Communiceren met babygebaren in de kinderopvang Flashcards
Communiceren met babygebaren in de kinderopvang
De Amerikaanse doventolk Joseph Gracia kwam erachter dat dove ouders al veel eerder met hun kind communiceren dan horende ouders en hun baby. Dove ouders communiceren met hun kinderen via gebarentaal. Als je kijkt naar de ontwikkeling van kinderen dan zijn kinderen eerder in staat om gebaren te maken dat te spreken.
Wat zijn de babygebaren
Het gebruiken van babygebaren is een uitgebreide vorm van steunpraten. Wanneer u baby gebaren gebruikt ondersteunt uw gesproken woorden met gebaren uit de Nederlandse gebarentaal. Hierbij worden niet alle woorden met gebaren ondersteund maar slechts één of twee belangrijke woorden uit een zin. Als we een baby gaat communiceren door middel van baby gebaren dan kan hij waardevolle informatie met het delen voor hij kan praten.
Babygebaren gebruiken op een babygroep redenen:
- Minder frustratie: pedagogisch medewerkers zien een vermindering van frustraties bij baby’s Omdat zij met hun handen kunnen praten.
- Inzicht in de belevingswereld: pedagogische medewerker krijgt meer inzicht In de belevingswereld van de baby Omdat hij kan vertellen wat hij ziet graag wil hebben of wat hij voelt.
- Succeservaring: pedagogisch medewerkers andere baby vaker in één keer begrijpen waardoor de baby succes ervaringen opdoet In de communicatie.
- Een brug tussen twee talen: baby gebaren kunnen brug slaan tussen twee verschillende talen. Baby’s en pedagogisch medewerkers die allebei een andere taal spreken kunnen via gebaren toch met elkaar communiceren.
- onderling communiceren: baby’s hebben een manier waarop ze onderling met elkaar kunnen communiceren
- Meer rust In de groep: de gotische medewerkers hoeven niet door de groep te roepen wij kunnen met gebaren communiceren.
De werkwijze van babygebaren
Met het gebruik van babygebaren kunt u beginnen vanaf het moment dat uw baby bij u op de groep komt. wat wil ik nu mee dat het zicht van een baby nog niet optimaal is en een jongen baby nog niet een motorische mogelijkheid heeft om terug te gebaren. een baby kan wel de gebaren die u veel maakt gaan begrijpen. een baby vanaf 6 maanden kan Link ga leggen tussen woord en gebaar. Vanaf 8 maanden kan een baby teruggaan gebaren.
Babygebaren regels
- Creëer mogelijkheden om te kunnen gebaren met de baby: Zie je en creëer je zelf momenten waarop we met een baby kunt gaan gebaren.
- Trek de aandacht van de baby: als ze gebaren maakt naar een baby moet hij Natuurlijk wel naar uw handen kijken.
- Herken het gebaar van de baby: baby’s kunnen vanaf een leeftijd van 8 maanden gaan gebaren. de motoriek is dan nog niet zo ver ontwikkeld Dat is het vloeiende gebaren kunnen maken. Gebaren van baby’s wijken af van de gebaren die u maakt.
- Benut de babygebaren optimaal door de gebaren die je gebruikt uit te bereiden: als een baby een aantal gebaren kent is het belangrijk dat u hem ook nieuwe gebaren aan gaat bieden.
Het verweven van babygebaren in uw dagprogramma
Bij het aanleren van babys vraag is het belangrijk dat we babygebaren In het dagprogramma van de babygroep opneemt. de hele dag door kunt u gebaren met baby’s en probeert het ook te doen. in na ziet u enkele voorbeelden hoe u babygebaren in kunt zetten In het dagprogramma.
Activiteit – voorbeelden van gebruiken
Voeding - uw fles gaat maken gebruik van de baby dat de melk voor hem gaat maken.
Verschonen - benoem een gebaar wat u gaat doen bijvoorbeeld luier verschonen
Slapen - benoem een gebaar kledingstukken bij het omkleden
Zingen – zing liedjes met gebaren
Spelen – benoem speelgoed als bal, auto, blokken
Activiteiten - benoem en gebaar kleuren bij verven, kleuren, plakken
Communiceren met baby’s in de praktijk
Het is heel belangrijk dat u ziet wat een baby u te vertellen heeft.
Geef het goede voorbeeld
Als pedagogisch medewerker bent u een voorbeeld voor de baby, zowel in het gebruik van taal als in uw gedrag. Een baby wil u graag nadoen en napraten want hij leert veel door imitatie.
Heb oog voor ieder kind en maak ook contact
Wanneer u op een betere groep bent wel goed voor baby’s iedere baby is zijn eigen unieke persoonlijkheid en behoeftes. Respecteer een kind zoals Hij is en pas je manier van communiceren en reageren van de baby daarop aan. Zorg dat u tijdens het communiceren oogcontact met hem maakt. Oogcontact geeft de communicatie meer betekenis.
Zie de contact initiatieven van de baby
Een baby voelt zich gehoord als u de contact initiatieven van de baby herkent en hier adequaat op reageert. In een drukke groep is dat nog een hele klus wees alert op wat een baby u wilt vertellen. Leer de contact initiatieven en de lichaamstaal van iedere baby kennen en reageren hierop.
Laat een baby weten wat u wel wilt zien en gebruik zo min mogelijk nee of niet
Wanneer een baby doet wat niet mag bent u gauw geneigd om te zeggen dat iets niet mag. Zoals eerder omschreven in dit hoofdstuk komen de worden nee of niet, niet aan in onze hersenen. Vertel daarom een baby wat u wel wilt zien in plaats van wat u niet wilt zien.
Ondersteun wat u zegt met beelden of plaatjes, gedrag, mimiek of gebaren
Baby’s moeten de taal nog leren spelenderwijs leren zijn woorden en begrippen kennen. wanneer zij zelf kunnen praten leren zij stap voor stap ook steeds meer woordjes zeggen. probeer het gesproken woord voor een baby zoveel mogelijk zintuiglijk te maken.
Een baby corrigeren
Baby’s kunnen zich nog niet in een ander verplaatsen of het verband zien tussen hun gedrag en gevolgen voor een ander. een baby kent nog geen regels en omgangsvormen hij moet deze nog leren. u zult hem spelenderwijs moeten begeleiden en sturen om regels en omgangsvormen aan te leren.
Hoe leert een baby regels aan?
Zijn complex en dit zit vooral In het feit dat handelingen In de ene situatie wel mogen en In de andere situatie weer niet. Een baby mag in zijn eten bijten en in een bijtring bijten Maar niet In de arm van iemand bijten. Hoe leert u een baby al deze verschillende regels en omgangsvormen aan?
- Herhaal de regels voor een baby
- Benoem positief gedrag, geef complimenten
- Reageer consequent en voorspelbaar
- Gebruik zo min mogelijk te worden nee of niet
- Benoem of laat zien aan de baby welk gedrag u wel wilt zien
- Non-verbaal reageren: maak een gebaar of teken
Herhaal de regels voor een Baby
Een baby’s hersenen kunnen nog niet naar een of 3 keer iets onthouden daarom is herhaling nodig.