Utvecklingspsykopatologi Flashcards
Vad kan du säga om utvecklingslinjer?
Ju längre tiden går, desto mer avviker utvecklingen från den ”typiska” utvecklingen, ju större blir avståndet – och ju mer krävs för att rätta till utvecklingen på avvägar.
Observera att det finns många möjligheter för den ”typiska” utvecklingen
Variationen ökar med åldern
Linjerna spretar iväg – dels för att miljön tenderar att vara likartad, dels för att individen bidrar till att skapa sig en likartad miljö
Vad innebär begreppet utvecklingsuppgift?
Anger psyko-sociala förmågor som står i centrum vid en viss ålder
Lösningen av en viss utvecklingsuppgift bildar basen för lösningen av senare uppgifter
Lösningen av senare uppgifter bygger vidare på hur tidigare uppgifter ha hanterats.
Vaccinationsanalogin
Inlärd hjälplöshet
Vad finns det för utvecklingsuppgifter för förskolebarn mellan 0-6 år?
Anknytning till vårdnadshavare
Utforskande av världen
Språkutveckling
Differentiering av själv från omgivning
Mentalisering
Självkontroll och ”lydnad”
Samarbetsförmåga
Vad finns det för utvecklingsuppgift för barn i åldrarna 7-12 år?
Skolanpassning (närvaro, uppförande etc.)
Skolprestationer (läsa, skriva, räkna mm)
Positiv självbild.
Att komma överens med kamrater (få och behålla vänner)
Regelstyrt uppförande (samhälleliga regler för moraliskt beteende och social samvaro)
Vad finns det för utvecklingsuppgifter för tonåringar mellan 13-19 år?
Övergång till självständigt skolarbete
Fritidsintressen
Nära vänskapsrelationer
Sexuell identitet och kärleksrelation
Ett sammanhållet själv. samhällstillhörighet
Vad kan du säga om Bronfenbrenners (ekologiska) modell?
Barnet
Mikronivå - familj, förskola, jämnåriga, skola, grannskap
Mesonivå = Detta är nivån där olika mikrosystem interagerar med varandra. Exempelvis, om en skolas lärare och föräldrar samarbetar för att stödja elevens inlärning, kan detta förbättra elevens utbildning och välbefinnande
Exonivå = lokalsamhället. Exosystemet består av miljöer som inte direkt påverkar individen, men som ändå har en indirekt inverkan. Ett exempel är föräldrarnas arbetsplats. Om en förälder har en stressig arbetsmiljö kan detta påverka deras förmåga att ge stöd och omsorg till sitt barn.
Makronivån = Makrosystemet är den bredaste nivån och omfattar samhällets övergripande värderingar, kulturella normer och politik. Exempel på makrosystem inkluderar ekonomiska förhållanden, politiska beslut och samhällets syn på utbildning och barnuppfostran. Om ett samhälle prioriterar utbildning och erbjuder goda utbildningsmöjligheter, kan detta gynna barns utveckling.
Kronosystem: Bronfenbrenner inför senare också konceptet av kronosystemet, som betonar att förändringar över tid, som livshändelser och utvecklingsövergångar, kan påverka individers utveckling. Exempel på kronosystem inkluderar en skilsmässa inom familjen eller övergången från barndom till tonåren.
Vad innebär den transaktionella modellen?
Innebär att tiden ses som en viktig faktor för hur utvecklingen gestaltar sig
Barnets egenskaper kan sägas vara både orsak till och effekt av förälderns bemötande och vice versa
Ingen enskild biologisk eller miljömässig faktor kan ensam förklara barnets symtombild
Barn och föräldrar lever inte i något vakuum
Vad innebär risk- och sårbarhetsmodellen?
Risk- och sårbarhetsmodellen är en teoretisk ram inom psykologi som används för att förklara och förstå utvecklingen av psykiska störningar. Den föreslår att psykiska störningar inte enbart beror på en enda orsak, utan snarare är resultatet av ett komplext samspel mellan riskfaktorer och sårbarhetsfaktorer. Denna modell hjälper till att förklara varför vissa individer är mer benägna att utveckla psykiska störningar än andra.
Här är en förenklad förklaring av risk- och sårbarhetsmodellen:
Riskfaktorer: Riskfaktorer är de faktorer eller händelser i en persons liv som ökar sannolikheten för att personen ska utveckla en psykisk störning. Dessa faktorer kan vara genetiska, biologiska, miljömässiga eller sociala. Exempel på riskfaktorer kan inkludera en familjehistoria av psykiska sjukdomar, tidig barndomstrauma, missbruk av substanser eller svåra livsstressorer som arbetslöshet.
Sårbarhetsfaktorer: Sårbarhetsfaktorer är de individuella egenskaper eller faktorer som gör en person mer känslig för påverkan av riskfaktorer. Dessa kan vara genetiska, biologiska eller psykologiska. Exempel på sårbarhetsfaktorer inkluderar en ärftlig sårbarhet för en viss psykisk störning eller en personlighetsstruktur som gör det svårt att hantera stress och kriser.
Interaktion mellan risk- och sårbarhetsfaktorer: En psykisk störning utvecklas vanligtvis när det finns en samverkan mellan risk- och sårbarhetsfaktorer. En person med hög sårbarhet kan vara mer mottaglig för riskfaktorer och kan reagera på dem på ett sätt som ökar risken för en psykisk störning.