zijn recht, in strijd is met een rechtsplicht, of in strijd is met de goede zeden of zorgvuldigheid, terwijl de onrechtmatige daad schade veroorzaakt. Er was een overgang van onwetmatigheid naar onrechtmatigheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Tennisspel?

A

Sport- en spelsituatie
X en Y spelen tennis. Wanneer het rust is, slaat X een bal over het net. Deze komt in het oog van Y, welke als gevolg hiervan blind wordt.

De Hoge Raad oordeelt dat binnen een sport- en spelsituatie hogere regels gelden voor aansprakelijkheid. Dat de gedraging tijdens de pauze plaats vond leidt ook niet tot aansprakelijkheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Taxusstruik?

A

Zorgvuldigheid
X gooit een taxusstruik op zijn afvalhoop. De paarden van Y eten van deze afvalhoop. De paarden gaan dood als gevolg van het eten van de voor paarden giftige taxus.

De Hoge Raad stelt dat de maatschappelijke zorgvuldigheid niet zover strekt dat wanneer men een goed onder zich heeft waarvan de giftigheid niet kent en redelijkerwijs niet behoort te kennen, hij dit goed op zodanige wijze moet beheren dat het geen gevaar oplevert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Jetblast?

A

Waarschuwing in gevaarzettende situatie
X staat tezamen met meerdere personen bij een hek van een vliegveld naar vliegtuigen te kijken. Er staan meerdere waarschuwingsborden, maar deze worden genegeerd. X wordt, wanneer een vliegtuig zijn motoren open zet, door de kracht tegen de rotsen geworpen.

De Hoge Raad buigt zich over de vraag of de waarschuwingsborden voldoende zijn om aan de aansprakelijkheid te ontkomen. Zij oordeelt dat een waarschuwing pas toereikend is wanneer publiek op de hoogte is van het gevaar en de waarschuwing leidt tot handelingen of nalaten waardoor het gevaar wordt voorkomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Waterwingebied?

A

Overgang adequatietheorie naar TNR
Een olietankchauffeur rijdt tegen een boom aan. Hierdoor komt er olie terecht in een waterwingebied. De chauffeur stelde dat hij niet wist dat hij in een waterwingebied reed, waardoor de schade groter zou zijn.

De Hoge Raad past in dit arrest voor het eerst de leer van redelijke toerekening toe. Dat de chauffeur niet wist dat hij in het waterwingebied reed, waardoor de schade niet voorzienbaar was, maakt niet uit. Het causale verband kon hier worden aangenomen, omdat de schade een niet zo uitzonderlijke vorm van het ongeluk was, dat het niet redelijkerwijs kon worden toegerekend aan het ongeluk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Lars Ruröde?

A

Billijkheidstoets - art. 6:101 BW
De tienjarige Lars Ruröde rijdt met een boer op een tractor. De boer waarschuwt hem voor een gevaarlijk apparaat achter de tractor. Wanneer de boer niet oplet, steekt Lars zijn arm in de machine. Volgens de boer is er sprake van eigen schuld omdat hij Lars gewaarschuwd had.

De Hoge Raad oordeelt dat in het geval dat een gevaarlijke situatie in het leven wordt geroepen en deze zich verwezenlijkt ten aanzien van een kind welke op basis van zijn leeftijd beperkt inzicht heeft in dit gevaar, de billijkheid eist dat de geleden schade ten laste komt van de persoon die de gevaarlijke situatie in het leven heeft geroepen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Wat is de essentie van het arrest HR IZA/Vrerink?

A

Billijkheidstoets, art. 6:101 BW, 50%-regel
Oude vrouw fietst op voetpad. Ze wordt aangereden door een auto. Verzekeraar IZA probeert de schade te verhalen op automobilist Vrerink.

De Hoge Raad oordeelt dat wanneer geen sprake is van overmacht bij een ongeval tussen een ongemotoriseerd voertuig of een voetganger, de billijkheid eist dat minstens 50% van de geleden schade voor rekening van de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig komt.
Dit wordt gedaan op basis van de billijkheidscorrectie van art. 6:101 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Duwbak Linda?

A

Relativiteitseis
Duwbak Linda ligt in een haven en kapseist. Dit is het gevolg doordat het schip in slechte staat was. Desondanks was het schip een jaar hiervoor in goede staat verklaard. Als gevolg van het kapseizen loopt een ander schip schade op. De eigenaar probeert zijn schade te verhalen op de staat.

De Hoge Raad buigt zich over de vraag of aan het relativiteitsvereiste is voldaan. Dit is niet het geval. De geschonden norm strekt namelijk tot het bevorderen van de algemene veiligheid in het scheepsverkeer, en dus niet tot bescherming van individueel geleden vermogensbelang. De aansprakelijkheid kon hierom niet gevestigd worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Iranese vluchteling?

A

Aspecten relativiteitsvereiste, soort schade
Een Iranese vluchteling verzocht om toegelaten te worden tot Nederland. Deze aanvraag werd afgewezen. Jaren later bleek dit ten onrechte gedaan te zijn. De vrouw vordert schadevergoeding, aangezien zij in deze periode niet heeft kunnen werken.

De Hoge Raad oordeelt dat de toelating als vluchteling geschiedt om humanitaire redenen en niet om de vermogensrechtelijke belangen van de vluchteling te beschermen. Aangezien de regel een andere soort schade beoogt te beschermen dan dat daadwerkelijk geleden is, is niet voldaan aan het relativiteitsvereiste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Watersportongeluk?

A

Billijkheidstoets, art. 6:101 BW
Een jongen van 13 vaart tijdens het besturen van een waterscooter tegen een snorkelaar aan, welke ernstig gewond raakt. Het Hof verdeelt de schade 50%-50%. Volgens de ouders is er sprake van eigen schuld.

De Hoge Raad oordeelt dat het Hof een billijkheidscorrectie uit had moeten voeren. Dit gelet op de ernst van het geval, de schade en het feit dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Wat is de essentie van het deurmatarrest?

A

Toerekening naar redelijkheid
Werkgever wordt tijdens zijn werk aangereden door een collega. Hierbij breekt hij een paar tenen. Enkele weken later gaat hij weer rijden op de heftruck. Hij komt vermoeid thuis en struikelt over zijn deurmat. Hier loopt hij knieletsel bij op.

De Hoge Raad buigt zich over de vraag of het knieletsel kan worden toegerekend aan het bedrijfsongeval, waardoor op de werkgever een schadevergoedingsplicht rust ten aanzien van het knieletsel. De Hoge Raad oordeelt dat of kan worden toegerekend afhankelijk is van alle omstandigheden van het geval. Hier kan ook de afstand tussen de schade en het gevolg meewegen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Achmea/Menzis?

A

Billijkheidscorrectie art. 6:101 BW
Een taxibusje remt af, waardoor een bromfietser achterop knalt en een hoge dwarslaesie oploopt. Menzis heeft als zorgverzekeraar van de bromfietser alle medische kosten betaald. Zij wilt de kosten verhalen op de verzekeraar van het taxibusje. Hierbij stelt Menzis dat de billijkheidscorrectie toegepast dient te worden.

De Hoge Raad geeft in dit arrest antwoord op de vraag of de billijkheidscorrectie ook toegepast dient te worden in een regresverhouding tussen verzekeraars. Hij oordeelt dat dit het geval is. De billijkheidscorrectie werkt door op dezelfde wijze als waarop deze zou gelden in de verhouding tussen verzekerden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Schietpartij Alphen aan den Rijn?

A

Relativiteitsvereiste art. 6:163 BW
Een schutter schiet in een winkelcentrum zes mensen dood. De politie had meermaals verlof verleend aan de verdachte voor het houden van de geweren. Hierbij heeft de politie echter geen rekening gehouden met een eerdere overtreding van de WWM en een BOPZ-opname van de schutter. Nabestaanden van de overledenen en eigenaren van de winkels vorderen schadevergoeding.

Het Hof oordeelt dat slechts de personenschade voldoet aan het relativiteitsvereiste.
De Hoge Raad casseert. De WWM beschermt namelijk naast het algemeen maatschappelijk belang ook de individuele belangen tegen schadelijke gevolgen van vuurwapengebruik. Er wordt dus aan het relativiteitsvereiste voldaan ten aanzien van iedere schadesoort. Per schadepost is wel vereist dat voldaan is aan het causaliteitsvereiste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Tandartsen?

A

Aspecten relativiteitseis, personele bereik
Een tandarts praktiseert al jaren onbevoegd een tandartsenpraktijk. Andere tandartsen ervaren dat zij hierdoor minder klanten hebben. Zij spreken de onbevoegde tandarts aan voor de gederfde winst.

De Hoge Raad oordeelt in dit arrest dat de geschonden norm strekt tot bescherming van de klanten van de tandarts, en niet tot bescherming van de vermogensbelangen van de andere tandartsen. Hierom is niet voldaan aan het relativiteitsvereiste. De handelingen kunnen nog steeds in strijd zijn met de maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm. Dit wordt ook wel de correctie Langemeijer genoemd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Renteneurose?

A

Toerekening naar redelijkheid art. 6:98 BW
Een agent slaat een burger zonder aanleiding met zijn wapenstok tegen zijn hoofd. Als gevolg hiervan ontstaat bij het slachtoffer een aandoening genaamd renteneurose. Deze aandoening is deels gevormd door de unieke persoonlijkheidsstructuur van het slachtoffer.

Kan de ontwikkeling van de renteneurose aan de onrechtmatige daad worden toegerekend? De Hoge Raad is van mening dat dit gedaan kan worden, ondanks het feit dat deze aangewakkerd is door een kwetsbaarheid bij de eiser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Wat is de essentie van het arrest HR De Heel/Korver?

A

Toerekening
Korver wordt na een operatie onder narcose in naar een uitslaapkamer gebracht. Hier wordt hij in een bed gelegd zonder hekjes aan de zijkant. Hij valt uit bed en loopt zware verwondingen op.

De Hoge Raad buigt zich over de vraag of de schade kan worden toegerekend aan het niet-handelen van het ziekenhuis. Dit is het geval. Doordat geen voorzorgsmaatregelen zijn genomen door het ziekenhuis, hebben zij een veiligheidsnorm overschreden. Doordat een veiligheidsnorm was overschreden kan er worden toegerekend.

32
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Marbeth van Uitregt?

A

Eigen schuld art. 6:101 BW, kind onder 14
Marbeth, een tienjarig kind, fietst zonder te kijken de weg op. De automobilist rijdt onder de maximumsnelheid en kan haar voor geen mogelijkheid zien. Ze komen in een aanrijding.

De Hoge Raad buigt zich over de vraag of hier sprake is van overmacht. Hij stelt dat een succesvol beroep op overmacht in het geval van een aanrijding met een kind beneden de 14 jaar, enkel mogelijk is wanneer er sprake is van opzet bij het kind of aan opzet grenzende roekeloosheid. Hier is de 100%-regel ontstaan. Dit wordt gedaan op basis van de billijkheidscorrectie van art. 6:101 BW.

33
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Terminus/ZAO?

A

50%- en 100%-regel
Er is een aanrijding tussen een voetganger en een bestuurder van een auto geweest. De verzekeraars komen in een regresvordering tegenover elkaar te staan en Terminus beroept zich op de 50%-regel.

De Hoge Raad beantwoordt de vraag of de 50%- en de 100%-regel kunnen worden toegepast door verzekeraars. Dit is niet het geval. Deze regels strekken namelijk ter bescherming van de zwakkere partijen in het verkeer.
Let op HR Achmea/Menzis: billijkheidscorrectie kan wel plaatsvinden.

34
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Chan-a-Hung/Maalsté?

A

Reflexwerking art. 185 WVW
Maalsté, een zestienjarige bromfietser, werd aangereden door een op de verkeerde weghelft fietsende meerderjarige Chan.

De Hoge Raad beantwoordt in dit arrest de vraag of art. 185 WVW reflexwerking heeft bevestigend. Bij een aanrijding tussen een motorrijtuigbestuurder en een fietser/voetganger komt de eigen schade voor een deel voor rekening van de motorrijtuigbestuurder tenzij deze kan aantonen dat er aan zijn kant sprake is van overmacht. De schade wordt verdeelt op grond van art. 6:101 BW. Wanneer iemand niet verzekerd is ten tijde van het ongeval, kan dit invloed hebben op de verdeling van de schade. De 50%-correctie en de 100%-correctie hebben geen reflexwerking.

35
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Dronken voetganger?

A

Aan opzet grenzende roekeloosheid
A rijdt met zijn auto voetganger B aan. B liep langs de kant van de weg in volledig donkere kleding. De verzekeraar van het slachtoffer beroept zich op overmacht aan de zijde van A.

De Hoge Raad overweegt dat, wil er sprake zijn van aan opzet grenzende roekeloosheid, er bij het slachtoffer sprake moet zijn van bewustheid van het gevaar dat hij creëert. Hierbij dient gekeken te worden naar de normaal oplettende Nederlander. Wanneer sprake is van aan opzet grenzende roekeloosheid, wordt de 50%-regel aan de kant geschoven.

36
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Koolhaas c.s./Rockwool?

A

Productaansprakelijkheid
Rockwool produceert steenwol. Op een gegeven moment wijzigt hij de samenstelling van dit product. De telers die de steenwol gebruik leiden hierdoor schade. Zij stellen Rockwool aansprakelijk voor het verzuimen deugdelijk onderzoek te doen voor de wijziging en het nalaten de telers op de hoogte te brengen van de wijziging.

De Hoge Raad oordeelt dat de producent maatregelen moet treffen om te voorkomen dat de producten die hij in het verkeer brengt schade toebrengen, weten wat de effecten zijn van zijn product en bij verandering de afnemers waarschuwen.

37
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Hangmat?

A

Aansprakelijkheid opstal, art. 6:174 BW
X ligt in haar tuin een hangmat. De pilaar waar deze aan hangt breekt af, waardoor ze zwaar gewond raakt. Zij stelt een vordering in tegen Y, haar man, voor de geleden materiële en immateriële schade.

De Hoge Raad oordeelt dat art. 6:174 BW niet louter naar derden toe werkt, maar ook naar medebezitters. De getroffen persoon moet zelf het deel van de schade dragen dat overeenkomt met zijn aandeel in de opstal.

38
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Wilnis?

A

Art. 6:174 BW
A is eigenaar van een veendijk. Door verschuiving van de veendijk, loopt een woonwijk schade op. De gemeente spreekt A aan op grond van art. 6:174 BW. De Hoge Raad beantwoord de vraag of er sprake is van een opstal en of deze gebrekkig is.

De veendijk is volgens de Hoge Raad een opstal. Het is namelijk een niet uitsluitend langs natuurlijke weg ontstaan iets waar menselijk handelen aan bijgedragen heeft.
Of de opstal gebrekkig is, dient objectief vastgesteld te worden. Er dient gekeken te worden naar onder andere de aard en bestemming van het werk, fysieke toestand op moment van het ontstaan van het gevaar en de stand van de wetenschap en de techniek om het gebrek te ontdekken.
Dat de eiser in casu een overheid was brengt mee dat de beleidsvrijheid en financiële middelen een rol spelen.

39
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Paard Loretta?

A

Art. 6:179 BW jo art. 6:181 BW
Een kind wordt getrapt door een paard bij een manege. Het paard was ondergebracht bij deze manege. De vraag in het geding was of de eigenaar van het paard of de manege aansprakelijk gehouden kon worden.

De Hoge Raad oordeelt dat in geval van kwalitatieve aansprakelijkheid voor dieren, in beginsel de bezitter van het dier aansprakelijk is. In het geval dat het dier voor de uitoefening van een bedrijf van een ander wordt gebruikt, rust de risicoaansprakelijkheid op basis van art. 6:181 BW op degene die het bedrijf uitoefent.

40
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Paard Imagine?

A

Medeaansprakelijkheid bij dieren
Een echtpaar heeft een manege. Een paard slaat op hol en loopt de vrouw omver. De vrouw spreekt haar man aan voor de schade die zij heeft gelopen. De vraag die de Hoge Raad beantwoordt in dit arrest is of de Hangmat-jurisprudentie ook van toepassing is op dieren.

De Hoge Raad is van oordeel dat, gelet op de strekking van art. 6:179 BW jo. art. 6:181 BW, geen ruimte bestaat om onderlinge aanspraken van medebezitters of van bedrijfsmatige medegebruikers toe te staan. De Hangmat-jurisprudentie is dus niet van toepassing bij dieren.

41
Q

Wat is de essentie van het arrest HR DAF Trucks/Achmea?

A

Productaansprakelijkheid
Een door DAF geproduceerde vrachtwagen wordt geleverd aan Bemo. Deze vat vlam. De verzekeraar van Bemo wil de schade verhalen op DAF. Deze stelt dat zij niet aansprakelijk gesteld kan worden omdat zij het product niet in het verkeer heeft gebracht (zij heeft de vrachtwagen aan een zusteronderneming overgedragen), wat vereist is op grond van art. 6:185 BW. De Hoge Raad beantwoordt de vraag wat ‘in het verkeer brengen’ inhoudt.

Een product moet worden beschouwd als in het verkeer gebracht, wanneer dat het productieproces van de producent verlaten en is opgenomen in een verkoopproces in een vorm waarin het aan het publiek wordt aangeboden voor gebruik of consumptie. Het maakt niet uit of het rechtstreeks wordt verkocht of via een omweg

42
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Bedieningspaneel Motorjacht?

A

Productaansprakelijkheid
Een consument koopt een boot. Later breekt brand uit. Dit komt door een defect in het bedieningspaneel van de airconditioning. De consument wil de verkoper aanspreken op grond van art. 7:24 BW.

De Hoge Raad oordeelt dat de verkoper verantwoordelijkheid draagt voor schade aan de gekochte zaak. Hierdoor wordt de schade (art. 6:190 BW) gekanaliseerd naar de verkoper. Ook als de producent van het bedieningspaneel aansprakelijk zou zijn, doet dit niet af aan de aansprakelijkheid van de verkoper.

43
Q

Wat is de essentie van de zaak HvJEU Fennia/Philips?

A

Productaansprakelijkheid
Fennia gaat achter Philips aan vanwege de vergoeding van schade vanwege een gekocht koffiezetapparaat dat ontploft was. Philips had het merkteken op het apparaat. Zij was echter niet de productent. Hij werd gemaakt in Roemenië. Kan Philips hier nog aansprakelijk gehouden worden?

Het HvJEU oordeelde dat de houder van een merk dat met zijn toestemming op een product is aangebracht, jegens de consument aansprakelijk is voor een gebrek in dat product — ook als hij niet bij de productie van dat product betrokken is.

44
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Knabbel en Babbel?

A

Kwalitatieve aansprakelijkheid werkgever
Een school stort in. De wethouder van Onderwijs van de gemeente geeft publiekelijk Reuvers de schuld. Later blijkt dat dit niet zo was. Reuvers stelt de gemeente aansprakelijk voor de uitspraken van de ambtenaar waardoor hij reputatieschade heeft opgelopen.

De Hoge Raad oordeelt dat de uitlatingen van de werknemer aan de rechtspersoon toegerekend kunnen worden wanneer het gaat om een gedraging die in het maatschappelijk verkeer als een gedraging van de rechtspersoon kan worden gezien.

45
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Power/Ardross?

A

Aansprakelijkheid hulppersonen
Power werkt bij Ardross. Hij verlaat zijn werkplek en tijdens het lopen wordt hij geraakt door een vallende schijf. Boven het gebied waren werknemers van Kaefer aan het werk. Tussen Kaefer en Ardross bestond geen contractuele relatie.

De Hoge Raad oordeelt dat de zorgplicht van de werkgever zich verder strekt dan slechts de werkplek. Hij is slechts niet aansprakelijk wanneer hij zich aan de zorgplicht heeft gehouden of het ongeval de schuld was van roekeloosheid of opzet aan de zeide van de werknemer.

46
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Pollemans/Hoondert?

A

Roekeloosheid
Pollemans bouwt in opdracht van Hoondert een bedrijfshal. Ondanks waarschuwingen van Hoondert, gaat Pollemans op het dak lopen. Hij valt naar beneden nadat het dak instort. Hoondert stelt dat Pollemans roekeloos heeft gehandeld.

De Hoge Raad oordeelt dat er slecht sprake is van roekeloos handelen wanneer de werknemer zich tijdens zijn handelingen voorafgaand aan het ongeval bewust is van het roekeloze karakter van zijn handelingen.

47
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Sneeuwbal?

A

Kwalitatieve aansprakelijkheid 6:169 BW
Een jongen van vijf gooit een sneeuwbal in het gezicht van een negen jarig meisje. Het meisje wordt boos en duwt de jongen. De jongen valt en loop hoofdletsel op.

De Hoge Raad oordeelt hier dat er beoordeelt moet worden of de handeling een toerekenbare onrechtmatige daad zou zijn geweest als deze was uitgevoerd door een volwassene. Er dient volledig geabstraheerd te worden van de jeugdige leeftijd.

48
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Bayar/Wijnen?

A

Werkgeversaansprakelijkheid
Werknemer wil bij een machine een vastzittend stuk folie hieruit verwijderen. Hierbij verliest hij drie vingertoppen. De werkgever had de machine voorzien van waarschuwingsstickers, een noodknop en beschermkappen.

De Hoge Raad oordeelt dat een zorgplicht verder gaat dan het plaatsen van stickers waardoor de werknemer op de hoogte kan zijn van het gevaar. Het gaat er om dat de waarschuwing zal leiden tot een handelen of nalaten waardoor het gevaar wordt vermeden.

49
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Groot Kievitsdaal?

A

Functioneel verband
Er was een bedrijfsuitje. Werknemers gooiden lampenolie op de BBQ. Er ontstond een brand, waardoor het pand af fikte.

De Hoge Raad interpreteert het functionele verband van art. 6:170 BW (kans vergroting en juridische zeggenschap). Bij het beoordelen van het functionele verband dienen alle omstandigheden in overweging genomen te worden, zoals het tijdstip, de plaats, de aard van de gedragingen en de gelegenheid om middelen die door of vanwege de dienstbetrekking zijn gecreëerd van belang zijn.

50
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Van Riemsdijk/Autop Roermond BV?

A

Werkgeversaansprakelijkheid
Van Riemsdijk is een ervaren chauffeur. Wanneer hij gaat tanken glijdt hij uit. Hij spreekt zijn werkgever aan. Deze had hem moeten waarschuwen om bij dit vieze tankstation te gaan tanken.

Volgens de Hoge Raad is het feit dat de werkgever geen concrete opdracht had gegeven niet voldoende om vast te stellen dat een zorgplicht is geschonden. Hier weegt ook mee dat de werknemer een ervaren chauffeur was die redelijkerwijs de gevaren had behoren te kennen.

51
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Koeman/Sijm Agro?

A

Kwalitatieve aansprakelijkheid niet-ondergeschikte
Koeman huurt De Wit in om zijn land te bespuiten. Later blijkt dat door dit bespuiten de oogst van zijn buurman Sijm Agro mislukt is. Hij stelt Koeman aansprakelijk op grond van art. 6:171 BW.

Volgens de Hoge Raad is voor de vraag of sprake is van de uitoefening van het bedrijf van de opdrachtgever belangrijk wat wel of niet tot de bedrijfsuitoefening behoort. Hier was sprake van de uitoefening van het bedrijf. Koeman had het zelf ook kunnen doen.

52
Q

Wat is de essentie van het arrest TNT/Wijenberg?

A

Goed werkgeverschap
Wijenberg bezorgt post voor TNT. Tijdens het lopen naar een deur struikelt zij.

In beginsel is de werkgever op grond van art. 7:611 BW verplicht om een deugdelijke verzekering af te sluiten voor het geval waarin de werknemer een ongeval overkomt. In dit geval rustte deze verplichting niet op de werkgever. De werkgever is niet verplicht een verzekering af te sluiten ten behoeve van de werknemers die te voet betrokken raken bij een eenzijdig ongeval.

53
Q

Wat is de essentie van het arrest HR JMV Spoorveiligheid-Zürich?

A

Werkgeversaansprakelijkheid
BAM verricht onderhoud in opdracht van ProRail. BAM huurt JMV in voor deze diensten. Vervolgens huurt JMV arbeidskrachten in voor deze werkzaamheden. Er treedt schade op als gevolg van een handeling van een door JMV ingeleende arbeidskracht.

De Hoge Raad oordeelt dat het bestaan van zeggenschap over de vraag of en op welke momenten de persoon die onrechtmatig heeft gehandeld werkzaamheden voor een bepaalde derde dient uit te voeren in beginsel voldoende is om ondergeschiktheid (art. 6:170 BW) aan te nemen.

54
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Parochie?

A

Vrijwilligers
X is als vrijwilliger lid van klusgroep van Parochie. Hij valt tijdens het werken van het dak af.

De Hoge Raad oordeelt art. 7:658 lid 4 BW zich ook uitstrekt tot het beschermen van vrijwilligers. Doorslaggevend is de feitelijke verhouding en de invloed van de werkgever op de werkzaamheden en de veiligheidsrisico’s.

55
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Vehof/Helvetia?

A

Begroting gederfde winst
Vehof heeft een verkeersongeval waardoor zij blijvend letselschade heeft opgelopen. Hierdoor kan zij nooit meer werken in de zorg. Zij heeft ten tijde van het ongeval weinig werkervaring en een onafgeronde opleiding. De Hoge Raad beantwoord de vraag hoe de gederfde inkomsten van Vehof begroot moeten worden.

Volges de Hoge Raad moet voor de begroting van de gederfde inkomsten de feitelijke inkomenssituatie vergeleken worden met de hypothetische situatie bij wegdenken van het ongeval. Het komt aan op de redelijke verwachting van de rechter omtrent toekomstige ontwikkelingen.

56
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Johanna Kruidhof?

A

Begroting vermogensschade
Johanna loopt op school ernstige brandwonden op. De ouders verzorgen haar thuis in plaats van dat hier professionele hulp voor inroepen. Zij vorderen vergoeding van verloren vrije tijd.

De Hoge Raad oordeelt dat geabstraheerd dient te worden van de omstandigheid dat de ouders zelf de zorg op zich hebben genomen en geen professionele hulp ingeschakeld hebben. De schade dient begroot te worden naar de kosten die zij bespaard hebben door geen professionele hulp in te schakelen. Hier is de schade dus abstract begroot.

57
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Van Sas/Interpolis?

A

Schadebegroting gederfd inkomen
Van Sas is betrokken bij een auto ongeluk en loopt blijvend letsel op waardoor zij arbeidsongeschikt raakt. Zij vordert gederfde inkomsten. De Hoge Raad buigt zich over de vraag hoe deze begroot dienen te worden.

Volgens de Hoge Raad dient bij de begroting van de schade rekening gehouden te worden met een redelijke verwachting over toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld of men doorwerkt tot de pensioenleeftijd. Bij het beoordelen van deze redelijke verwachting over toekomstige ontwikkelingen is het aan de rechter om deze goede en kwade kansen in te schatten.

58
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Coma?

A

Smartengeld
A valt tijdens zijn werk van een stijger en raakt in een coma. Hij overlijdt twee maanden later. Zijn erfgenamen vorderen immateriële schadevergoeding.

Volgens de Hoge Raad heeft een comateus slachtoffer in beginsel recht op smartengeld. Het feit dat hij gedurende een periode bewusteloos was is onvoldoende om aan te nemen dat over deze periode geen aanspraak gemaakt kan worden op smartengeld.

59
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Rijnstate/Reuvers?

A

Begroting schade
Reuvers ondervindt pijnklachten door een medische fout van het ziekenhuis. Hierdoor moet haar man de huishoudelijke taken overnemen. De vrouw vordert van het ziekenhuis vergoeding voor de verloren vrije tijd van de man.

De Hoge Raad erkent dat de gelaedeerde bij vergoeding van schade zoveel mogelijk in oorspronkelijke toestand geplaatst moet worden. De vrije tijd van haar man was echter niet te herstellen. Hierom dient bij de begroting geabstraheerd te worden van de situatie waarin de man de huishoudelijke taken verrichte. Voor de begroting dient een abstracte berekening gemaakt te worden van wat professionele huishoudelijke hulp zou kosten.

60
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Pollen/Linssen?

A

Genotsderving
Pollen kocht een jacht bij Linssen. Na de aankoop bleek deze non-conform te zijn. Hierdoor dient gedurende een periode van zestien maanden onderhoud verricht te worden aan de jacht. Pollen vordert schadevergoeding voor de gederfde plezier.

De Hoge Raad oordeelt dat het gedurende geringe tijd moeten missen van de gekochte zaak niet voor vergoeding in aanmerking komt. Ook een conforme zaak dient namelijk wel eens onderhouden te worden.

61
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Taxibus?

A

Schokschade
Een moeder ziet haar dochter doodgereden worden op een erf. Haar schedelinhoud ligt op straat. Door confrontatie met de gevolgen loopt zij ernstig letsel op.

De Hoge Raad oordeelt dat schokschade vergoed kan worden wanneer de betrokkene rechtstreeks wordt geconfronteerd met de omstandigheden waaronder het ongeval heeft plaatsgevonden en deze confrontatie bij de betrokkene een hevige schok teweeggebracht heeft.

62
Q

Wat is de essentie van het arrest X/Reaalverzekeringen?

A

Schokschade
Drie jongens komen bij een achtervolging om. De nabestaanden vorderen vergoeding van ander nadeel.

De Hoge Raad oordeelt hier op basis van het Taxibus-arrest. In deze casus was geen sprake van een directe confrontatie tussen de nabestaanden en de slachtoffers. Er wordt hier een strikte scheiding gemaakt met affectieschade.

63
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Reaal Schadeverzekering/Athlon Car Lease?

A

Zaakschade
Een verzekeraar bij Reaal rijdt schade in een lease-auto van Athlon. Voor auto’s wordt een standaard systeem gebruikt voor de reparatie van auto-onderdelen, de schade wordt dus abstract begroot. De werkelijke (concrete) kosten van Athlon waren lager. Welk systeem dient toegepast te worden?

De Hoge Raad benadrukt dat de rechter de schade moet beoordelen op aan manier die het best past bij de aard er van. Volgens de Hoge Raad brengt de aard van de schade in casu (auto’s) mee dat een snelle afhandeling vereist is. Hierom acht de Hoge Raad een abstract systeem meer passend.

64
Q

Wat is de essentie van het arrest HR EBI-arrest?

A

Immateriële schade
Gedetineerde is ten onrechte een jaar in de EBI geplaatst. Hij moest in een minder beveiligde inrichting zitten. Hij vordert smartengeld wegens persoonsaantasting.

Volgens de Hoge Raad komt de gedetineerde in aanmerking voor vergoeding van immateriële schade. Gelet op de aard en de ernst van de omstandigheden van het geval, was hier sprake van een aantasting in de persoon. Het enkele feit dat een fundamenteel recht geschonden was, was niet genoeg. Er dient meer aangetoond te worden.

65
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Aardbevingsschade Groningen?

A

Immateriële schadevergoeding
Mensen wonen boven het Groninger gasveld. Door aardbevingen lopen hun woningen schade op. Zij vorderen materiële schadevergoeding en vergoeding voor gederfd woongenot.

De Hoge Raad past HR EBI toe. Er dient gekeken te worden naar de aard en de ernst van de aansprakelijkheidsvestigende gebeurtenis en de aard en de ernst van de gevolgen. Hier was sprake van een aantasting in de persoon, vanwege een schending van het fundamentele recht op woongenot.

66
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Saelman?

A

Verjaring
De korte verjaringstermijn van art. 3:310 lid 1 BW begint te lopen op de dag na die waarop de benadeelde daadwerkelijk in staat is een rechtsvordering tot vergoeding van de schade in te stellen.

67
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Bosman/mr. G?

A

Verjaring
De verjaringstermijn van art. 3:310 lid 1 BW begint pas met lopen op de dag na die waarop de benadeelde daadwerkelijk in staat is een rechtsvordering tot vergoeding van de schade in te stellen. Voor het gaan lopen van de verjaringstermijn is niet vereist dat de benadeelde niet slechts daadwerkelijk bekend is met de feiten en omstandigheden die betrekking hebben op de schade en de persoon wie aansprakelijk is voor de schade, maar ook met de juridische beoordeling van die feiten en omstandigheden.

68
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Hogeveen?

A

Schokschade
Moeder duwt dochter van een flat af. Vader wordt later geconfronteerd met het lichaam van de dochter en lijdt hierdoor geestelijk letsel. Hij vordert schokschade.

De Hoge Raad oordeelt dat in beginsel voor toekenning van schokschade een objectief vastgestelde geestelijke aandoening vereist is. In dit arrest heeft zij geoordeeld dat schokschade ook kan worden toegekend op basis van een deskundigenrapport over geestelijke schade.

69
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Kelderluik?

A

Onrechtmatige daad en gevaarzetting
Medewerker van Coca Cola was in een café de voorraad aan het bijvullen. Hierbij had hij een kelderluik open laten staan. Duchateau was op weg naar de wc en viel in dit kelderluik.

In dit arrest heeft de Hoge Raad een aantal gezichtspunten geformuleerd welke tezamen er toe kunnen leiden dat tot de conclusie kan worden gekomen dat er sprake is van gevaarzettend gedrag. De gezichtspunten zijn als volgt:
1. De mate van waarschijnlijkheid waarmee de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid kan worden verwacht. Wanneer de niet-oplettendheid waarschijnlijker is, geldt een hogere zorgplicht;
2. De hoegrootheid van de kans dat daaruit ongevallen ontstaan. Hoe groter de kans op schade, hoe hoger de zorgplicht.;
3. De ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben. Hoe hoger de ernst en omvang van de mogelijke schade, hoe hoger de zorgplicht;
4. De mate van bezwaarlijkheid van te nemen voorzorgsmaatregelen. Preventieve maatregelen zullen eerder genomen moeten worden wanneer weinig bezwaarlijkheid in termen van kosten, tijd en moeite voor het nemen daarvan bestaat.

70
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Brals/Octant?

A

Tussenpersoon
Brals heeft een opstalverzekering afgesloten via tussenpersoon Octant. Deze blijkt Brals niet goed geïnformeerd te hebben over de voorwaarden, waardoor hij veel schade oploopt. De vraag wordt gesteld welke zorgplicht een assurantietussenpersoon (ATP) heeft t.a.v. zijn opdrachtgever.

De Hoge Raad oordeelt dat een ATP een verplichting had tegenover de opdrachtgever de zorgvuldigheid en competentie van een redelijk handelend beroepsgenoot te betrachten. De ATP moet er dus voor zorgen dat alle relevante mededelingen tijdig aan de verzekeraar worden gedaan, met name die mededelingen waarvan hij, als redelijk bekwaam tussenpersoon, begrijpt dat deze de verzekeraar kunnen weerhouden van een beroep op het vervallen van het recht op schadevergoeding. De ATP dient op de hoogte te zijn van alle feiten en omstandigheden die relevant zijn voor de verzekering, of redelijkerwijs op de hoogte behoren te zijn. Er rust op hem dus ook een plicht om informatie na te vragen bij de cliënt.

71
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Onderlinge Verzekeringsmij/NN?

A

Art. 7:611 BW
Een werknemer stelt zijn werkgever aansprakelijk voor het niet afsluiten van een verzekering. Hierdoor loopt hij verzekeringspenningen mis. Hiervoor stelt hij de werkgever aansprakelijk. Is deze zuivere vermogensschade van de werknemer gedekt onder de aansprakelijkheidsverzekering van de werkgever?

Volgens de Hoge Raad brengen de redelijke verwachtingen van de functie van de AVB-polis, ondanks dat zuivere vermogensschade impliciet uitgesloten is, met zich mee dat de werkgever er van uit mocht gaan dat de schade wel gedekt zou zijn. Hierom is de aansprakelijkheidsstelling voor het niet afsluiten van een verzekering door de werkgever gedekt onder de verzekering.

72
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Nieuw Rotterdam Schade/Zeehavenbedrijf Dordrecht?

A

Open basisdekking
ZHD heeft veel gips opgeslagen op een terrein. Later bleek dit chemisch afval te zijn. De Hoge Raad boog zich over de vraag of het van belang is voor de aansprakelijkheidsverzekering op welke grond ZHD aansprakelijk gesteld werd.

De Hoge Raad oordeelt dat dit niet van belang is. Voldoende is om vast te stellen dat de verzekeringsnemer aansprakelijk is gesteld.

73
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Devoe Coatings/AMEV?

A

Zaakschade
Devoe Coatings ontvangt klachten van Bremer vanwege een geleverde primer. Bremer heeft Devoe aansprakelijk gesteld voor de kosten van herstel van de topcoating aan een vijftal schepen. De Hoge Raad buigt zich over de vraag wanneer er sprake is van zaakschade in de zin van de polis.

Voor het antwoord of er sprake is van een beschadiging in de zin van de polisvoorwaarden, acht de Hoge Raad beslissend of de stoffelijke structuur van de zaak aangepast is.

74
Q

Wat is de essentie van het arrest Hof Amsterdam Fortis Corporate Insurance/Midreth?

A

Opzichtclausule
Bij uitvoering van werkzaamheden aan een pakhuis ontstaat brand. Opdrachtgever stelt de aannemer Midreth aansprakelijk. Verzekeraar Fortis weigert te betalen op grond van een opzichtclausule.

Volgens het Hof dienen clausules in een verzekeringsovereenkomst uitgelegd te worden aan de hand van de Haviltex-formule. Wanneer het gaat om een algemene polisbepaling, zal in geval van twijfel in het voordeel van de verzekerde uitgeweken worden.

75
Q

Wat is de essentie van het arrest Hof Den Haag Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs/Mandema?

A

Assurantietussenpersoon
LVO stapt over naar een andere verzekeraar. Hierbij hebben zij advies ingewonnen van Mandema. Na een ongeval willen zowel de oude als de nieuwe verzekeraar niet uitkeren. LVO stelt Mandema aansprakelijk.

Volgens het Hof heeft een assurantietussenpersoon de plicht om de klant zorgvuldig te inventariseren en te waarschuwen voor risico’s van een overstap en het adviseren om deze risico’s te ondervangen.

76
Q

Wat is de essentie van de zaak Rechtbank Midden-Nederland curatoren RWP/MediRisk?

A

Mededelingsplicht
RVP is verzekerd bij MediRisk. RVP gaat failliet. De curatoren verzoeken een verlenging van de dekking. Volgens MediRisk worden aanspraken ingediend na de einddatum van de verzekering niet gedekt.

De Rechtbank oordeelt in dit geval dat op een verzekeraar een mededelingsplicht rust. Het is in strijd met de redelijkheid en billijkheid wanneer de curatoren niet direct na het uitspreken van het faillissement worden geïnformeerd over het ontbreken van de uitloopdekking.