DNA og Proteinsyntesen Flashcards

1
Q

Opbygningen af DNA

A

DNA består af to DNA-strenge eller som de også kalde DNA-molekyler. Det dobbeltstringede DNA struktur kaldes for en en dobbelthelix. Den enkelte DNA-streng er opbygget skiftevis af en phosphatgruppe og et carbohydrat. På hver carbohydrat er der bundet en af fire forskellige nitrogenholdige baser. De er:
- Adenin (A)
- Cytenin (C)
- Guanin (G)
- Thymin (T)

De to modsatrette DNA-strenge i det dobbeltstrengede DNA er viklet rund om hianden og holdes sammen af svage hydrogenbindinger mellem baserne på de to DNA-strenge.

Adenin på den ene DNA-streng sidder altid over for thymin på den anden, mens cytosin over danner par med guanin. Hvis man kender den ene side kender mand den anden. Dette kaldes baseparingsprincippet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er en nucleotid?

A

En enhed bestående af phosphat, carbohydrat og en af de fire baser kaldes samlet en nucleotid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er baseparingsprincippet?

A

Hvis man kender baserne på den ene side
af DNA kender mand den anden. Dette kaldes baseparingsprincippet. Adenin på den ene DNA-streng sidder altid over for thymin på den anden, mens cytosin over danner par med guanin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Opbygningen af et protein

A

Proteiner er opbygget af en kombination af 20 forskellige aminosyrer.

Aminosyrerne er forbundet ved hjælp af peptidbindinger dannet mellem aminogruppen på én aminosyre og carboxylgruppen på en anden.

Korte proteinkæder kan også kaldes peptider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nævn eksempler på proteiner i vores krop

A

Musklerne i vores krop består hovedsageligt af proteiner.

Hæmogolobin, insulin, antistoffer, osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fra DNA til protein

A

I cellekernen befinder genomet sig. I mennesket er genomet fordelt mellem 23 kromosomer. Hver kromosom indeholder en lang streng af DNA. I DNA er der sektioner kaldt gener. Disse gener indeholder informationen nødvendigt for at lave proteiner. Når et gen er slået til, et enzym kaldt RNA polyremase tilsætter sig til starten af genet. Den bevæger sig hen af DNA og laver en streng af messenger RNA (mRNA) ud af frie baser i cellekernen. DNA koden beslutter i hvilken ordrer de frie baser er tilsuttede til mRNA. Denne process er kaldt transkription. Føor mRNA kan blive brugt til at producere protein, skal det behandles, det involvere at fjerne og tilsætte sektioner af RNA. mRNA bevæger sig så ud af af cellekernen og hen i cytoplasmaet. Her et ribosom sig til mRNA. Ribosomen læser så koden i mRNA til at producere en kæde af aminosyrer. Transfer RNA molekylet bærer på aminosyrene hen til ribosomen. mRNA bliver læst tre baser af gangen. som hver triplet bliver læst, bliver den tilsvarende aminosyrer leveret. Dette er tilføjet til en groende kæde af aminosyrer når den sidste aminosyrer er tilføjet, folder kæden sig i en komplex 3D figur til at forme en protein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly