communiceren met een baby Flashcards
communiceren met een baby
Baby communiceert met zijn omgeving zowel verbaal (met zijn stem) als non-verbaal (met zijn lichaam). Voordat baby’s kunnen praten kunnen zij zich nog niet via spreektaal uiten Daarom vertellen ze vooral met lichaamstaal wat er aan de hand is.
Baby’s zoeken contact
Een baby heeft van nature een drang om te staken met Mensen om hem heen. Dit heeft onder andere te maken met de hechtingsdrang die een baby heeft. En baby maakt contact met anderen door middel van contact initiatieven. Een contact initiatief is een handeling die een baby doet in contact te maken met het opvoeden of de Mensen om hem heen.
Non-verbale contactinitiatieven
Dit zijn handelingen die een beetje doet om contact te krijgen of iets te vertellen Zonder dat hij daarbij zijn stem gebruikt.
Voorbeelden:
- Oogcontact zoeken om zich te kunnen hechten aan opvoeders.
- Kijken naar een voorwerp omdat hij daar interesse in heeft.
- De mimiek In het gezicht van de baby vertelt veel over de emoties of gevoelens van de baby.
- Zwaaien met armen kan onrust of oververmoeidheid betekenen maar dit kan ook betekenen dat een baby enthousiast is.
Verbale contact initiatieven
Dit zijn handelingen die een beetje doet om contact te krijgen op iets te vertellen waarbij hij zijn stemgeluid gebruikt.
Voorbeelden:
- Geluidjes maken om de aandacht te trekken of contact te maken.
- Woordjes zeggen om zijn interesses behoeftes en wensen kenbaar te maken.
- Schaterlachen geeft aan dat een baby enorm veel plezier beleefd.
- Een baby kan kreunen bij ongemak of pijn.
Sensitief reageren op contactinitiatieven
Sensitief betekent dat u de contact initiatieven van een baby herkent en hierop reageert door aan de behoefte van een baby te voldoen.
Oogcontact maken
Redenen:
1.
2.
3.
4.
Baby’s zoeken veel oogcontact met opvoeders en anderen om hen heen dit oogcontact kan meerdere redenen hebben:
- Hechting
- Bevestiging zoeken
- Veiligheid zoeken
- Zie je mij?
Oogcontact voor Hechting
Door het zoeken van oogcontact leert hij de gezichten van zijn opvoeders kennen en kan hij een emotionele band met hen opbouwen. Wanneer een baby oogcontact zoekt reageer dan door de baby in zijn ogen aan te kijken en iets liefs te zeggen.
Oogcontact voor Bevestiging zoeken
De baby kan ook contact zoeken om bevestiging te krijgen voor zijn opvoeders. Deze bevestiging kunt u op twee manieren opvatten. De baby kan oogcontact van zijn opvoeders zoeken met als vraag ben je er nog? Een beetje kan ook de bevestiging zoeken met de vraag mag dat wat ik doe?
Oogcontact voor Veiligheid zoeken
In situaties die voor baby’s angstig zijn zal een baby de nabijheid van zijn opvoeden zoeken. Zij kunnen fysiek naar u toe bewegen maar wanneer zij dat nog niet kunnen of dus spanning al te hoog is kunnen zij oogcontact zoeken.
Zie je mij?
Een baby wil gezien en geaccepteerd worden. Wanneer een baby echt ziet en reageert op zijn signalen kunt u een emotionele band opbouwen. Daarnaast helpt het een baby bij het ontdekken van zijn eigen ik en het krijgen van zelfvertrouwen.
Een baby kan u veel vertellen Zonder dan hij je ook maar een woord kan zeggen. Namelijk:
Huilen is een manier waarop een baby zijn behoeftes aan kan geven. Een baby heeft verschillende manieren om zijn behoeftes aan te geven via lichaamstaal. Bepaalde soorten lichaamstaal zijn aangeboren reflexen en andere vormen van lichaamstaal zijn min of meer universeel. Soms ontwikkelen baby’s ook lichaamstaal die niet universeel is maar Wij zijn wel iets mee willen vertellen.
Wat kan het gezicht van een baby vertellen?
De mimiek In het gezicht is aangeboren. de mimiek van de verschillende emoties van de baby is universeel. uit onderzoek is gebleken dat overal ter wereld baby’s dezelfde gezicht uitdrukkingen Laten zien bij bepaalde emoties:
- Blij
- Boos
- Angst/Schrik
- Vieze smaak
- Interesse
- Verassing
Blij
Bij een baby die blij of vrolijk is ziet u dit aan zijn lach en uitstraling.
4 weken= de mondhoeken krullen omhoog en oogjes kunnen gaan stralen.
3 maanden= Brede lach waarbij de mond geopend wordt en kunnen kuiltjes In de wangen ontstaan.
5 maanden= Uitbundige lach maar baby vrolijkheid uitstraalt. Soms is de tong van de baby zichtbaar
7 maanden= Kan hardop lachen.
Boos
Een baby die boos is of gefrustreerd kunt u herkennen aan zijn mimiek. Hij zal zijn wenkbrauwen fronsen en zijn ogen dichtknijpen. Zijn gezicht kan rood worden van inspanning. Soms klemt een baby ook zijn kaken op elkaar of gaat leven trappelen met zijn benen en zwaaien met zijn armen. Boosheid gaat vaak gepaard met huilen.
Angst/schrik
Wanneer een baby angstig is zo hij zijn wenkbrauwen optrekken en zijn ogen groot maken. Zijn mond heeft hij vaak openstaan. Bij een hevige schrik doet hij zijn spieren aanspannen of gaat hij trillen. Na l schrik reactie kan de baby gaan huilen.