Utvikling og utredning av personlighetsforstyrrelser hos ungdom - viktig for behandling og prognose? Flashcards

1
Q

Hva er personlighet?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er peronslighetsforstyrrelser (PF) i ICD-10?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan er forekomesten av PF?

A
Personer med PF har forkortet levetid: 19 år for kvinner og 18 år for menn (Harris et al, 1998; Fok et al,2012). Forkorter levetid kan delvis forklares med høyere risiko selvmord og drap, men økt hjerte- og karsykdommer I denne gruppa viser at også andre faktorer spiller inn. I tillegg kan livsstilsfaktorer (røyk, alkohol) spille inn. Interpersonlige vansker, kjernen i PF, kan påvirke relasjoner til ansatte i helsevesenet.. Dette viser viktigheten av å ha et blikk på personlighetsforstyrrelser, tross det er vanskelig å utrede, for å gi riktig behandling. Eks: person med hjertetrøbbel og PF (engstelig): kan bli bra etter å ha operert inn en “stent”, men hvis ikke dette utfallet er kommunisert på en passende måte, kan pasienten bli satt ut pga frykt for tilbakefall. Forekomst En studie som så på forekomst internasjonalt: livstidsprevalens 6,1% Like vanlig hos kvinner og menn Høyest forekomst blant mennesker som er I kontakt med rettssystemet, forskning angir at 2/3 innsatte i fengsel har PF. Oppsummert: Moderator for mentale tilstander og fysiske sykdommer, men overses ofte i klinisk praksis!
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

I tillegg til forekomsten av PF, hvorfor bør man bry seg om PF?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan kan man best klassifisere PF, og er PF en livstidsdiagnose?

A
Artikkelserie i the Lancet 2015. Kjerneforstyrrelse: Tidligere så man PF som varige. Det var uheldig og satte merkelapper på pasientene. I dag vet man at lidelsene endrer seg over tid og at personer med PF kan bli bedre. Mye avhenger av livssituasjon, har man for eksempel en kjæreste vil vanskene ikke komme til syne, imidlertid vil vanskene dukke opp igjen ved et brudd. Den underliggende sårbarheten er mer konstant enn symptomene på PF, sårbarheten er varig, ikke diagnosen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Er det en aldersgrense for PF i ICD-10?

A
I praksis sjelden at borderling personality disorder (BPD) stilles hos ungdom under 18 år! Professor Chanen v/Melbourne University – Han startet og er leder for HYPE (Helping Young People Early), et tidlig intervensjonsprogram for ungdommer med emosjonelt ustabile personlighetstrekk. BPD: skiller seg fra normal tenåringsoppførsel i omfang og alvor i problemene, sterkt uenig i «aldersgrensen». I stedet for å gi diagnosen gir vi ungdommen anti depressiva.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvofor er det så vanskelig å diagnostisere PF?

A
Om diagnosesystem: Gir de diagnostiske kategoriene et godt bilde av kompleksiteten, eller plasserer man folk i bås og visker ut individuelle forskjeller? Ingen betviler at en personlighet finnes, men det er formen på en forstyrret personlighet man ikke blir enig om.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilke forskjeller er det i diagnosesystemet ICD-11, som skiller seg fra ICD-10?

A
Arbeidet med ny ICD-11 modell er ledet av professor Tyrer. Ja, mange har nok oppfattet personlighetsforstyrrelser som et «diagnostisk problembarn», sier Karterud. Han kom massiv kritikk mot systematiseringen av personlighetsforstyrrelser i separate kategorier, som emosjonelt ustabil og unnvikende personlighetsforstyrrelse. "Oppfatter man kategoriene som sykdommer, er det et problem at det er uklare grenser mellom dem. Forskningsgruppen for personlighetspsykiatri, som jeg ledet ved Universitetet i Oslo, argumenterte i alle år for at kategorier for personlighetsforstyrrelser ikke burde forstås som sykdommer, men som prototyper. Det er en styrke at borderline personlighetsforstyrrelse er beholdt. Som spesielt engasjert fagmann på akkurat dette området er jeg fornøyd med det. Men det holder ikke mål rent vitenskapelig. Det er en mektig borderline-lobby som har vært i sving. De hevder at borderline personlighetsforstyrrelse er i en særstilling som personlighetsforstyrrelse. Det er jeg uenig i. Det er ingen logikk i å ta med borderline personlighetsforstyrrelse, og ikke for eksempel unnvikende personlighetsforstyrrelse", mener Karterud.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvorfor ser man etter PF i BUP?

A
Det skjer ikke noe magisk ved 18-år alderen. PF starter ofte i 10-års alder og blir verre hvis den ikke oppdages. Man jobber med angst og depresjon, men ikke selve PF. Overlege Sverre Urnes v/nasjonalt kompetansesenter mener at hvis man skulle hatt et skille mellom BUP og VOP, burde det vært ved 10 års alder, da de fleste lidelsene debuterer i pubertet. Kan forklare tilbakefall (Tyrer, 2014). Eks. atferdsforstyrrelser i BUP og PF hos voksne, kontinuere behandling over lengre tid? Tilbaketrekning reduseres ved behandling for sosial fobi (Glinski, 2010). For en ungdom med forstyrret virkelighetsforstyrrelse, som skårer høyt på tilbaketrukkenhet, kan sosial ferdighetstrening være viktig fremfor psykofarmaka for høy-risiko psykose.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan er forekomsten av ustabil PF hos voksne og barn?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilke to subtyper deler ICD-10 ustabil PF i?
Hva sier DSM-IV at ustabil PF er?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvordan utreder man for ustabil PF i BUP?

A
Mulige diff.diagnoser er f.eks.:Angst, Rus, PTSD, ADHD, spiseforstyrrelser og stemningslidelser. Bipolar og BPD (Sharp et al, 2012): Sinne-dysfori vs. oppstemt-depressiv, svinger raskere og reaktiv til relasjoner heller enn episodisk og endogent utløst.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvordan er det standariserte pasientforløpet hos barn/ungdom med selvskading og vedvarende selvmordsatferd ved St. Olavs?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilke kriterier karakteriseres vedvarende mønster av ustabilitet som starter i tidlig voksen alder av?

Minst fem

A
Dissosiative symptomer; Når en dissosierer, frakobler en seg fra følelser, fra kroppen og fra tankene. Konsekvensene av dissosiering over tid kan bli amnesi; en opplevelse av identitetsforvirring og identitetsveksling.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvilke uttrykk gir svikt i de ulike systemene ved BPD?

A
Re-organization of the DSM criteria for BPD: Follows a biosocial theory of BPD (reciprocal interaction of biological and social learning influences in etiology of the disorder). Not an independent definition of BPD; a re-conceptualization Reflects a pattern of emotional, interpersonal, self, behavioral and cognitive dysregulation.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvilke nevrobiologiske grunner ser man kan gi ustabil PF?

Generelt alle PF

A
"These are traits which more or less characterize the teenager, but are often reduced with increasing age. A lot of people mean that the personality is not “mature” until 30 years of age." - Personality can predispose to disorder-influence a individuals response to stress, shape its severity and progression. Årsaksforhold KORSVOLL: "Det er ikke kjent noen spesifikk etiologi for personlighetsforstyrrelser. Man antar at det foreligger en genetisk disposisjon hos det enkelte individ, og at denne avhengig av miljøpåvirkning kan komme til varierende grad av uttrykk. Nyere forskning, bl.a. tvillingstudier, synes i stadig større grad å dokumentere betydningen av medfødt sårbarhet for senere utvikling av personlighetsforstyrrelser."
17
Q

Hva mener man med bisosial teori når det kommer til PF?
Hva gjør miljøet feil i møte med barn med tendens til PF?

A
Hjerneutvikling i barne- og ungdomsåra er kompleks i normalvarianten, med pre-programmerte endringsprosesser som gir abstrakt tenkning, eksekutive funksjoner, kognitiv kontroll og emosjonsregulering. At nevrale prosesser navigerer riktig økes av stabile psykososiale omgivelser og støttende/tilgjengelige tilknytningspersoner. Et barn med moderat arvelig risiko for å utvikle BPD utvikles oftest ikke PD med omsorgspersoner som er stabile, støttende og forutsigbare. Mens lavrisiko kan utvikle med inkonsistent, forsømmelse eller misbruk. Invalidering – omsorgspersoner kan ignorere eller straffe lav-intensitets reaksjoner, men være mer responsiv til ekstrem uttrykk. Barn i disse omgivelsene lærer ikke å identifisere, modulerer eller tolerer følelser. Lærer ikke strategier for å regulere stress, og kan bruke uhensiktsmessige emosjonelle strategier (undertrykke – respondere til følelser med dømmende tanker om seg selv) eller ekstrem-atferd.
18
Q

Hvilke familietyper er invalidiserende?

A

Kaotisk familie

Vanlig familie

“Perfekt” familie

19
Q

Hva er det konsensus om at forstyrrelser i tilknytning kan føre til hos barn?

A
20
Q

Hva er dialektisk atferdsterapi (DBT) sitt sekundære fokus ved bruk i behandling av PF?

A
21
Q

Hva er dialektiske dilemmaer for ungdommer og familier?

A
22
Q

Hva har studier vist at gir best mulig resultater hos pas. med ustabil PF?

A
23
Q

Hva er det viktig at behandler går inn i behandlingen med hos pas. med PF?

A