Energistrømme i et økosystem Flashcards

1
Q

Redegør for energistrømme i et økosystem

A

I et økosystem er der kontinueret udveksling af energi mellem producenten (fx planter) og dorbrugere (fx dyr). Producenten bruger sol energi til at udføre fotosyntese og omdanne den til kemisk energi i form af glukose. Forbrugere spiser producenter eller andre forbrugere for at få energi, energien overføres fra et trofisk niveau til et andet gennem fødekæder eller fødenet. Der er altid energitab mellem niveaurerne, og nedbryder hjælper med at nedbryde dødt organisk materiale og genindføre næringstofferne i et økosystemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Carbons kredsløb.

A

Den mængde af CO2 der firgøres ved de levende organismers respiration optages ige ved plantens og algers fotosyntese. Det betyder at der er nogenlunde ligevægtg mellem CO2-optagelse og CO2-udskillelse.

En del CO2 opløses i havet og danner carbonsyre (kulsyre H2CO3). H+ spaltes fra, og resultatet bliver dels HCO3 (hydrogencarbonat) og dels CO3- (carbonat).

I havet danner mange levende organismer fra encellede alger til koraller, snegle, og muslinger - kalk af calciumcarbonat, CaCO3. De bruger CO3- og calcium, Ca2+

CO32- + Ca2+ = CaCO3

På den måde indbygger de stor mængder Co2 ssom ellers vil være endt i atmosfæren. Når organismer døg, ender en stor del af dem på havbunden hvor kalke kan opholdes i store lag. - Det gælder fx. den hævede havbund som udgør mønsklint.

Omdannede rester af planter og dyr som levede for mere end 100 millioner år siden, er blevet kuld, olie og naturgas, det kaldes sammen fossile brændstoffer. Når der i dag brændes kul, olie og gas af i boliger, industri og transport, så føres deres CO2 tilbage til atmosfæren. Produktionen af planter og dyr i landbruget resultere i ligeledes i en stor CO2-afgivelse

Der optages mere Carbon ved fotosyntese end der afgives ved respiration dvs. at der deponeres Carbon i plante biomassen, men da der afgives mere som følge af menneaktiviteter end der deponeres, så stiger carbon i form af CO2 i atmosfæren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nedbryderfødekæden

A

Nedbryderfødekæden er vigtig for økosystemet, da den nedbryder død organisk materiale og frigiver næringstoffer til jorden eller vandet. Dette gør det muligt for producenten at få adgang til de nødvendige næringstoffer til deres væks og opretholdelse. Nedbrydere hjælper også med at opretholde en ballance i økosystemet ved at fjerne skadelige stoffer og giftstoffer gennem nedbrydning. Deres interkation med andre fødekæder sikrer også en harmonisk funktion af hele økosystemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Konkurrence mellem organismer

A

Konkurrence mellem organismer opstår, når de kæmper om et begrænsede ressourcer. Det kan påvirke den enkelte organismes overlevelse, vækst og reproduktion. Konkurrence kan også have indflydelse på populations dynamikken, da visse arter kan dominere over andre. Det kan påvirke den biologiske mangfoldighed og økosystemets stabilitet. Konkurrence spiller også en vigtig rolle i evolutionens processer, da det kan drive udviklingen af tilpasninger og adfærd hos organismer over tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly