Lungernes opbygning og funktion Flashcards

1
Q

Kort beskrivelse af af blodkredsløbet

A

Blodkredsløbet er kroppens transportsystem. Den består af fire dele:

  1. Lungerne: Dens opgave er at ilte blodet.
  2. Blodet: Dens opgave er at trække ilten fra lungevævet over i blodbanen.
  3. Hjertet: Dens opgave at pumpe blod rundt i systemet. Den pumper monstant blodet rundt i blodbanen.
  4. Blodkarnettet: Det forgræner sig til hver en celle i kroppen. Her forbruges ilten i cellernes respiration.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Lungernes opbygning og funktion

A

Lungerne består af millioner af små luftfyldte blærer der kaldes alveoler. Det er ger ilten i indåndingsluften kommer over i blodet, og vi slipper af med den kuldioxid som konstant dannes under cellernes respirationsprocess.

For ilten kan optages skal det ned i alveolerne, der sker via luftvejene som består af mund, næse, luftrør, bronkier og bronkioler. Luften suser ned gennem luftvejene ved det undetryk der opstår, når vi trækker vejred ved at mellemgulvsmusklen får brystkassen til at hæve sig. Selve luftrøret deler sig i to hovedgrene, de såkaldte bronkier, som forgræner sig ud over alt i hver af sin lunge. De mindre forgræninger kaldes for bronkioler, de leder luften det sidste stykke ud til de ca. 700m alveoler som menneskets lunger indeholder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar stofudvekslingen og hvorfor den er nødvendig

A

Stofudveksling sker gennem respiration. Når vi indånder får vi luft i vores lunger. Den egentlig stofudveksling sker i alveoler. Alveolerne er omgivet af tynde vægge, der er omgivet af kapillærer. Det er her ilten fra den indåndede luft diffundere gennem alveolernes vægge og ind i blodet i kapillærerne, samtidig diffundere kuldioxid, som et affaldsprodukt fra cellens stofskifte fra blodet til alveolerne for at blive udåndet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvorfor er stofudvekslingen nødvendig

A

Stofudvekslingen i lungerne er nødvendig for kroppen af flere årsager. For det første er ilt afgørende for cellens overlevelse og energiproduktion. Næsten alle celler i kroppen er afhængige af konstant forsyning af ilt for at kunne udføre deres funktioner.

For det andet produceres cellerne som en del af deres stofskifteprocess kuldioxid som affaldsprodukt. Kuldioxid er en giftig forbindelse, der skal fjernes fra kroppen.

lungerne gør det muligt at denne udveksling mellem ilt of kuldioxid sker gennem udånding.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Koditionstræning og dens effekt

A

Formålet med konditionstræning er at forbedre ilt optageksen. Man kan der efter løbe i et højere tempo i længere tid. For at det kan ske skal træningen have fokus på at aktivere de største muskler. Man kan gøre det på mange måder fx. løb, cykling, dans osv. Derved presser man blodkredsløbet til at levere så meget ilt som muligt. Træningen øger kroppens evne til at optage ilt fordi der sker en række fysiologiske forandringer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kondital

A

Er en måde at måle personens evne til at bruge ilt under fysisk aktivitet. Jo højere kondital, destor bedre er ens evne til at opretholde fysisk aktivitet med høj intensitet over en længere tid. Konditionstræning hjælper med at forbedre kondital.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly