Voeden Flashcards
Een baby voeden
Baby’s moeten eten om te kunnen groeien. Jonge baby’s drinken Alleen nog maar borstvoeding of flesvoeding maar vanaf 4 maanden komen daar vaak al oefenhapjes bij.
Voedingsschema
het voedingsschema van een baby is per baby verschillend. voorbeeldschema:
1-3 maanden: Alleen borstvoeding of flesvoeding verdeeld over meerdere voedingen gemiddeld 6 tot 8 voedingen per dag. 150 ml flesvoeding per kilo lichaamsgewicht.
4-6 maanden: wordt voor ding of flesvoeding gemiddeld 5 tot 6 voedingen pennen plus vanaf 4 maanden oefenhapjes van cureren groenten of fruit. kleine stukjes brood vanaf 5 maanden.
7-8 maanden: borstvoeding of fles voeding gemiddeld 40 6 voedingen per dag plus maaltijd van boterhammen of pap.
9-12 maanden: korting op vecht voording gemiddeld twee tot 3 voedingen van 150 ml per dag plus twee tot 3 maaltijden en twee tussendoortjes.
Flessen
Sluit met uw keuze voor een fles en spreek aan bij wat een baby thuis gewend is.
Borstvoeding
Wanneer een baby borstvoeding drinkt geven de ouders de gekolfde borstvoeding mee naar de kinderopvang. De borstvoeding moeten zij in een koeltas naar de opvang vervoeren en de voeding moet gelabeld zijn met de naam van het kind en de datum en tijd van het afkolven.
hoe lang mag borstvoeding bewaard worden?
verse borstvoeding: koelkast max 4 graden is 72 uur
Opgewarmde moedermelk: maximaal een uur bewaren
ingevroren borstvoeding: vriesvak koelkast 2 weken, vriesvak koelkakast 3 maanden, diepvries –18 tot –20 6 maanden
ontdooide borstvoeding: binnen 24 uur gebruiken en anders weggooien
klaarmaken borstvoeding;
borstvoeding moet langzaam opgewarmd worden zo blijft het je beschermende stoffen In de borstvoeding optimaal bewaard. de voorkeur gaat uit naar het verwarmen in een flessenwarmer. gebruik u de magnetron zet hem dan op de laagste stand en schud elke 10 seconden het flesje.
Kunstvoeding- poedermelk
Ouders moeten de poedermelk in afgepaste hoeveelheden per voeding in een bakje doen.
Johannesbroodpitmeel: Het is voor baby’s die veel spugen of last hebben van reflux. Dit is niet geschikt voor baby’s die allergisch zijn voor koemelk eiwit/lactose
Rijstebloem: maakt de voeding dikker waardoor het meer vult.
Hygiëne bij het klaarmaken van flessen
De flessen en spelen moeten steriel zijn. dat betekent dat de flessen elke dag moeten worden gesteriliseerd. steriliseren kunt u ook verschillende manieren doen sommige vaatwassers heb je hier een speciaal programma voor een ander handige manier is om gebruik te maken van een speciale flessen sterilisator. Ook kunt u de flessen op een ouderwetse manier in een pan steriliseren in kokend water. flessen moeten 3 minuten in kokend water liggen en spenen 1 minuut.
hygiëne bij het klaarmaken van een fles stappen:
- was altijd uw handen voor u gaat beginnen met het maken van de fles.
- maak een fles klaar op een plek waar geen kinderen verschoond worden.
- gebruik voor het voeden een schone en steriele fles plus peen. Zorg ervoor dat u de fles en spenen gebruikt voor 1 kind.
- Controleer de houdbaarheid van de borstvoeding of de poedermelk.
- zorg dat de fles een goede maat verdeling heeft zodat u de juiste hoeveelheid water of borstvoeding kunt afmeten.
- Gebruik voor kunstvoeding geen kraanwater uit een kraan die gebruikt wordt om handen van kinderen te wassen of bij een plek waar kinderen verschoond worden.
- Warm het water op In de magnetron of een waterkoker. warm borstvoeding op in een flessen warme of een magnetron.
- Voeg voor kunstvoeding de poeder bij het water vermengt het poeder goed met het water zodat er geen klontjes In de melk zitten.
- Controleer of de fles niet te warm is voor de baby. Je kunt het voelen door een druppeltje melk uit de fles op uw pols te Laten vallen.
- Spoel na het voeden de fles direct om met koud water zodat de aanmaak van bacteriën gestopt wordt.
Voeden
Met voorkeur op een stoel of bank met armleuningen zodat uw arm steun heeft houd de baby op uw arm zodat het hoofd van de baby op de binnenkant van uw elleboog steunt. houd het bovenlijfje van de B daarbij iets recht op zo voorkomt u dat de voeding vanuit de maag terug strand naar de slokdarm. op de fles schuiven en top zodat de speen vol voeding zit anders kan een baby luchtig inslikken waardoor de kans op darmkrampjes groter is.
Hoe dat duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten is een baby veel sneller klaar overweeg dan een kleinere maatschappij op de fles te doen.
Overstappen op vast voedsel
als een baby tussen de 4 en 6 maanden oud zijn kunt u in overleg met de ouders naast de fles voeding gepureerd of gebracht voedsel aan gaan bieden.
pureren of prakken
baby moet nog aan de smaak wennen piet Daarom dezelfde smaak een paar dagen achter elkaar aan. laat de baby In de oefenperiode kennismaken met verschillende smaken maar biedt een smaakt wel die paar keer aan.
Het Voedingscentrum adviseert onder groenten en fruithapjes eerst glad te pureren en hoe ouder de baby wordt de structuur grover te maken. Een manier van voedsel aanbieden kiest het Voedingscentrum boven het aanbieden van voedsel of via de raply methode.
De Rapley-methode
Bij deze methode krijgt een baby stukken groente of fruit aangeboden. Stukken groente of fruit kan een baby zelf in zijn handen pakken en naar zijn mond brengen. In het begin zal een kind nog grote stukken aftappen dus voorzichtigheid en oplettendheid zijn hierbij heel belangrijk. met deze methode kunt u beginnen Als de baby ongeveer 6 maanden oud is.
voorwaardes om met de Rapley-methode te beginnen:
- de baby kan zelf goed rechtop zitten en zijn hoofd omhoog houden.
- de baby kan op motorisch gebied iets vastpakken en naar zijn mond brengen.
- de kokhalsreflex van de baby is verplaatst van mooi In de mond nou achter In de mond. dat wil zeggen dat een baby niet begint te kokhalzen als hij voedsel voor in zijn mond krijgt.
- een baby heeft een paar tandjes om voeding te kunnen bijten.
Voordelen van de Rapley-methode
- Een baby kan zelf actief deelnemen aan het eten
- een baby bepaalt daarbij zelf hoe snel en hoeveel hij eet
- een baby geeft zelf aan wanneer hij vol zit
Nadelen van de Rapley-methode
- Een baby kan te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen Omdat een baby niet voldoende voedsel in zijn mond krijgt.
- een baby kan gaat kokhalzen of zich te slikken Omdat hij te grote happen neemt.
- continu toezicht hierop houden kan lastig zijn in een drukke babygroep waar geregeld iets onverwachts gebeurt.