activiteiten aanbieden aan baby's Flashcards
activiteiten aanbieden aan baby’s
Didactiek:
Wanneer een baby activiteiten aanbied is het belangrijk om te kijken op welke manier u een baby nieuwe kennis en vaardigheden aan wilden leren dit wordt ook wel didactiek genoemd.
Beginsituatie:
Sluit aan bij de ontwikkeling van een baby. dat kan hij zelf en wat wordt zijn volgende stap Dit is vaak voor iedere baby verschillend. hou hier rekening mee tijdens het aanbieden van activiteiten.
Doelen stellen:
Bedenk wat u wilt bereiken met de activiteit dit kan voor iedere baby verschillend zijn. om het vaststellen van een doel van de activiteit weet je ook waar uw zich op richt. Stel doelen op die voor een baby haalbaar zijn en passen bij de mogelijkheden van de baby’s.
thematisch werken zorg voor herkenning en herhaling:
zorg dat voor herkenning en herhaling voor een baby. als u het langere tijd over een onderwerp heet bijvoorbeeld de herfst de boerderij op de zomer en dan blijven bijvoorbeeld nieuwe liedjes worden of ervaringen beter hangen.
aansluiten bij belevingswereld:
hoe bereikt het mis als u aansluit bij de belevingswereld van een baby. flink bij interessant en waar gaat zijn aandacht naar uit kijk je goed naar wat een baby plezierig of juist spannend vindt. kijk goed naar de lichaamstaal van de baby en sluit aan bij zijn behoeftes.
Met wie gaat u de activiteit doen:
Het is belangrijk om stil te staan bij aan wie u de activiteit gaat bieden. is het een individuele activiteit of is het een activiteit voor een klein groepje.
zelf ontdekken of een gestuurde activiteit:
Baby zelf ontdekken of er sprake van een gestuurde activiteit en geeft ze de kinderen aan wat zij moeten doen? mijn baby zelf mogelijk ontdekken gebundeld op hun eigen tempo hun eigen manier Dit is heel goed voor hen. wanneer u het thema hersen als uitgangspunt neemt kunt u bijvoorbeeld denken aan het spelen met bladeren of met een regenmaker.
volgens wilder baby’s ook specifiek iets leren denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van de woordenschat omtrent het thema herfst. soms steunt u de activiteit doordat u hun de mogelijkheid biedt iets specifieks te leren.
differentiatie mogelijkheden:
denk is ook een betere groep liggen qua ontwikkeling ver uit elkaar ten eerste ontwikkelt iedere baby zich op zijn eigen unieke manier. ten tweede ontwikkelt de baby zich in zo’n razend tempo dat een paar maanden of weken het verschil ook werkelijk een wereld van verschil kan zijn zorg dat wanneer u een groepsactiviteit gaat bieden via kleine aanpassingen In de activiteit kunt aanpassen aan de individuele baby.
kijk en luister naar een baby:
ik luister tijdens het activiteitengroep naar een baby ga mee In de initiatieven die je kind neemt. beetje flexibel als er iets iets heel anders gebeurt dan u van plan was soms ontstaan daardoor heel waardevolle leerervaring voor een baby.
leermomenten zien:
nou wil je u een baby wilt stimuleren in zijn ontwikkeling dan is het belangrijk dat u kunt zien wanneer een baby aan het ontdekken of leren is.
zien wanneer een baby aan het leren of ontdekken is:
En belangrijke competentie bij het stimuleren van de ontwikkeling van de baby is observeren. goed maar een beetje kijkt die aan het spelen en ontdekken is wel te zien dat zijn handelingen vaak ergens toe leiden. hij oefent zijn spieren oefent een bepaalde beweging om de hulk de mogelijkheden van een speeltje en soms kunt u gewoon zien dat een baby aan het denken is door een bepaalde blik in zijn ogen. snap een beetje oefenen en fouten maken en het zijn eigen problemen oplossen Dat is goed voor zijn cognitieve ontwikkeling.
de kunst van het afwachten
De kunst van ontwikkelen volgens pikler is de baby te volgen kijk naar wat baby laat zien en sluiten daarop aan. nog niet op de ontwikkeling vooruit maar wat af.
een baby stimuleren door leermomenten te creëren
Stap 1 tot 5
een taak van u als medewerker is creëren van leermomenten u moet de omgeving en de activiteiten zo inrichten dat de baby kan leren en ontdekken:
1. observeerde baby.
2. zorg voor de juiste materialen en leeromgeving
3. biedt materiaal aan op een manier die bij de ontwikkeling past.
4. sluit aan met leermomenten en ontdekkingen van de baby.
5. Voorkom frustratie
leermomenten zien en creeren In de buitenruimte
Dat het gezond is om In de buitenlucht te verblijven biedt een buitenruimte heel andere ontdekkings mogelijkheden voor een baby. denk bijvoorbeeld aan de natuur de omgevingsgeluiden ja en de verschillende weersomstandigheden.
Tips:
- creëer een apart plekje waar jonge baby’s de buitenruimte kunnen ontdekken
- laag baby’s de natuur bekijken voelen en ervaren.
- kijk naar de interesses van de baby en verwoord voor een baby voorwerpen dieren en personen.
- ga met de baby’s een stuk wandelen met de grote borrelavond of bollenkweker wil gerust rond en praten met de winst wat er allemaal te zien is.