Motorische Ontwikkeling Flashcards

1
Q

De motorische ontwikkeling baby

A

Een pasgeboren baby reageert Alleen nog maar met reflexen.

een baby gaat steeds meer controle over zijn bewegingen krijgen waardoor hij doelgerichte handelingen kan uitvoeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Aangeboren reflexen

A

Een reflex is een reactie die automatisch volgt op een bepaalde prikkel.

Deze reflexen liggen opgeslagen In de hersenen en zijn erop gericht om te overleven. Na een aantal maanden verdwijnen de meest complexe weer Omdat de baby’s ze niet meer nodig heeft om te overleven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

De refelxen:

A
  1. Zoekreflex: De baby gaat op zoek naar een borst om te drinken.
  2. Zuigreflex: De zuigreflex zorgt ervoor dat de baby voeding binnenkrijgt.
  3. Kokhalsreflex: Een Baby maakt een kokhals beweging als hij te veel voeding binnenkrijgt.
  4. Grijpreflex: Een even Jantje kan zich ergens stevig had vastklemmen.
  5. Stapreflex: Als Pasgeboren baby onder zijn oksel In de lucht wordt gehouden maakt hij met zijn benen lopende beweging.
  6. Mororeflex: Waneer Een pasgeboren baby schrikt breek de mororeflex op. De baby zal zijn handjes openen in zijn armen en benen wijd spreiden. Dit doet hij omdat hij op zoek is naar de opvoeder om zich aan vast te klampen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

De grove motoriek

A

Bij de grove materie kijkt u hoe een baby met zijn hele lichaam beweegt denk aan omrollen, zitten, staan en lopen. Een baby is van nature nieuwsgierig en wilt de wereld ontdekken de prikkels die een beetje om zich heen ziet hoort en ervaart zijn belangrijke stimulans om te gaan bewegen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mijlpalen in de grove motoriek van 0-2 jaar

A

Liggen: vanaf de geboorte
Omrollen: vanaf 4 maanden
Zitten: tussen 6 en 9 maanden
Voortbewegen: tussen 4 en 5 maanden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Omrollen:
A

Babys worden gemotiveerd om te gaan rollen als ze bijvoorbeeld iets willen pakken waar ze niet bij kunnen komen.

Van de buik naar de rug omrollen: 4 maanden

Van de rug naar de buik omrollen: 6 maanden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Zitten:

A
  1. Zitten
    Voor het zelfstandig zitten is het belangrijk dat de nek- en rugspieren van de baby goed ontwikkeld zijn. Een baby moet zichzelf tijdens het zitten rechtop kunnen houden. Ook moet hij oefenen met het bewaren van zijn evenwicht. Tijdens het oefenen met zelfstandig zitten zullen baby’s hun handen als steun gebruiken voor het vinden van hun evenwicht.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Voorbewegen

A

Baby wordt door zijn ontdekkingsdrang uitgedaagd om zich voor te bewegen. voortbewegen wordt gestimuleerd door interessante voorwaarden geluiden en uitdaging door opvoeders.

Er zijn verschillende manieren waarop baby’s zich kunnen voortbewegen door een ruimte:
- Tijgeren: vanaf 4 maanden
- Billenschuiven: vanaf 7 maanden
- Kruipen: vanaf 7 maanden
- Staan: vanaf 7 maanden
- Lopen: vanaf 13 maanden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Tijgeren

A

Tijgeren: als een baby plat op zijn buik over de grond heen schuift eet dat taaie. In het begin zal hij rondjes draaien om zijn as. Daarna gebruikt hij zijn arm en benen om zich voor te bewegen. Vaak tijgert een baby is achteruit voorheen zegt vooruit kan verplaatsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Billen schuiven

A

Billenschuiven: onze baby kan zitten, zijn zich ook schrijven op hun billen voortbewegen. Sommige baby’s ontwikkelen een techniek waarbij ze zich razendsnel op deze manier kunnen voortbewegen aanslaan dan vaak met kruipen over. Kruipen is belangrijk voor de hersenontwikkeling van de baby. Tijdens het kruipen ontwikkelen baby’s bepaalde vaardigheden er worden verbindingen aangelegd In de hersenen die belangrijk zijn voor later.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kruipen

A

Kruipen: aan het kruipen beginnen de meeste baby’s vanaf 7 maanden maar dit kan ook eerder of veel lager zijn punt ook bij het kruipen gaat vaak is achteruit Omdat deze beweging makkelijker is. Als je een beetje gaat kruipen verstevig ga je de spieren die nodig zijn om te leren lopen. Stimuleer babysit kruipen overslaan Daarom wel goed te oefenen met kruipen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Staan

A

Staan: Als een baby van een paar maanden oud op je schoot zit kan hij zijn beetjes al onder zijn lichaam zetten. De spieren In het lichaam zijn echt nog niet stevig genoeg om zijn lichaam te dragen. Daarom is het raadzaam dit staat niet stimuleren punten Als we een baby toch zijn benen om zijn lichaam zetten is een belangrijk dat werd hierbij ondersteund door hem ondersteund oksel te ondersteunen. Zo worden de spirit die nog niet stevig genoeg zijn niet belast. Met een kan een baby met 7 maanden staan met steun van een tafel of andere. Ongeveer met 10 maanden gaat hij zichzelf optrekken aan voorwerpen die hij in zijn buurt vindt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Lopen

A

Lopen: welke is voor veel opvoeden is een belangrijk wel vrouwen In de ontwikkelingspunten onze baby kan staan zal hij gaan oefenen met de zetten van stapjes ben vanaf 10 maanden een beetje oefenen met lopen terwijl zij even steun zoeken bij bijvoorbeeld een bank of tafel. De meeste babys kunnen lopen als ze 1,5 jaar oud zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

De fijne motoriek

A

Bij de fijne motoriek kijken maar naar die kleine bewegingen die je baby maakt. Deze fijne bewegingen worden voornamelijk met de handen en vingers gedaan. Denk bijvoorbeeld aan iets oppakken, aanwijzen, een tekening maken en vingerverven. Een baby is druk bezig met het eigen maken van fijne motoriek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Mijlpalen in de fijne motoriek van 0-2 jaar

A
  1. Grijpreflex
  2. Experimenteren met handjes
  3. Grijpen en pakken:
  4. Aanwijzen
  5. Pincetgreep
  6. Eten en drinken
  7. Een toren bouwen
  8. Bladzijdes omslaan
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Grijpreflex:
A

vanaf de geboorte
Dit is voor de geboren met de grijpreflex. Ze grijpen iets vast en klemmen hun vingers dicht. Deze greep kan erg krachtig zijn. Dit grijpreflex gebeurt nog onbewust.

17
Q
  1. Experimenteren met handjes:
A

vanaf 8 weken
Vanaf 8 weken gaat de baby onderzoeken en experimenteren met het openen en sluiten van de vingers.

18
Q
  1. Grijpen en pakken:
A

vanaf 3 maanden
Vanaf ongeveer 3 maanden gaan baby’s doelgericht te bewegen met hun armen en handig. Kunnen dan grotere voorwerpen grijpen en pakken. Als een baby in deze periode een voorwerp 8, ‘s gebruikt hij daarvoor zijn hele hand. Hij brengt de voorwerpen vaak naar zijn mond om ze te gaan onderzoeken.

19
Q
  1. Aanwijzen:
A

Vanaf 9 maanden
Vanaf 9 maanden weet een baby zijn vingers afzonderlijk van elkaar te gebruiken. En weet u kan nu dingen gaan aanwijzen met een vinger. Deze manier kon hij aangeven wat hem interesseert of wat hij graag wil hebben.

20
Q
  1. Pincetgreep:
A

vanaf 11 maanden
Vanaf ongeveer 8 maanden gaat het een b oefenen met het pincet greep. Baby’s die iets oppakken met het pincet rake pak er een voorwerp op tussen duim en wijsvinger. Eerst zal hij iets grotere voorwerpen nog tussen zijn duim en vingers klemmen. Als hij 11 maanden is zal hij ook een kleine voorwerpen als een rozijn of een klein stukje brood tussen duim en wijsvinger kunnen pakken. De pincet greep gebruik een kind op latere leeftijd voor tekenen en het leren schrijven.

21
Q
  1. Eten en drinken:
A

vanaf 10 maanden
Een baby gaat eten en drinken naar zijn mond brengen met de pincet greep. Met de pincet greep OK stukjes brood of voedsel op en brengt dit naar zijn mond put vanaf 12 maanden kan een baby uit een beker leren drinken.

22
Q
  1. Een toren bouwen:
A

vanaf 18 maanden
Een baby kan met 18 maanden het toren bouwen met gemiddeld 3 blokjes. Een vraag beheerste bewegingen om blokjes op te pakken en ze boven op elkaar te zetten. Als hij twee jaar oud is zal de baby in Tour of een ongeveer 6 blokjes kunnen bouwen.

23
Q
  1. Bladzijdes omslaan:
A

ongeveer 18 maanden
Een bladzijde omslaan van het boek vraagt om een fijne motorische handeling: pincet gegeven op de en vaak glad papier. En bv heeft nog niet de controle om dit heel netjes te doen. Daarom zijn babyboekjes vaak van dikke karton gemaakt Omdat dit makkelijker is voor een baby.