Hormoner og forplantning Flashcards

1
Q

Hormoner

A

kroppen har to signalsystemer. Nervesystemet og det hormonelle syste. Nervesystemet reagere kortvarigt og hurtigt på forskellige impusler. Hormoner har derimod en længevarende effekt. De kemiske stoffer som efter deres produktion firgives til blodet, hvorefter de transporteres rundt i kroppen. Her vil forskellige cellere reagere på deres signal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hypothalamus

A

I hjernen findes et område der kaldes hypothalamus. Herfra styres mange af kroppens helt basale funktioner som fx. sult, tørst og driften til sex. Det er her hormonet GnRH produceres, hvilket får hypofysen til at danne to overordnede kønshormoner FSH og LH.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Sekundær kønskarakterer

A

I puberteten gennemgår kroppen betydelige fysiske og hormonelle ændringer, der fører til udviklingen af sekundær kønskarakterer.

Pige:
Brystudvikling, Hoftedannelse, kropsbehåring

Drenge:
Penis og testikelvækst, stemmeskifte, kropsbehåring, muskelmasse.

Fælles:
Acne Sved, kropsfedt.

Disse forændringer skyldes primært hormonelle ændirnger i kroppen, herunder øget produktion af kønshormoner som østrogen og testosteron.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan menstruationscyklus reguleres af hormonerne

A
  1. Ægmodning igangsættes af en stigended mængde FSH.
  2. FSH stimuleres til dannelsen af østrogen i folliklen.
  3. Stigning i østrogen bevirker en negativ feedback i hypothalamus og hypofusen så der sker et lille fald i mængden af FSH.
  4. Alligevel fortsætter østrogenmængden med at stige fordi folliklen stadig vokser, og kombinationen af den høje østrogenkoncentration og længere tids påvirkning resulterer i en positiv feedback. Her vil en stigende mængde østrogen altså ikke hæmme, men derimod opregulere en kortvarig, men meget kraftig produktion af FSH og også LH.
  5. Derved sker der en ægløsning. Når den har fundet sted, vil kombinationen af høje koncentrationer af både østrogen og progesteron igen påvirke hypofysen med en negativ feedback så produktionen af FSH og LH holdes nede. På den måde hindres det at der sker en ny ægmodning i denne fase.
  6. Hvis ægcellen ikke befrugtes, holder det gule legeme op med at fungere. Mængden af østrogen og progesteron falder. Derved kan de to kønshormoner ikke længere påvirke hypofysen med en negativ feedback, og en ny cyklus kan begynde.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

P-piller et godt præventionsmiddel?

A

P-piller er generelt anerkend som en effektiv præventionsmetode, når de anvendes korrekt. De er en hormonel præventionsmiddel. Der indeholder kombi af østro og progesterom. P-piller virker ved at hæmme ægløsning, fortykke livmoderhalsen og ændre livmoderslimhinden, hvilket gør det sværere for sædceller at nå ægget og forhindre implantation af et befrugtet æg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly