Treponema pallidum Flashcards
Taxonomia
Gram negatiu anaeròbic, mòbil i de forma helicoïdal
Font
Antroponosi
Transmissió
Via sexual
Prevenció
Sexe segur. No hi ha vacuna.
Patogènia
(A) Patogen intracel·lular que té la capacitat de sobreviure dins les cèl·lules de Langerhans i monòcits, de manera que es pot disseminar sistèmicament.
Clínica
- Sífilis:
- Primària: Xancre luètic = úlcera indolora que pot cursar amb limfadenopaties locals. Curació espontània 2-6 set.
- Secundària: Aparició de sifilides = lesión cutàncies papulars i maculars al palmell mà i planta dels peus, condilomes plans a mucoses i adenopaties generalitzades.
- Terciària: 1 a 10 anys post infecció = Aparició de la Gumma, granuloma amb centre necròtic que afecta a qualevol teixit.
- Treponemosi no venèries: Pian (Treponema pallidum sps pertenue), Bejel ( Treponema pallidum sps endemicum), Pinta (Treponema carateum).
- Angina de Paunt-Vincent: amigdalitis ulceronecròtica per la cooinfeccióo del Treponema vicentii + Fusobacterium necrophorum
Diagnosi
Directe: PCR o detecció de treponemes a microscòpia de camp fosc (especialment dels xancres)
Indirecte: Serologia per detectar Ac antitreponema (sempre positius) i Ac reagínics (únicament positius durant la fase activa de la infecció, amb el ttx disminueixen però augment en recaigudes)
Tractament
Penicil·lina a 1 dosi. En caso d’al·lèrgia, macròlids o tetraciclines.
VIGILAR amb la reacción Jarish-Herxheimer = quadre sistèmic degut a l’efecte proinflamatori dels fragments de l’espiroroqueta.
Incidència
Creixement exponencial a Catalunya. Sbt en homes que tenen sexe amb homes…
Erradicat el Pian a Sud-Amèrica gràcies a campanyes d’administració de penicil·lines.