Vandløbet som økosystem Flashcards

1
Q

Forskellige faktorer der har btydning for livet i et vandlob

A

Faktorer der har betydning for livet i et vandløb, inkludere både biotiske og abiotiske faktorer. Vandløbets udforming påvirker disse da faktorer og dermed det biologiske mangfoldighed og økosystemets sundhed.

Abiotiske faktorer som vandstrøm, vanddybde, vandtemperatur påvirker levesteder, adgang til føde og reproduktionsmuligheder for organismen i vandløbet.

Biotiske faktorer inkludere planter og dyreliv, der spiller forskellige roller som producenten, forbrugere og nedbrydere i økosystemet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan tilpasser dyre sig til livet i et vandløb?

A

Dyenes form og adfærd er tilpasset deres habitat, dvs. levested. I det strømmende vand er dyren ofte fladtrykke for ikke at blive revet med, De har specielle fasthæftningsorganer eller bygger stenhuse som nogle af vårfluelarverne.

I områder med plantevækst er vandet roligere, og der er mange fødemuligheder. Der er også mere læ bag ved sten. på de tidspunkter af døgnet hvor dyrene er mest aktive, det er oftest om natten, er der selvfølgelig størst risiko for at blive revet med af strømmen. Kvægmyggelarven spinder en silktråd som fasthæftes på bunden så den er got foranket.

I det mere stillestående vand graver mange dyr sig ned, det gælder fx. dansemyggelarven og røde børsteorme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Bestemmelse af vandløbskvalitet.

A

Vandløbenes tilstand indeles i fem kvalitetgrupper. Høj, god, moderat, ringe og dårlig.

Man kan måle vandkvaliteten på mange måder, men den sikerste er at se på det dyreliv der er. Fx. kan iltindholdet på bunden svinge mellem nat og dag, men det er det laveste iltindhold der er bestemmende for hvilke dyr overlever. Hvis iltindholdet er konstant højt, kan der fx. lever mange arter af slørvinge.

I dag vurderes vandkvaliteten vha. dansk vandløbsfaunaindeks. Det operer med en skala 1-7 hvor 7 gives for den højeste kvalitet. Vandløb af god kvalitet ligger på mindst 5 på skalaen men siger de har faundaindeks 5.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly